A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A Fidesz-KDNP szerint Soros György diktálja Brüsszel migrációs politikáját – mondta a kormánypártok nevében a KDNP frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc szerint Brüsszelben a „Soros-tervet” hajtják végre, migránsokat akarnak betelepíteni Európába, népességcserét szeretnének a kontinensen, Soros pedig személyesen és emberein keresztül is felügyeli a terv végrehajtását. Személyesen ad eligazítást az Európai Bizottság legfőbb vezetőinek, akikkel az elmúlt időszakban legalább 20 alkalommal találkozott – mindig zárt ajtók mögött -, így többször is személyesen tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Frans Timmermansszal, a brüsszeli testület első alelnökével, és Dimitrisz Avramopulosszal, a bizottság migrációs politikáért felelős tagjával – tette hozzá.

Választás rendjének megzavarása miatt feljelentést tesz a DK, az ellenzéki párt szerint ugyanis egy sajtónyilatkozat egyértelművé teszi, hogy a „Stop Soros kampány” a Fideszt erősítette közpénzen, megtévesztéssel. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese George Birnbaum, a Fidesz kampányát egykor segítő, már elhunyt Arthur Finkelstein üzlettársának Svájcban megjelent nyilatkozatára hivatkozott. Vallomásnak minősítette azt arról, hogyan építette fel a magyar kormány és a Fidesz a „hazug, agymosó Soros-propagandát kampánycélokból”.  A Fidesz sorozatos bűncselekményt követett el azzal, hogy a „sorosozással” közpénzen befolyásolták a választás eredményét – hangoztatta Arató Gergely, aki szerint a „leleplezés” megerősíti az EBESZ választási megfigyelőinek megállapításait, amelyek szerint súlyos visszaélések történtek a választáson.

Az LMP elvárja, hogy az állami tulajdonú HungaroControl követelje vissza az „Orbán Viktor polgári körének” alapítványa számára nyújtott 320 millió forintos támogatást, és annak felhasználásával hozzon létre egy pénzalapot a repülőtéri zajterhelés károsultjainak támogatására. Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke emlékeztetett: a HungaroControl korábban 320 millió forintos támogatást nyújtott a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak a légiforgalmi irányítás népszerűsítésére, ám azt elmondása szerint fideszes rendezvényekre költötték, kormánypártiaknak biztosítva szereplési lehetőséget. A támogatásból jutott Lezsák Sándor Lakiteleki Népfőiskolája fővárosi tagozatának és Nemzeti Fórum Egyesületének állandó rendezvényeire, valamint Kövér László, Bayer Zsolt, Földi László szerepeltetésére – sorolta. A képviselő szerint a forrás felhasználása felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését.

Rendkívüli és egyedülálló ügynek nevezte Magyarország NATO-tagságát Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, azt hangsúlyozva: a fősodorbeli politikai erők között évtizedes és „mélységig hatoló” az egyetértés arról, hogy részt kell vennünk a szervezetben. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóköpont Történettudományi Intézete és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) által kiadott, Brüsszelből jelentve – Titkos NATO jelentések az átalakuló Kelet-Európáról, 1988-1991 című, Kecskés D. Gusztáv által szerkesztett dokumentumkötetet hiánypótlónak nevezte az államtitkár. Sztáray Péter hangsúlyozta: a kötet remekül mutatja be a brüsszeli szakértők reményét, óvatosságát és a stratégiai átalakulás okozta félelmeit az 1980 évek végén Közép- és Kelet-Európában beindult folyamatokkal kapcsolatban, utóbbi kapcsán azt említve meg: nagyjából 1994-95-re a NATO végrehajtotta az új helyzet igényelte átalakulást.

Uniós cél a tudatos szervadományozás előresegítése, amelyhez a legtöbb tagállam a donációt előmozdító és ösztönző Eudonorgan projekt által csatlakozott – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója. Hozzátette: a projekt részeként hat európai város közül Budapest sikeresen pályázott és nyolc ország képviselőivel együtt hétfőn regionális konferenciát tartott a témában. A pályázatok által a tagállamok az általános tájékozottságot és tudatosságot akarják növelni a szervadományozás terén – hangsúlyozta.  Elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervadományozásban, így fontos, hogy az emberek nyilatkozzanak szerveik felajánlásáról. A szervátültetés szorosan összefügg a halál témájával, amit az emberek inkább kerülnek, így sokszor a közeli hozzátartozók sem tudják, hogy halott családtagjuk miként vélekedett a donációról – fűzte hozzá Mihály Sándor.

