A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Európa csak akkor stabil és sikeres, ha Európa európai marad – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Az oe24.at oldalon megjelent interjúban Orbán Viktor a jövő évi EP-választásokról azt mondta: az európai nemzetek most először szavaznak közösen egy közös témáról. Az egész kontinenst érintő téma a migráció. A választási kampányban mindenhol ez lesz a központi kérdés – tette hozzá. A választás kimeneteléről a kormányfő azt mondta: reméli, hogy erősebb lesz a hangja azoknak az embereknek, akik nemzeti identitásukat, csakúgy mint keresztény szokásaikat, meg szeretnék tartani és védeni. Kitért arra is, hogy az az Európai Unió, amelybe Magyarország belépett, „Helmut Kohl Európája volt”. A német kancellár nem akarta engedni, hogy Brüsszel „birodalommá változzon”. Az EU viszont azóta „más útra tért”. Reményét fejezte ki, hogy „visszatérünk Kohl Európájához”. Akkor sikeresek leszünk – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: „egy ország védelme nem jó embereket, hanem felelős embereket igényel”. Mint mondta, nincs kőből a szíve, de „plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni”. A migránsok a másik oldalon megrohanták a határt, megdobálták a határőröket, és megtámadták a rendőrséget. Ez ellen védekezni kell – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor az interjúban azt mondta: olyan ember szeretne lenni, akinek a döntéseit a magyarok támogatják és tisztelik. „Ha mellesleg még jó ember is vagyok, akkor jó, de nálam első helyen a Magyarország iránti felelősség áll” – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor az interjúban azt mondta: Soros György egy „tehetséges magyar honfitárs”, de megjegyezte: nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és „mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt” – tette hozzá arra a felvetésre reagálva, hogy a Soros-kampány kritikájával kapcsolatban „még az antiszemitizmus vádját is hallani lehetett”.

 

Nem a mennyiségre, hanem a minőségre kellene törekedni a karácsonyi ételfogyasztáskor Antal Emese dietetikus szerint. A szakember azt mondta: „Ne együnk reggeltől estig! Keveset és változatosan fogyasszunk! Figyeljünk arra, hogy mennyi cukrot, mennyi és milyen zsiradékot használunk” a tradicionális ételek elkészítésénél. Antal Emese szerint nem évente, hanem hetente kellene háromszor-négyszer halat enni.

Adventi időszakban kétszer annyi a lakástűz, mint az év más időszakaiban; idén decemberben már mintegy félezer ilyen esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak – mondta Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője. A szakember azt tanácsolta: a karácsonyfát minden hőforrástól legalább másfél méteres távolságra állítsuk fel, csak megfelelő műszaki állapotú fényfüzért használjunk, és ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni, áramtalanítsuk. A gyertyákat nem éghető alátétre kell helyezni, karácsonyfán meggyújtani veszélyes – figyelmeztetett a szóvivő. Egy füstérzékelő segít megelőzni a nagyobb bajt, csakúgy mint a két kilogrammos poroltó, amely minden nagyobb áruházban kapható 2-3 ezer forintért – tette hozzá Mukics Dániel.

Megváltoznak az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás bemutatásának feltételei – az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Az eredeti szabályok szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzéséről a vizsgaigazolás csak akkor adható ki, ha a levizsgázott személy igazolja az alapfokú iskolai végzettséget és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte. Ebből a két feltételből került most ki a második. Az alapfokú iskolai végzettség továbbra is feltétele a jogosítványnak. A bpiautosok.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ettől még továbbra is feltétele marad az egészségügyi vizsga a jogosítvány megszerzésének. A sikeres vizsga után a vizsgaigazolást eddig csak úgy lehetett megkapni, ha az elsősegély vizsgáról szóló papírt bemutatta a Közlekedési Felügyeleten a vizsgázó. Most viszont ezt nem kell megtenni, csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lesz a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál. Tehát ezzel a rendelettel csupán egy felesleges úttól kímélik meg a vizsgázókat, akiket a jövőben is felkészítik majd az újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására – írja a bpiautosok.hu.

