A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

  A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Vámos Miklós a Facebook közösségi oldalán tette közzé, hogy az őt és Koncz Zsuzsa énekesnőt ábrázoló plakátra Dávid-csillagokat rajzoltak. Az író többek közt azt írja: juszt is zsidó leszek, s tiltakozom – számolt be az esetről a Mazsihisz hivatalos oldala. A Líra könyvcsoport egyik plakátján együtt szerepel Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekesnő és a József Attila-díjjal, valamint Príma Primissima díjjal is kitüntetett Vámos Miklós író. Habár ártalmatlan kulturális hirdetésről van szó, az mégis gyalázatos antiszemita indulatot gerjesztett: egyelőre ismeretlen tettesek Dávid-csillagokat rajzoltak az énekesnő és az író arcára.

Az egészségügyi szakdolgozók mindegyike részesülni fog béremelésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Horváth Ildikó azt mondta, az egészségügyi szakdolgozók bére hét év alatt, 2022-ig hét lépcsőben 2 és félszeresére nő a 2016-os bérekhez képest. Kiemelte: a 2018-as bérekhez viszonyítva 72 százalékos emelkedés lesz 2022-ig. Hozzátette: jelenleg is folyamatban van annak meghatározása, hogy melyik fizetési kategóriába tartozó szakdolgozó pontosan hány százalékos emelést kap. Az államtitkár a 2018-ban bevezetett elektronikus receptekről azt mondta, tavaly körülbelül 178 millió, így egy átlagos napon 800 ezer e-receptet váltottak ki az emberek, amelyből jól látszik, hogy ez egy biztonságos, jól működő rendszer.

Szabad Budapestet! Most! címmel ismertette főpolgármester-jelölti programját Horváth Csaba, az MSZP jelöltje. Az ellenzéki fővárosi képviselő úgy értékelt, hogy Budapest valamennyi problémája a szabadság, az önállóság és a pénzügyi függetlenség hiányával írható le, programja ezekre kínál megoldást. Szerinte a több mint tíz éve fejlesztett dokumentum egyben vádirat is Tarlós István főpolgármester, Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ellen, akik 2010 óta módszeresen rombolják és teszik tönkre a fővárost. Államosított és tönkre tett iskolák, kórházak, építési telekként átjátszott Városliget és tízezrével kivágott fák – jellemezte a kormánypárt és a főpolgármester tevékenységét. Horváth Csaba úgy látta, Tarlós István az elmúlt években nem képviselte a fővárosiak érdekeit és ennek alapján alkalmatlan és méltatlan a folytatásra. A szocialista politikus közölte, a szabad és erős Budapest nincs pénzügyi önállóság nélkül. A programjából kiemelte: minden Budapesten befizetett 10 adóforintból 1 forintot megtart a főváros, ha őt választják főpolgármesternek.

A Fidesz szerint a brüsszeli ellenzéki akció Soros György európai parlamenti (EP-) választási kampányának a része. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta: „kibújt a szög a zsákból”, kedden délután Brüsszelben együtt tüntetett a magyar ellenzék Judith Sargentinivel, Soros György egyik legfontosabb emberével. Itt az újabb bizonyítéka annak, hogy ez az ellenzéki akció valójában már Soros EP-kampányának a része, amelyben bevetik Soros embereit is – vélekedett. Kiemelte: Soros „közvetlenül diktálja a tempót”, mindent megmozgat, hogy hazánkat támadja, és már Sargentinit is „kirendelte”, hogy a magyar ellenzékkel együtt gyalázzák Magyarországot Brüsszelben. A politikus úgy látja, azért támadnak minket, mert a magyarok nemet mondtak a bevándorlásra, és hazánk a Soros-terv útjában áll. Ezért szerveznek agresszív tüntetéseket Budapesten és Brüsszelben – közölte.

