A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

 

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg tavaszi ülésszakát. A kéthetes ülés első napján az igazságszolgáltatás tevékenységéről szóló beszámolókat fogadhatnak el, szerdán pedig a vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról tárgyalhatnak. A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik. A Ház ezt követően szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolóiról, az ezekről szóló vitákat ugyanis már tavaly lezárták. A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi ügyeikben. Az interpellációkra ezúttal is két óra, míg az azonnali kérdésekre hatvan perc áll majd rendelkezésre.

A családvédelmi akcióterv várhatóan négy törvényt érint majd, ezek elfogadására a Fidesz képviselőcsoportja teljes egyetértésben készen áll. Az érintett jogszabályok közé sorolta a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, a munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket – mondta a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszaka előtt. Kocsis Máté közölte, hogy a vonatkozó indítványokat rövidesen, akár még februárban benyújthatja a kormány, ezek elfogadására a Fidesz képviselőcsoportja teljes egyetértésben készen áll. Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a Fidesz-KDNP elutasítja a brüsszeli bevándorláspárti terveket. A politikus héten megtartott frakciószövetségi ülés fő témájáról szólva azt mondta: a brüsszeli bürokraták asztalai ismét tele vannak olyan tervekkel, amelyek, a „Soros-tervnek” megfelelően, bevándorló-kontinenssé tennék Európát. Ezeket a javaslatokat – így a határvédelem jogának gyengítését, a migránsvízum bevezetését, a migrációt segítő Soros-szervezetek támogatásának növelését, és a nem bevándorláspárti országok pénzügyi vagy adminisztratív eszközökkel történő megbüntetését – a Fidesz-KDNP elutasítja.

Deutsch Tamás szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az európai parlamenti (EP) választási győzelemért „elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal”. A Fidesz néppárti EP-képviselője arról beszélt, hogy az európai szocialistáknak az MSZP hétvégi kongresszusán Magyarországon tartózkodó „bevándorláspárti csúcsvezetője (…) nem zárta ki, hogy a magyarországi szocialisták együttműködjenek a zsidózó, cigányozó Jobbikkal annak érdekében, hogy a bevándorláspártiak az európai parlamenti választáson minél több szavazatot tudjanak szerezni”. Hozzátette: Frans Timmermansnak az ellen sem volt kifogása, hogy az MSZP-kongresszus díszvendége volt a szocialisták hivatalos választási szövetségesének vezetője, Karácsony Gergely, aki korábban „világossá és egyértelművé tette egy interjújában, hogy határozott véleménye szerint egyáltalán nem nácizmus a zsidókat listázni”.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője vezeti a szocialisták európai parlamenti listáját. A párt kongresszusának döntése alapján a lista következő helyein Ujhelyi István, majd Szanyi Tibor EP-képviselő áll. Tóth Bertalan elmondta, a sorrendet nem tekintik véglegesnek, ugyanis más pártok csatlakozását is várják. Azt is közölte: nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt szükség esetén a visszalépéstől sem zárkózik el. A Párbeszéd már jelezte, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió válságban van, de ki tud jönni ebből a gödörből. Az eseményen felszólaló Frans Timmermans, az európai szocialisták listavezetője megismételte: egyenlő jogokon nyugvó Európát akar és az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. A Fidesz szerint a holland politikus bevándorló országgá akarja tenni Magyarországot.