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztési projekt valósul meg 33 intézményben, több mint 280 milliárd forint értékben – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa. László András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) rendezett eseményen közölte: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban. „A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezetben kulcsfontosságú, hogy az egyetemekről, főiskolákról versenyképes tudással kerüljenek ki a hallgatók” – fogalmazott.

 

Az utolsó szó jogán felmentését kérte a tábornokper hét vádlottja a megismételt elsőfokú eljárásában a Debreceni Törvényszéken. Megszólalásuk előtt az ügyész a védőbeszédekre adott viszonválaszában valamennyi vádlott esetében fenntartotta a vádakat. Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat a tábornokperként elhíresült ügyben költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Köztük van Fapál László volt honvédelmi államtitkár, valamint három tábornok, hat ezredes, két alezredes és több polgári alkalmazott. A vádirat szerint a vádlottak – honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől. A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden úgy döntött, hogy a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet a Fidesz-KDNP közös listájáról Csizi Péter kapja meg, bár ő írásban jelezte, hogy nem veszi át a mandátumot. A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el.  A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Külföld:

Beiktatták hivatalába az izraeli hadsereg új vezérkari főnökét, Avív Kochávi dandártábornokot. Kochávi a szokásos négyévenkénti váltás keretében, Gadi Ejzenkottól vette át a posztot. A tel-avivi katonai főhadiszálláson tartott beiktatási ceremónia kezdetén az 54 éves Kochávit, eddigi helyettes vezérkari főnököt altábornaggyá léptették elő. „Ha készek vagyunk rá, hogy minden erővel megvédjük hazánkat, akkor nem feltétlenül lesz szükség egy újabb átfogó háborúra, de szükség esetén készen állunk a kihívásra” – mondta ünnepi beszédében Benjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter, s kiemelte az iráni atomfegyverkezés veszélyét, valamint a libanoni síita Hezbollah milícia fegyverkezését. Kochávi 36 évvel ezelőtt vonult be az izraeli hadsereg ejtőernyős alakulatához, ahonnan tiszti kiképzése után előbb a katonai hírszerzéshez, majd az északi parancsnoksághoz került.

Állítólag az elmúlt hónapokban három alkalommal is járt iraki delegáció a zsidó államban. A legutóbbi látogatásra az előző hónapban került sor. A delegációk tagja tizenöt, magas beosztású és befolyásos iraki személyiség volt, siiták és szunniták egyaránt. A delegációk izraeli tisztségviselőkkel találkoztak, meglátogatták a Jád Vásem holokauszt-múzeumot, és találkoztak olyan tudósokkal, illetve szervezetekkel, akik valamilyen módon az iraki zsidósággal vannak kapcsolatban. A látogatásokat többek között az tette lehetővé, hogy Irak, az ellenséges arab világ legnagyobb részétől eltérően, kevésbé ellenséges Izraellel szemben. Az izraeli miniszterelnök egy, a Külügyminisztériumban az izraeli nagykövetek számára decemberben rendezett konferencián azt mondta a diplomatáknak: „Amikor arab vezetőkkel találkozom, azt mondják nekem: ’Biztonsági és gazdasági érdekeink vannak, és a haladás gyümölcseit is szeretnénk élvezni. Nem tesszük függővé az Izrael Államával való normalizációt a palesztinok szeszélyétől.”

Nem hagyták szó nélkül diákjaik tettét azok a tanárok, akik megbotránkoztak azon a ballagási fotón, amin a wiscosini Baraboo iskola hallgatói náci karlendítéssel pózoltak. Az intézmény tanári kara azt követően kezdett adománygyűjtő akcióba, hogy az iskolakerületi vezetők a diákok felmentéséről döntöttek – a szólásszabadságra hivatkozva. Az ügy kapcsán az Auschwitz-Birkenau-i Emlékmúzeum is nyilatkozatot adott ki, és amellett, hogy elítélték a történteket, felajánlották, hogy segítenek az amerikai állam diákjainak oktatásában. Az eset miatt szégyenkező tanárok végül önkéntes akció keretében pólógyártásba fogtak. A ruhákra a következő feliratokat írták: „Nincs helye a gyűlöletnek. Ebben az osztályteremben. Ebben az iskolában. Ebben a közösségben. Ebben az államban. Ebben az országban. Ezen a világon.”. Összesen 180 póló eladásával 2 100 dollárt tudtak összegyűjteni – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.

