A BreuerPress és a HetiTV Szombati várható témái 

A BreuerPress és a HetiTV szombati várható témái 

 

 

 

Vájákhél (פָּרָשָׁת וַיַּקְהֵל)

Szakaszunk – Vájákhél (2Mózes 35:1-38:20.) –, miután megismétli a szombat szentségének megőrzésére szóló utasítást leírja, hogyan készült a Hajlék. A kapcsolat a Hajlék építése és a szombat megőrzése között – nyilvánvaló: “az, hogy megparancsoltam nektek a Hajlék felállítását és az ezzel kapcsolatos munkálatokat, nem jelenti azt, hogy a munkálatok hatályon kívül helyezik a szombatot”. További halachikus kapcsolat a szombat és a Hajlékkal kapcsolatos munkálatok között, hogy mindazt a 39-féle munkát, ami a Hajlék felépítéséhez és alkatrészeinek elkészítéséhez kellett – tilos szombaton végezni. Itt fordul elő a szombati tűzgyújtás tilalma is.

Európa akkor lesz erős, ha a családok Európája lesz, mert ha a migránsok Európája valósul meg, akkor gyenge lesz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Századvég Alapítvány által Európa jövője: család vagy migráció címmel szervezett konferencián a miniszter közölte, az EU előtt álló kihívásokból viták fakadnak, és ezek a viták az európai parlamenti választásban csúcsosodnak majd ki, amelynek a tétje, hogy erős vagy gyenge lesz Európa. E kérdés szinonimája, hogy Európa a családok vagy a migránsok Európája lesz-e – mutatott rá. Hozzátette: abban, hogy melyik úton halad majd a kontinens, az európai polgároknak döntő szavuk lesz májusban. Szijjártó Péter szerint az erős Európa eléréséhez engedni kell a versenyt az unión belül is, vissza kell adni az európai polgárok és családok biztonságát, folytatni kell a bővítést, meg kell őrizni a keresztény kultúrát és európai identitást, továbbá tisztességes vitát kell folytatni a következő uniós költségvetésről, amelynek a családokat és nem a migránsokat kell a fókuszba helyeznie.

 

A Demokratikus Koalíció a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul, mert úgy értékeli, a kormány tiltott kampányt folytat. A DK ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – egy a BBC-nek adott interjúban – bevallotta, hogy a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátkampány valójában egy választási kampány. Molnár Csaba úgy fogalmazott: ezzel a miniszter bevallotta, hogy az állam az adófizetők pénzéből kampányol a Fidesznek. Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy az ügyben a héten az Állami Számvevőszéket is megkeresték, mert véleményük szerint tiltott pártfinanszírozásról van szó. Az NVB-t pedig arra kérik, hogy állapítsa meg, a kormány tiltott kampányt folytat, és másrészt tiltsa el a kabinetet ennek folytatásától – közölte.

 

Márciusban kezdi meg működését a köznevelési elektronikus ügyintézési rendszer, amelynek célja, hogy megkönnyítse a pedagógusok és a szülők kommunikációját, az iskolai ügyintézést – mondta a Klebelsberg Központ igazgatója. Hajnal Gabriella szerint csökkennek az adminisztratív terhek, de ez nem jár elbocsátásokkal. A KRÉTA rendszeren keresztül futó modul célja, hogy megkönnyítse a pedagógusok és a szülők kommunikációját, és a szülők minél több ügyet tudjanak online elintézni. Hajnal Gabriella kiemelte: már az elsősök beiratkozásánál használható a rendszer, a szülő otthonról be tudja vinni az adatokat a jelentkezéshez. Később be kell mennie az iskolába, mert be kell a lakcímkártyát és az óvodai lapot be kell mutatnia, de az adatok már az intézmény rendelkezésére állnak.

 

Megváltoztak az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, ahol csütörtökön az ellenzék által javasolt ügyeket vették napirendre, viszont több olyan napirendi pontot elutasítottak, amelyet a polgármester javasolt. A döntésekhez szükséges többséget eddig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával tudta biztosítani a várost irányító Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. Az utóbbi hónapokban azonban annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy a csütörtöki közgyűlés első napirendi pontja éppen Molnár Miklós alpolgármester visszahívása lett volna, de azt az érintett és a Jobbik képviselőjének szavazatával az ellenzéki többség levette napirendről. Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között olyanok szerepelnek, mint a szervezeti és működési szabályzat módosítása, az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása, a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása, és a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt. igazgatójának leváltása.

 

Érkeznek a március első napján kezdődő Steppe Archer 2019 elnevezésű magyar-amerikai nemzetközi hadgyakorlatra az amerikai lánctalpas harci eszközök, a hajmáskéri vasútállomásra. A bakonyi lőtéren október végéig tart a nagyüzem. Szárazföldi harci technikák, vadászgépek és helikopterek is megkezdik a különböző hadgyakorlatokat, szinten tartó feladatokat márciusban a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ lő és gyakorlóterén. A hajmáskéri vasútállomásra érkező katonai járművek egyenes úton a lőtérre haladnak, ahol október végéig töltik NATO szövetséges katonatársaink mindennapjaikat a közös kiképzésen. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítője szerint a nap huszonnégy órájában zajlik majd a gyakorlatozás, mely jelentős járműmozgással – Várpalota és Hajmáskér térségben a lőtér környékén, illetve a 8-as főúton – és közepes zajhatással fog járni.