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a rászorulók kapják meg az el nem adott, hibás, de még fogyasztható élelmiszereket. Turcsán Szabolcs, a párt országos elnökségének tagja elmondta: Magyarországon évente csaknem 2 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba. Bár ennek nagy részét a háztartások dobják ki, csaknem 300 ezer tonna a boltok hulladéka, amiből a civil szervezetek csupán 5-6 ezer tonnát tudnak megmenteni. A párt ezért cseh és francia példára olyan törvényjavaslatot készít, amely kötelezővé teszi a szuper- és hipermarketek számára ezen termékek átadását a segélyszervezeteknek.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint az Európai Parlament a jogállamiság feltételeit készül számon kérni Magyarországon és nem költségvetési terrort tervez, ahogy a jobboldali sajtó állítja. Bősz Anett, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője elmondta, az Európai Parlament hamarosan tárgyalja azt a javaslatot, amely ideiglenesen felfüggesztené azoknak a tagállamoknak az uniós támogatását, amelyekben nem érvényesülnek a jogállamiság elvei, a demokratikus intézményrendszer stabilitása. A liberális politikus kifejtette, Magyarországon a jogállamiság helyett egy illiberális hibrid rendszer jött létre, amelyben sérül az igazságszolgáltatás és az ügyészség függetlensége, emellett az egyenlő bánásmód elve sem valósul meg, a gazdaság pedig az uniós verseny helyett járadékvadászokra, oligarchákra és a „rabszolgatörvényre” épül.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a fővárosi önkormányzat 2018-as forrásmegosztási rendeletalkotása szabályozott és szabályszerű volt, biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. Az ÁSZ a forrásmegosztás ellenőrzéséről azt írta: az ellenőrzés eredményeképpen megállapították, hogy a fővárosi önkormányzat a múlt évi forrásmegosztási rendeletet a törvényi és a belső szabályozó eszközökben rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével, szabályszerűen alkotta meg. A fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételeket – iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben rögzített részesedési arányok érvényesítésével határozták meg. A számvevőszék megállapította továbbá, hogy szabályszerű volt a 2018. január 1-jétől augusztus 31-éig befolyt megosztandó bevételek pénzügyi elszámolása.

Külföld:

Az izraeli biztonsági erők letartóztatták a múlt hónapban Givát Aszaf mellett végrehajtott halálos terrortámadás elkövetőjét, közölte a rendőrség. Az izraeli hadsereg gyanúja szerint Aszem Barghouti nyitott tüzet december 13-án a Givát Aszaf előörs melletti buszmegállóban lévő izraeli katonákra és civilekre, megölve Juvál Mor Joszef őrmestert (20) és Joszef Cohen szakaszvezetőt (19). A támadásban súlyosan megsebesült egy másik katona és egy civil nő is. Aszem a támadás után elmenekült a helyszínről és közel egy hónapig bújkált egészen ma reggelig, amikor a biztonsági erők Abu Sukheidimben letartóztatták, mondta a Sin Bét belbiztonsági szolgálat. A Sin Bét szerint Aszem részt vett az Ofra melletti december 9-én végrehajtott fegyveres támadásban is testvérével, Salih Barghoutival. Salih-t december 12-én ölte meg a hadsereg egy letartóztatási kísérlet során Rámalláh közelében. A Shin Bet szerint Barghouti „az elmúlt napokban további terrortámadások végrehajtására készült”. A letartóztatás során a biztonsági erők egy Kalasnyikov gépkarabélyt, számos lőszerrel teli tölténytárat és éjjellátó felszerelést találtak és koboztak el. Barghouti egy bűntársa otthonában húzta meg magát Abu Sukheidimben, mely szülővárosa, Kobár falu szomszédságában található. Benjamin Netanjahu miniszterelnök Twitteren gratulált az Izraeli Védelmi Erők, a Sin Bét és a rendőrség terrorelhárító egységének sikeres akciójához, mondván “Izrael keze eléri azokat, akik ártanak polgarainknak, és Izrael Állam bíróság elé állítja őket.”

Engedélyt kért a Fülöp-szigetek illetékes hatósága, hogy használhassák Szaúd-Arábia légterét az országban működő légitársaságok, amikor Izraelbe repülnek. A Philippines Airlines elnöke Jaime Bautista a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy fél éven belül közvetlen járatot szeretnének indítani a Ben Gurion repülőtérre, de ehhez szükség lenne a szaúdiak közreműködésére is. Az elnök közölte azt is, hogy a polgári repülést felügyelő hivatal még októberben elküldte a levelet a szaúdi hatóságoknak – írja a timesofisrael.com. A közvetlen járat a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatokat javítaná.  Ezt az engedélyt eddig csak az Air India kapta meg. Az izraeli El Al légitársaság – amelyik nem repülhet be a szaúdi légtérbe – már az indiai konkurenciájának tett engedmény miatt is tiltakozott a saját minisztériumánál és bírósághoz fordult, azzal az indokkal, hogy ez tisztességtelen versenyelőnyt jelent.

