A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A német, a dán és az izraeli nagykövetség közösen emlékezett meg a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a dániai zsidó közösség megmentésének 75. évfordulójáról. Együttműködésük keretében a nagykövetségek felhívták a figyelmet az oktatás és a tanulás fontosságára, amely nemcsak véd a feledés, a történelem újraértelmezése és a tagadás ellen, hanem biztosítja a jobb jövőt az emberiség számára. Közös meggyőződésük, hogy az igazság felismerése és elfogadása az első lépés a megemlékezésben és – mint az napjainkban olyan fontos –  az antiszemitizmus és gyűlölet elleni küzdelemben.

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként kampányol Magyarország ellen – mondta a Fidesz-frakció szóvivője.  Halász János szerint a brüsszeli bizottság alelnöke visszaél hatalmával, és pozícióját kihasználva „úton-útfélen Magyarországot támadja”, holott valójában választási kampányt folytat a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként. A Fidesz frakciószóvivője azt mondta: Soros György és hálózata Timmermanst akarja látni az Európai Unió élén, mert vele akarják megvalósítani és felgyorsítani a „Soros-terv” végrehajtását. „Nem véletlenül adogatják a kilincset egymásnak Timmermans irodájában a Soros-hálózat tagjai” – fogalmazott, hozzátéve: Soros György is csak az utóbbi időben legalább négyszer találkozott vele.

 

Több mint félmillió szimpatizánst vesztett a Fidesz az utóbbi három hónapban – ez derült ki a Medián legfrissebb felméréséből. A vezető kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja. Októberben ez a mutató még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt. Az ellenzéki pártok közül csak az LMP tud felmutatni számottevő javulást, így a teljes népesség körében ismét elérte a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A felmérésből az is kiderült továbbá, hogy három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

 

Az MSZP február 16-i kongresszusán dönt a párt európai parlamenti (EP-) választási listájáról és választási programjáról – közölte Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke, frakcióvezető elmondta, a kongresszus előtti nap az elnökség és a választmány tesz majd javaslatot a listára, amely az MSZP EP-képviselőjelöltjeinek sorrendjét határozza meg. A Párbeszéddel közös listát szeretnének – hangsúlyozta. Hozzátette: olyan döntés várható a kongresszuson, miszerint a választmány felhatalmazást kap arra, hogy a listát véglegesítse, abba beillessze a szövetségesek jelöltjeit.  A politikus a listavezető személyére vonatkozó kérdésre azt mondta, arra jövő héten tesznek javaslatot a párt vezető testületei.

 

A Demokratikus Koalíció magyarázatot kér Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy hogyan kaphatott letelepedési engedélyt Magyarországon mintegy harmincezer külföldi állampolgár. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője elmondta, hogy a letelepedési kötvényekkel körülbelül húszezren érkeztek Magyarországra, a Direkt36 nevű portál pedig azt írja, hogy az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból”. Ahogy a letelepedési kötvényeseket, úgy ezeket az embereket sem ellenőrzik, vannak olyan betelepülők, akikről azt sem tudja a magyar állam, hogy milyen állampolgárságúak – állította a politikus, aki szerint a Fidesz egyetlen háború elől menekülő emberen sem volt hajlandó segíteni, miközben mintegy harmincezer embert „telepített be az országba ellenőrizetlenül”.

 

Az LMP nem hajlandó lemondani a parlamenti politizálásról és nem engedi át „az Országgyűlés terepét” a Fidesznek a február 18-án kezdődő tavaszi ülésszakban sem – jelentette ki az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője. Keresztes László Lóránt a munka törvénykönyvének decemberi módosítása során kialakult eseményekre utalva azt mondta: megváltozott a parlamenti politizálás feltételrendszere. Abban egyetért Kövér László házelnökkel, hogy sérült az Országgyűlés tekintélye, de – fogalmazott – „ez nem az ellenzék hibája”. Az ellenzéki politikus szerint már nem Kövér László szava dönt arról, hogy mi történik az Országház falain belül, sorozatossá váltak a házszabály-sértések. Felidézte, hogy a december 6-ai üléssel összefüggésben 38 ellenzéki képviselő, köztük mind a hat LMP-s kapott komoly pénzbüntetést. Bejelentette, indítványozni fogják a házelnöknél, hogy hozzon létre egy szolidaritási alapot és a büntetésekből befolyt összegekből rászoruló családokat támogassanak.

