Az európai zsidó közösségek odafigyelnek a saját biztonságukra

Az európai zsidó közösségek odafigyelnek a saját biztonságukra

Heisler Andás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy biztonsági szemináriumról, a zsidó közösségek felelősségéről.

Az európai zsidó közösségek biztonságával kapcsolatban Heisler András elmondta, a zsidó közösségek és egyben minden közösség biztonságáért felelős maga az Európai Unió, felelősek a nemzeti kormányok, a rendőrök és más hivatalos szervezetek, de mellette a közösségeknek is megvan a saját felelősségük is. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek a saját felelősségi körében kell megtenni mindazt, amit meg kell és meg tud tenni. Ennek keretében rendezte meg Budapesten az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) biztonsági csoportja a szemináriumát, amelyen 18 ország küldte el a képviselőit, akik öt napon keresztül tanácskoztak. Ezen az eseményen voltak képzések, előadások, de rendeztek különböző helyzet- és terepgyakorlatot egyaránt, amely egy-egy krízishelyzet megoldására irányult. A gyakorlatban nem csak a Mazsihisz és a különböző országok szakemberei vettek részt, hanem a magyar rendőrség, a katasztrófavédelem és a menők munkatársai is, ami segített abban is, hogy gyakorolhassák a különböző szervezetekkel való együttműködést.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Budapesten rendezték meg ezt a szemináriumot, a Mazsihisz elnöke kifejtette, egyrészt azért, mert Magyarországon fizikai biztonságban vannak a zsidók is, az országban nyugalom van, azaz lehet ilyen jellegű rendezvényt megszervezni. Másrészt pedig azért, mert a magyarországi az Kelet-Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, amelynek van egy olyan biztonsági szolgálata, amelynek az elmúlt években megtörtént fejlődése példa nélküli. Ehhez a fejlődéshez jelentős anyagi támogatást kapott a Mazsihisz az EJC-től, valamint a magyar államtól, amelyik többek között komolyan hozzájárult például annak a kontrollszobának a kialakításához, amelyiknek nincsen párja az európai zsidó közösségekben, innen az országban található összes intézményét tudja felügyelet alatt tartani a Mazsihisz.

Az amerikai példák, mint a legutóbbi pittsburghi zsinagógában elkövetett merénylet kapcsán azt jegyezte meg Heisler András, hogy egy szemináriumon hallotta egy előadáson, hogy az Egyesült Államokban olyan kényelmesen élnek a zsidó közösségek tagjai, hogy nincsen semmilyen veszélyérzetük, teljesen nyitottak. Ez azt is jelenti, hogy ők ma le vannak maradva Európához, Magyarországhoz képest, hiszen itt megvan a felelősség felismerése, a különböző atrocitások okán. Az európai zsidó közösségek odafigyelnek a saját biztonságukra.

A Mazsihisz elnöke beszámolt arról az örömteli hírről, hogy Izrael állam megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából a magyar főváros két közterületet fog elnevezni a zsidó állammal kapcsolatban. Zuglóban lesz egy tér, amit Jichak Rabinról, Izrael egykori miniszterelnökéről neveznek el, de Budán is lesz egy Jeruzsálem park a Lánchíd és a Várkert Bazár között. Heisler András hozzátette, bár szinte teljes összhangban szavazta meg a főváros ezeket az új neveket, de ehhez szükség volt Tarlós István főpolgármester következetességéhez is.

Mindezek mellett ebben az évben ünneplik meg Magyarország és Izrael diplomáciai kapcsolatainak újbóli felvételének harmincadik évfordulóját, amely alkalomból mind Jeruzsálemben, mind pedig Budapesten több jelentős eseményt is szerveznek. Az elnök ezzel kapcsolatban megemlítette, a Mazsihisz, a magyarországi zsidóság számára mindig is kiemelten fontos Izrael, a Zsidó Kulturális Fesztiválnak mindig vannak izraeli programjai, fellépői, Budapesten rendezik meg a Zsidó Filmek Fesztiválját, Izrael Állam megalakulásának a napját is egy nagy rendezvénnyel ünneplik meg Budapesten.

Két évvel ezelőtt égett le a zuglói zsinagóga, amikor ez megtörtént, akkor a Mazsihisz vezetése komoly gondban volt, mert nem állt rendelkezésre elegendő összeg a felújításra, de Heisler András akkoriban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki nem csak megígérte a segítséget, hanem meg is adta azt. Ennek is köszönhetően a zuglói zsinagógában már javában haladnak a felújítással, rövidesen a közösség újra birtokba veheti azt.