Egy németországi mozi ajánlotta fel a jegyeket az Alternatíva Németországért (AfD) párt számára pedagógiai céllal. A hachenburgi Cinexx mozi nyilván nem véletlenül választotta Steven Spielberg 1993-ban bemutatott, Oscar-díjat nyert alkotását, melyet a nemzetközi holokauszt emléknapon, január 27-én tűznek műsorra. A jegyért 7 eurót kérnek, ám ha valaki igazoltan az AfD tagja, akkor nem kell fizetnie. A párt felháborodásának adott hangot, és visszautasította az akció burkolt üzenetét, pedig az AfD már többször magyarázkodott egyes képviselői kijelentései miatt. Björn Höcke 2017 februárjában keltett botrányt, amikor arról beszélt, hogy elég volt abból, hogy Németország folyamatosan felelősséget vállaljon és bűntudatot gyakoroljon a holokauszt miatt. Höcke a híres berlini holokauszt-emlékművet is kritikával illette: “Mi, németek vagyunk az egyetlen nemzet a világon, amely a szégyen emlékművét állította fel fővárosa szívében”. A kijelentést elítélte Sigmar Gabriel alkancellár és a Németországi Zsidó Közösségi Tanács is. A képviselő ezután bocsánatot kért, így az AfD végül nem szüntette meg párttagságát. Nem sokkal később Alexander Gauland , az AfD elnökhelyettese okozott felháborodást. Véleménye szerint a náci korszak csupán egy “foltnyi madárürülék az ezer éves sikeres német történelmen”. Az AfD köreihez többször kötődtek antiszemita posztok, Izrael- vagy zsidóellenes karikatúrák, ezek az ügyek többnyire kizárással, vagy az érintettek önkéntes kilépésével végződtek.

Az egykori Monarchia területén annyira divatos mór stílusban épült zsinagógát újítanak fel Csehországban, de még nem tudni mikor fejezhetik be. Az épület Cáslavban található és a prágai zsidó közösség tulajdonában van. A város új polgármesterével még nem sikerült tisztázni a menetrendet, várhatóan kulturális központként funkcionál majd a zsinagóga. Az év elején folytatódnak az egyeztetések – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A zsinagóga 1899-ben épült Wilhelm Stiassny bécsi építész tervei alapján, aki számos zsinagógát tervezett Közép-Európában. A II. világháború idején már raktárként használták, ahogy az utána következő évtizedekben is. Később kiállítóterem lett, 1990-ben került vissza a zsidó közösséghez.

Az izraeli hadsereg megtalálta a múlt szerdán 30 000 láb magasan gyakorlórepülést végző F-15-ös vadászgépről hirtelen leváló kabintetőt. A kabintetőt hétfő éjszaka Hebron közelében találták meg, melyet a légierő technikusai fognak megvizsgálni az ügyben indított vizsgálat részeként. A pilóta és navigátora a Rehovot város közelében lévő Tel Nof légibázisról szállt fel szerda este, és kezdte meg rutin gyakorlórepülését délre. A rögzített párbeszéd alapján a kabintető leválása után egy pillanatnyi pánik lesz úrrá a tiszteken, de gyorsan lehiggadnak és hozzálátnak a gép landolásának előkészítéséhez. A héber nyelvű rádiós beszélgetés szerkesztett felvételét a hadsereg hétfő reggel hozta nyilvánosságra. Biztonsági okokból a tisztekre csak rangjuk és nevük héber kezdőbetűjével utaltak.

Az ENSZ globális migrációs csomagja egyértelműen veszélyt jelent az egész világra, hiszen újabb jelentős migrációs hullámok elindulásához fog vezetni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus szerint a dokumentumban minden benne van, ami ehhez szükséges, és semmi olyan, ami a migráció megállítását segítené elő. „Ez a csomag kizárólag a migránsok érdekeit tartja szem előtt, és nem foglalkozik azoknak az embereknek az érdekeivel, akik biztonságban és nyugodt körülmények között szeretnének élni a saját hazájukban” – hangsúlyozta a miniszter.

Norvégia 2018-ban 2654 menedékkérelmet regisztrált, ezzel az utóbbi két évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza a kérvények száma – jelentette a norvég bevándorlási hivatal. A múlt évben a norvégiai menedékkérelmek több mint negyedét – összesen 765-öt – török állampolgárok nyújtották be, akik egyre növekvő számban folyamodnak menekültstátuszért a skandináv országban a 2016 júliusában kudarcba fulladt törökországi puccskísérlet óta.  A törökök mellett a legtöbben – 419 kérelemmel – a szíriai és 241 kérelemmel eritreaiak vezették a menedékkérők listáját – tájékoztatott a norvég bevándorlási hivatal.