 

Külföld:

 

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki arról, milyen etikai normák vonatkoznak a májusi európai parlamenti választások kampányában szerepet vállaló uniós biztosokra, ugyanis a bizottság etikai kódexe lehetővé teszi, hogy a biztosok, akár elnökjelöltként részt vehetnek az EP-választási kampányban – közölte az uniós bizottság. Az uniós bizottság 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

 

A pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani – jelentette ki az Európai Tanács elnöke. „Ötven nap van hátra a kilépésig. Tudom, hogy még mindig nagyon sokan reménykednek a folyamat visszafordításában, és én is velük vagyok teljes szívvel, azonban a tények nyilvánvalóak. A brit kormányfőnek, illetve az ellenzék vezetőjének Brexit-párti kiállása jelenleg kizárja ennek a lehetőségét” – mondta Donald Tusk, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel egyeztetett. „A bennmaradás ügyét ma egyetlen politikai erő sem képviseli. Nem örülök ennek, de a tényekkel nem lehet vitatkozni” – tette hozzá.  Reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit kormányfő csütörtökön új, működőképes javaslatokkal áll elő a rendezetlen kiválás elkerülése érdekében, valamint ismét leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem.

 

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya hetvenhárom tonna aranyat adott el tavaly az Egyesült Arab Emírségeknek és Törökországnak anélkül, hogy megkapta volna a szükséges engedélyt erre a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű nemzetgyűléstől – állította Carlos Paparoni venezuelai ellenzéki képviselő. Paparoni szerint ebből a mennyiségből – a legtöbbet – 27,3 tonna aranyat az egyesült arab emírségekbeli Noor Capital befektetési vállalkozás vásárolta. Egy meg nem nevezett török cég pedig 23,9 tonnát vett a nemesfémből. A képviselő ugyanakkor nem hozott fel bizonyítékot állításai alátámasztására. „Dolgozni fogunk azon, hogy többé egyetlen gramm aranyat se adhassanak el” – hangoztatta Paparoni. A képviselő – bár nem említette a tranzakciók idejét –  beszélt arról is, hogy a szocialista elnök kormánya 127 millió eurót utalt át oroszországi bankszámlákra. Megjegyezte, hogy a Maduro-kormány emellett hétfő óta már nem tud pénzt átutalni az Európai Unióban lévő bankszámláiról.

 

Elutasította Ali asz-Szisztáni ajatolláh, Irak legrangosabb síita imámja Donald Trump amerikai elnök arra vonatkozó felvetését, hogy az amerikai hadsereg Irakot használja bázisnak a szomszédos Irán megfigyelésére. Irak elutasítja, hogy előőrs legyen más országok kárára – fogalmazott asz-Szisztáni. Az ajatolláh Jeanine Hennis-Plasschaerttel, az ENSZ iraki különmegbízottjával tartott találkozóján kifejtette: Irak arra törekszik, hogy minden szomszédjával kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoljon, amit a kölcsönös érdekekre és arra akar alapozni, hogy nem avatkoznak be egymás belügyeibe. Nem az ajatolláh az első, aki bírálóan reagált Donald Trump korábbi kijelentésére, amely szerint fenn akarja tartani az amerikai katonai jelenlétet Irakban, hogy Washington szemmel tudja tartani Iránt.

