A magyar kormány nem csak beszél Jeruzsálem fontosságáról

A magyar kormány nem csak beszél Jeruzsálem fontosságáról

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt izraeli útjáról, de szóba került még a két romániai börtönre ítélt magyar fiatalember ügye is.

A magyar kormány nem csak beszél Jeruzsálem fontosságáról

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt izraeli útjáról, de szóba került még a két romániai börtönre ítélt magyar fiatalember ügye is.

 

A politikus, aki nemrég tért haza Izraelből úgy kommentálta az Egyesült Államok elnökének a döntését, mely szerint országa elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon, hogy egy ilyen döntés mindig egy országnak a saját jogi aktusa. Az USA, mint a világ egyik vezető hatalmának a szava, döntése jelentősnek tekinthető, ez a lépés a nemzetközi jog tekintetében egy egyértelmű elismerés az Egyesült Államok részéről. Az teljesen nyilvánvaló – tette hozzá, hogy ennek a döntésnek majd lesz további kihatása is.

Bajkai István izraeli útján ellátogatott a Jad Vasem Múzeumba, ahol magas szinten fogadták, mindezt erkölcsileg is egy komoly megtiszteltetésnek vette. Mellette ellátogatott a Herzl hegyen egy új múzeumba is, ahol megemlékezett Erzsébetváros posztumusz díszpolgáráról, Herzl Tivadarról, Izrael Államának megálmodójáról. Ezeken túlmenően több tárgyaláson is észt vett a képviselő, ezek mindegyikét rendkívül hasznosnak és eredményesnek nevezte. Itt, hasonlóan a korább amerikai látogatásán is olyan közéleti emberekkel is találkozott, akik nagy figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, a hazai zsidóság helyzetét, az oktatást, de ugyanilyen nagy figyelmet szentelnek a magyar kormány tevékenységére is, az is kiderült, hogy azért hasznosak voltak az új információk is, amelyeket a magyar delegáció osztott meg a tárgyalópartnerekkel.

Mindeközben Magyarország megnyitotta kereskedelemi kirendeltségét Jeruzsálemben, a politikus szerint ez egy rendkívül fontos lépés, hiszen a magyar kormány nem csak beszél Jeruzsálem fontosságáról, hanem tesz is ennek érdekében.

Bajkai István beszélt arról is, hogy miként áll a két Romániában elítélt magyar fiatal ügye. Elmondta, hogy a romániai legfelsőbb bíróság tárgyalását előrehozták április 9-re, ettől a tárgyalástól várják a legfőbb bírói fórum vizsgálatát, mert szerinte eddig nem folyt szabályos eljárás a két elítélt székely fiatalember ügyében. A politikus abban bízik, hogy legalább most lezajlik egy korrekt eljárás, ahol értékelik a bizonyítékokat, illetve azoknak a hiányát is, majd végül a fiatalemberek javára fognak értékelni. Hozzátette, ő maga és Lomnici Zoltán volt főbíró is úgy tervezi, hogy meglátogatják még a tárgyalás előtt a két fiatalembert Erdélyben.

Románia mindeközben igyekszik, hogy a volt főügyészük kapja meg az Európai ügyészség vezetői székét, Bajkai István szerint a román diplomácia mindig is nagyon ügyes volt, majd hozzátette, véleménye szerint összességében nincs szükség erre a pozícióra, de az is igaz, hogy ez jelenleg Brüsszelnek fontos, ahogy persze Romániának is.

Visszatérve izraeli útjára, a képviselő beszámolt az izraeli Magyar Évad megnyitásáról, hozzátette, rendkívül nagy várakozás előzte meg az eseményt, aminek már voltak előzményei is, hiszen többek között az Operett Színház társulata is hatalmas sikerrel lépett fel Izraelben. A programot ismerve a politikus szerint nagy sikere lesz az összes rendezvénynek ezen a Magyar Évadon.

Bajkai István a hazai történések kapcsán elmondta, a Parlament a terv szerint halad a családvédelmi akciótervhez szükséges jogszabályok előkészítése tekintetében, a minisztériumok és felelős intézmények már erőteljesen dolgoznak a további szükséges jogszabályokon, várhatóan még a közelgő hónapokban meg is születnek a kellő döntések.