Az utazó rabbi

Az utazó rabbi

Totha Péter Joel, a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija, mellette az új dél-pesti kis zsinagóga, valamint a győri közösség vallási vezetője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a munkájáról Breuer Péternek.

 

Totha Péter Joel elmondta, a sok elfoglaltság, sok utazással is jár, vannak nehézségek, de szerencsére eddig nagyon is jól bírja a sok munkát. Ami Győr városát illeti, a rabbi megjegyezte, azt, hogy a városban van zsidó élet, az nagyrészt a világi elnöknek, Villányi Tibornak köszönhető, aki rengeteg energiát fektet abba, hogy a közösség megmaradjon. Győrben a II. világháború előtt ötezer fős volt a helyi zsidó közösség, amelyik felépített egy gyönyörű nagy zsinagógát is. A Holokauszt után nagyon kevesen jöttek vissza, akik visszajöttek, azoknak egy jelentős része később kivándorolt. Ma nagyon kevesen vannak zsidók a városban, de fennmaradtak intézmények, mint a temető, a Menház, a zsinagógának az a része, amit a közösség használ. A Menházban eddig egy színház működött, valamint ott található egy jelentős kiállítás is, ahol a győri zsidó emlékeket mutatják be. Egyébként ezt az épületet a győri zsidó közösség megvette, majd felújította. Azt sajnálatosnak nevezte Totha Péter Joel, hogy a jelenlegi helyzet szerint a Menházban lévő színháznak el kell költöznie

A rabbi pesti munkájáról is beszélt, megemlítve, hogy nemrégiben sikerült egy új kis zsinagógát átadni, így a dél-pesti körzetben élőknek, a csepelieknek, a soroksáriaknak és a pesterzsébetieknek lett immár egy új imahelye. Már régóta húzódott ez az ügy is, mint megjegyezte, ő maga akkor kapcsolódott bele ebbe, amikor felkérték a rabbinikus teendők ellátására.

Mindezek mellett még mint tábori rabbi is tevékenykedik, ám a sok elfoglaltságban sokat segítenek a munkatársai is.

Idén lesz huszonötödik éve annak, hogy újra megalakították a tábori lelkészi szolgálatot a Magyar Honvédségnél, erre idén februárban fognak megemlékezni. Minden ilyen megemlékezés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az eddiginél is jobban megismerjék a tábori lelkészek, így a tábori rabbiság munkáját is. Totha Péter Joel elmondta, nagyon sokat köszönhetnek a Honvédelmi Minisztérium vezetésének, akik mindenben mellettük állnak. Legutóbb például segítették létrehozni azt a zarándokutat, amit Izraelben tettek. Ez azért is volt fontos, mert utoljára pont húsz évvel ezelőtt szerveztek ilyen utat.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen kapcsolat a Magyar Honvédség és az izraeli hadsereg tábori rabbinátusa között, Totha Péter Joel elmondta, ilyen van is, meg nincs is. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerű a hivatalos kapcsolatot felvenni, de tudnak egymással levelezni, tudnak egymásnak telefonálni szükség esetén.

A tábori rabbinátusnak egyik komoly törekvése, hogy minél több helyre eljusson, ahol katonák, katonai képzőintézmények vannak. Itt előadásokat tartanak a magyarországi zsidóságról, arról, hogy a magyar történelemnek már a kezdetektől fogva részét képezik a zsidók. Megjegyezte azt is a tábori rabbi, ebben minden segítséget megadnak, a gond sokkal inkább az, hogy nem tudnak eleget tenni a sok-sok meghívásnak.

Magyarország a NATO tagja, a szervezetben minden évben megrendezik az európai tábori lelkészek konferenciáját, ezeken a tábori rabbinátus is rendszeresen képviselteti magát.

Annak a katonának, aki szeretné megtartani a zsidó ünnepeket, aki kósert szeretne enni, adódik erre lehetősége. Mindehhez nem kell mást tennie, mint felvennie a kapcsolatot a tábori rabbinátussal vagy akár a rabbival is, akik abban a pillanatban minden segítséget megadnak.