A katonák lelkét is ápolni kell

A katonák lelkét is ápolni kell

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Honvédségről, a tábori lelkészi szolgálat fontosságáról, de szóba került még a május 26-i EP választás jelentőséger is.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy létszámhiány lehet a tűzoltóknál, az államtitkár kifejtette, a Magyar honvédségre mindig lehetett számítani, ezt az elmúlt években is sikerült bebizonyítani, az árvizek, a vörösiszap katasztrófa esetében egyaránt. A honvédség minden ilyen esetben a speciális szaktudásával, járműveivel, a teljes személyi állományával áll a magyar emberek rendelkezésére – tette hozzá.

Arról is beszélt a politikus, hogy a kadétiskolába, a katonai pályára többszörös a túljelentkezés, pedig – mint hozzátette, 2010-ben, amikor a kormányzást átvette a Fidesz, megszűnt a középiskolai honvédképzés, megfelezték a hadsereg létszámát, innen kellett változásokat elérni. Mára a Zrínyi 2026 program keretében, két komoly programpontot fogalmaztak meg. Ezek egyike, hogy legyenek olyan katonák, akik fizikailag, szellemileg és lelkileg is felkészítettek, hogy a legkomolyabb esküt, a katonait, amiben az életük árán védik meg a hazát, teljesíteni tudják. Azonban arra is szükség van – és ez a másik programpont -, hogy olyan helyzetbe kell hozni a katonákat, hogy ezt a feladatot ők egy életpálya szerint tudják végrehajtani. Az életpálya tartalmazza a megfelelő életet, a fizetést, az előremeneteli lehetőségeket. Mindezek mellett a katonákat olyan komoly eszközökkel kell ellátni, ami a kor kihívásainak megfelel, ezt a Digitális Katona Program keretében valósítják meg, de nem csak egyénileg kell ezt biztosítani, hanem a Honvédségnek olyan új eszközöket is be kell szereznie, amelyeket korábban, a rendszerváltoztatás után elvesztettek. Ezzel képes a Magyar Honvédség az új biztonsági kihívásokra modern válaszokat adni. Ennek az egésznek az alapját a többszintű képzés adja, ebben nagy feladta van az ifjúság megszólításának, a kadétképzésnek, de a más iskolákban is megszervezésre kerülő Honvédelmi alapismeretek tantárgy beépítésének a szervezett oktatásban, de a tisztképzésnek is.

Nemrégiben emlékeztek meg a Honvédségben a tábori lelkészi intézmény újból elindításának huszonötödik évfordulójáról. Németh Szilárd szerint érdemes megnézni, hogy a Magyar Honvédség 171 éves történelmében miként vonulnak végig a tábori lelkészek. A történelem megmutatta, a katonák lelkét, hitét is ápolni kell, ezt pedig a lehető legodaadóbban, legteljesebben a lelkészi szolgálat képes elvégezni. Csak a XXI. századi példákat nézve – mondta el az államtitkár, több olyan eset is volt, ahol a katonaságon keresztül tért meg valaki, de volt itt ugyanígy házasság, keresztelő is. Ezért is mondja a Honvédség vezetése, a tábori lelkészi szolgálatra nagy szükség van, nem csak az egyéneket nézve, hanem a közösséget is tekintve.

A politikus, mint a Fidesz alelnöke kérdésre válaszolva elmondta, pártja és az Európai Néppárt, az Európai Unió kapcsolatát is a bevándorlással kapcsolatos viszony határozza meg, ahogy az is, hogy valójában mit gondolnak magukról a kereszténydemokraták. Szerinte el kell döntsék, kereszténydemokraták akarnak lenni, netán liberálisok. Hozzátette, igen meglepődött, hogy Angela Merkel azt mondta, a CDU az a párt, amelyik a liberális demokráciáért küzd. Németh Szilárd úgy véli, mindez levezethető a bevándorláspártiságból. Akik e mentén gondolkodnak, azok azért teszik ezt, mert így gondolkodnak, de olyanok is vannak, akiket erre kérnek meg, hiszen – mint hozzátette, Soros Györgynek 228 embere van az Európai Parlamentben, akik az össze pártcsaládban ott vannak. A májusi EP választások után átrendeződik a politikai térkép, a szavazásnak éppen az a tétje, hogy a bevándorlást támogatók képesek-e megőrizni eddigi pozíciójukat, ahol ők mondják meg, milyen legyen Európa jövője. A másik lehetőség, hogy a bevándorlást elutasítók megállítják őket. Németh Szilárd nem tudta megmondani, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje mennyire fog kiállni a Fidesz mellett. Egy biztos, karakteres néppárti politikára van szükség, Webert sem lehet egyértelműen karakteresnek nevezni, hiszen egyszer így dönt, másszor meg úgy, de neki kell összefognia a hatalmas EPP pártcsaládot, a választások kiderítik azt is, hogy lehetséges-e az Európai Néppárton belüli vitákat lezárni. Németh Szilárd szerint a néppárti egységet a szocialisták bontják, hiszen látják, az EPP-n belül is van egy komoly nézetkülönbség a bevándorlást támogatók és az azt elutasítók között. Ez utóbbiak legkarakánabb felszólalója a Fidesz-KDNP szövetség. Hozzátette, május 26-án kell a helyes választ megadni, a belső széthúzást megállítani, a bevándorlást elutasítóknak meg győzni.

Ami a Fidesz választási esélyeit illeti, a politikus szerint az emberek jól látják, hogy mi zajlik körülöttük. Egyrészt ők is örülnek a közös sikereknek, azokat értékelik, de azt is látják, ha ennek az ellenzéknek, a bevándorlást támogatóknak bármilyen szinten is bizalmat szavaznának, abból nagy baj lenne.

Németh Szilárd beszámolt a magyar Hadtörténeti Múzeumról, amelyik tavaly volt 100 éves, ez az intézmény az egyik legsikeresebb, ezt a látogatói számok és a programok is visszaigazolják. A múzeum a hadisír gondozás területén is nagyot lépett előre, ami szintén fontos.