Vlagyimir Putyin orosz elnök a leningrádi náci blokád áldozatainak szentelt jeruzsálemi emlékmű felavatására Izraelbe látogat

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Amikor a migráció európai hatásairól beszélünk, a gyermekeinkről, az unokáinkról, az ő biztonságukról van szó – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című rendezvényén. Hangsúlyozta: a bevándorlás teljesen át fogja alakítani a világot, amelyben most élünk, és ami majd 2050-ben vagy azután történik, az annak lesz a következménye, ami most zajlik. Aki most nem védi meg magát, az 2050-2060-ban már nem tudja – tette hozzá. A gazdasági szereplőknek azt mondta a kormányfő: „nem lesz értelme a gazdasági sikereiknek, ha egyébként az unokáik és a gyermekeik egy olyan világban veszik át önöktől a cégeket, amelyben nem jó élni”. Azt is mondta, hogy aki „Európai Egyesült Államokat” akar, az bevándorláspárti politikát képvisel, és egy bevándorlók által megváltoztatott Európa mellett tör lándzsát. Orbán Viktor kifejtette, az év elején négy nagy feladatot szabott: a demográfiai fordulat előkészítését, az európai uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és egy „kifektetési” – a magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató – stratégia elkészítését.

 

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsa vissza a pedagógusbérek automatikus indexálását és a fizetéseket minden évben az aktuális minimálbér alapján számolják ki. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy amikor bevezették az új életpályamodellt, akkor a sok túlóráért cserébe a kabinet kiszámítható és stabil bérrendszert ígért, amelyet a minimálbér alapján kellett volna kiszámolni. Azóta kiderült, hogy ez az ígéret is hazugság volt, mert 2015 óta a béralapot már nem igazítják a minimálbérhez – fogalmazott. A tanárok és a szakszervezetek hiába kérik évek óta, hogy állítsák helyre az életpálya biztonságát garantáló „vetítési alapot”, ezt a kormány nem teszi meg – közölte.

 

A tervezhető beavatkozások várólistáinak csökkentése az intézmények elkötelezett munkáját mutatja – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó elmondta, hogy ehhez a munkához jelentős forrást biztosít a kormányzat, hiszen 2012 óta 26 milliárd forint jutott erre, ebben az évben pedig 6 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Kifejtette, a várólisták csökkenésében az is szerepet játszott, hogy bizonyos beavatkozásoknál eltörölték a finanszírozási korlátot, valamint ezeknél a műtéteknél a beteg választhat olyan intézményt, ahol nem kell sokat várni egy-egy műtétre. Az államtitkár közölte, hogy a tizenhárom várólista-kötelezett ellátás felénél Európa „jobbik feléhez tartozunk”, hiszen a szürkehályog-műtétek esetében csak Hollandiában rövidebb a várakozási idő. Bár a térdprotézis-műtéteknél is csökkent a várakozási idő, erre a beavatkozásra kell a legtöbbet – átlagosan 126 napot – várnia egy magyar betegnek.

 

Útjára indult a Magyar falu program, amelynek keretében két-három hetente nyílnak majd újabb és újabb pályázatok a kistelepülések fejlesztésére. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: az ötezer fő alatti településeknek meghirdetett projekt célja az, hogy megállítsa, sőt ahol lehet, visszafordítsa a falvakból való elvándorlást, javítsa a lakhatást, a munkába járás körülményeit, segítse a munkahelyteremtést és a helyi intézményi ellátottságot. A Magyar falu program már 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárdot pályázati úton tesznek elérhetővé. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség színvonalának emelését 18 támogatott célterület foglalja magába: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei.

 

Tovább csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma február 18. és 24. között; a Nemzeti Népegészségügyi Központ összesítése szerint 35 százalékkal kevesebben, 33 900 ember fordult orvoshoz tüneteivel. A 8. héten valamennyi területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. A betegek korösszetételében sem történt változás, továbbra is a gyerekek és a fiatal felnőttek betegedtek meg. Továbbra is az influenza A vírus dominanciája érvényesül, a laboratóriumi vizsgálatok kizárólag A típusú influenzavírusokat azonosítottak. Az influenza miatt több kórházban és ápolási intézetben továbbra is fenntartják a látogatási tilalmakat.

 

Külföld:

 

Emmanuel Macron szerint „eljött az idő”, hogy a brit vezetők eldöntsék, az Egyesült Királyság hogyan kíván kilépni az Európai Unióból. A francia elnök ugyanakkor nem zárta ki, hogy megvizsgálja az egy hónap múlva esedékes kilépés elhalasztását, amennyiben London „azt igazolni tudja”. „A szerződést nem lehet újratárgyalni, de ha briteknek több időre van szükségük, meg tudjuk vizsgálni a halasztási kérelmet” – fogalmazott a francia elnök Angela Merkel német kancellárral tartott közös tájékoztatóján . „Ahogy Michel Barnier (uniós főtárgyaló) is mondta, nincs több időnk, amire most mindannyiunknak szüksége van, az egy döntés” – tette hozzá, jelezve, hogy Franciaország és Németország egységes a kérdést illetően. A két ország vezetője munkaebéden egyeztet egymással az uniós állam- és kormányfők  március 21-22-i találkozója előtt a Brexitről, az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokról és a két ország védelmi együttműködéséről.