Szlovákia tavaly lemondott miniszterelnöke megméreti magát az egyik megüresedő alkotmánybírói posztra. A Smer szerint Robert Fico eddigi tapasztalata alkalmassá teszi őt, az ellenzék ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a volt kormányfő, egy politikai elemző szerint számos alkotmányellenes törvény beterjesztőjének jelölését. Hivatalossá vált, amit már régóta rebesgettek politikai körökben, Robert Fico tavaly lemondott szlovák kormányfő nem Brüsszelbe vágyik, hanem az alkotmánybíróságra. Jelölését Martin Glváč, a kormánypárti Smer parlamenti alelnöke terjesztette be hétfőn, a határidő utolsó napján. Glváč szerint Fico eddigi tapasztalata alkalmassá teszi őt az alkotmánybírói posztra, és el tudja őt képzelni az Alkotmánybíróság elnökeként is. „Nem tudom elképzelni, hogy bárki felülmúlná őt” – tette hozzá Glváč. Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják Robert Fico jelölését, az SaS, az OĽaNO és a Spolu egyaránt azt hangoztatja, hogy a Smer így akarja befolyása alá vonni az Alkotmánybíróságot, amit meg kell akadályozni. Grigorij Mesežnikov politikai elemző szerint felfoghatatlan, hogy olyan ember akar alkotmánybíró lenni, aki számos alkalommal megsértette az alkotmányosságot, aki több alkotmányellenes törvény szerzője volt, és akinek súlyos gyanúk miatt kellett távoznia a posztjáról.

Az előzetes várakozással szemben Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tárgyalt az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton által vezetett amerikai küldöttséggel, amely a szíriai amerikai csapatkivonásról jött egyeztetni Ankarába. azt mondta: Bolton tárgyalópartnere Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, aki egyben az államfői hivatalhoz tartozó biztonsági és külpolitikai bizottság elnökhelyettese. „Ha szükséges lett volna, Bolton velem is találkozik, de nem volt az, nem szabad ezt jelzésértékűnek tekinteni” – fogalmazott. A török elnök hozzátette: Donald Trump amerikai elnökkel „bármely pillanatban” egyeztethet. Bolton és delegációja, James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja, valamint Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök kedd délelőtt több mint két órán át egyeztetett az Ibrahim Kalin vezette török tárgyalóféllel.

Több mint 770 ezer, gazdasági megfontolásból Iránba kivándorolt afgán tért haza 2018-ban Afganisztánba – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hivatkozva. Számuk 66 százalékkal emelkedett a 2017-es adatokhoz képest, és a tendencia várhatóan 2019-ben is folytatódik majd, mivel az újból életbe léptetett amerikai szankciók miatt küszködik az iráni gazdaság – mondta Laurence Hart, a nemzetközi szervezet afganisztáni részlegének vezetője. A 773 125 afgán állampolgár 46 százaléka önként tért haza, a többieket kiutasították – tudatta az IOM.  Hart szerint azért nőtt a hazatérők száma, mert a térségben – azon belül is Iránban – egyre kevesebb a munkalehetőség.

Szankciókat rendelt el az egyik iráni titkosszolgálat, illetve annak két tisztségviselője ellen az Európai Unió a tavalyi dániai és franciaországi merényletkísérletek miatt – közölte Anders Samuelsen dán külügyminiszter. Diplomáciai források szerint a vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást magukban foglaló, szerdán életbe lépő büntetőintézkedésekről szóló határozatot minden vita nélkül fogadták el a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli tanácsülésén. „Ez erős jelzés az EU-tól, hogy a hasonló cselekedetek elfogadhatatlanok Európában” – írta a találkozón részt vevő Samuelsen a Twitteren.

Nem voltak társai a csaknem ezer német közszereplőt érintő adatlopásnak, a feltételezett elkövető a nyomozás első megállapításai alapján önállóan, közreműködők nélkül tevékenykedett – ismertették Wiesbadenben a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és az informatikai bűncselekmények feltárásával foglalkozó ügyészség (ZIT) tájékoztatóján. A gyanúsított 20 éves, német állampolgár, a szüleivel él Hessen tartományban, tanulói jogviszonyban áll, büntetlen előéletű. Aktív és volt politikusok, újságírók, művészek személyes adatait szerezte meg és hozta nyilvánosságra illetéktelenül. Informatikai szakképzettsége nincs, de volt „elég ideje és érdeklődése” az adatok eltulajdonításához szükséges ismeretek megszerzéséhez. Tettét azzal indokolta, hogy „dühítették” az érintett közszereplők egyes megnyilvánulásai – mondta Georg Ungefuk, a ZIT vezetője.

