Tordai Bence: A jelenlegi rendszer a saját népe ellen fordult

A jelenlegi rendszer a saját népe ellen fordult

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az elmúlt napok ellenzéki tüntetéseiről.

A képviselő az elmúlt napok tiltakozásai kapcsán arról beszélt, hogy megszületett egy új ellenzék, ami már a rendszer ellenzékeként azonosítja magát, amelyik már jóval egységesebb a korábbiaknál, most már a pártok közötti különbségek egyre kevésbé fontosak. Ma más inkább arra figyelnek, ami összeköti őket, így egyre nagyobb is a bizalom, ezt az új ellenzéket pedig a gumibotok, a könnygáz, az MTVA székháznál történtek kovácsolják össze. Ennek a mostani ellenzéknek a részei az utcán tüntetők, a szakszervezetek is.

Arra a felvetésre, hogy a választóik is ezt akarják-e, mármint az ellenzék teljes összefogását, a paletta mindkét oldaláról, Tordasi Bence azt felelte, ők a társadalmi többséget képviselik, ami már az áprilisi választáson is így volt, hiszen akkor a többség az ellenzéki pártokra szavazott. Hogy ezt a többséget miért nem sikerült megvalósítani a Parlamentben, a képviselő szerint ez annak köszönhető, hogy a Fidesz választójogi törvénye nem engedi a társadalmi többség politikai hatalommá való változását.

Most az ellenzéki pártok összefogtak, mert véleményük szerint a jelenlegi rendszer a saját népe ellen fordult, erre példa az úgynevezett rabszolgatörvény is. Az történt a politikus szerint, hogy ez a törvény volt az utolsó csepp a pohárban, hiszen ezzel minden embert, minden dolgozót elárult a kormány. Az igaz – tette hozzá, hogy nem ment ki több millió ember az utcára, de az eseményeket azért követi tízmillió ember.

Egyes jogászi szakvélemények szerint mind az ellenzéki képviselők, mind pedig a biztonsági őrök és a rendőrség is túllépte a hatáskörét az MTVA székházánál. Tordai Bence leszögezte, azzal, hogy a köztelevízióba bementek, a képviselői jogukat gyakorolták, ezt egyébként a 2012. évi XXVI. törvény is szabályozza. Hozzátette, a törvény betűje szerint jártak el, hiszen a munkavégzést nem akadályozták aránytalanul. Megjegyezte azt is, hogy ő maga az elmúlt egy évben egyszer sem kapott meghívást a köztévébe, az elmúlt nyolc évben pedig maximum háromszor szerepelt a közmédiában. Amikor meg szerepelnek – tette hozzá, akkor csakis oly módon, hogy meghamisítják az ellenzékről szóló híreket a szerkesztőségekben, hiszen a bíróság döntése szerint is hírhamisítónak lehet nevezni az MTVA jelenlegi vezetőjét. Hozzátette, mindezt évi 90 milliárd forintnyi adófizetői pénzből teszik.

A tiltakozások eredményét illetően Tordai Bence elmondta, innentől kezdve alapértelmezés az ellenzéki pártok együttmozdulása, amibe behívják a szakszervezeteket is. Szükség is van erre, ahogy arra is, hogy a magyar munkavállalók lépjenek be valamelyik szakszervezetbe.

A képviselő a parlamenti büntetések kapcsán megjegyezte, eddig már kétszer félmilliós büntetést kapott az Országgyűlés elnökétől, mindezt úgy, hogy a múlt hét szerdai eseményeket még nem sikerült beárazni. Véleménye szerint nem azon kell aggódni, hogy a képviselők ki tudják-e fizetni ezeket, hanem sokkal inkább támogatni kellene a tüntetéseket, az ellenállást szervező mozgalmakat, pártokat.

A megmozdulások jövőjét illetően Tordai Bence elmondta, az ünnepek idejére valószínűleg szüneteltetik az akciókat, de az új esztendő elején újból nekifognak a tiltakozásoknak.