A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A magyar jövőhöz sikeres kisvárosok kellenek, a kormánynak pedig az is szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyáravató ünnepségén. Kijelentette: a magyar modell működik, Magyarország egyre jobban teljesít. „Jó látni, hogy ma már olyan időket élünk, amikor magyar kisvárosokban sokmilliárdos termelő beruházások valósulnak meg, mert úgy képzeljük el a magyarok jövőjét, hogy a kisvárosok sikeresek lesznek, és a magyar falvaknak is lesz jövője, ehhez pedig ilyen beruházások kellenek” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Mélykút ettől kezdve egész Európa egyik legmodernebb víziszárnyas-feldolgozó üzemével büszkélkedhet. Kiemelte, hogy a 350 új munkahelyet teremtő, 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalat hozta tető alá.

 

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint – az erről szóló, a kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette. Gulyás Gergely azt közölte: politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a főpolgármester azt harcolta ki a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni. Erre összesen 3,5 milliárd forint jut. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat. Tarlós István kijelentette: a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és „addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes”. Politikai értelemben „kizárólag és pontosan” a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást – hangsúlyozta.

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a bevándorláspárti brüsszeli képviselőknek kellene befogadniuk a röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H.-t, ha már kampányoltak érte. Hidvéghi Balázs elmondta: hétfőn levélben fordul a több mint két tucat EP-képviselőhöz, akik pár hónapja Ahmed H. szabadon engedését követelték. Ezek a képviselők nyíltan kiálltak Ahmed H. mellett, és még az egyik Soros-szervezet által készített közös kampányfotón is képesek voltak pózolni egy terrorista védelmében – hívta fel a figyelmet, kifejtve: a levélben arra kéri őket, hogy ha akkor olyan fontos volt Ahmed H. szabadsága, akkor most járjanak közben a kormányuknál, és fogadják be Ahmed H.-t az országukba.

 

Megkezdődött hétfőn a baloldali pártok főpolgármester-jelölti előválasztása. Molnár Zsolt, a kezdeményező MSZP budapesti elnöke hangsúlyozta: az őszi önkormányzati választáson „egy az egy elleni küzdelemnek” kell lennie, így lesz esélye az ellenzéknek legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert. „Tarlós Istvánnak komoly támogatottsága van, de közel sem legyőzhetetlen” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki történelminek nevezte a voksolást, mert először tartanak előválasztást Budapesten. Szerinte nyárra világossá válik, ki lesz a főpolgármester egyetlen kihívója. Azon véleményének is hangot adott, hogy az lesz a jelölt, aki a vasárnapig tartó előválasztást megnyeri.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy kérjen bocsánatot a tűzoltóktól, és tartsa be a nekik tett béremelési ígéreteit – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője. A politikus szerint a kormány a rendőrök és a mentősök után, most a tűzoltókat is átverte a béremelés tekintetében, hiszen a januári fizetésekből kiderült, hogy a kabinet ígéreteivel szemben, lényegében alig kaptak fizetésemelést. Arató Gergely kiemelte: van olyan hét éve tűzoltóként dolgozó munkavállaló, aki 160 ezer forintot sem keres, miközben heti 51 órát dolgozik.

 

A demográfiára és a gazdaságra és élénkítő hatása van a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, a csokot igénylő családokban már 230 ezer gyerek él, és további 45 ezer gyerek születését vállalták előre. Emellett emelkedik az új lakások száma is, 2018. első háromnegyed évében 30 százalékos növekedés volt 2017. azonos időszakához képest, és a teljes ingatlanforgalom is 6-7 százalékkal bővült – tette hozzá az államtitkár.

 

Áremelés nélkül nőtt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2018-as menetdíjbevétele, amely előzetes számítások szerint elérte a 65,7 milliárd forintot – közölte a Világgazdaság. A lap a közlekedési társaságtól kapott tájékoztatás alapján azt írja, hogy ez 1,3 milliárd forinttal haladja meg a 2017-es értékesítési adatokat. A társaság jegybevételei folyamatosan emelkednek: mivel a cég díjszabása évek óta változatlan, így a 2015 óta évi átlagban egymilliárdos növekedés a növekvő számú jegyértékesítésből származik. Továbbra is a természetes személyeknek szóló havibérlet a legkeresettebb, amelyből a BKK 4,4 milliót adott el 2018-ban. Ebből származik a jegyárbevétel csaknem fele.

 

Külföld:

 

Románia támogatja az EU bővítését és a csatalakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával még az idei év első felében, a román uniós elnökség mandátuma idején. Erről George Ciamba, a román uniós elnökség lebonyolításával megbízott tárca nélküli miniszter beszélt Bujar Oszmani európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettessel közösen. Ciamba üdvözölte a Macedónia és Görögország közötti csaknem három évtizede húzódó névvitát lezáró preszpai megállapodás macedón és görög ratifikálását. Úgy vélekedett: az EU bővítésének „konkrét eredménye” az, hogy a két fél megoldást talált történelmi nézeteltéréseire.

