Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Sikeres évet zárt a BZSH

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legnagyobb zsidó hitközség 2018-as eredményeiről, a jövő évi tervekről, de szóba került még a tisztújítás is.

A BZSH elnöke kifejtette, ők maguk is végeztek egy számvetést 2018-at értékelve. Voltak eredményei is a szervezetnek, de sajnos történtek olyan események is, amelyeket nem úgy sikerült megvalósítani, ahogy azt eltervezték. A mérleg pozitív oldalához sorolta Ács Tamás, hogy az általuk fenntartott Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium diákjainak a száma meghaladta idén a négyszázötvenet, hozzátéve, nagyon sokan érdeklődnek az iskola iránt. Az iskola egy egyházi fenntartású közoktatási intézmény, ami azt is jelenti, hogy nem csak zsidó vallású gyerekek járnak ide. Ami az iskola népszerűségét illeti, Ács Tamás szerint ennek több mutatója van, egyik az, hogy mennyien tanulnak tovább az itt érettségizettek közül, ebben a tekintetben a Scheiber évről évre egyre jobb eredményeket ér el. A másik szempont, hogy a gyerekek hogyan érzik magukat az iskolában, ezt tekintve szintén azt lehet mondani, a Scheiber egy nagyon is népszerű iskola.

Azt is megemlítette az elnök, hogy a BZSH-hoz tartozó körzetekben nagyon fontos az is, hogy ott a hívek milyen környezetben járnak imádkozni. Ebből a szempontból jelentős változás történt Dél-Pesten, ide tartozik Csepel, Pesterzsébet és Soroksár, ahol egy új az eddiginél kétszer nagyobb helyhez jutott a helyi zsidó közösség. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Csepelre tervezett zsinagógával, amelynek még ünnepélyes alapkőletétele is volt, Ács Tamás elmondta, az ötlet a kerületi városvezetéstől jött még évekkel ezelőtt, ennek a BZSH nagyon is örült. Az alapkőletétel után elkészült az zsinagóga tervezete is, ám azóta megtorpantak az események, elsősorban finanszírozási okok miatt.

Hozzátette azt is az elnök, hogy az összes budapesti körzetnek van rabbija, kántora, a zsinagógáknak több mint a felében van minden reggel minjen, de mindenhol megtartják péntek esténként a Szombatfogadást.

Ami az idei évet illeti, Ács Tamás megjegyezte, reményeik szerint az év harmadik negyedévében megnyílik a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a kormány támogatásával fog megvalósulni az Együttélés Háza projekt. Az egyes sajtóorgánumokban megjelent felvetésekre, melyek szerint a BZSH nem biztos, hogy el tud majd számolni a kormánytámogatással, az elnök leszögezte, mindennel, minden egyes forinttal elszámolnak, a szervezet számára is kiemelten fontos, hogy minden egyes ember számára látható elszámolási folyamat történjék. Az első két ütem támogatásával elszámoltak, a harmadik ütem felhasználása jelenleg is folyamatban van, némi határidő-módosítással, de ezzel az összeggel is fillérre elszámol majd a hitközség.

Örömmel közölte Ács Tamás, hogy a harmadik negyedévre nyílik meg újra a zuglói zsinagóga, amelyet egy sajnálatos tűzeset miatt kell felújítani, ehhez a munkához is állami támogatást kapott a hitközség.

Ugyancsak 2019-ben lesznek választások a Mazsihisz és a BZSH vezető testületeiben, Ács Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, ő maga szeretné folytatni a munkáját, ám erre a jelölés joga a Dohány utcai zsinagóga körzetéé. Amennyiben ott megkapja a bizalmat és a jelölést az elnökségre, akkor nagy örömmel méretteti meg magát. A terveiről majd azon a közgyűlésen szeretne beszélni, ahol majd választanak, de hozzátette azt is, biztosan önkritikus mondatokat is lehet majd tőle hallani.