Mindenki számára bebizonyosodott, a miniszterelnök nem ugrik el a kérdések elől

Mindenki számára bebizonyosodott, a miniszterelnök nem ugrik el a kérdések elől

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök által tartott Kormányinfóról, ennek kapcsán szóba került még a migráció is.

 

Hollik István beszámolt a tegnapi Kormányinfóról, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a kérdéseket. Azokkal a hírekkel kapcsolatban, melyek szerint több médium sem tudott bejutni erre megjegyezte, a Kormányinfót, ahogy eddig mindig, most is lehetett élőben követni és akik követték az eseményt, azok láthatták, milyen sok újságíró volt ott és azt is láthatták, nem volt olyan kérdés, amit ne tettek volna fel a kormányfőnek. Hollik István szerint másodlagos, hogy éppen ki tudott bejutni erre az eseményre és ki nem.

A kormányszóvivő ismertette, hogy mi a rendje a Kormányinfók megszervezésének, Már annak a teremnek is, amelyekben a tájékoztatókat megtartják, van egy fizikai korlátja, azaz nem tudnak több embert befogadni, mint amekkora a terem mérete. Mindezek mellett azt is figyelembe kellett venni, hogy a Kormányinfó egyben egy nemzetközi sajtótájékoztató is volt, így a nemzetközi stábok is bejöttek. A kimaradt médiumokkal kapcsolatban azt is megjegyezte, vannak olyan újságok, amelyek egyértelműen pártokhoz kötődnek, azt már jóval korábban elhatározták, ilyen sajtótermékeket nem engednek be. Ezek közé sorolta a Jobbikhoz kötődő Alfahírt, az LMP egyik képviselője által tulajdonolt Azonnalit. A kormányszóvivő szerint ezeken a szűkítő feltételeken kívül mindenkit igyekeznek, igyekeztek beengedni.

Összességében megjegyezte Hollik István, tegnap mindenki számára bebizonyosodott, a miniszterelnök nem ugrik el a kérdések elől, sőt a szándékai szerint hagyományt is szeretne teremteni az év eleji sajtótájékoztatóval. Azt is lehetett látni, minden kormánykritikus médium el tudott jönni, kérdéseket is feltettek, nem is egyet.

A Kormányinfón a Heti Tv is tudott kérdezni, a válaszból meg lehetett tudni, hogy a V4-es országok vezetői készülnek Jeruzsálembe egy közös találkozóra Izrael Állam vezetésével, valamint azt is, hogy Magyarországon milyen fontos egyeztető fórum a Zsidó Közösségi Kerekasztal, ahol a kormány és a zsidó szervezetek tárgyalnak. Ugyanakkor egy kérdés az időhiány lemaradt, erre most a kormányszóvivő válaszát szerette volna megtudni Breuer Péter. Ez pedig arról szólt, hogy mit lehet tenni az afrikai kontinensen élő milliókkal, akik szeretnének útra kelni Európába, elsősorban gazdasági okokból. Akiknek pedig sokkal fontosabb lenne az az elképzelés, amit a magyar miniszterelnök is többször kiemelt, ez pedig a szülőföldön való segítségnyújtás, persze mindezt úgy, hogy a támogatások valóban oda jussanak, ahova szánják azokat.

Hollik István megerősítette a kormányfő tegnapi szavait a migráció kapcsán, azaz azt lehet látni, hogy ma Nyugat-Európában ott van antiszemitizmus, ahol bevándorlás van .Magyarországon nincs bevándorlás, ezért nincs antiszemitizmus. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ezekben az országokban a radikális iszlám megjelenésének is köszönhető a növekvő antiszemitizmus, a radikális iszlám megjelenése pedig nem független a bevándorlástól. A migránsokkal kapcsán azt is megjegyezte a kormányszóvivő, jelenleg az európai politika valóban meghívót jelent az útra kelőknek, valamint azt is, figyelni kell arra is, hogy – véleménye szerint – a 2015-2017-es időszak, amikor számtalanul jöttek be az EU-ba migránsok, tulajdonképpen csak egy bemelegítés volt. Már csak azért is, mert jelenleg tényleg milliók akarnak útra kelni Afrikából. Arra is figyelni kell, hogy az Európai Unió túlságosan is hagyatkozik a törökökkel történt megállapodásra, melynek értelmében jelenleg ott közel négymillió embert tartanak vissza. Ez azért is jelentős szám, hiszen a már említett 2015-2017-es időszakban két-két és félmillió ember okozott kaotikus helyzetet Európában – tette hozzá Hollik István. Mindez kockázatot jelent Európának.

A kormányszóvivő szerint az lenne a legjobb, ha az EU másként figyelné azt az álláspontot, mely szerint a bevándorlási válság megoldódott, ezen már túlvan Európa. Orbán Viktor tegnap is megerősítette, mindezekkel szemben a bevándorlás hosszan velünk tart, ezért is kell erre a problémára egy jó, normális választ adni az európai közösségnek, ami egyben meg is egyezik az európai emberek akaratával. Erről is fog majd szólni a májusi EP választás – tette hozzá a kormányszóvivő.