A Palesztin Hatóság (PH) elnöke, Mahmúd Abbász New Yorkba utazott, hogy átvegye az Egyesült Nemzetek Szervezete fejlődő országokat magába foglaló jelentős blokkjának vezetői posztját a JTA értesülései szerint. Abbász kedden örökölte meg a 77-es csoport vezetését Egyiptomtól. Az ENSZ Közgyűlése októberben szavazta meg, hogy a PH-ra bízza a csoport vezetését 2019-ben, ezáltal lehetővé téve, hogy a PH szinte teljes jogú ENSZ-tagállamként intézkedhessen a 2019. évi üléseken. Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeineh, „fontos történelmi eseménynek” nevezte a hírt. „Az is fontos eredmény, hogy érvényesítjük a nemzetközi közösségben a palesztin identitást, amit a gyarmati hatalmak több évszázadon keresztül próbáltak eltörölni,” – mondta a Ma’an hírügynökségnek. Abbászt 2005-ben választották meg Jasszer Arafat utódjának és a múlt héten kezdte meg 4 évre szóló hivatali idejének 15. évét. 2012-ben az ENSZ Közgyűlése tagállamainak többsége jóváhagyta a „Palesztina állam” de facto elismerését, mely megfigyelői státusszal rendelkezik a szervezetben.

Iránnak nem sikerült Föld körüli pályára állítania azt a Pajam névre keresztelt műholdat, amelynek tervezett felbocsátása miatt az Egyesült Államok előzőleg élesen bírálta az iszlám köztársaságot. Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter bejelentése szerint a hordozórakéta rendben elemelkedett a kilövőállásból, de a műhold pályára állítása az utolsó fázisban meghiúsult. Dzsahromi kifejtette, hogy a harmadik fázisban a műhold nem volt képes elérni a pályára álláshoz szükséges sebességet. A Pajam műholdnak 600 kilométerrel a Föld felszíne fölött kellett volna keringenie. A kudarc okát Dzsahromi nem ismertette. A hivatalos álláspont szerint a Pajam az iráni mezőgazdaság számára hasznos környezeti adatokat gyűjtött volna. A tervek szerint most ezt a feladatot is a később pályára állítandó Dúszti nevű iráni műhold látja majd el, amely a tervek szerint alacsonyabb, mintegy 250 kilométeres magasságban kering majd. A Dúszti felbocsátásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Molnár Tamás Levente Németország-szakértő szerint a német kormánypárt új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer a konzervatív vonalat támogatók felé tesz szimbolikus lépést a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) migrációpolitikájának felülvizsgálásával     Hozzátette: Annegret Kramp-Karrenbauer és elődje, Angel Merkel német kancellár között elsősorban stílusbeli különbségek vannak, hiszen míg Merkel a nyílt vitáktól általában elzárkózott, a jelenlegi pártelnök első lépése az eddig hozott döntések nyilvános értékelése. Rámutatott: a felülvizsgálattól függetlenül a német migrációpolitikában csak akkor történik ténybeli változás, ha Angela Merkel visszavonulása után Annegret Kramp-Karrenbauert nevezik ki kancellárnak. Felidézte: a CDU Hamburgban tartott decemberi tisztújításakor Annegret Kramp-Karrenbauer mögé a Merkelt támogató oldal állt be. Jelenleg a pártban egyenlő arányban oszlanak el a kancellárt és a pártelnököt támogatók, ebben a helyzetben túlságosan korai lenne Merkelt támadni migrációpolitikája miatt – értékelte.

Iránnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a német hadsereg (Bundeswehr) egy német-afgán kettős állampolgárságú tagját, a férfit őrizetbe vették.  Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes nyomozóhatóság közleményében Abdul Hamid S. néven azonosított férfit azzal gyanúsítják, hogy eljuttatott egy iráni hírszerző szolgálathoz adatokat, amelyeket a Bundeswehrnél tanácsadóként folytatott munkája révén szerzett. Az 50 éves férfi ellen még december elején adtak ki elfogatóparancsot, Rajna-vidék Pfalz tartományban fogták el.  A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az afgán származású férfi Afganisztán-szakértőként dolgozott a Bundeswehrnek, és több éve kémkedett az iráni hírszerzési minisztériumnak. Hozzáfért érzékeny adatokhoz, például a Bundeswehr afganisztáni műveletével kapcsolatos információkhoz.

