A BreuerPress és a HetiTV gyors  hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors  hírei 

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek – szögezte le Orbán Viktor. A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. „Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására” – nyilatkozta a kormányfő.

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint törvényes volt a Fidesz és a KDNP 2016-17-es gazdálkodása, a két párt betartotta a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Az ÁSZ jelentés szerint a Fidesz a 2016-os pénzügyi kimutatásában 1 milliárd 84,1 millió forint bevételt és 1 milliárd 573,4 millió forint kiadást mutatott ki, míg 2017-ben az összes bevétele 1 milliárd 571,1 millió forint, míg a teljesített kiadások összege 1 milliárd 249,5 millió forint volt. A Fidesz a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 876,6 millió forint támogatást kapott – közölte az ÁSZ. A számvevőszéki vizsgálat megállapította, hogy a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása is a jogszabályi előírások szerint történt.

 

Az ellenzéki pártok arra kérik a Magyar Posta vezetőit, hogy a cégnél ne vezessék be a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos módosításait.

A cég budapesti székháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatón az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó elmondta, a Magyar Posta vezetőjét is meg akarják kérdezni arról, bevezetik-e a „rabszolgatörvényt”.

Közölte, a múlt héten ezt a kérdést több mint 150 állami cég vezetőinek tették fel írásban. Mindenhonnan ugyanazt az egymondatos választ kapták: a társaság nem kíván politikai kampánykérdésekkel foglalkozni – tette hozzá. A képviselő ezt úgy értékelte, hogy a megkérdezett állami cégek nem tettek eleget a törvényi kötelezettségeiknek, mert „nem adtak valódi választ”

Gréczy Zsolt  DK-s képviselő  úgy fogalmazott: a „rabszolgatörvény” megbukott, mert a jogszabályt „tisztátalan (…) és gyanús” körülmények között fogadták el a parlamentben. A Magyar Postának inkább versenyképes béreket kellene adnia a dolgozóinak, nem pedig olyan helyzetet előállítania, hogy napi nyolc helyett tíz órát kelljen dolgozniuk – jegyezte meg.

Bősz Anett Liberális képviselő azt mondta, „a rabszolgatörvény bevallja” azt, hogy az elmúlt kilenc év kormányzása mind társadalmi, mind gazdasági értelemben kudarc volt.

 

Magyarország összes sürgősségi ellátást nyújtó kórházában zökkenőmentesen sikerült bevezetni a betegek állapotának rangsorolására épülő triázsrendszert – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára. Horváth Ildikó kiemelte: a változás 59 intézményt érint, melyek közül 53 fenntartója az Állami Egészségügyi Központ, de a Honvédkórházban és az egyházi fenntartású gyógyító intézményekben is rendben végbement az átállás. A triázsrendszer előnyei között említette az ellátás egységesítését és átláthatóbbá tételét, a betegek várakozási idejének érzékelhető csökkenését és a sürgős esetek hatékonyabb kiszűrését, valamint gyorsabb kezelését.

 

Az LMP szerint légszennyezettségi vészhelyzet van Magyarországon. A probléma kezelésére az ellenzéki párt hatpontos intézkedési csomagot javasol a kormánynak. Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének az általa csendes gyilkosnak nevezett szálló porért a közösségi közlekedést és a fűtési rendszereket nevezte meg fő felelősként. Mint mondta, a légszennyezettség évente 8-10 ezer ember korai haláláért felelős, a többi között szívbetegségeket, agyvérzést, tüdőrákot vagy hörghurutot okoz.  A politikus energetikai korszerűsítési program megvalósítását sürgette, amelynek forrásául szerinte a „Paks 2-re elpocsékolt pénz” szolgálhatna. Meg kel szüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud – folytatta, emellett minden település számára egy átfogó közösségi közlekedési stratégia kidolgozását és megvalósítását javasolta.

 

A liberális budapesti szavazóknak a főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulójában nincs dolga, mert az csak az abban részt vevő baloldali pártok jelöltjének kiválasztásáról szól – mondta Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje. Sermer Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy a most folyó előválasztási forduló a baloldal belső ügye, ugyanakkor azok a liberálisok, akik úgy látják jónak, akár részt is vehetnek abban. Közölte, az első forduló után kezdődhetnek a tárgyalások a közös tartalmi pontokról, demokratikus minimumokról, valamint a nyári, immár „összdemokratikus forduló” lebonyolításának részleteiről. Közölte, ebben a második fordulóban ő fog gondoskodni a liberális alternatíváról, a „Polgári Budapest” című programjával, és egy kiutat vázol majd fel abból az állapotból, amit Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester, a Fidesz helytartójaként idézett elő.

