A szír polgárháború a jövő év elejéig nagyjából a végéhez érhet

A szír polgárháború a jövő év elejéig nagyjából a végéhez érhet

Hóvári János volt nagykövet, a Közel-Kelet szakértője elemezte a Heti Tv Pirkadat című műsorában a térség politikai helyzetét.

 

A volt nagykövet értékelte az Arab Liga és az Európai Unió vezetőinek a találkozóját, ahol Szaúd-Arábiát a trónörökös képviselte. Ennek kapcsán Hóvári János emlékeztettt arra az esetre, amikor a szaúdi állam isztambuli nagykövetségén meggyilkoltak egy ellenzéki újságírót, ami véleménye szerint minden szempontból nagy hiba volt. Ez az eset egyébként Törökországot is megrázta, hiszen azt mutatja, hogy náluk megteheti egy másik állam titkosszolgálata, hogy brutális körülmények között végezzenek másokkal. Mindez egy nagykövetségi épületben zajlott, amelyet azért a fogadó állam is folyamatosan figyel, ahogy ez a világ összes országában is így van. Az egész esetnek a megszervezésével pedig az szaúdi trónörököst vádolták meg, akit természetesen az emberei próbálnak megmenteni, őt egy modernista gondolkodású embernek beállítva, amit számos bevezetett intézkedés is alátámaszt, mint például a nők vezetési joga. Szaúd-Arábia most azon igyekszik, hogy ennek a rendkívül súlyos politikai gyilkosságnak a piszkát lemossa magáról.

A napokban Irán, Törökország és Oroszország vezetői találkoztak egymással, hogy válaszokat találjanak a szíriai helyzetre. Itt az utolsó, jelentős Asszad ellenes erőkről is tárgyaltak, akik egy másfél magyar megyényi területen zsúfolódtak össze, közel három millióan, akiknek a jelentős része menekült. Őket támadja folyamatosan a szír hadsereg, az ott állomásozó orosz légierő segítségével. Azonban a törököknek egyáltalán nem érdeke, hogy itt kemény harcok legyenek, már csak azért, mert ezek az emberek, ha menekülni kell, akkor csak egy irányba mehetnek, Törökország felé. Erdoganék valamilyen megállapodást szeretnének elérni, a harcosok leszerelésével és a terület északi részén egy török ellenőrzési zónával. Azt is látni kell – tette hozzá Hóvári János, hogy Törökországnak Szíria újjáépítésében meghatározó és pozitív szerepe lesz, hiszen ők rendelkeznek azzal a megfelelő gyártási, ipari kapacitással, ne meg pénzzel is, hiszen azt is lehet tudni, a szíriaiak annak idején rengeteg pénzt menekítettek Törökországba. Ami Oroszországot illeti, nekik nagy szerepük volt a rombolásban, hogy az építésben mekkora szerepük lesz, az kiderül. Iránnak is hozzá kell járulnia az építkezéshez, ám még nem tudni, hogy ezt miként fogja megtenni. A volt nagykövet szerint a szír polgárháború a jövő év elejéig nagyjából a végéhez érhet, ami után jöhet az újjáépítési korszak, ám azt, hogy ebben mi lesz az Európai Unió szerepe, azt még ma nem lehet tudni.

Irán egyre nagyobb szerepének Izrael nem nagyon örül, hiszen már lassan negyven éve nagyon rossz viszonyban van egymással a két állam, pedig korábban, a sah idejében kifejezetten baráti volt a viszonyuk. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e újra a normális, baráti kapcsolat közöttük, Hóvári János szerint először azt kell eldönteni, hogy milyen időtávban gondolkozik előre az ember. Ha úgy negyven-ötven évben gondolkozik előre az ember, akkor ennek van esélye. Jelenleg egy nagy ütközés van a Közel-Keleten Irán és Szaúd-Arábia között, ez elsősorban befolyásolási övezetekről szól. A perzsa állam az elmúlt évtizedekben túlnyerte magát, ez látszik most Szíriában is, de Jemenben is ott vannak az irániak. Az érdekek ütközésében Izrael a szaúdiak oldalán áll, amiben az Egyesült Államok is partner.