A Financial Timesnak sikerült megszereznie két, egymástól független és a hivatalos adatoktól jelentősen eltérő választási adathalmazt a Kongói Demokratikus Köztársaságban tartott elnökválasztásról, és az adatok összevetése alapján megállapította, hogy hatalmas csalás történhetett, és valójában nem Felix Tshisekedi, hanem Martin Fayulu nyerte az elnökválasztást. Az egyik adatbázist Martin Fayulu kampánystábjának egyik névtelenséget kérő szimpatizánsa adta át a lapnak, és 49 ezer sorban 62 716 elektronikus szavazógép adatait tartalmazza. Az adatok elemzésével az FT arra jutott, hogy Fayulu a voksok 59,4 százalékát kapta, Tshisekedire pedig az emberek 19 százaléka szavazott. Az FT megszerezte azt az adatbázist is, amelyre hivatkozva Fayulu és a kongói katolikus egyház is azt állította, hogy valójában Fayulu nyert, ő kapta a több voksot. Ez az adatbázis valamivel kisebb. Az adatokat a katolikus egyház 40 ezer megfigyelője gyűjtötte össze 28 733 szavazókörben, és a leadott voksok mintegy 43 százalékát fedi le. Ezek alapján Fayulu a szavazatok 62,8 százalékát szerezte meg. Az FT statisztikai módszerekkel vetette össze egymással a két adatbázist, és arra jutott, hogy a két adatsor között a korrelációs együttható három induló politikus esetében 0,976 és 0,991 között mozog, sőt, egyikük esetében teljes egyezést mutat, vagyis a két egymástól függetlenül összeállított adatbázis szinte teljes mértékben alátámasztja egymást.

A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristasejtet számolt fel Barcelonában. A nagyszabású, Alexandria-művelet elnevezésű akcióban tizennégy embert vettek őrizetbe, hat helyszínen tartottak házkutatást, Barcelonán kívül Igualadában is, amely 60 kilométerre található a katalán fővárostól. Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a csoportra, amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte. A csoport ötfős, algériai állampolgárokból álló „kemény magja” lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt.

Peking rosszallja Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentéseit, amelyek szerint egy kínai bíróság önkényesen ítélt halálra egy kábítószer-csempészettel vádolt kanadai állampolgárt – jelentette ki Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő elmondta: a kanadai miniszterelnöknek tiszteletben kellene tartania Kína igazságügyi szuverenitását, és fel kellene hagynia a meggondolatlan nyilatkozatokkal. Hua Csun-jing továbbá azzal kapcsolatban is kifogást emelt, hogy Kanada egy újonnan kiadott útmutatóban arra figyelmezteti Kínába utazó állampolgárait, hogy a távol-keleti országban fennáll a veszélye a törvények önkényes alkalmazásának. A szóvivő azt hangoztatta: Kanadának inkább arra kellene figyelmeztetnie állampolgárait, hogy ne vegyenek részt kábítószer-csempészetben kínai útjuk során. Schellenberg ügyét az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Talien város középfokú népbírósága tárgyalta újra, és döntött a halálbüntetés kiszabása mellett, miután a vádlott megfellebbezte az eredetileg rá kiszabott 15 éves börtönbüntetést.

Törökország biztonsági övezetet alakít ki Szíriában a török határ mentén – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy Donald Trump amerikai elnökkel – a török elnöki hivatal megfogalmazása szerint – „egy, a terrorizmustól megtisztított”, esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon. A török elnök rámutatott: Trump egy 30 kilométernél is szélesebb zóna ötletét vetette fel. Erdogan a tervezett övezet pontos elhelyezkedésére nem tért ki, de a terület létrehozása vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, amelynek szerepe miatt az Ankara és Washington között korábban is meglévő nézeteltérés a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett.

