A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Több mint százszor riasztották a tűzoltókat karácsony első napján – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjait 28 alkalommal hívták tűzeset miatt, illetve 54 esetben műszaki mentést kérve. E riasztások mellett 22 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett.  A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében nyolc felügyeleti ellenőrzést tartottak, szabálytalanságot nem találtak a szakemberek. Emellett 115 vasúti járművet ellenőriztek, 15 tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem kedden kilenc vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.

 

A keresztényeké kevésbé, a muszlimok száma viszont nagy arányban nő – erről beszélt Fischl Vilmos evangélikus lelkész. Elmondta, az iszlám vallás 632-ben alakult. Az azóta eltelt időszakban az iszlám „behozta” a kereszténységet, hiszen jelenleg nagyjából ugyanannyi keresztény él a világon, mint muszlim. A lelkész szerint ezért fel kell tenni a kérdést, hogyan tudjuk keresztény identitásunkat megőrizni nemcsak Európában, hanem az egész világon. Fischl Vilmos biztonságpolitikai szakértőként kiemelte: az iszlám egyértelműen egy békés vallás. Amikor az iszlám elkezd radikalizálódni, akkor van probléma. Beszélt az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság Hungary helps programjáról is. Úgy értékelte, a Szíriában, Irakban, Nigériában zajló program egy jó kezdeményezés, amelyhez számos ország csatlakozott. A probléma ezekben az országokban van – jegyezte meg a lelkész, hozzátéve: elsősorban ott kell segíteni a keresztényeket.

 

Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform, a rendszerben – a tesztüzem után – ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A Belügyminisztérium egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti „előélete”, s elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek – tették hozzá. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybeveheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már teszteli a BM. Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől vehetik igénybe az autósok.

 

„Életének 63. évében eltávozott közülünk egykori országgyűlési képviselőnk dr. Garai István Levente. Ahogyan orvosként mindig a betegei gyógyulása, egészsége volt az elsődleges számára, úgy politikusként a Parlament falain belül és azon kívül is mindig a segítségre szorulókért dolgozott. E szomorú órákban részvétünket nyilvánítjuk egykori országgyűlési képviselőnk családjának, szeretteinek. Nyugodjék békében!” – írta Facebook oldalán az MSZP.

 

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, írja a police.hu.

December 26-án 15 óra 45 perckor egy mecedón honosságú kamionban hat határsértőt találtak megbújva a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában.
Ellenőrzésük során a férfiak közül hárman afgán, hárman pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Külföld:

 

A német rendőrség az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját és arab nyelvű iratokat foglalt le Berlin délkeleti, Karlshorst nevű városrészében, ahol ismeretlenek megrongálták egy elővárosi vasút felsővezetékét és egy tartókötelet a hétvégén. A rendőrség vizsgálatot indított, hogy a zászló és az iratok összefüggésbe hozhatók-e a rongálással, amely átmeneti fennakadást okozott a térség vasúti közlekedésében. A hatóságok kedd reggel átfésülték a vasútvonalat a közeli Frankfurt (Oder) irányába. A B.Z. német hírportál értesülései szerint hatvan arab nyelvű röplapot, a dzsihadisták fekete zászlaját, valamint egy csáklyát találtak a helyszínen. A rendőrség közölte: a vandalizmus mögött politikai indítékot sejtenek, de nem valószínű, hogy közvetlen kapcsolat lenne az Iszlám Állammal.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök felügyelete alatt sikeresen tesztelték az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert, amely hagyományos és atomrobbanófejek hordozására egyaránt alkalmas. Vlagyimir Putyin az orosz védelmi minisztérium épületéből távolról követte figyelemmel a Távol-Keleten végrehajtott kísérletet. A rakéták 6000 kilométert tettek meg az uráli kilövőállástól a Kamcsatkai-félszigeten lévő Kura támaszpontig. Putyin márciusban jelentette be, hogy új fegyvereket fejlesztenek ki, köztük az Avantgard rakétarendszert, amelynek rakétái állítása szerint a világ szinte bármely pontjára képesek lecsapni, jól manőverezhetőek és képesek könnyen kikerülni a légvédelmi rakétákat.

 

Feloldották a hadiállapotot Ukrajnában – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál beszámolója szerint Porosenko közölte, hogy a hadiállapot beszüntetése az ő elvi döntése, amely az ország biztonsági helyzetének értékelésén alapul. Korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen. A hadiállapotot – ami az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája – azután vezette be az elnök kezdeményezésére az ukrán parlament az ország tíz megyéjében 30 napra, azaz december 26-ig, hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük.

 

Az Atlanti-óceán északi vidékén, az Európa és az Egyesült Államok által eddig elhanyagolt Grönlandon szeretne hídfőállást kiépíteni Kína. Peking fejlesztési ajánlatai hirtelen aggodalmat váltottak ki a NATO-szövetséges Egyesült Államokban és a területet ellenőrző Dániában. Kína újabban Sarkvidék-közeli hatalomnak nevezi magát, annak ellenére, hogy 3000 kilométerre fekszik az Északi-sarkkörtől – írja a BBC. A „sarkvidéki selyemút” fontos állomása épp a Dániához tartozó, de autonóm és függetlenségre vágyó Grönland, a világ 12. legnagyobb államalakulata lehet. Most, hogy Peking megjelent a láthatáron, a dánok és az amerikaiak is aggódni kezdtek, és elkezdtek nyomást gyakorolni azért, hogy ne a kínaiak kapják a szerződéseket. A volt gyarmattartó nyugati országok felhagytak a fejlesztéssel, így a helyi kormányok hálásak Kínának. Ennek azonban ára van, mert a kínai cégek hozzáférnek az országok természeti kincseihez, de úgy, hogy ez nem teremt jóval több munkahelyet a helyieknek: a kínai cégek gyakran otthonról hoznak dolgozókat. Így a kínai gazdaság jobban jár, mint a helyiek, és néhány helyen növekszik a korrupció mértéke is – jegyzi meg a BBC.