Elkészültek a IX. kerületi Bakáts tér felújításának kivételi tervei, a közbeszerzés után már idén elkezdődhetnek a munkálatok – mondta a Ferencvárosi Önkormányzat főépítésze. A kivitelezés első ütemének költségvetését elfogadta a Ferencvárosi Önkormányzat, a közbeszerzést pedig a nyáron levezénylik, az első kapavágás is valószínűleg még az idén megtörténik – mondta Szűcs Balázs főépítész. Hozzátette, a beruházás első üteme 750 millió forint, a további ütemek a források rendelkezésre állásától függenek. Először a Bakáts tér és Bakáts utca gyalogos elsőbbségi átalakítására kerül sor, majd utóbbi Duna-partig kifutó szakaszát, a Ráday utca befejező szakaszát és a Tompa utca körúttal összekötő részét újítják fel. A főépítész arról is beszélt, hogy a beruházással főként a zöld felületeket szeretnék növelni, illetve a gyalogosforgalom számára kényelmesebbé tenni a környéket, továbbá a műemléki környezethez illesztenék a burkolatot és a berendezési tárgyakat.

Az LMP azt szorgalmazza, hogy mindenkinek, aki családtagját otthon ápolja, járjon az emelt összegű otthonápolási díj. Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: bár a kormány „nagyon helyesen” megemelte a gyermekek otthonápolása után járó díjat, a problémát ezzel nem oldotta meg, mivel kimaradtak ebből azok, akik például szülőt, nagyszülőt látnak el. A politikus szerint, ha a kormány ennyit foglalkozik a demográfiai helyzettel, tudomásul kell vennie, hogy a társadalom öregszik, egyre több idős ember egyre tovább él, és jelentős részük kiszorul majd az intézményi ellátás keretei közül.

A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból. Somoskőújfalu Somoskővel együtt négy évig Csehszlovákia része volt a trianoni döntés után. Lezsák Sándor ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy mennyire gyenge volt Magyarország a békeszerződés idején. Mint mondta, az ország védtelenségét nem az első világháború megpróbáltatásai idézték elő, hanem azok a „nemzetellenes, idegen érdekeket szolgáló politikusok” – Szabó Ervin eszmetársai, Károlyi Mihály, Jászi Oszkár, Kun Béla -, akik Magyarország legkiszolgáltatottabb állapotában szerezték meg a hatalmat.

Életének 80. évében meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is.

Külföld:

Tavaly Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy Észak-Izrael felett lelőtt iráni drón darabját felmutatva tette emlékezetessé a müncheni biztonsági konferenciát valamint figyelmeztetett arra, hogy Izrael közvetlenül csapást mérhet az Iszlám Köztársaságra, és Teheránnak nem kéne tesztelnie Izrael eltökéltségét. Idén Benny Gantz ex-vezérkari főnök, a Hoszen Leiszráel párt vezetője lépett színpadra Münchenben, aki nemcsak kiállt Netanjahu mellett az iráni kérdésben, de még visszhangozta is a miniszterelnök szavait. „Az imént hallhatták Zarif külügyminisztert. Ne tévessze meg Önöket az ő ékesszólása,” mondta Gantz. „Ne tévessze meg Önöket a hazugsága. Mint az Izraeli Védelmi Erők ex-vezárkari főnöke, elsőkézből kapott pontos információkat láttam arról, hogy mi történik valójában Iránban. Ezért teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy Zarif úr egy ördögi rendszert képvisel.” „Nyíltan nemzetem megsemmisítésére szólít. Felakasztja a melegeket. Elnyomja a nőket. Üldözi a kisebbségeket és megsérti az emberi jogokat. Aláássa a Közel-Kelet stabilitását, és a világ minden táján támogatja a terrort. Súlyos veszélyt jelent a Közel-Keletre és a világrendre. Mindennek a Nemezise, amit ebben a teremben az emberek becsesnek tartanak és amiben hisznek.” Utalva az április izraeli választásokra és kapcsolatára Netanjahuval, Gantz még pártja kampányszlogenjét is belecsempészte a beszédébe. Nem titok, hogy Netanjahu miniszterelnök a politikai riválisom. Sok kérdésben nem értünk egyet. De a tisztázás végett, mindketten ugyanazon nemzet elkötelezett fiai vagyunk. Amikor Izrael biztonságát fenyegetés éri, nincs nézetkülönbség közöttünk. Ebben a kritikus kérdésben nincs jobb- vagy baloldal. Nincs koalíció vagy ellenzék. Amikor Izrael védelméről van szó, egyesülünk – mondta.

A Hezbollah libanoni terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah a múlt heti Varsóban rendezett közel-keleti konferenciát „gyengének és elavultnak” nevezte, és figyelmeztetett, hogy azok az arab vezetők, akik a kapcsolatok normalizálása felé hajlanak Izraellel csupán „eszközök” a zsidó állam kezében. A „mártírok” emléknapján tartott beszédében Naszrallah elmondta, hogy a lengyelországi csúcstalálkozó, amely erőteljesen az Irán elleni harcra összpontosított a régióban, arra törekedett, hogy „Irán és a régió ellenállási mozgalmaival szemben összálljon… Az ellenség megpróbálja összevonni és az ellenállással szembe fordítani a világot, miután a háborúikkal nem tudták felszámolni.” A terrorista vezér szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „a szívéből beszélt”, amikor a konferencián kijelentette, hogy háborút akar Iránnal, utalva Netanjahu héber nyelvű nyilatkozatára, melyet saját munkatársai félrefordítottak. Ugyanakkor Naszrallah azt állította, hogy „Irán ma erős állam és erősebb, mint bárki, aki háborús célpontként tekint rá.”

11 százalékkal több turista érkezett idén januárban Izraelbe, mint tavaly. A két évvel ezelőttihez képest 35 százalékos a növekedés. Úgy tűnik, idén is folytatódik az a trend, miszerint egyre több turista érkezik a zsidó államba. A Jerusalem Post információi szerint idén januárban 11 százalékkal többen érkeztek Izraelbe, mint a tavalyi év első hónapjában. A statisztikák szerint legmagasabb arányban a magukat keresztényeknek valló látogatók (61 százalék) érkezett az ország területére. A turisták 22 százaléka volt zsidó. Legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból és Oroszországból utaztak Izraelbe. A kiemelkedő növekedést Izrael turizmusért felelős minisztere is nagy sikernek nevezte. „Az elmúlt években tapasztalt növekedés a turisták számát illetően az izraeli turisztikai ágazat jó minőségét bizonyítja” – hangsúlyozta Yariv Levin. „Remélem és hiszem, hogy 2019-ben kitart ez a lendület” – jelentette ki.

Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés. Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinalén szereplő másik új magyar alkotás is, Tóth Luca Lidérc úr című animációja.

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a visegrádi országok (V4) és Izrael kormányfőinek tanácskozásán kedden Jeruzsálemben, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nem megy el a csúcstalálkozóra. A wpolityce.pl a lengyel kormánykörökhöz közeli, meg nem nevezett forrástól úgy értesült: Morawiecki „nagyon jó szellemű” telefonbeszélgetésben tájékoztatta Netanjahut távolmaradásáról. Az izraeli kormányfő a beszélgetés során arról biztosította Morawieckit, hogy „teljességgel kiáll” a tavaly nyári közös nyilatkozatuk mellett. Netanjahu a telefonbeszélgetés során szót ejtett a Jerusalem Post című izraeli lap csütörtöki cikkéről, amely szerint az izraeli kormányfő aznap Varsóban azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. A wpolityce.pl úgy tudja, Netanjahu azt mondta telefonon lengyel kollegájának, kijelentésében egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán „egyes” lengyelekre célzott.

Az európai országoknak nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük az iráni atomprogramról kötött megállapodás megmentéséért – mondta az iszlám köztársaság külügyminisztere az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Mohamed Dzsavád Zarif hangsúlyozta, hogy Irán „stratégiai türelme” véges, ezt mutatja, hogy 51 százalékra süllyedt az országa atomprogramjának korlátozását szolgáló 2015-ös többhatalmi megállapodás lakossági támogatottsága. A megállapodás megőrzését fontosnak tartó európai országoktól nagyobb elkötelezettségre van szükség, hogy ellensúlyozzák az Iránnal szemben „beteges megszállottsággal” fellépő Egyesült Államok törekvéseit.