Várhatóan sokan akarják majd bérletüket megváltani január első munkanapjain, ezért valószínűleg a BKK több értékesítési pontjánál is megnövekedhet a sorban állás ideje. Célszerű a vásárlást inkább korábbra, a csúcsidőszakon kívüli időszakra időzíteni, hiszen már most is kaphatók a 2019. évre szóló éves, havi és egyéb bérletek – javasolja a közlekedési központ. Az ünnepek alatt is folyamatos a jegy- és bérletvásárlási lehetőség. Budapesten és az agglomerációban mintegy 370 jegy- és bérletkiadó automata működik, amelyek a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. 2018. december 24-e és 2019. január 1-je között a BKK ügyfélközpontjai és pénztárai ünnepi nyitvatartással várják a vásárlókat, valamint azokat az ügyfeleket, akik közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Az ünnepi nyitvatartás megismerhető a BKK honlapjának értékesítésipont-keresőjében.

Csaknem 10 milliárd forintos egészségügyi forrás átcsoportosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint összevont szakellátásra 5 milliárd forintos pluszforrást biztosítanak. Szintén a Magyar Közlönyben olvasható, hogy támogatja a kormány a Semmelweis Egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztését, és több ingatlant is vásárol az egyetemnek.

A gyermeket nevelő családok és a gyermeket vállalók számára jövőre várható kedvező változásokat összegezte a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár. Novák Katalin megismételte: hogy 2019-ben a családok támogatására fordított összeg meghaladja a 2000 milliárd forintot.

Panaszt nyújtott be két állatorvos Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, eredeti szakmája szerint állatorvos ellen az MTVA Kunigunda utcai székházában tanúsított magatartása miatt a Magyar Állatorvosi Kamara etikai bizottságához. A december 19-i keltezésű panasz szerint Hadházy Ákos december 16-17-én „az MTVA székházában önmagából teljesen kifordulva, minősíthetetlen, már deviánsba hajló módon viselkedett”. A két aláíró szerint „a kolléga magatartása súlyosan szembemegy a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Szabályzatában foglalt idevonatkozó szabályokkal”. A panasz hivatkozik egyebek között a szabályzat azon pontjára, mely szerint az állatorvosnak „az állatorvosi tevékenység során józan, szakszerű és társadalmilag elvárható magatartást (alkalomhoz illő, kulturált megjelenéssel) kell tanúsítania”.

Külföld:

Továbbra is minden erővel fellépünk az ellen, hogy Irán tovább erősítse pozíciót Szíriában – minderről a szokásos vasárnapi kormányülésen beszélt Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő közölte, hogy az Egyesült Államokkal való együttműködés továbbra is folytatódik. Netanjahu szólt arról is, hogy a Hezbollah nevezetű terrorszervezet elleni akciók tovább folytatódnak egészen addig míg az összes terroralagutat nem semmisítik meg az izraeli erők. A zsidó állam miniszterelnöke arról is beszámolt, hogy történelmi látogatást tesz Brazíliába, ahol beiktatják Jair Bolsonaró újonnan megválasztott elnököt. Netanjahu szavai szerint a jövőben mind politikai, mind gazdasági szinten erősödni fog a zsidó állam és a latin-amerikai ország kapcsolata, mindez pedig újabb lendületet adhat az izraeli gazdaságnak.

Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Gadi Eisenkot szerint az amerikai csapatok kivonása Szíriából jelentős fejlemény Izrael szempontjából, de nem befolyásolja az izraeli hadsereg azon képességét, hogy megvédje az országot vagy reagáljon Irán és a Hezbollah műveleteire. Donald Trump amerikai elnök múlt héten jelentette be a mintegy 2000 fős amerikai csapat kivonását, akik jelenleg Szíria északkeleti részén állomásoznak. A lépés több elemző szerint megkönnyítheti Irán számára a fegyverek és a harcosok mozgatását a Közel-Keleten. Az amerikai katonákat kifejezetten az Iszlám Állam elleni harcokhoz helyezték ki, de segítettek megakadályozni egy iráni ellenőrzésű szárazföldi folyosó létrehozását is Irakon és Szírián át Libanonba és a Földközi-tengerhez. “A csapatok kivonására vonatkozó amerikai döntés jelentős, de nem kell eltúlozni,” – mondta Eisenkot. “Évtizedek óta egyedül kezeljük ezt a frontot. Az izraeli hadsereg önállóan működött egész idő alatt, beleértve az orosz és amerikai jelenlét időszakát is.” “Az orosz jelenlét Szíriában új helyzetet teremtett, és befolyásoló tényezőként hatott a működésünkre. Felkészülési módszerünk lehetővé tette számunkra, hogy Izrael biztonsági érdekeinek megfelelően működhessünk… Sikeresen intézkedtünk a szervezet [Hezbollah] precióziós képességek megszerzésére irányuló próbálkozásaival szemben is, és kísérleteivel, hogy megvesse lábát a Golán-fennsík frontján.” Eisenkot beszélt az Északi Pajzs-hadműveletről is, melyet az izraeli hadsereg december 4-én indított a határokon átnyúló Hezbollah-alagutak feltárására és megsemmisítésére. “Nem nehéz elképzelni, mi történt volna, ha több száz Hezbollah harcos hatol be [Izraelbe Libanonból] a föld alatti támadóalagutakon keresztül. Mi azonban észleltük és titokban felkészültünk erre a fenyegetésre.” Reagálva a Hamász közelmúltbeli támadásaira Júdea és Szamáriában a vezérkari főnök azt mondta, “évente 3000 potenciális terroristát tartóztatunk le és több száz terrortámadást hiúsítunk meg. Ez a hírszerzési siker izraeli életeket ment… Az izraeli hadsereg számára kiemelten fontos a katonák holttestének és a saját akaratából a Gázai övezetbe belépő két izraeli civilnek a hazahozatala.”

Kilencvennégy éves korában elhunyt Jeruzsálemben Simcha Rotem, a varsói gettólázadás utolsó túlélője. A gettólázadás 1943. április 19-én tört ki, amiért a nácik megindították a gettó felszámolását, hogy annak teljes lakosságát koncentrációs táborokba szállítsák. Rotem a Zsidó Harci Szervezet nevű ellenállási mozgalom tagja volt, a lázadás idején a szervezet fő futáraként küzdött a nácik ellen. A dpa német hírügynökség írása szerint egyfajta közvetítői szerepet játszott a gettó és Varsó nem zsidó részei között. Jürgen Stroop SS-tábornok, a gettó felszámolásának felelőse az ellenállásra reagálva elrendelte a terület leégetését: épületet épület után gyújtottak fel a nácik. A felkelés során több ezer zsidó halt meg, sokan bennégtek a házakban vagy megfulladtak a füstben. A felkelés május 16-áig tartott, és az alig felfegyverzett, utánpótlást nélkülöző ellenállás teljes felszámolásával végződött. A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában.

Nemrég tett bejelentése szerint bilaterális tárgyalásokba kezdene Izraellel Salomé Zourabichvili annak érdekében, hogy kiderüljön számára, milyen feltételekkel költöztethetné országa nagykövetségét Jeruzsálembe – derül ki az Algemeiner írásából. A francia születésű Zourabichvilit november végén választották meg Grúzia élére, és így ő lett az első női elnök országa történelmében. A 66 éves politikus hat éves megbízást kapott, hivatalos eskütételén Tzipi Hotovely, Izrael külügyminiszter-helyettese is részt vett. Az eseményen tartott beszédében Hotovely kitért a két állam között fennálló „mély és hosszú barátságra”. Valamint arról is említést tett, hogy Jeruzsálem örömmel fogadná a grúz nagykövetség átköltöztetését. Az izraeli politikus több magas rangú vezetővel – Mamuka Bakhtadze miniszterelnök mellett David Zalkaliani külügyminiszterrel – is találkozott a beiktatási ünnepség során.

A beersevai kerületi bíróságon vádat emeltek egy 28 éves jordán állampolgár ellen, aki múlt hónapban terrortámadást hajtott végre Eilaton megsebesítve két izraelit. A déli kerületi ügyészség által benyújtott vádirat szerint az incidens nacionalista indíttatású volt, és Taher Halef több mint egy évtizede tervezi, hogy terrortámadást hajt végre izraeliek ellen. A felsorolt vádak ellene többrendbeli gyilkossági kísérlet és terrorista összeesküvés voltak. Az ügyészség továbbá kérte az alperes letartóztatásba helyezését az ellene indított bírósági eljárás végéig. A két izraeli áldozat búvárként dolgozott, víz alatti munkát végezve a dokk felújítás részeként. Halaf kalapáccsal támadt rájuk, súlyos sérüléseket okozva. Egy másik jordán munkás pedig enyhe sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta legyűrni a terroristát, akit végül letartóztattak a rendőrök. A vádiratban az szerepel, hogy a terrorista “izraelieket és zsidókat akart ölni a palesztin néppel való azonosulása miatt Palesztináért és Istenért valamint bosszút állva a megszállásért, azzal a szándékkal, hogy nemzetbiztonsági kárt okozzon.”

A Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) feloszlatására tett ígéretet Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy nyomást gyakoroljon a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista mozgalomra a nemzeti megbékélés előmozdításának érdekében. A palesztin parlament gyakorlatilag 2006 óta nem egységes törvényhozási testületként működik a palesztin területeken, ugyanis ez évben a Hamász megnyerte a választásokat, 2007-ben pedig kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet az Abbász vezette Fatah párttal szemben. A Hamász által elfogadott törvények így csak Gázára vonatkoznak, a parlament kiterjedtebb tevékenysége pedig Ciszjordániára szorítkozik. A Fatah más parlamenti pártokkal együtt rendszerint bojkottálja a gázai parlamenti üléseket, hogy így tiltakozzon a megosztottság ellen. A palesztin elnök közölte: az alkotmánybíróság arról határozott, hogy a törvényhozást fel kell oszlatni és parlamenti választásokat kell kiírni hat hónapon belül. A döntést azonnal végre kell hajtani – hangsúlyozta Abbász. Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy ha fel is oszlatják a parlamentet, a lépésnek csupán szimbolikus jelentősége lesz. Jehíja Mússza hamászos törvényhozási képviselő figyelmeztetett: a feloszlatással tönkretennék a hatályos politikai rendszert, ami káoszt okozna a palesztin területeken. „Ez a káosz receptje” – szögezte le.

A csádi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök nyugalomra és a megosztottság enyhítésére intette a francia társadalmat a sárgamellényesek újabb tüntetése hatására, amely már kisebb létszámú és csendesebb volt, mint a korábbiak, de azért így is voltak összecsapások a rendőrséggel. Viszont az államfő és Édouard Philippe miniszterelnök is a rendbontók, a törvényeket megszegők szigorú megbüntetését ígérte. A kormányfő egy Twitter-üzenetében elítélte, hogy a szombati tüntetéseken „eljátszották az államfő lefejezését, hogy egyesek példátlanul erőszakosan támadtak a rendőrökre, illetve hogy Párizs közepén egyeseknek antiszemita megnyilvánulásai voltak”. A szombati tüntetéseken mintegy 23 ezren vettek részt országszerte, feleannyian, mint egy héttel korábban, és Párizsban is csak kétezren voltak a múlt szombati 4000 helyett. Csak a fővárosban 109 embert vettek őrizetbe.

Vádemelés nélkül szabadlábra helyezték azt a két embert, akit a londoni Gatwick repülőtér forgalmát megbénító drónok ügyében vettek őrizetbe péntek éjjel. A második legnagyobb forgalmú londoni repülőteret üzemeltető vállalat több tízezer font nyomravezetői díjat ajánlott fel a tettesek felkutatását eredményező információkért. A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint a két őrizetes „mindvégig együttműködési készséget tanúsított” a vizsgálatot végző nyomozókkal, és a rendőrség immár nem tartja őket az incidens gyanúsítottjainak. A sussexi rendőrség nem nevezte meg az illetőket. A korábbi hatósági tájékoztatásból annyi vált ismertté, hogy egy 47 éves férfiről és egy 54 éves nőről van szó, akiket lakóhelyükön, a Gatwick repülőtér közvetlen közelében fekvő Crawley városában vettek őrizetbe, és drónok illegális használatának bűncselekményével gyanúsították őket. A brit sajtó nem megerősített, de egybehangzó értesülései szerint egy házaspárról van szó.

Százhatvankettőre nőtt az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, több mint 700-an megsérültek, és legalább 30 embert eltűntként tartanak nyilván. A szökőár szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette. A szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott. Felkerült a közösségi médiára egy videofelvétel, amelyen a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire.