Jó eséllyel újabb mandátumot szerezhet az idei romániai elnökválasztáson Klaus Iohannis hivatalban lévő államfő, aki az első erről készült felmérés tanúsága szerint több mint kétszer annyi támogatóval rendelkezik, mint legnépszerűbb ellenfele, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök – állapította az IMAS közvélemény-kutató intézet. A tavaly december 4-20. között elvégzett telefonos felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka voksolna az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Iohannisra, ha most rendeznék az elnökválasztást. A kormányoldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének a kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető Tariceanu bizonyult, akire a megkérdezettek 14 százaléka adná voksát.  A két évvel ezelőtti parlamenti választásokat toronymagasan megnyerő PSD mélyrepülését az IMAS közvélemény-kutatása is visszaigazolta, amely szerint a PNL ma 17,1 százalékos eredménnyel megelőzné a 16,4 százalékos eredményre taksált PSD-t.

Megtámadták a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) brémai tartományi vezetőjét, a politikus kórházba került. A Frank Magnitz elleni támadás ügyében politikai bűncselekmény gyanújával indult nyomozás, az eljárást a tartományi rendőrség államvédelmi osztálya és a brémai ügyészség folytatja.  A rendőrség szerint a szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőt közterületen, a brémai belvárosban támadták meg hétfő késő délután. A politikusra több ember rontott rá, a támadásban megsebesült. További részleteket nem közöltek. Az AfD tájékoztatása szerint a tartományi pártvezetőt hárman támadták meg, a maszkot viselő férfiak súlyos sebesüléseket okoztak neki, kórházi ápolásra szorul. Jörg Meuthen, a párt társelnöke a Twiterren azt írta, hogy Frank Magnitzot félholtra verték.

Kétmilliárd dollárt ígért oktatási és nevelési célokra beiktatási beszédében Gavin Newsom, Kalifornia állam új kormányzója, aki hétfőn tette le a hivatali esküt. Az 51 éves Newsom bejelentését még Kevin McCarthy republikánus képviselő is dicsérte, mondván, hogy az előző kormányzó, a szintén demokrata párti Jerry Brown számára nem volt elsődleges fontosságú az oktatás és a nevelés ügye. A demokrata párti Newsom bírálatától a republikánus politikusok egyelőre tartózkodtak, bár Jim Nelson republikánus szenátor szerint Kalifornia nem engedheti meg magának anyagilag az új kormányzó ambiciózus terveinek valóra váltását.

Gazdaság:

Elmaradt a várakozásoktól az ipar tavaly novemberi teljesítménye. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt írta: a várakozásoktól lényegesen elmaradva, 4 százalékra lassult az ipari termelés növekedése tavaly novemberben az előző havi 5,9 százalékos növekedés után.  Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar novemberben folytatta az elmúlt hónapokban megszokott hullámvasutazást, vagyis az októberi felpattanást gyenge teljesítmény követte. A visszafogott teljesítmény nem egy-egy kiemelt ágazatra vezethető vissza, mivel éves összehasonlításban a legtöbb feldolgozóipari alág képes volt növekedést felmutatni – tette hozzá.

Az online számla-rendszer indulása óta eltelt fél év alatt bebizonyosodott, hogy segítségével szinte azonnal kiszűrhetőek a csalárd gazdálkodók, a kormány legújabb gazdaságfehérítő eszköze nemcsak a jogkövető vállalkozásokat segíti, hanem az államkassza bevételeire is jótékonyan hat – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a január elejéig beküldött 28 millió számla rengeteg adatot tartalmaz, amelyek elemzése után jól elkülönülnek egymástól a szabályokat be nem tartó és a jogkövető adózók. Az online számla még az Európai Unió legnehezebben felderíthető csalástípusával, a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy az online számlaadat-szolgáltatással olyan adathalmaz áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére, amellyel már jelen időben felderíthetők a csalárd láncolatok.

Könnyű:

A nácik által a második világháború idején elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban. Thomas Couture francia festőművész Por­trait de je­une femme as­sise (Fiatal ülő nő portréja) című alkotása a második világháború idején kivégzett Georges Mandelnek, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők. Cornelius Gurlitt tisztázatlan eredetű műgyűjteményét 2012-ben foglalták le egy müncheni lakásban egy adóhatósági vizsgálat eredményeként. Cornelius apjától, az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban elhunyt Hildebrand Gurlitt-tól örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall, Matisse műveit magába foglaló kollekciót. A müncheni házkutatás után Gurlitt salzburgi házából is számos műalkotás került elő. A 2014-ben elhunyt Cornelius Gurlitt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta örökül a pazar kollekciót. Közben a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni.