Michael August Blume újonnan kinevezett apostoli nuncius, vatikáni nagykövet és Erdő Péter bíboros a Dohány utcai zsinagógában

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének meghívására hivatalos látogatást tett Michael August Blume újonnan kinevezett apostoli nuncius, vatikáni nagykövet és Erdő Péter bíboros a Dohány utcai zsinagógában, ahol dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija kísérte körbe a vendégeket.

A tárgyalásokon jelen volt Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, aki elismerően szólt arról a sokrétű együttműködésről, amely a katolikus egyházat és a zsidó közösséget jellemzi. Felhívta a figyelmet a közös tanítás, a közös tanulás fontosságára, s külön kiemelte, hogy a megújuló Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem az eddigieknél is szorosabb együttműködésre törekszik a katolikus társintézményekkel.

A tárgyalás során a felek kitértek a növekvő európai antiszemitizmus veszélyeire, továbbá szóba kerültek a hazai közállapotok is. Heisler András elmondta, hogy a kormány által hangoztatott „zéró tolerancia” fontos üzenet a magyar zsidóság felé és egyértelmű jelzés a világnak, ugyanakkor a Figyelő legutóbbi címlapja szembemegy ezzel, és komoly nemzetközi visszhangot váltott ki.

Michael August Blume jelezte, hogy magyarországi munkája során törekedni fog a jó kapcsolatok megőrzésére és a párbeszéd fenntartására, ezzel segítve a katolikus és a zsidó hívek közeledését.

 

drive.google.com/file/d/1AccnOPn0bpOq4U8viewVyVHd-t732Gap/view?usp=drive_web

 

1:20-

 

Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.  A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón természetellenesnek nevezte a magyar-horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget, hangsúlyozva, az nem normális, hogy két szomszédos, egymást szövetségesnek tekintő állam miniszterelnökei hat, illetve hét éve nem jártak a másik országában. „Nem felhőtlen a két ország közötti kapcsolatrendszer” – mutatott rá.  A Mol-INA-ügyben Orbán Viktor kérdésre azt mondta, Magyarország ezt kizárólagos vállalati ügynek tekinti. Szerinte „ami nem megy, azt nem kell erőltetni”, azaz ha a horvátok és a magyarok nem tudnak együttműködni egy vállalati ügyben, akkor ne tegyék, vagyis akkor a horvátok vásárolják vissza az INA-t.

 

www.kormany.hu/download/e/d5/81000/tn496c0.jpg

www.kormany.hu/download/1/e5/81000/tn496c0.jpg

www.kormany.hu/download/0/e5/81000/tn496c0.jpg

 

Hétfőn megérkeztek az átutalással folyósított decemberi nyugdíjak a bankszámlákra, és a posta szintén megkezdi a kézbesítést. Novák Katalin azt mondta, a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket. Az államtitkár azt hangoztatta, a kormány mindent megtesz, hogy a nyugdíjasok is biztonságban érezhessék magukat.

 

  0:00-

 

A CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre. Az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését.

 

  2:00-

 

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök a European Policy Centre videójában beszélt arról, szerinte milyen problémákkal küzd az EU. Az első szerinte az euró bevezetése a szoros fiskális unió bevezetés nélkül, a második a belső határok nélküli Európa megteremtése a külső határok védelme nélkül, a harmadik pedig az, hogy a közös európai külpolitikát és külső kereskedelmi politikát közös védelmi és biztonsági politika nélkül hozták létre. Vagyis – Bajnai szerint – a problémákban közös, hogy mind félig elkészült, félszívű reformok eredménye. A videó a New Pact for Europe-projekt része: a projekt célja, hogy javaslatokat tegyen az EU reformjára, hogy az meg tudja oldani a különböző, előtte álló kríziseket – például a migrációs kihívást, vagy a Brexitet.