A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A jelenlegi kormány az egyetlen hiteles politikai erő ma Magyarországon, amely kiáll a zsidó közösségek védelmében és fellép az antiszemitizmus ellen – jelentette ki Takács Szabolcs Pozsonyban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet konferenciáján. A Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: bár Közép-Európában is előfordulnak még – főként szóbeli – incidensek, ezek eltörpülnek az egyre növekvő számú nyugat-európai zsidóellenes atrocitások mellett, amelyek elválaszthatatlanok az iszlám hátterű migrációtól. Takács Szabolcs kiemelte: már 2015-ben, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség elnökeként is tapasztalta a zsidóellenesség fundamentalista bevándorlók miatti növekedését, amelyet gyakran a radikális baloldali politikai erők cinkossága bátorít Európában. Az államtitkár beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt idézte, aki európai látogatása során úgy fogalmazott: „Vannak még antiszemita mozgalmak. Ezek egy része hagyományos antiszemitizmus,
egy részük azonban az anarchista, baloldali antiszemitizmus új elegye, amely kéz a kézben jár a radikális iszlámmal.” A magyar kormány ezzel szemben kiemelten védendő értéknek tekinti a  zsidók és a keresztények békés együttélését Magyarországon, zéró
toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, bevezette a Holokauszt emléknapot és számos törvényt alkotott, hogy fellépjen a zsidógyűlölet minden formája ellen – sorolta a politikus.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a „brüsszeli bevándorláspárti politikusok” bújtatott jogalkotással próbálják kötelezővé tenni az ENSZ globális migrációs csomagját, amelyről korábban azt mondták, nem lesz kötelező. Menczer Tamás k azt mondta, a migrációs csomagot kilenc uniós tagállam nem fogadta el, mégis minden uniós dokumentumban hivatkozási alapként akarják használni. Az uniós tagállamok és az Arab Ligához tartozó országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán Magyarország olyan dokumentumot nem támogatott, amelyben a migrációs csomag közös álláspontként volt feltüntetve – tette hozzá. Kijelentette, antidemokratikus a migrációs csomagot közös európai álláspontként feltüntetni, hiszen az uniós tagállamok egyharmada nem szavazta meg. Az államtitkár közölte, az ENSZ migrációs csomagja nem megállítani, hanem megszervezni, legalizálni szeretné az illegális bevándorlást, ezért az összes dokumentum, amely erre a csomagra hivatkozik, ugyanezt a célt szolgálja.

 

Önkényesnek tartják és nem fogadják el az MSZP és a Párbeszéd képviselői azt a büntetést, amelyet Kövér László házelnök javasol kiszabni rájuk a munka törvénykönyve módosításának parlamenti szavazásakor tanúsított magatartásuk miatt. Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt mondta, nem értenek egyet Kövér László azon döntésével, hogy meg akarja vonni ellenzéki képviselők teljes havi fizetését. A házelnök önkényesen döntött, kettős mércét alkalmaz – hangoztatta. Cáfolta az Országgyűlés elnökének indoklását, hogy az ellenzéki képviselők a parlament december 12-i ülésnapján erőszakot alkalmaztak és megsértették a Ház méltóságát. Szerinte ezt a logikát követve a megbüntetett képviselők között kellene lenniük a kormánypárti politikusoknak is, akik – mondta – akadályozták az ellenzéki képviselőket a mozgásban, sőt lökdösték is őket.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) levélben kéri fel a nyírségi jegyzőket, hogy vizsgálják ki, hány ukrán állampolgár szerzett fiktív lakcímet a településükön. A DK frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes hangsúlyozta, hogy a Legfőbb Ügyészség hétfőn elismerte, olyan ukránok jutottak magyar állampolgársághoz, akik nem élnek Magyarországon, nincsenek magyar felmenőik és a nyelvet sem beszélik. Vadai Ágnes hozzátette, pártja már a parlamenti választás előtt felhívta a figyelmet, hogy a „Fidesz választási csalásra fogja használni az ukrán importszavazókat”. Az ügyészség közlése szerint 370 esetben indult nyomozás, miközben a DK információi szerint a nyírségben van olyan ház, amelyben papíron 203-an élnek – hívta fel a figyelmet. Az országgyűlési képviselő szerint az ukrán állampolgársági csalások az idei európai parlamenti, illetve önkormányzati választás tisztaságát is veszélyeztetik. Kérdésre válaszolva azt mondta, első körben 176 határ menti település jegyzőjét keresik fel.

