A nemzetiszínű Dávid csillag

A nemzetiszínű Dávid csillag

Rosenfeld Dániel kántor, a Magyar–Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az idei megemlékezésükről.

 

A MAZSISZEM ebben az évben is megemlékezik március 14-én az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban szerepet vállalt zsidó hősökről. Rosenfeld Dániel elmondta, a zsidó gimnáziumban a tanulmányai során hallott arról, hogy a szabadságharcban milyen sok zsidó vett részt, ez ösztönözte arra, hogy a szervezetét megalapítsa, amelyik már lassan egy évtizede szervez megemlékezéseket. A MAZSISZEM egy különleges logót választott magának, egy nemzetiszínű Dávid csillagot, ami tökéletesen bemutatja a magyar zsidóságot, nem csak a szabadságharc alatt, de most is.

A szervezet idén is a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren rendezi meg az ünnepségét, már jóval a rendezvény előtt felvették a kapcsolatot a Mazsihisz, a BZSH vezetőivel, valamint bejelentették az eseményt a BRFK-nak is.

Az eseményen több program is lesz, a szervezők az első ötszáz látogatónak Dávid csillagos kokárdát adnak ajándékba, a gyerekeket kóser vattacukor várja, de lesz például jelnyelven előadott dal is. A megemlékezés fővédnöke Tarlós István főpolgármester, a támogatók között szerepel a Dohány utcai zsinagóga templomkörzete, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyarországi Zsidó örökség Közalapítvány, a médiatámogatók között pedig a Heti Tv is szerepel.

A megemlékezésen kerül sor, immár harmadjára a Magyar-Zsidó Emlékezet Díj átadására is, Rosenfeld Dániel elárulta, idén dr. Szarka Lajos történész veheti át az elismerést.