Több száz marokkói gyűlt össze a dán és a norvég nagykövetség előtt Rabatban, hogy gyertyás virrasztással emlékezzen meg a Marokkóban – vélhetően iszlamista indítékkal – meggyilkolt két skandináv nőről. A virrasztók, akik között politikusok, aktivisták és művészek is voltak, virágokat helyeztek el a nagykövetségek előtt, néhányan pedig transzparenseket emeltek a magasba, amelyekre bocsánatot kérő, valamint a brutális gyilkosságokat elítélő szövegeket írtak. A 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersen és a 28 éves norvég Maren Ueland holttestét hétfőn Marokkó középső részén, a túrázás szerelmeseinek körében népszerű Atlasz-hegységben találták meg. A jelek arra utalnak, hogy gyilkosaik elvágták a torkukat, értesülések szerint egyiküket le is fejezték. A marokkói hatóságok több mint egy tucat embert tartóztattak le a gyilkossággal összefüggésben. A bűncselekményt vélhetően az első négy elfogott gyanúsított követte el. Ők hűséget fogadtak az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, amiről felvételt tettek közzé az interneten.

Ismét több ezren tüntettek Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő és a kormány ellen. Több mint ötezres tömeg vonult el az erőteljesen Vucic-párti RTS állami televízió székhelye mellett, majd onnan tovább a kormányzati épületekhez. Ez a harmadik szombat, hogy a szerb fővárosban tüntetnek az elnök ellen. December 9-én az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket. Vucic nem vette komolyan az első megmozdulást, és azt mondta: akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg. A második – múlt szombati – demonstráción ezért olyan transzparenseket is lehetett látni, amelyekre azt írták, hogy „Én is egy vagyok az ötmillióból”, és a most szombati megmozdulásnak is ez volt a mottója.

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989. decemberi forradalomról emlékeztek meg ellenzéki szervezetek felhívására több ezren Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban, kormányellenes, illetve a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni rigmusokat kiabálva. Bukarestben a korrupcióellenes tüntetéseket szervező ellenzéki Facebook-csoportok felhívására néhány százan gyűltek össze a kormánypalota előtti téren, majd az 1989-es első bukaresti sortüzek helyszínére, az Egyetem térre vonultak. Mire a felvonulók az emlékhelyhez értek, számuk meghaladt az ezret.”Le a kommunistákkal”, „Temesvár!”,, „Szabadság” – skandálták a felvonulók, felidézve az 1989-es tömegdemonstrációk jelszavait, de a tömeg a PSD-vel és a jelenlegi bukaresti vezetés közkegyelmi tervével szemben is kifejezte nemtetszését, „PSD a vörös pestis”, „Románia nem akar amnesztiát” rigmusokat kiabálva.

A brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint újjáéledőben van és ismét a polgári repülést fenyegeti az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat. Ben Wallace úgy fogalmazott, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatért felelős csoport újból egyre nagyobb fenyegetést jelent, és ez most már „álmatlan éjszakákat okoz” a nemzetbiztonságért felelős kormányilletékeseknek. Wallace szerint az hírszerzési információk arra vallanak, hogy az al-Kaida repülőgépek megsemmisítésére alkalmas technológia kifejlesztésén dolgozik. A hét második felében a londoni Gatwick repülőteret 33 órán át zárva kellett tartani drónok rendszeres berepülése miatt. A zárlat idején legalább 40 drónberepülést észleltek a repülőtér légterében, és emiatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani. Az átirányítások és járattörlések 140 ezer utast érintettek. A brit nyomozóhatóságok hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez az incidens nem terrorcselekmény volt.

Gazdaság:

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az ellenzék be akarja csapni az embereket, szándékosan félremagyarázza az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvényt. A miniszter kiemelte: senki nem kezdeményezett olyasmit, ami szembemenne az uniós irányelvekkel, gyakorlattal; ez igaz a túlórakeret és a túlórarendszerek módosítására is. A magyar gyakorlat lehetővé teszi azt is, hogy a munkavállaló – csak önként, saját beleegyezésével, írásban nyilatkozva – többletmunkával több pénzt keressen – tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben a munkavállaló van jobb helyzetben. Ugyanis míg 2010-ben még 12 százalékos volt a munkanélküliség, most ez már 3,6-3,7 százalék körül van, közelít a teljes foglalkoztatottsághoz.

