Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az előválasztásról

Ne a pártoké, a budapestieké legyen a következő főpolgármester

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az előválasztásról, arról, hogy milyen Budapestet szeretne, de természetesen szóba került a Városliget ügye is.

A politikus azt mondta, az előválasztás, amely éppen az ellenzéki pártok között zajlik, egy új eleme lehet a politikai kultúrának, ez is egy módszer arra, amit egyébként Karácsony Gergely is régóta szorgalmaz arra, hogy a pártok közelebb kerüljenek a választókhoz, kinyitva a politizálás kapuit. Mint megjegyezte már az első három napban többen mentek el előválasztani, mint amennyit ő maga az egész hétre remélt, azaz már most több mint tízezer felett van a résztvevők száma. Bár ez a szám tűnhet soknak is, de kevésnek is, ám a végeredmény meg fogja közelíteni az előválasztás intézményét már régóta gyakorló amerikai, európai példákkal.

Egyesek szerint az előválasztásnak azért nincsen sok értelme, mert az abban szereplő jelöltek majd szinte ugyanazt fogják elmondani, ám kiderült vannak vélemény- és nézetkülönbségek is a szocialista jelölt Horváth Csaba és Karácsony Gergely között. Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd politikusa azt fejtette ki, nagyon fontos, hogy legyenek különbségek. Hozzátette, a személyes viszonyuk a versengéstől függetlenül nagyon is, sőt azt is megfogadták egymásnak, bármi is legyen az előválasztás végeredménye, közösen dolgoznak tovább Budapestért. Egyikőjük főpolgármester-jelölt lesz, de a másiknak is meg kell majd találni a helyét, de mint elmondta, neki egyszerűbb lesz a helyzete, hiszen az előválasztási vereség után zuglói polgármester-jelöltként segítené Horváth Csaba munkáját. Amennyiben azonban ő győzne az előválasztáson, akkor nehezen ugyan, de el kell engednie Zuglót.

Arra a kérdésre, hogy miben különbözik a két jelölt egymástól, Karácsony Gergely azt emelte ki, magát abban érzi jobbnak, hogy a sokszínű Budapest, sokszínű ellenzéki szavazóbázisát jobban meg tudná szólítani. Hozzáfűzte, ahhoz hogy Budapesten az ellenzék nyerni tudjon, hogy egyáltalán érdemes legyen nyerni, szükség van egy integratív főpolgármester-jelöltre és természetesen egy integratív főpolgármesterre. Budapest egy olyan város, ami sokszínűsége mellett számos feszítő problémával küszködik, mint például a bulinegyed, az Airbnb-s lakáskiadások ügye, amivel valakinek érdemben kell foglalkoznia. Karácsony Gergely szerint itt is jobban lehetne alkalmazni a saját politikai karakterét, ami inkább szól a párbeszédről, az együttműködésről. A bulinegyed kapcsán nemrégiben volt egy megbeszélése, ahol kifejtette azon véleményét, hogy szükség van az európai példák alapján egy éjszakai polgármesterre, akinek az a feladata, hogy a turizmust, az éjszakai életet olyan keretek közé szorítsa, hogy az a helyi lakosságnak ne legyen elviselhetetlen. Azt is nagy bajnak tartotta a politikus, hogy a fővárosnak jelenleg nincsen turisztikai stratégiája, ha lenne ilyen – tette hozzá, akkor el tudná érni, hogy a város egyes helyeit ne terhelje túl a turizmus, hanem az egyenlő mértékben oszoljon el a városon belül.

A kormánypártokkal kapcsolatban Karácsony Gergely elmondta, amennyiben az ellenzék úgy nyeri meg az őszi választást, hogy megszerzi a testületi többséget, akkor nincs szükség arra, hogy kormánypárti helyetteseket nevezzen ki, de ez nem jelenti azt, hogy minden olyan javaslatot lesöpörtet az asztalról, ami a Fidesz-KDNP szövetségtől érkezik, mint megjegyezte, nem szeretné folytatni ott, ahol a Fidesz abbahagyta. Azt is hozzáfűzte, őszintén hisz abban, hogy mindenkit meg kell hallgatni, mindenkinek megvan a maga igaza, akit a választók küldenek be egy testületbe, egy felvetést nem szabad annak a tükrében nézni, hogy azt éppen ki mondta, sokkal inkább úgy, hogy az hasznára van-e a városnak. Ezt a szemléletet Zugló polgármestereként is igyekszik követni, bár ez nem mindig könnyű, hiszen a politikai feszültségek helyben is lecsapódnak.

