Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette a Hamász terrorszervezetet, Izrael nem fog hezitálni nagyszabású hadműveletet indítani

A BreuerPress és a HetiTV gyors  hírei

Erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben (EP), hogy Székelyföld autonómiája valósággá váljon az Európai Unióban (EU) és Európa valóban a régiók Európája legyen – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen. Németh Zsolt az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről beszélt, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által benyújtott, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat. A kormánypárti politikus a döntést történelmi győzelemnek nevezte, hozzátéve, hogy az eredményes európai jogalkotás érdekében pedig erőteljes magyar képviseltre van szükség az EP-ben.

 

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Lengyelországban. A Varsó melletti Wesolában ünnepséget rendeztek annak alkalmából, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz. Az eseményen tartott beszédében Orbán Viktor kiemelte: a katonai missziókat azért vállalják, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá. Ha mi nem visszük oda idejekorán a segítséget, akkor a problémák jönnek el hozzánk – mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök egyben köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól. Emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon. Ezt akarjuk megőrizni ma is, továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek – mondta. A kormányfő szerint katonáink nehéz küldetésekben is megállták a helyüket, majd hozzátette: a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat.

 

Budapesti találkozót kezdeményez a magyar miniszterelnökkel az Európai Néppárt frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Fidesz tagsága körüli vitával kapcsolatban. Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapnak elmondta: szeretné világossá tenni Orbán Viktornak, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton jár. A magyar kormányzati plakátkampány miatt eddig a Néppárt 13 tagszervezete kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

 

Támogatja a Fidesz frakció a kormányfő javaslatát a schengeni országok belügyminiszteri tanácsának létrehozására – közölte a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Kocsis Máté úgy fogalmazott: a brüsszeli bizottság az elmúlt években nem tudta, és nem is akarta kezelni a migrációval beáramló tömegek helyzetét, nem tett semmit a határvédelem kérdésében, és nem segítette a tagállamokat.

 

A Demokratikus Koalíció szerint független, nemzetközi cégnek kellene auditálnia és ellenőriznie a Nemzeti Választási Iroda szoftverét, mert az az elmúlt napokban ismét működésképtelennek bizonyult. Rónai Sándor, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: az NVI elismerte, hogy egy teszt közben lefagyott a szoftver, így nem lehetett kapcsolatot tartani a vidéki irodákkal.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „kivéreztetése” és a magyar tudományos hálózat szétverése ellen. Niedermüller Péter, a párt alelnöke és európai parlamenti képviselője az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között létrejött megállapodásra reagált, amely szerint az MTA kutatóintézet-hálózata egyben marad, de 2020. január 1-je után az akadémia szervezetén kívül működik majd. A politikus szerint a megállapodás problémás, mert nincs rá garancia, hogy az intézethálózat a leválasztás után is egyben maradhat, és egyébként arra sincs magyarázat, miért kell egyáltalán leválasztani a kutatóintézeteket.     Ha a leválasztás tényleg megtörténik, akkor az MTA elveszíti annak a lehetőséget, hogy az intézethálózaton belül kapcsolatot tartson a kutatókkal, ez pedig a teljes tudományos életet átalakítja – tette hozzá.

 

Akár egyetlen forintot sem kell visszafizetnie a babaváró támogatásból egy három gyermeket vállaló párnak – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a 10 millió forint kölcsön feltételeit ismertetve elmondta: a lehetőséggel júliustól három éven keresztül élhetnek azok a párok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti. A havi törlesztés nem lehet több 50 ezer forintnál, futamideje pedig 20 év.

 

Közép-Európa népeinek szükségük van egymásra: erre tanít Esterházy János élete és halála – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen hangsúlyozta: Esterházy János a közösségek jogfosztottsága ellen harcolt, ezért nem szavazta meg 1942-ben a szlovák parlamentben egyedül a zsidóság kitelepítéséről szóló törvényt, és ezért küzdött a diktatúrák ellen.

 

Külföld:

 

Az Európai Unió (EU) külső határának védelme és a schengeni övezet kiteljesítése mellett a közösség közép-európai tagországainak tiszteletét is hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az EU reformjáról szóló írásában, amelyet Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszul tett közzé a Welt am Sonntag. A politikus kiemelte, hogy az EU „példa nélkül álló sikertörténet”, és az „európai eszme” támogatottsága minden eddiginél nagyobb. Azonban a pártokon alapuló reprezentatív demokráciára, a jogállamiságra, az egyén szabadságára és a szociális piacgazdaságra épülő „európai életforma” határozott, „offenzív” képviseletéhez meg kell erősíteni az EU-t.

 

A brit külügyminiszter szerint akkor is szükségessé válhat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) késleltetése, ha a londoni alsóház a jövő héten elfogadja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Jeremy Hunt kijelentette: „rövid halasztást” tehet szükségessé az a tény, hogy a kilépéshez még technikai jellegű jogszabályokat is el kell fogadtatni. Hunt kijelentette ugyanakkor azt is, hogy ha a parlament ismét elveti a Brexit-megállapodást, a kilépési folyamat a „bénultság” állapotába kerülhet, és végül „az egész Brexit odaveszhet”. Jeremy Hunt szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a parlamenti aritmetikát, különös tekintettel arra, hogy „hátszél dagasztja azoknak a vitorláit, akik meg akarják akadályozni a Brexitet”. A külügyminiszter szerint a Brexit-ellenes tábornak ehhez ugyanis csak három dolgot kell elérnie: meg kell akadályoznia a megállapodás elfogadását, meg kell szavaznia a kilépés elhalasztását, ezután el kell érnie az újabb EU-népszavazás kiírását.