 

Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a három bennmaradt jelölt közül az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága. A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, miután előző nap meghallgatta a jelölteket, Laura Codruta Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt. Kövesi 26, Bohnert 22, Ritter pedig egy voksot kapott a brüsszeli ülésen.

 

A román legfelsőbb bíróság befogadta a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését. A kedden meghozott végzés kivonatát szerdán tette közzé honlapján a bíróság. A kézdivásárhelyi férfiak elleni ítélet megsemmisítésére irányuló per első tárgyalását április 23-ra tűzték ki.

 

A kameruni és a nigériai hatóságok elrendelték, hogy térjen vissza hazájába 40 ezer Kamerunba menekült nigériai – tudatta az Orvosok Határok Nélkül (MSF). A nigériaiak hazájuk északkeleti részéből, Rann városából menekültek el, mert településükre támadtak iszlamista fegyveresek. Az orvoscsoport nyilatkozata szerint a menekültek engedelmeskednek a hatósági felhívásnak, és elkezdtek útra kelni Rannba. A szervezet mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a menekültek sorsa továbbra is bizonytalan, mivel Rann nem biztonságos, és humanitárius segítségre lenne szükségük.

 

.Hosszú kézfogással, majd húszperces négyszemközti megbeszéléssel kezdődött meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója a vietnami fővárosban, Hanoiban. A Sofitel Legend Metropole luxusszállóban tartott bizalmas találkozót követően a vezetők tanácsadókból és miniszterekből álló kíséretükkel együtt díszvacsorán vesznek részt. A kétoldalú tárgyalások csütörtökön érnek véget. Trump a kamerák kereszttüzében azt mondta: bízik a csúcstalálkozó sikerében. Észak-Korea hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt – hangsúlyozta az amerikai elnök, aki hozzátette: alig várom, hogy lássam, ahogy ez megtörténik, és segíthessek benne. Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk majd fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog – mondta bizakodóan Kim is. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen – fűzte hozzá az észak-koreai vezető.

 

Meghívást fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök a leningrádi náci blokád áldozatainak szentelt jeruzsálemi emlékmű felavatására Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőtől Moszkvában. Netanjahu a szertartásról csak annyit mondott el a zárt ajtók mögött megkezdődött hivatalos tárgyalások előtt, hogy a közeljövőben fogják megtartani. A két vezető személyesen most találkozott először azt követően, hogy a szíriai légvédelem egy szeptemberi izraeli légitámadás közben tévedésből lelőtt egy orosz katonai felderítő repülőgépet. A 15 halálos áldozatot követelő incidensért Oroszország Izraelt tette felelőssé. Putyin nagyon fontosnak nevezte, hogy megvitathassa vendégével a közel-keleti biztonság kéréseit, amelyek szerinte megkövetelik a legmagasabb szinten folytatott konzultációkat. Méltatta az „abszolút számok tekintetében nem nagyon nagy” kétoldalú kereskedelem növekedését.

 

Netanjahu, aki említést tett arról, hogy több mint egymillió orosz ajkú állampolgár járult hozzá jelentősen hazájának fejlődéséhez, és „nagyszerűnek” nevezte a kétoldalú viszonyt, azt mondta, hogy Izrael és Irán viszonyának megvitatására készül házigazdájával. Megismételte álláspontját, amely szerint a térség stabilitását és biztonságát a leginkább mértékben Teherán és szövetségesei fenyegetik. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem hagyja valóra váltani ezt a fenyegetést, és további erőfeszítéseket tesz a régió biztonsága érdekében. Bejámin Netanjahut eredetileg múlt csütörtökre várták Moszkvába, de az izraeli kormányfő a vizitjét belpolitikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

 

Gazdaság:

 

Az osztrák fejlettségi és életszínvonal 2030-ra akkor elérhető, ha kétszázalékos fejlődési előnye van Magyarországnak Németországgal és Ausztriával szemben – fogalmazott a jegybankelnök. „A fenntartható felzárkózás az igazi célunk, ehhez versenyképességi reformokra, fordulatokra van szükség” – mondta Matolcsy György. 2030-ig Magyarország végrehajthat egy olyan versenyképességi fordulatot, ami fenntarthatóvá teszi az eddigi eredményeket a jegybankelnök szerint. Úgy látja, hogy ha nem vállaljuk a fordulatot, akkor Magyarország relatív fejlettsége „beragad egy történelmi szintre Ausztriával szemben”, de „mi szeretnénk a 80-100 százalékos szintet elérni”. Matolcsy György szerint 12 fordulatot tettek meg, amik növekedési pályára helyezték Magyarországot. Innen a következő cél a fenntartható felzárkózás egy új versenyképességi fordulattal. A jegybank több száz szakembere dolgozik egy versenyképességi fordulatot megalapozó anyagon 2016 óta, ma pedig  egy új, 330 pontból álló versenyképességi javaslatcsomagot tett közzé az MNB.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan derült lesz az ég, északkeleten még párás, ködös maradhat az idő. Délután az ország nagy részén folytatódik a derült idő, helyenként fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 20 fok között alakul. Késő este 6, 12 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik időjárási front térségünkbe. Az enyhe időben melegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a migrén és a fáradékonyság. Az időnként megerősödő szél tovább fokozza a panaszokat, valamint nyugtalanságot és ingerlékenységet okoz. A nagy napi hőingás következétben vérnyomás-ingadozás és rosszullét jelentkezhet. A közlekedés során az erős széllökések és a tompa reflexek jelentik a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.