Irán kész szorosabbra fűzni kapcsolatait a közel-keleti országokkal – mondta Haszan Róháni iráni elnök. „Irán kész együttműködni a térségbeli államokkal a Közel-Kelet biztonságának megőrzése érdekében” – hangsúlyozta az állami televízióban élőben közvetített beszédében Róháni. A síita Irán legádázabb térségbeli ellenfele a szunnita iszlám konzervatív ágát követő Szaúd-Arábia. Teherán és Rijád szembenálló feleket támogat több közel-keleti konfliktusban, köztük a szíriai és a jemeni polgárháborúban. Szaúd-Arábia kifejezetten üdvözölte, hogy az Egyesült Államok tavaly felmondta a 2015-ös többhatalmi atomalkut Iránnal, és újra életbe léptette az iszlám köztársaságra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat. Róháni azt mondta, hogy az amerikai megközelítés csődöt fog mondani. „Nem engedünk az amerikai és izraeli nyomásnak” – nyomatékosította az iráni elnök az ország déli részén található Bandar-e Gonavehben tartott beszédében.

A Politico szerint Bernie Sanders amerikai szenátor egy videofelvételen bejelentette, hogy indulni kíván a 2020-as amerikai elnökválasztáson, de egyelőre nem tudni, hogy nyilvánosságra hozza-e a felvételt, és ha igen, mikor. A Politico már korábban hírt adott róla, hogy Sanders több olyan emberrel találkozott, akik gyaníthatóan fontos szerepet töltenének be kampánystábjában. A fiatal választok körében kedvelt, 77 éves vermonti szenátor függetlenként képviseli az amerikaiakat a szenátusban, de általában a demokratákkal szavaz. Sanders 2016-ban a Demokrata Párt előválasztási véghajrájában veszített Hillary Clinton korábbi külügyminiszterrel szemben, így Clinton mérkőzhetett meg Donald Trumppal, a republikánusok jelöltjével az elnöki tisztségért, amelyet végül Trump nyert el. Sanders híveinek meggyőződése, hogy a baloldali politikus győzelemre vezethette volna a Demokrata Pártot Trumppal szemben.

A demográfiai problémák megoldása, a népességnövekedés irányába tett figyelemre méltó és pozitív lépésnek minősítette a magyar kormány közelmúltban bejelentett családpolitikai intézkedéseit Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke Prágában mozgalma tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében. „Nem állítom, hogy mi ugyanezt az utat fogjuk követni, de ez a helyes hozzáállás a népességnövekedéshez” – szögezte le. Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnapi évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként egyebek között bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, a legalább négygyermekes nők szja-mentességét, a nagyszülői gyedet és bővítik az otthonteremtési programot. Andrej Babis elmondta, hogy az általa vezetett cseh kormány szintén bővíteni kívánja a szociális támogatásokat, erősíteni a családpolitikát és emelni a nyugdíjakat.

