Ma már teljesen más a helyzet, mint kilenc évvel ezelőtt

Ma már teljesen más a helyzet, mint kilenc évvel ezelőtt

Benedek Zsolt, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt munkájáról, arról, hogy mi mindent sikerült elvégeznie a kerületnek az elmúlt kilenc évben, de szóba került az is, hogy milyen beruházásokat indítanak el idén.

A politikus elmondta, hogy 2004-ben egyetemistaként jött lakni a fővárosba és pont az Erzsébet körúton béreltek először albérleti lakást, nem messze a kerületi önkormányzattól. Tíz éve került a helyi Fidesz szervezethez, rá egy évre már megnyerte az egyik egyéni választókerületet, a mandátumát négy évvel később meg is védte. Arra a kérdésre, hogy milyen is egy önkormányzati képviselő élete, Benedek Zsolt azt felelte, hogy dolgos, mert ha az ember ezt tisztességgel akarja elvégezni, az sok hétköznapi munkával jár. Az egyetemi évei alatt, miután jogásznak tanult még úgy gondolta, hogy valamilyen központi közigazgatási részlegnél szeretne dolgozni, ám mióta képviselő lett – mondta el, egyre jobban megszerette az önkormányzatiságot.

Arra a felvetésre, hogy mit sikerült az elmúlt kilenc évben elérnie a kerületnek, mióta képviselőként is felel Erzsébetvárosért a politikus megjegyezte, borzasztó állapotokat találtak 2010-ben, még az sem volt biztos, hogy a dolgozók fizetését át tudják majd utalni, hiszen az önkormányzat akkoriban egy közel tízmilliárdos adósággal küszködött. Nehézségek árán tudta az új városvezetés konszolidálni a helyzetet, hiszen akkor még szó sem volt arról, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok hiteleit, amiről később döntött a kormány.

Ma már teljesen más a helyzet, ezt a lakók is érzik, példaként hozta fel Benedek Zsolt a tisztaságot is, amire a város rengeteg pénzt költ el, külön figyelve Belső-Erzsébetvárosra, a bulinegyedre. Az ideérkező turisták túlnyomó többsége Airbnb lakást bérel egy-két éjszakára, ezzel a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatban a politikus elmondta, decemberben fogadták el a képviselők az új építési szabályzatot, amelyik nem teszi könnyűvé az úgynevezett egyéb szálláshely-szolgáltatáslétesítését, másrészt pedig egy pluszköltséget is ró a szolgáltatókra, parkolóhely-megváltás címén. Tavaly indított el az önkormányzat egy kapu felújítási programot a társasházak számára, aminek a pénzkeretét szeretnék megnövelni, de egyéb plusztámogatásokat is szeretnének biztosítani. Az Airbnb-s lakások tekintetében az ellenőrzések terén is nagyobb tempót kell diktálnia a kerületnek a jövőben, amivel rengeteg szabálytalanságot lehet megelőzni. Hozzátette azt is Benedek Zsolt, hogy aki kiadja a lakását, annak van egy bejelentési kötelezettsége az önkormányzat felé, azt nem éri meg bevállalni, ha ezt nem teszik meg, főleg azért, mert jelenleg rendkívül könnyűek az adózásin szabályok. A politikus szerint sajnos vannak olyanok, akik nem jogkövető módon járnak el a lakás kiadásakor, de abban biztos, hogy ők előbb-utóbb lebuknak az ellenőrzéseken, ebben az esetben nagyon komoly következményekkel kell számolniuk a NAV és az önkormányzat felé egyaránt.

Erzsébetvárosban több beruházás is zajlik, ezek közül ebben az évben a lakásfelújítási program folytatását, az utcafelújításokat emelte ki a képviselő. Lesznek felújítási programok a társasházak, a lakók számára is, de a az önkormányzat tulajdonában álló lakások közül is több megújul az idén.