 

Székelyföld területi autonómiáját és az úgynevezett terrorper nyomán Romániában bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását követelte Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több ezer résztvevője. A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők tiltakoznak „a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése” ellen. A dokumentumban hiteltelennek nevezik az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint „A kohézió európai érték”, azzal vádolva a bukaresti kormányt, hogy szándékosan elszegényíti Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz. A tüntetők azt követelték, hogy Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel.

 

Vasárnapi adatok szerint 22 rendőr sérült meg a radikális nacionalista Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) tüntetőivel szombaton a Kijevtől délre fekvő Cserkasziban történt összecsapásban – közölte az UNIAN hírügynökség az országos rendőrség honlapján megjelent információra hivatkozva. A közlemény szerint a sérült rendőrök közül 19-et kellet kórházba szállítani. A korábbi hírek 15 sérült rendőrről szóltak. Az UNIAN jelentése alapján szélsőséges nacionalisták – a Nackorpusz tüntetői egyesülve egy másik szervezet, a Nemzeti Osztagok (Nacionalni Druzsini) aktivistáival – előbb Kijevben demonstráltak, és az elnöki hivatal előtt csaptak össze a rendőrökkel. Ott két rendőr és egy nemzeti gárdista sérült meg. Onnan Cserkasziba utaztak Petro Porosenko kampányrendezvényére, hogy ott közöljék az államfővel követeléseiket. Mire megérkeztek, Porosenko már befejezte beszédét, és elhagyta a helyszínt. Ekkor túlfűtött radikális tüntetők áttörtek a rendőrsorfalon, és feljutottak a színpadra.

 

Röviddel felszállás után lezuhant az etiópiai légitársaság egyik utasszállító gépe Addisz-Abeba közelében. A fedélzeten tartózkodó 157 ember közül senki nem élte túl a katasztrófát – jelentette be a légitársaság. A szerencsétlenül járt gépen 149 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, több mint 30 országból. Az Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 típusú gépe helyi idő szerint háromnegyed kilenc körül   Kenya fővárosába, Nairobiba indult Addisz-Abebából. A gép gyakorlatilag új, tavaly novemberben szerezték be. A 302-es számú járat felszállás után hat perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre délkeletre a földnek csapódott, több darabra esett szét, és kiégett. A gép gyakorlatilag új, tavaly novemberben szerezték be. A légitársáság vezérigazgatója elmondta: a pilóta az irányítótoronynak jelezte, hogy nehézségei támadtak, ezért engedélyt kért a visszatérésre.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezetet, hogy Izrael nem fog hezitálni nagyszabású hadműveletet indítani, amennyiben folytatódnak a napi rendszerességű összecsapások a gázai terrorszervezetekkel. A heti kabinetülés előtt a miniszterelnök megjegyezte, hogy míg a közelmúltbeli provokációk mögött lázadó frakciók állnak, ez nem mentesíti a tengerpárti enklávé irányítóját, a Hamászt a felelősség alól. “Hallom a gázaiak azt beszélik, hogy mivel választási kampány van, kizárt egy széleskörű hadművelet indítása,” mondta Netanjahu, utalva az április 9-i izraeli választásokra. “Azt javaslom a Hamásznak, ne teszteljen minket. Meg fogunk tenni mindent, ami szükséges, hogy visszaállítsuk a nyugalmat és a csendet a gázai határnál fekvő közösségekben és a déli terület egészében.”

 

Az izraeli légierő megtorlócsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben reagálva a zsidó államra kilőtt rakétára valamint a határon átreptetett robbanó lufikra, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. Az izraeli vadászgépek és drónok számos terror célpontot támadtak, köztük egy katonai létesítményt az övezet északi részén, és két Hamász terrorszervezethez tartozó hadihajót. “Az izraeli hadsereg nagyon komolyan veszi az izraeli állampolgárok megsebesítésére irányuló kísérleteket, és továbbra is határozottan fel fog lépni e jelenségek ellen. A Gázai övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet terheli minden felelősség azért, ami a területén történik vagy onnan ered,” nyilatkozta a hadsereg. Az izraeli hadsereg egy héten belül nyolcadik alkalommal hajtott végre megtorlótámadást a Hamász terrorszervezet ellen, a határ menti erőszakos tüntetések, a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták valamint a határon átreptetett tűz- és robbanásveszélyes léggömbök miatt.

 

Gazdaság:

 


A vasárnap hajnali bértárgyalások eredménytelensége miatt hétfőn éjféltől újabb sztrájk várható a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában – mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke. Székely Tamás hozzátette, hogy a vállalatnál a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én. A szakszervezet hétfőtől bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet, mert lejár a törvény által a sztrájk előtti egyeztetésre biztosított hétnapos határidő, és a vasárnapi tárgyalások sem vezettek eredményre – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt északnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de délen még mindig sok lesz a felhő. Helyenként futó záporok is kialakulhatnak. Délután változóan, többször erősen gomolyfelhős lesz az ég, szórványosan alakulnak ki záporok. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 12 fok között alakul. Késő este 3, 8 fok lesz. Hétfőn hidegfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyek körében sokaknál jelentkezhet fejfájás, fokozódik a görcshajlam, a markáns változás pedig az egészséges szervezetet is megviseli. A szívbetegek különösen veszélyeztettek, a fülledt időben pedig rosszullét, légszomj is jelentkezhet. A keringési betegségekkel küzdők állapota is romolhat. A szabadban csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet, a szabadtéri programok során változékonyságra kell készülni! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.