Arra a felvetésre, hogy a budapestiek nem mindig örültek a XIX-XX. században épített középületek mindegyikének, amelyek mára turistalátványosságok lettek és nem kéne-e a mai kornak is valamilyen nyomot hagyni a fővárosban, a Párbeszéd politikusa kifejtette, nem mindegy, hogy ez egy olyan nyom, amiben pusztítás zajlik vagy éppen egy olyan, amiben építés történik. Ezt a Városligetben történtek kapcsán mondta el, hozzátéve, a XXI. században nincs nagyobb érték, mint egy kétszáz éves park. Kiemelte, Budapestet lehet, sőt kell is fejleszteni, véleménye szerint minden fontos fejlesztést a fővárosi rozsdaövezetekbe kell vinni. Mindezt pont azért kell így tenni, hogy a város egyenletesebben tudjon fejlődni. Amennyiben ez megvalósul, akkor nem egy-két helyen sűrűsödne a turisztikai forgalom. Nagyon vonzóak a múzeumok, a tervezett zeneház, de az a kérdés – mondta el Karácsony Gergely, hogy miért pont egy kétszáz éves közpark közepébe kell ezeket tenni. Hozzátette azt is, bár a Városliget közigazgatásilag Zuglóhoz tartozik, de sohasem a kerület volt a fenntartó, hanem a főváros, majd pár évvel ezelőtt egy állami cég, a Városliget Zrt.

A Liget kapcsán azt is problémának mondta el a politikus, hogy az oda tervezett egyetlen nagy épületnek sincs hatályos építési engedélye, arról nem beszélve, hogy a Dózsa György út mentén van egy óriási gödör, ami talajvíz problémákat is okozhat Teréz- és Erzsébetvárosban is. Különösen csúfító lehet a világ legszebb tere, a Hősök tere szomszédságában például egy 21 méteres tűzfal. A Ligetbe tervezett múzeumokat a Párbeszéd politikusa sokkal inkább a szomszédban lévő Rákosrendezői pályaudvarhoz vinné. Oda, amelyik nagyobb területen van, mint a Városliget, amelyről már ötven éve nem gondolkodik senki. Karácsony Gergely ennek kapcsán tette fel a kérdést. miért nem ott fejlesztenek? De ezen kívül számos más rozsdaövezet is van Budapesten. Ezzel kapcsolatban – tette hozzá, rengeteg levelet írt, több megbeszélést is kezdeményezett, ám főpolgármesterként ennél azért többet is tudna tenni. Természetesen az nagy öröm, hogy például a Palme házat rendbe hozzák, a parkok megszépülnek, azonban azt hozta fél példaként, hogy az a cég, amelyik a tájépítészeti pályázatot megnyerte a Liget esetében, két pályázatot készített el szakmai becsületből, az egyikben ott vannak a kormány által tervezett múzeumok, de a másikban nincsenek benne. Véleménye szerint ezzel azt üzeni, hogy a Városliget ligetként őrizendő meg inkább. Az meg nem igaz, hogy az elmúlt évtizedek semmittevését most csak egy beruházás keretében lehet kiváltani, a park megújítása e nélkül is megoldható lenne.

Amennyiben megválasztják Budapest főpolgármesterének, akkor Karácsony Gergely javaslatot kíván tenni a kormány felé, hogy ezeket a kormányzati projekteket itt állítsák le és kezdjenek beszélni arról, hogy hol másutt lehetne megvalósítani ezeket. Elképzelése szerint fejleszteni lehetne és kellene a Nyugati pályaudvarnál, a Józsefvárosi pályaudvarnál lévő hatalmas területeket, de még számos ilyen hely van, ami komoly potenciál lehet a főváros kezében. A Városligetet meg kell hagyni a jelenlegi formájában, de persze meg kell újítani, mint közparkot.

A fővárosi közle3kedéssel kapcsolatban a Párbeszéd politikusa elmondta, minden élhető város, attól jó, hogy kevesebb autó van, nem azt kell tenni, hogy az emberek ne üljenek autóba, hanem azt, hogy el kell kezdeni egy másfajta közlekedési módra átszokni. Igaz, ehhez a jelenleginél sokkal jobb közösségi közlekedésre van szükség, ami ráadásul a jelenleginél még olcsóbb is, azaz a díjakat csökkenteni kell. Példaként hozta fel a bécsi közösségi közlekedést, amelyik olcsóbb, mint a budapesti, holott az ott élők háromszor annyit keresnek, mint az itthoniak. Fokozatosan csökkenő viteldíjak és fokozatosan növekvő közösségi közlekedés a város életében, ez Karácsony Gergely elképzelése.

Összességében azt is megjegyezte, számára az a fontos, hogy Budapest következő főpolgármestere ne a pártoké, hanem a fővárosiaké legyen.