Spanyolországban kormányalakítási patthelyzet alakulhat ki az április 28-i előrehozott parlamenti választások után – derült ki a voksolás kiírását követően megjelent első közvélemény-kutatásból. A GAD3 tekintélyes spanyol kutatóintézet felmérése szerint egy párt sem szerezne önálló kormányzóképes többséget, ráadásul a most elképzelhetőnek tartott esetleges koalíciós együttműködések sem lennének elegendőek a kormányalakításhoz. A felmérés alapján a választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerné a szavazatok 28,2 százalékával, amely 119 mandátumot jelentene számára. Második helyen végezne a konzervatív Néppárt (PP) 23,6 százalékkal és 97 mandátummal. A GAD3 szerint harmadikként kerülne be a törvényhozásba a barcelonai alapítású Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, történetének legjobb választási eredményével: 17,1 százalékos szavazati aránnyal 60 mandátumot kapna. Az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülésre a megkérdezettek 12,4 százaléka szavazna, ez 32 mandátumot érne. Most először bekerülne a spanyol parlamentbe a VOX nevű radikális jobboldali párt is, amely 8,8 százaléknyi szavazattal 16 képviselőt delegálhatna. A spanyol parlament 350 fős alsóházában 176 mandátum jelenti a kormányzóképes többséget. A PSOE és az Unidos Podemos esetleges kormányzati együttműködése ezt nem tudná biztosítani, mivel mandátumaik száma összesen 151 lenne. Ahogy nem lenne elegendő egy feltételezett, az andalúzhoz hasonló jobboldali összefogás sem, mert a PP, a Ciudadanos és a VOX pártok együttesen 173 képviselői szavazatot tudnának biztosítani a kormányalakításhoz.

Egyre több menedékkérő érkezik legálisan az Európai Unióba – írta a Berliner Morgenpost az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2018-ról szóló éves jelentésére hivatkozva.  A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint „2018-ban csaknem minden ötödik menedékkérő teljesen szabályosan és vízummentesen utazott be az EU-ba, hogy benyújtsa menedékjogi kérelmét”, ami nagyjából 115 ezer embert jelent. A jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő módon, legálisan érkező menedékkérők száma egy év alatt csaknem harmadával nőtt, és meghaladja a Szíriából és Irakból érkezők összesített számát. A két leginkább jellemző kibocsátó régió Latin-Amerika és a Nyugat-Balkán.

Fokozott óvatosságot kér az Észak-Macedóniába látogató magyaroktól a Külgazdasági és a Külügyminisztérium. A tárca azt kéri, hogy utazás előtt minden érintett regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján és tájékozódjon a legfrissebb információkról. Pénteken Észak-Macedóniában terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok, egy lehetséges merénylethez szükséges tárgyakat és eszközöket foglaltak le.

Az Európát gyötrő bajokat és az ez elleni harc fontosságát emelte ki a német kancellár a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Angela Merkel szerint Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a nem megfelelő mértékű innovációs képesség. Az amerikai alelnök arról beszélt: az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival. Mike Pence kiemelte, hogy Washington elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést.

Több mint 90 ezer embert töröltek a márciusi törökországi helyhatósági választásokra regisztrált választópolgárok névsorából. A választási bizottság indoklása szerint fantomszavazókról van szó, mert nem az általuk megadott lakcímen vannak bejelentve. A listán szereplő fantomválasztók problémájára az ellenzék hívta fel a figyelmet. Állításuk szerint több ezer olyan ember szerepel a választói névjegyzékben, akik a valóságban nem léteznek.

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek. A megmozduláson mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest. Ismét összecsapások voltak rendbontók és rendőrök között, a rendfenntartók könnygázt vetettek be, de Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.

Százezrek tiltakoztak Barcelonában a 12 katalán szakadár politikussal szemben indult büntetőper ellen. Az eljárás kedden kezdődött a 2017 őszi elszakadási kísérlet miatt. A tiltakozók szerint a függetlenségi népszavazás kezdeményezői és megszervezői semmilyen bűncselekményt nem követtek el. A madridi ügyészség szerint ezzel szemben lázadást, zendülést és költségvetési csalást követtek el.

Tízezrek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A diktatúrák elleni harc egyik legendás személyiségét a varsói Powazki katonai temetőben helyezték örök nyugalomra. Jan Olszewski február 7-én, 88 éves korában hunyt el. A pénteken kezdődő temetési szertartások idejére nemzeti gyászt hirdettek ki Lengyelországban. A gyászceremóniákon számos jelenlegi és volt vezető lengyel politikus is részt vett.