 

Földrengés rázta meg a szicíliai Catania térségét, jelentős károk keletkeztek, a sérültek száma a legfrissebb adatok szerint 28-ra emelkedett, egy 80 éves férfit összedőlt lakóháza romjai alól emeltek ki a mentőalakulatok. A 4,8-as erősségű rengés epicentruma Viagrande és Trecastagni térségében volt az Etna lábánál, Cataniától 30 kilométerre északra. A legtöbb kár a Zafferana Etnea, valamint Acireale, Aci Sant’Antonio, Aci Catena, Aci Bonaccorsi és Santa Venerina városokban esett. A földrengéstől felriadt lakosok kirohantak az utcára. Huszonnyolcan sérültek meg, egyikük állapota sem súlyos, hat személyt Catania kórházaiba szállították. Számos lakóház, épület, templom megrongálódott, megrepedt vagy bedőlt, aminek sok esetben feltehetően az az okra, hogy az épületek többsége régi, nem földrengésbiztos és terméskőből emelték. A nagyrészt földszintes vagy csak pár emeletes házak falai kidőltek, többen az ablakon keresztül másztak ki az utcára. Zafferana Etneában a házak 80 százaléka megrongálódott.

 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő líbiai kormány külügyminisztériumának épülete elleni robbantásos merénylet elkövetéséért – közölte az Aamák hírügynökség. A dzsihadisták jelezték: a szervezet három tagja hajtotta végre a keddi akciót, amelyben – a támadókat leszámítva – legalább két ember meghalt és minimum húszan megsebesültek. A merénylők először felrobbantottak egy gépkocsiba rejtett pokolgépet az épület előtt, majd tűzharcba keveredtek az intézmény őreivel. Egy támadót agyonlőttek, de a másik kettőnek sikerült bejutnia a külügyminisztériumba, ahol felrobbantották magukat. A biztonsági erők által körülvett épületből sűrű füst gomolygott. Táher Sziala külügyminiszternek nem esett baja.

 

Izraeli harci repülők támadást indítottak Damaszkusz környéki célpontok ellen, a szíriai légvédelem a rakéták nagy részét elfogta – jelentették hírügynökségek a szíriai állami médiára hivatkozva. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az NNA libanoni állami hírügynökség közlése szerint a támadást az izraeli légierő hajtotta végre Libanon területéről, a szíriai légvédelem az onnan kilőtt rakétákra tüzelt. A TASZSZ orosz hírügynökség nyolc izraeli rakéta elfogásáról adott hírt. Közben az izraeli hadsereg jelezte, hogy a zsidó állam légvédelme is működésbe lépett egy Szíriából kilőtt rakéta miatt. A közlemény hozzátette: károkról vagy áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában lévő iráni katonai célpontok ellen. A zsidó állam többször is világossá tette, hogy nem fogja tolerálni Irán térnyerését Szíriában, és fenntartja a jogot az Izraelt fenyegető veszély elhárítására.

 

Gazdaság:

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi konfliktus hosszú távú visszahúzó és árfolyamgyengítő hatásai miatt Kína az eddig vártnál később, a 2030-as évek elején veheti át az első helyet az amerikai gazdaságtól a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről, a dollárban folyó áron számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján. A cég szakértői közölték: jelenlegi várakozásuk szerint az Egyesült Államok és Kína 2032-ben cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén. A CEBR hosszú távú prognózisa szerint a magyar gazdaság helyezése az idén a vizsgált 193 gazdaság teljes mezőnyén belül az 57. helyen stabilizálódik a dollárban mért hazai össztermék alapján, és ezt a pozíciót Magyarország a 2033-ig szóló előrejelzési időszak végéig megtartja. A ház modellszámításai szerint a magyar nominális GDP-érték abban az évben 335,4 milliárd dollár lesz.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön változóan-erősen felhős, északon, északkeleten helyenként tartósan párás, ködös időre készülhetünk.

Hosszabb-rövidebb időszakokra több helyen előbújhat a nap. Gyenge eső, szitálás csak északkeleten alakulhat ki. A Dunántúl északkeleti részén az északnyugati, a keleti határnál a délnyugati szél élénkülhet meg. Hajnalban -4, +4, délután 2-10 fok várható.

 

Csütörtökön nem érkezik front fölénk, ám a melegedésre érzékenyek melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fejfájás, fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet. A ködösebb, nyirkosabb északi-északkeleti tájakon a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek. Továbbra is érdemes lesz kimozdulni egy kicsit a szabadba, a megfázás elkerülése érdekében azonban öltözzünk rétegesen és növeljük a C-vitamin bevitelt, valamint fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!