 

Külföld:

 

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból (EU) a legrosszabb forgatókönyv lenne, ezért elfogadható megoldásokat kell keresni az uniós tagság megszűnésére – értett egyet Varsóban a lengyel és a bolgár külügyminiszter. A vendéglátó Jacek Czaputowicz a kétoldalú tárgyalásokat követően elmondta: bolgár kolleginájával, Ekaterina Zaharievával az EU előtt álló kihívásokat illetően több kérdésben hasonló állásponton vannak, és az egyik ilyen téma a Brexit. A megállapodás nélküli brit kilépés „nagy veszteség lenne az EU számára, ez a legrosszabb forgatókönyv” – húzta alá Czaputowicz, aki szerint e téren „elfogadható megoldásokat” kell keresni.

 

Líbia nemzetközileg elismert kormányfője és az ország keleti részét irányító katonai parancsnok megegyezett abban, hogy választásokra van szükség – közölte az ENSZ. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök és Halifa Haftár tábornok az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiban tárgyalt. A felek legutóbb novemberben találkoztak a szicíliai Palermóban. Szarrádzs és Haftár egyetértett abban, hogy parlamenti választásokat kell tartani, és véget kell vetni az átmeneti időszaknak Líbiában – írta az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) a Twitteren. „Továbbá megegyeztek a stabilitás fenntartásának módjaiban és a párhuzamos intézmények egyesítésében” – tette hozzá az UNSMIL.

 

Több tucat ember holttestét rejtő tömegsírra bukkantak az Iszlám Állam szélsőségeseitől elfoglalt területeken a kelet-szíriai Baghúz térségében – közölte Adnán Afrín, a dzsihadisták ellen harcoló kurd-arab ernyőszervezet egyik parancsnoka. A nemzetközi koalíció által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonai illetékese szerint a legyilkolt emberek a dzsihadisták fogságába került jazidik lehettek, de ennek megerősítésére még folynak a vizsgálatok. „Lemészárolták őket” – mondta. Hangsúlyozta, hogy az áldozatok többségét lefejezték, sok közöttük a nő. Az SDF parancsnokai igyekeznek az összes civilt evakuálni a területről, mielőtt végső offenzívát indítanának az Iszlám Állam még bujkáló dzsihadistái ellen. A kurd-arab milíciák eddig is oroszlánrészt vállaltak a terroristák elleni harcokban Szíria északi és keleti részén.

 

Pakisztán pénteken elengedi azt az indiai pilótát, akinek a repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő – jelentette be Imran Hán miniszterelnök a parlamentben. Hozzátette, Iszlámábád a lépést békülési gesztusnak szánja. A pakisztáni légierő szerdán lőtt le az ország légterébe behatoló két indiai harci repülőgépet. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik pedig a terület pakisztáni oldalán csapódott be, és ennek egyik pilótája került a helyi erők fogságába.

 

Az izraeli biztonsági erők bizonyíthatóan súlyos és módszeres jogsértéseket követtek el a Gázai övezet határán zajló palesztin tüntetések résztvevőivel szemben – hangsúlyozták szakértők az ENSZ számára a témáról készített jelentésükben, amelyet Genfben tettek közzé. A megmozdulásokban tavaly 189 palesztin vesztette életét, míg 9204-en megsebesültek. Izrael visszautasította az ENSZ vádjait. Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter azt írta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy „újabb ellenséges, hazug és elferdített jelentést adott ki Izrael ellen”. „Senki sem vonhatja kétségbe Izrael jogát az önvédelemhez, illetve kötelességét, hogy megvédje állampolgárait és határait az erőszakos támadásoktól” – tette hozzá.

 

Brutális támadás érte otthonában Argentína főrabbiját, Gabriel Davidovich-ot a napokban. Ahogy arról a HETI TV is beszámolt, az elkövetők először betörtek a zsidó vezető Buenos Aires-i otthonába, majd bántalmazták a férfit, miközben azt kiabálták: „Tudjuk, hogy az AMIA [az argentinai zsidó közösség segélyegyletének] rabbija vagy!”. Az elkövetők nagy értékben vittek el pénzt és különböző értéktárgyakat a helyszínről. A támadást követően törött bordákkal és átszúrt tüdővel azonnal kórházba szállították Davidovich rabbit. A rendőrség rablás vádjával indított eljárást, több zsidó szervezet egyértelműen antiszemita bűncselekménynek nyilvánította a történteket. A rabbi még mindig kórházban van, a Clarin című lapnak azt nyilatkozta, hogy fizikai fájdalmai vannak, de nyugodt és nem fél – írja az algemeiner.com. A támadás során Davidovich elveszítette az eszméletét, onnantól nem emlékszik semmire. Reményei szerint a hét végén elhagyhatja a kórházat, aztán legalább egy hónapig az otthonában gyógyul majd. A támadásnak tanúja volt a felesége is, ami külön fájdalommal tölti el. A rabbi szerint nem világos, hogy a támadásnak volt-e antiszemita indíttatása – derül ki a cikkből. Rablás vagy politikai hátterű incidens is történhetett szerinte. A zsidó vezetőt argentin politikusok együttérzésükről biztosították, köztük Patricia Bullrich belbiztonsági miniszter.

 

Gazdaság:

 

Újra Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé – a miniszterelnök javaslatára – Áder János köztársasági elnök. Matolcsy Györgyöt, az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezi ki a köztársasági elnök. Az ünnepélyes eskütétel pénteken lesz a Sándor-palotában. Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök 2013. március 4-én lépett hivatalba, akkori megbízatása idén március 3-án szűnik meg. A jegybankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget. Matolcsy György az Országgyűlés Gazdasági bizottsága ülésén kifejtette: a jegybank az elmúlt hat évben képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is.

 

Időjárás:

 

Szombaton főként nyugaton alakulhat ki zápor. Sok lesz felettünk a felhő, több napsütés keleten ígérkezik. Az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Hajnalban -4, +5, délután 6-13 fok valószínű.