 

Leadta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és államfőjelöltje a pozsonyi parlamentben az elnökjelöltséghez szükséges támogató aláírásokat. A leadott íveken több mint 26 ezer aláírás szerepel. Elnökjelölt az lehet, aki legalább 15 ezer támogató aláírást gyűjt össze, vagy megszerzi a 150 fős pozsonyi törvényhozás legalább 15 képviselőjének aláírását. Az aláírások leadásánál jelen volt a felvidéki magyar párt több vezető politikusa is, az aláírásgyűjtés petíciós bizottságának több tagja, köztük Bárdos Gyula Csemadok-elnök, a szlovák államfőválasztások történetének korábbi első magyar jelöltje.

 

Az Egyesült Államok mindenképpen ki akarja vonni katonáit Afganisztánból, de csak miután sikerült tűzszünetet kötni a tálib lázadókkal – közölte egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai kormánytisztviselő Kabulban a Reuters hírügynökség tudósítójával. Ennek előzménye, hogy az amerikai sajtó haladásról számolt be azokról a tárgyalásokról, amelyek a múlt héten hat napon át folytak Katarban Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja és a tálibok között. Khalilzad vasárnap este az afgán fővárosba érkezett. A meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselő megerősítette, hogy „jelentős haladás” történt a külföldi erők kivonásáról szóló tárgyalásokon Katarban, de továbbiakra van szükség a tűzszünetről és ennek időzítéséről. Egyelőre semmilyen megállapodástervezetet nem véglegesítettek. A következő tárgyalássorozat február 25-én kezdődik – mondta.

 

Becsületes és igazmondó elnök lesz – ígérte Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa a kaliforniai Oaklandben tartott nagygyűlésen, amellyel hivatalosan is megkezdte 2020-as kampányát. „Azért vagyunk itt, mert a mi amerikai álmunkat és amerikai demokráciánkat korábban soha nem látott támadások érik, és azért vagyunk itt, mert muszáj válaszolnunk egy alapvető kérdésre: kik is vagyunk mi, amerikaiak? Válaszoljuk meg, a külvilágnak is: mi jobbak vagyunk annál, mint ami most van!” – fogalmazott a nagygyűlésen a szenátor. A kaliforniai politikus a progresszív ügyek szószólójaként és olyan harcosként mutatta be magát, mint aki képes megküzdeni Donald Trump jelenlegi elnökkel. Elnökjelöltségért folytatott kampányát is úgy írta le, mint a szerinte Donald Trump kormányzása miatti társadalmi megosztottság ellenszerét, bár Donald Trump nevét egyszer sem ejtette ki.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes államfőként a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro helyett. Jeruzsálem amerikai kérésre határozott Juan Guaidó elismerése mellett. Korábban vita alakult ki erről a kérdésről, mert a külügyminisztérium szakemberei attól tartottak, hogy az ellenzéki vezető elismerése kárt okozhat a Venezuelában élő, több ezer fős zsidó közösségnek – értesült a 13-as kereskedelmi televízió. „Izrael csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Kanadához, a latin-amerikai és az európai országok többségéhez az új venezuelai vezetés elismerésével” – jelentette be a kormányfő. A vasárnapi döntést Juan Guaidó már néhány óra elteltével megköszönte Netanjahunak, s válaszában a holokauszt utáni felszabaduláshoz hasonlította országa harcát a szabadságért, a politikai fordulatért.

 

Gazdaság:

 

Csütörtök reggel hat óra óta szinte teljesen leállt a termelés a győri Audiban, miután az Audi Hungária Független Szakszervezet meghirdette egy hetes sztrájkját, a munkaadó és a szakszervezet hétfőn tárgyalt az idei évi bérekről. Szimacsek Tibor elmondta, hogy a támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is mintegy 4000-4500 dolgozó vesz részt a motorgyártás és a járműgyártás területeiről. Az AHFSZ tagsága is nő, mára több, mint háromszáz új tagja lett az érdekképviseletnek. Az AHFSZ azért hirdette meg január 24-e reggel hat és január 31-e reggel hat óra között egy hetes sztrájkját, mert az Audi Hungaria Zrt. és a szakszervezet nem tudott megállapodni az idei évi bérekről a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során. Szimacsek Tibor elmondta, hogy a szakszervezet továbbra is azt kéri a munkáltatótól, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt többfelé felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon maradhat borult az ég. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható. Délután a gyengén felhős és erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek, északkeleten és délnyugaton hózápor, havas eső zápor kialakulhat. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban -6, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 1, 6 fok között alakul. Késő este -5, 0 fok lesz. Kedden nem érkezik időjárási front. A melegedés hatására melegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a migrén, a fáradékonyság és alvászavar is felléphet. A reggeli hideg időszakban ízületi panaszok jelentkezhetnek, de intenzív tünetekre nem kell számítani. A hosszabb-rövidebb napos időszakok javuló hő-és komfortérzetet eredményeznek, ajánlott pár órát a friss levegőn tölteni. A közlekedés során a tompa reflexek fokozhatják a balesetveszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.