 

Az ellenzéki pártok közös demonstrációt tartanak február 10-én, vasárnap délután a várbeli Szent György téren, Orbán Viktor új irodája előtt. „Közösen fogjuk felemelni a szavunkat a munkavállalók életét megnehezítő rabszolgatörvény ellen, elmondjuk, mi maradt ki Orbán Viktor évértékelőjéből, majd a rendezvény után az Állami Számvevőszék székháza elé vonulunk, hogy tiltakozzunk az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen és megvédjük a magyar demokráciát” – írták. A résztvevők: Demokratikus Koalíció, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Momentum, Párbeszéd.

 

Külföld:

 

Oroszország elnöke a múlt hétvégén külföldi újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót, és a  Krím-félsziget orosz megszállásával kapcsolatban faggatózó újságírók kérdéseire Vlagyimir Putyin visszakérdezett: „tudnak nekem akár egyetlen országot is mondani, amelyik belenyugszik a területei elveszítésébe?”. Majd hozzátette, hogy a Krím mindig is orosz terület volt, orosz kultúrával, orosz jelenléttel. Szavai igazolására a Tórát idézte, egészen pontosan így fogalmazott: „az emberek mindenkor és minden kultúrában harcoltak a földjükért, nem véletlen, hogy a Tóra is megerősíti: a terület elvesztése nagy bűn”. Nem ez volt az első eset, hogy az orosz államfő Mózes öt könyvére hivatkozott. 2017-ben a moszkvai Valdai Klubban Putyin azt mondta, hogy az európai népek a judeo-keresztény értékeket, a bibliai szövegeket szokták alapul venni, márpedig a Tóra is nyomatékosítja, hogy „az embernek soha nem szabad föladnia azt a földet, amely az övé”.

 

Kigyulladt egy nyolcemeletes lakóépület Párizsban, a tűz miatt nyolcan meghaltak, egy ember súlyosan, további 27 pedig könnyebben megsérült. A párizsi főügyész bejelentette, hogy az ügyben felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, és egy nőt, aki a ház lakója, őrizetbe vettek. Az eset a francia főváros délnyugati részén fekvő 16. kerületben történt. A tűz leginkább az épület 7. és 8. emeletére terjedt ki. Hajnali egy órakor riasztották hozzá a tűzoltókat, akik végül mintegy kétszáz emberrel végezték az oltást. Reggel hat óra után sikerült megfékezni a lángokat, amelyeket a tűzoltók parancsnoka „hihetetlenül hevesnek” írt le. A parancsnok szerint az áldozatok száma több is lehet, mert a két felső emeletet még nem sikerült átvizsgálniuk. A könnyebb sérültek között hat tűzoltó is van – mondta. Rémy Heitz párizsi főügyész bejelentette, hogy az ügyben szándékos gyújtogatás gyanúja miatt őrizetbe vettek egy nőt, aki a házban lakik.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beterjeszti a tavaszi parlamenti ülésszakban a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő közigazgatási kódexet, amelyet a román alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánított – közölte Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Emlékeztetett, hogy a közigazgatási kódexet az alkotmánybíróság egyebek mellett procedurális okok miatt nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek, ezért a törvényalkotási folyamatot elölről kell kezdeni. Mint mondta, február folyamán szakértői egyeztetések alapján véglegesítik a tervezetet, amelyet be fognak terjeszteni abban a reményben, hogy a törvényhozás gyorsított eljárással elfogadja. Leszögezte: figyelembe veszik az alkotmánybíróság észrevételeit, és kiigazítják a tavalyi tervezet szövegét. A képviselőházi frakcióvezető elmondta, hogy a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára vonatkozó államelnöki kifogások nagy részének nem adott helyt a taláros testület, egyedül a prefektusi intézmény decentralizációjára vonatkozó javaslat akadt fenn az alkotmánybírósági rostán.