Varga Mihály azt mondta, mindenkinek az lenne a legkényelmesebb és a legjobb, ha a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői meg tudnának állapodni. A szakszervezetek 13-15 százalékos bérigénye áll szemben a munkaadói 5-7 százalékos ajánlatával. A miniszter azt mondta, meg kell találni az egyensúlyi pontot. Van még néhány nap az évből, ha nem születne megállapodás, akkor kell a kormánynak nyilatkoznia az ügyben.

Döntött a kormány az új Nemzeti Energiastratégia kidolgozásáról. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az intézkedések között szerepel, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megtartása mellett, felül kell vizsgálni a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatásban a különböző fogyasztói kategóriákhoz kapcsolódó ellátások rendszerét.

Szlovákiában a gazdasági növekedés 2018-ban elérheti a 4,2 százalékos szintet – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank legújabb középtávú előrejelzéséből. A korábbi előrejelzéshez képest a GDP 2018-as növekedését 0,2 százalékponttal magasabbra becsülik. 2019-ben a GDP-növekedés elérheti a 4,3 százalékos csúcsot az új nyitrai autógyárban beinduló termelésnek köszönhetően. Az ezévre jósolt gazdasági növekedés 4 százalékos volt, a jegybank az év végére mégis 4,2 százalékra javította a GDP növekedését. „A növekedés főleg arra vezethető vissza, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál jobban emelkedett, tehát már messze nem csak az export húzza az ország gazdaságát, hanem a lakosság bátrabb költekezése is. Az aktív munkaerő száma is gyorsabban nőtt, mint ahogy várta a jegybank” – magyarázta Sidó H. Zoltán gazdasági szakértő. A nemzeti bank szerint a szlovákiai makrogazdasági fejleményeket 2018 harmadik negyedévében a mérséklődő külföldi kereslet és az euróövezetben tapasztalható alacsonyabb növekedés is befolyásolja. A szlovák gazdaság ugyanakkor sokat profitált a dinamikus autóexportból, mivel a Szlovákiában gyártott új modellek megfeleltek a szigorúbb kibocsátási szabványoknak, és így nem esett vissza a termelés, ahogy több más európai országban.

Az olasz szenátus nagy többséggel megszavazta a kormány módosított költségvetési csomagját. A képviselőház december 28-án vagy 29-én szavaz róla. A felsőházban 167-en szavaztak a csomag mellett, 78-an ellene, és hárman tartózkodtak a hajnali fél háromkor megtartott voksoláson. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt azonban jelezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte a szenátus „példátlan erőszakot követett el a képviseleti demokrácia ellen”, ugyanis a szenátoroknak úgy kellett szavazniuk, hogy nem volt idejük elolvasni a tervezetek szövegét. A költségvetési bizottság pedig előzetesen nem tudott véleményt mondani a csomagról, mert nem kapta meg áttekintésre. Elemzők kiemelték, hogy a két miniszterelnök-helyettes, Luigi di Maio és Matteo Salvini kezdetben „egy tizedesvesszőt” sem akart változtatni a költségvetési tervezeten, végül azonban a pénzügyi szakértőknek és főleg a közvélemény-kutatásoknak engedtek, mivel a felmérések szerint az olaszok többsége el akarta kerülni a brüsszeli szankciókat.

Könnyű:

Szentmise, koncert és kiállítás zárta a budapesti Szent István-bazilikában szombaton a Mátyás király-emlékév programsorozatát, amelyet Hunyadi Mátyás születésének 575., uralkodása kezdetének 560. évfordulója alkalmából hirdetett meg 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte: az emlékévekre azért van szükség, mert illő megemlékezni elődeinkről, hőseinkről, kötelességünk, hogy megismertessük őket a következő generációval. Ezen felül „ezek a nagyszerű emberek megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk”, továbbá a ma emberének is szüksége van rá, hogy erőt meríthessen a nemzetépítők munkájából. „Nagy királyunk szerepe és jelentősége, megítélése az évszázadok során szinte semmit sem változott” – emelte ki. Hozzáfűzte: ezért is öröm, hogy hivatalos és protokollprogramok helyett igazi tartalommal sikerült megtölteni az emlékévet.