Várhatóan bizalmat kap szerdán a parlamentben tartott bizalmi szavazáson Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és kormánya, miután az ellenzékben lévő, Folyó (To Potami) nevű balközép, centrista párt egyik képviselője pártja álláspontjával szakítva közölte, hogy bizalmat szavaz a kabinetnek. Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott, Macedóniával kötött megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) kilépett a kormányból.

Több száz újabb hondurasi migráns indult el az Egyesült Államok felé annak ellenére, hogy útjuk nem kecsegtet könnyű sikerrel. A becslések szerint 600-800 főből álló csoport hetek vagy akár hónapok alatt érheti el úti célját. A tömeg fele, nagyrészt nők és gyerekek busszal indultak el a guatemalai határ felé, míg a másik fele esős időben, az esti órákban, gyalog vágott neki az Agua Caliente határváros irányába vezető útnak. A migránsok közül többen a helyi boltokból kértek élelmet és vizet az útra. A karaván mérete tovább növekedhet, mert kedden újabb emberek csatlakozhatnak hozzá. A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból. Egy nő, aki 9 éves lányával és 13 éves fiával indult útnak, azt mondta: az ország élhetetlenné vált. Az asszony abban reménykedik, hogy gyermekeivel együtt menedékjogot kaphat az Egyesült Államokban.

Gazdaság:

Erősödik az inflációs nyomás a gazdaságban makrogazdasági elemzők szerint, idén a maginfláció tartósan elérheti a 3 százalékot, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig fokozatosan felkészülhet a monetáris kondíciók normalizálására. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a legfrissebb inflációs statisztikát kommentálva közölte: a monetáris politika szempontjából legfontosabb a maginflációs mutató alakulása, amit a jegybank kiemelt figyelemmel követ. A volatilis tételektől megtisztított mutató 2,8 százalékos növekedést mutatott tavaly decemberben, 0,2 százalékponttal magasabbat a novemberinél.  Ez 2014 óta a második legmagasabb érték. Az inflációs nyomás tehát egyértelműen erősödik a gazdaságban – írta. Jobbágy Sándor a CIB elemzője szintén kiemelte hogy, a maginfláció ismét emelkedett, decemberben elérte az éves csúcsát, ami az alapfolyamatokat tekintve erősödő inflációs nyomást jelez.

A kormány várakozásai szerint 2018-ban 25 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása az előző év azonos időszakához képest – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért. Az államtitkár szerint számításaikat az is alátámasztja, hogy a KSH legfrissebb közlése szerint 2018. január-novemberében 22,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a 2017. január-novemberi időszakhoz képest. György László kiemelte, az építésgazdaság további bővülését vetíti előre, hogy Magyarországon 2023-ig még 25 ezer milliárd forintos megrendelés állománnyal rendelkeznek az ágazat szereplői. A teljes megrendelés állományból 15 ezer milliárd forintot a magyar állam megrendelései tesznek ki, amelyek nagy részben infrastrukturális fejlesztések. Az állami megrendelések a magyar emberek életminőségének a javítását szolgálják – jelentette ki az államtitkár.

Könnyű:

Nem lehet nácik által elrabolt festménynek tartani azt az olajképet, amely a firenzei Pitti-palotából tűnt el a második világháborúban, és amelynek visszaszolgáltatását a firenzei Uffizi képtár kérte Németországtól – közölte a csendélet német tulajdonosait képviselő egyik ügyvéd. A tulajdonosok szerint Jan van Huysum holland festő (1682-1749) Vaso di Fiori (Virágváza) című festményét családjuk törvényesen szerezte meg, és korábban  kártérítést kértek a festmény visszaadásáért cserébe az Uffizi képtártól, amelynek része a Pitti-palota, és amely nácik által elrabolt festményként tartja számon a műtárgyat. „Készek lennénk visszaadni a festményt kártérítés nélkül is, ha egy döntőbíróság ilyen határozatot hozna. De egy dologban biztosak vagyunk, nem nácik által elrabolt műkincsről van szó” – hangoztatta Nicolai B. Kemle heidelbergi ügyvéd a La Repubblica olasz napilapnak adott interjújában. A festményt birtokló család, amely ellen Olaszországban vizsgálat folyik zsarolás kísérlete miatt a kártérítési igénnyel kapcsolatosan, nagyon kényelmetlenül érzi magát és névtelen kíván maradni – tette hozzá Kemle.