 

A kormányzás újabb leállását, illetve szükségállapotot is hozhat, ha a demokraták továbbra sem támogatják az Amerika déli határára tervezet fal megépítését – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő. A szükségállapot elvileg az elnök jogkörébe tartozik, viszont politikailag kétséges lenne kihirdetni az elnök által kilátásba helyezett szükségállapotot, hiszen saját pártja, a republikánusok között is sokan nem támogatják ezt a drasztikus lépést – tette hozzá. Elmondta: szükségállapotot hirdetni nem teljesen szokatlan Amerikában. De meglehetősen kockázatos lépésnek tűnik, hogy az elnök a szükségállapot kihirdetése által, a törvényhozás megkerülésével vonjon el különböző összegeket, elsősorban a védelmi minisztérium költségvetéséből a fal megépítésére – fűzte hozzá Magyarics Tamás.

 

A szelídség üzenetét közvetítette a katolikus híveknek Ferenc pápa Abu-Dzabiban tartott szabadtéri miséjén. A hivalkodó felhőkarcolók és a luxus hazájának számító, nagyjából kilencmillió lakosú Egyesült Arab Emírségekben mintegy egymillió katolikus él, többségük külföldi vendégmunkás. A katolikus egyházfő olasz nyelvű szentbeszédében Jézus hegyi beszédéből idézett, amelyben boldognak nevezi a lelki szegényeket és a szelídeket. A pápa rámutatott: nincs szükség nagy tettekre vagy emberfeletti erőfeszítésekre ahhoz, hogy a hegyi beszéd szellemének megfelelően éljünk. Jézus „nem kérte, hogy remekművek létrehozásával vagy kivételes erőfeszítésekkel hívjuk fel magunkra a figyelmet” – emlékeztetett. „Mindössze annyit kért, hogy alkossunk meg egy műremeket: a saját életünket, ez pedig senkinek sem lehetetlen.”

 

Két palesztin arab, 15 és 19 éves, robbanóeszközt dobott egy csapat izraeli katonára a szamáriai Dzsalama átkelőnél (Ciszjordánia), a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Dzsenin városától északra. Az izraeli csapatok válaszul tüzet nyitottak az elkövetőkre. Az egyik terrorista meghalt, a másik súlyosan megsérült. A halottat Abdallah Tawalbeh (19) néven azonosították. A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat szerint fejbe lőtték. Izraeli katona nem sérült meg az incidens során.

 

Gazdaság:

A dolgozók a napokban kapják meg emelt fizetéseiket, miután a kormány és a szociális partnerek tavaly decemberi megállapodásának köszönhetően 2019. január 1-től 8-8 százalékkal emelkedett a bruttó minimálbér és a garantált bérminimum összege – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. Az államtitkár kiemelte, a keresetek növekedésének köszönhetően a minimálbéren foglalkoztatottak éves jövedelme idén nettó 88 ezer forinttal nő, a két gyermeket nevelő családoknál ez az összeg nettó 148 ezer forinttal, három gyermekes családoknál pedig nettó 130 ezer forinttal emelkedik az előző évhez képest. Hozzátette, a garantált bérminimumon foglalkoztatottak éves szinten nettó 116 ezer forinttal vihetnek haza többet, a két gyermeket nevelő családoknál 176 ezer forinttal, a három gyermekeseknél pedig 171 ezer forinttal nő a családok éves nettó jövedelme az idén 2018-hoz képest.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt jellemzően napos, gyengén felhős időre számíthatunk. a déli területeken lehetnek közepesen felhős időszakok. Délután a több órás napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban -6, -1 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 4, 9 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Szerdán nem érvényesül fronthatás, napos, kellemes időben lehet részünk. A reggeli fagyos időszakban kopásos eredetű ízületi panaszok jelentkeznek, melyek napközben fokozatosan megszűnnek. Több helyen várható 7-8 fok közeli csúcsérték, emiatt a melegedésre érzékenyek gyenge migrént és fáradékonyságot tapasztalhatnak. Az időnként megélénkülő szél az arra érzékenyeknél fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot eredményez. A közelekedés során a napsütés okozz a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.