 

Külföld:

 

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól – közölte a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivője elmondta: a konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni. Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

 

A 2018-ban folytatott viták után új fejezetet kezd és a konstruktív, építő együttműködésre törekszik az új évben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – hangsúlyozta a két párt új elnöke Berlinben. Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök és Markus Söder, a CSU vezetője négyszemközti megbeszélésük után tartott tájékoztatójukon elmondták, hogy „új szakasz” kezdődik a pártszövetség történetében. Ez a többi között a migráció és a menekültügy területére is érvényes, így a 2015 óta történtek elemzését szolgáló februári CDU-s tanácskozásra meghívják a CSU vezető szakpolitikusát, Joachim Herrmann bajor belügyminisztert is – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

 

Hivatalos magyarázatot vár Washingtontól Moszkva azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az Egyesült Államok csapatokat vezényelhet a Venezuelával határos Kolumbiába – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Zaharova arra reagált, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy olyan jegyzettömbbel jelent meg, amelyből a helyszínen lévő újságírók kiolvastak egy bejegyzést – „ötezer katonát Kolumbiába” – ami számos hírmagyarázó szerint annak a jele lehet, hogy Washington katonai nyomást akar gyakorolni Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerére. A kézzel írt bejegyzésről készült fotót az orosz szóvivő megosztotta a Facebookon. A szóvivő hangot adott álláspontjának, amely szerint a venezuelai belügyekbe éppen Kolumbiából kiindulva történik beavatkozás, a választásoktól a kiberbiztonság kérdéseiig.

 

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint nemzetközi válságot is okozhat a saját magát átmeneti elnöknek kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető erős amerikai és nyugati támogatottsága. Hozzátette: Nicolás Maduro jelenlegi venezuelai elnök ellenében az ellenzéki vezetőt 14 dél-amerikai ország és a nyugat-európai országok zöme támogatja. Rámutatott: a válsághelyzetet az dönti majd el, hogy ki mellé áll a hadsereg. A venezuelai katonai vezetők erősen korrumpáltak, így a katonák nagy része jelenleg Madurot támogatja. Venezuálé a világ legnagyobb kőolajkészlete, eközben a csőd szélén áll, az ország 30 millió lakosának mintegy 86 százaléka éhezik – mondta Kis Benedek József.

 

Visszautasította Irán az arra vonatkozó amerikai és európai felhívásokat, hogy korlátozza ballisztikusrakéta-programját, de egyúttal biztosított arról is, hogy nem tervezi növelni ezen fegyvereinek hatótávolságát. „Irán ellenségei azt követelik, hogy számoljuk fel rakétakapacitásainkat, de már többször is közöltük: ez a kérdés nem alku tárgya” – jelentette ki Amir Hatami iráni védelmi miniszter. Az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy a perzsa állam tovább fog munkálkodni rakétái pontosságának fejlesztésén. Bár nincsenek tudományos vagy gyakorlati korlátozások a hadászati rakéták hatótávolságának növelésére vonatkozóan, Iránnak – a védelmi doktrínájára alapozva – nem áll szándékában ezen fegyverei hatótávolságát növelni, viszont folyamatosan dolgozik azon, hogy pontosabbá tegye azokat – mondta Ali Samháni.

 

Benjamin Netanjahu Izraelben Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettessel és Putyin elnök szíriai megbízottjával, Alexander Lavrentievvel a szíriai helyzetről tárgyalt. Napok óta újra forró ugyanis a helyzet, szűk egy hete került újabb konfliktusba Irán és Izrael Szíria területén. Izrael, szokatlan módon, nappal hajtott végre légicsapásokat iráni célpontok ellen és elemzők szerint előre tudták, hogy Irán rakétát lő majd ki válaszul Észak-Izraelre, amelyet a Vaskupola elfogott, ezután Izrael újabb, megtorló csapást mért Irán szíriai erőire. Úgy tűnt, Irán megpróbálta megváltoztatni az erőegyensúlyt, eltántorítani Izraelt az iráni célpontok elleni csapásoktól, de nem jártak sikerrel. Izrael világossá tette ismét, hogy nem hagyja, hogy északi határán Irán katonailag megvesse a lábát.

 

Gazdaság:

 

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott. Elemzők nem vártak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban. A szigorító lépések a várakozások szerint tavasszal kezdődhetnek majd a nem-konvencionális eszközök visszavételével. A monetáris tanács az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon. A döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt a pára és köd nagyrészt feloszlik, közepesen felhős vagy erősen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható, helyenként hószállingózás, hózápor előfordulhat. Délután jellemzően közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a Tiszántúlon gyenge eső, gyenge ónos csapadék kialakulhat. A szél napközben mérsékelt délkeleti lesz. Hajnalban -8, -3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -2, 3 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Szerdán nem érkezik fölénk front. A reggeli időszakban párás, nyirkos lesz az idő, ekkor kopásos eredetű ízületi panaszok jelentkezhetnek, melyek napközben fokozatosan megszűnnek. A felhős időben alacsony hő-és komfortézetre kell számítani. A közlekedést nedves útszakaszok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.