Budapesti üdvözlet: Shalom, Jeruzsálem!

Budapesti üdvözlet: Shalom, Jeruzsálem!

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örömmel üdvözli a Fővárosi Közgyűlés mai döntését, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten. Ezzel a magyar főváros is csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település, a modern Izrael fővárosa előtt.

szavazas.jpg

A monoteista vallásokban Jeruzsálem mindig is központi helyet foglalt el, de nekünk, magyaroknak is ezer éves kötődésünk van a városhoz: Szent István király menedékházat alapított Jeruzsálemben, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig az óvárosi Via Dolorosa mentén vendégházat tartott fenn, ahol ma is ott díszeleg a magyar címer. Ennél is érdekesebb, hogy a II. András magyar király által vezetett keresztes hadjárat óta minden magyar király – ha névlegesen is – büszkén viselte a „Jeruzsálem királya” címet. Valós jeruzsálemi magyar jelenlétről tanúskodik, hogy a városfalon túli, egyik első lakónegyedet épp magyar ortodox zsidók alapították, és ma is magyar negyedként emlegetik. Legalább ennyire büszkék lehetünk arra, hogy 28 éven át a magyarországi születésű Teddy Kollek volt a város polgármestere.

Mindezekre hivatkozva kezdeményezte Joszi Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hogy a kitűnő magyar-izraeli kapcsolatokra való tekintettel Jeruzsálem nevét viselje egy budapesti köztér is. Az ötletet felkarolta Tarlós István is, aki Heisler András személyes kérésére jelölte ki azt az I. kerületi parkot, amelyet a Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében mostantól Jeruzsálem néven jelölnek majd a térképek. A közgyűlési szavazás után Heisler András elmondta: „üzenetértékűnek tartom, hogy Budapest épp Izrael fennállásának 70. évfordulójakor nevez el egy közteret a zsidó állam fővárosáról. Nekünk, zsidóknak különösen fontos Jeruzsálem, jó tudni, hogy hasonlóan elkötelezett Tarlós István polgármester úr is Jeruzsálem iránt”.

A tervek szerint jövő tavasszal ünnepélyes keretek között fogják kihelyezni az utcanévtáblákat a Lánchíd budai pillérétől a Várkert bazárig tartó területen.

Joszi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke közös kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés 2018. december 12-én (szerdán):

23 Igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy Budapesten közterületet nevez el Jeruzsálemről.

Köszönet Tarlós István főpolgármester úrnak és a Fővárosi Önkormányzatnak nagyvonalú döntésükért.