Észak-Korea töretlenül folytatja nukleáris és rakétaprogramját, és civil létesítményeket – köztük reptereket – használ az összeszereléshez és teszteléshez – írta ENSZ-szakértőkre hivatkozva a Kyodo japán hírügynökség. „A csoport kiderítette, hogy Észak-Korea civil létesítményeket, köztük repülőtereket használ ballisztikus rakéták összeszerelésére és tesztelésére” – hívta fel a figyelmet az észak-koreai szankciók betartását vizsgáló bizottságnak készített éves jelentésében a testület. A beszámolóban a szakértők rámutattak, hogy a betiltott fegyverek kipróbálásához használt létesítmények kiváló infrastruktúrával rendelkező területeken, vasúti pályák, országutak mentén találhatóak.

Gazdaság:

A felminősítéssel elismerte a Standard and Poor’s, hogy Magyarország külső sérülékenysége és az államadósság mértéke is folyamatosan csökken – közölte a pénzügyminiszter. A hitelminősítő idei első felülvizsgálatakor egy fokozattal javította a magyar adósosztályzatot. Varga Mihály szerint a döntés időszerű volt, hiszen a piac ezt már korábban beárazta. Nagy Márton az MNB alelnöke szerint segíti a monetáris politikát a Standard & Poor’s döntése és lehetővé teszi a jegybank számára, hogy az inflációra koncentráljon, és hogy fenntartható módon elérje célját, a 3 százalékos fogyasztói árindexet.

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium alelnöke szerint „katasztrófa”, amit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében „a politika művel”. Katherine Bennett egyenes utalást tett arra, hogy az Airbus átgondolná jövőbeni nagy-britanniai beruházásait, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Bennett, aki az Airbus nagy-britanniai részlegének vezetője kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén kezelhetetlen helyzet állna elő, és ennek „abszolút katasztrofális” következményei lennének az Airbus számára. Hozzátette: rendezetlen kilépés esetén a cégnek „nehéz döntéseket” kellene meghoznia, mindenekelőtt komolyan át kellene tekintenie jövőbeni beruházásainak terveit.

Ukrajnának idén 417 milliárd hrivnya (15,4 milliárd dollár, 1 hrivnya 10,35 forint) államadósságot kell rendeznie. Az ukrán pénzügyminisztérium makrogazdasági jelentésében az áll, hogy idén a belső adósság után 150,5 milliárd hrivnya (5,57 milliárd dollár), a külső adósság után pedig 121,8 milliárd hrivnya (4,5 milliárd dollár) tőketartozást kell kifizetni. Ezen felül a belső és külső adósság után idén esedékes kamatösszeg 145,4 milliárd hrivnya (csaknem 5,4 milliárd dollár). Tavaly 2,6 százalékkal, 2,02 milliárd dollárral növekedett Ukrajna államadóssága, ami így elérte 78,32 milliárd dollárt.

Könnyű:

Közzétették az első videofelvételt a két hónapja a berlini állatkertben született jegesmedvebocsról, amelyet először pénteken tudtak megvizsgálni a szakemberek. A 8,5 kilogramm súlyú, 60 centiméter hosszú bocs, amelyről csak most derült ki, hogy nőstény, decemberben született, és az állatorvosok szerint egészséges, erős és jól fejlődik. Az állatkert igazgatója, Andreas Knieriem elmondta, hogy a bocs március közepén már a kifutóba is kimehet az anyjával, a 9 éves Tonjával. A jegesmedvebocsok halálozási aránya nagyon magas, mivel nagyon fejletlenül jönnek a világra. Újszülöttként akkorák, mint egy tengerimalac, vakok és süketek. A berlini állatkert legutóbbi jegesmedvebocs kedvence négy hónaposan pusztult el 2017-ben. Halála nagyon váratlanul érte gondozóit, pontosan nem derült ki, hogy mi okozta, annyit állapítottak meg, hogy a mája volt beteg. Tonjának 2017 decemberében is született két kölyke, az egyik születése után azonnal elpusztult, és a másik is csak pár hétig élt.