 

Az Egyesült Államok Vaskupola légvédelmi rendszereket vásárol Izraeltől az amerikai hadsereg azonnali szükségleteinek biztosítására, közölte a Védelmi Minisztérium. A döntés az izraeli Honvédelmi Minisztérium és az amerikai Védelmi Minisztérium közötti megállapodás részeként született. „A Vaskupola rendszert arra fogják használni, hogy védelmet nyújtson a kivezényelt amerikai katonai erők számára a ballisztikus és légi fenyegetések széles skálájával szemben, és hosszú távú tesztnek vetik alá a légi fenyegetésekre adott esetleges amerikai katonai válaszok részeként,” olvasható az izraeli Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatában. Az amerikai hadsereg nyilatkozata megjegyzi, hogy az Izrael által 2011 óta használt rendszer „hatékonynak bizonyult a harcban”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter szerint az üzlet „nagyszerű eredmény Izrael számára. Ez az Egyesült Államokkal folytatott szilárd szövetségünk elmélyülésének újabb megnyilvánulása, valamint Izrael növekvő státuszának jele a világban. Izrael Vaskupolával és vasököllel rendelkezik. A rendszereink tudják, hogyan birkózzanak meg a fenyegetésekkel, legyen szó védelemről, vagy támadásról. Nem javasolnám az ellenségeinknek, hogy próbára tegyenek minket.”

 

A legnépszerűbb öt Likud-politikus közé jutottak Benjámin Netanjahu kormányfő fő riválisai a jobbközép izraeli kormánypárt előválasztásán. Az első helyen Jiszrael Kac közlekedési miniszter végzett, mögé pedig Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke futott be másodikként. Kac a szombati vasútépítések és felújítások, Edelstein pedig a függetlenség napja körüli vita miatt az utóbbi évben ellentétbe került a kormányfővel. A választások meglepetése, hogy a párt tagjai az előkelő harmadik helyre juttatták Gideon Szaár volt igazságügyi minisztert, noha Benjámin Netanjahu miniszterelnök az utóbbi napokban azért kampányolt, hogy az előző parlamenti ciklus idején a politikából kivonult, de az utóbbi hónapokban ismét visszatérő politikus ne kerüljön be az elsők közé. Jelentős eredményt ért el a hatodik hellyel Nir Barkat, Jeruzsálem volt polgármestere. A Likud eddigi harminc parlamenti képviselőjének mintegy egyharmada az eredmény alapján kiszorulhat a törvényhozásból. A legismertebb közülük a szabad szájú Oren Hazan, akit bekiabálásai miatt hónapokra kitiltottak a törvényhozásból.

 

Gazdaság:

 

Bizakodóan tekintenek az idei évre a tégla- és cserépgyártók, hiszen a folyamatosan bővülő lakásépítésekkel az igény is egyre nő a termékeik iránt. Kató Aladár, a téglás szövetség elnöke azt mondta, 2015-höz képest jóformán megkétszereződött a kereslet, amely várhatóan az idén is tovább emelkedik. Az építtetőknek ugyanakkor további árnövekedéssel kell számolniuk, amelynek mértéke idén is elérheti a tíz százalékot. – A lakásépítések felfutásával, más építőanyagokhoz hasonlóan, a tégla és cserép iránti kereslet növekedése is töretlen volt az egész tavalyi évben – mondta Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség (Matész) elnöke. Az égetett téglatermékeknél a gyártás 2017-hez képest mintegy 15 százalékos fellendülést ért el, az égetett kerámia tetőcserepekből pedig 10-12 százalékkal több fogyott 2018 során. Csak decemberben volt kisebb visszaesés, ami azonban Kató szerint az időjárásnak és a kivitelezés technológiai sorrendjének tulajdonítható.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan gyengén felhős, napos idő várható, a Tiszántúlon maradhat párás az idő. Délután az ország nagy részén folytatódik a napos idő, a Tiszántúlon lehetnek közepesen vagy erősen felhős területek, csapadék nem várható. A szél napközben mérsékelt délkeleti lesz. Hajnalban -7, -2 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 3, 8 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik időjárási front térségünkbe. Folytatódik a napos idő, érdemes minél több időt a friss levegőn tölteni, ezzel immunrendszerét is megerősítheti. A reggeli hideg, nyirkos időben nagy a megfázásveszély, emellett kopásos eredetű ízületi panaszok jelentkezhetnek. A közlekedés során a pára és köd jelenti a fő veszélyt, de napkeltekor és napnyugtakor a napsütés is zavaró lehet. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.