Közel félmillió látogató, színes programok

 

Közel félmillió látogató, színes programok

Dr. Róna Iván, a Mazsihisz Turisztikai Igazgatóságának vezetője beszélt a turisztikai feladatokról, de szóba kerültek különleges akciók is, valamint az is, hogy miként készülnek Hanuka ünnepére. 

Róna Iván elmondta, az általa vezetett igazgatóságnak elsődlegesen a Dohány utcai zsinagóga turisztikai hasznosítása a feladata, itt már közel félmillió turistát látnak vendégül. A látogatók nem csak a zsinagógát nézhetik meg a belépőjeggyel, hanem az egész komplexumot, azaz bemehetnek a zsinagógába, a Zsidó Múzeumba és Levéltárba, megnézhetik még a temetőkertet, a Wallenberg Emlékkertet, valamint egy egészen új kiállítást is megtekinthetnek, amely a gettót mutatja be, ez utóbbi a zsinagóga alatti pincében van. 

Ezen túlmenően az igazgatóság dolga még a vidéki zsidó emlékhelyek, útvonalak bemutatása is. 

A Dohány utcai komplexumot 10 órától lehet látogatni, télen általában ezer ember jön be4, míg nyáron ez a szám a háromezret is eléri. A belépőket az igazgatósághoz tartozó idegenvezetők segítik, ők csak és kizárólag olyanok lehetnek, akik egy nagyon szigorú license-el rendelkeznek, akiknek a fejében kell lennie a megfelelő szakrális tudásnak éppúgy, mint a művészettörténetinek, történelminek, különösen a Holokauszt eseményeire, a budapesti zsidóság történetére alapozva. Kilenc alapnyelven zajlik az idegenvezetés, angolul, spanyolul, franciául és olaszul félóránkénti bontásban, óránkénti bontásban pedig németül, héberül, oroszul, magyarul, a főszezonban még lengyelül is.

Róna Iván, aki már régóta dolgozik az idegenforgalomban megjegyezte azt is, ma már változtak a turisták, a szokásaik, ma már sokkal több ismerettel rendelkeznek, az internetnek hála ma már nagyobb részük felkészülten érkezik. 

Voltak már különleges, sőt meglepő akciók is a Dohány utcai zsinagógánál, mint legutóbb a Német Turisztikai Központ roadshow-ja, amelynek keretében egy német színekre lefestett kamion állt meg a zsinagóga előtt, ahol egy különleges kulturális programot bonyolítottak le. Itt a német kultúrát Gustav Mahler zenéjével hirdették meg, aki nem mellesleg nem volt német, még az Osztrák-Magyar Monarchiában élt, aki még zsidó is volt. Aki belépett ebbe a kamionba, az vezényelhette a technika segítségével Mahler I. szimfóniáját a lipcsei filharmónikusokkal. A digitális technikának köszönhetően a zenekar olyan sebességgel játszott, ahogy a látogató vezényelt, sőt, amikor befejezte, az erről készült felvétel azonnal megjelent a „karmester” közösségi oldalán. A zeneszerzőről kevesen tudják, hogy a XIX. század végén volt a Magyar Operaház vezetője is.  

A többi egyházi kulturális intézménnyel jó a kapcsolatuk, együttműködni a Mátyás-templommal szeretnének, itt hasonló szisztémában dolgoznak, mint a Dohány utcai zsinagógában. Amennyiben kiderül, hogy mi lesz a Várban turisztikai szempontból, amennyiben a továbbiakban is lehet jelentős turistaforgalmat bonyolítani, akkor igyekeznek megkeresni annak a módját, hogy akár kombijegyeket, a Mátyás-templomba és a Dohány komplexumba is alkalmasakat forgalmazni. 

Róna Iván beszámolt arról is, hogy a rövidesen megnyíló Rumbach utcai zsinagógát is úgy szeretnék majd turisztikailag hasznosítani, mint a Dohány komplexumot, bemutatva majd a látogatóknak az épület történetét, művészettörténetét valamint a szakrális értékeit is.

Kérdésre válaszolva a turisztikai igazgató elmondta, vannak kombijegyeik, amelyek nem csak a Dohány komplexumba, hanem a Kazinczy utcai ortodox zsinagógára is jók, sok csoport kívánja is mindkét épületet megnézni.

A közelgő Hanuka alkalmából a turistákat fánkkal fogadják, minden este a zsinagóga előtti téren gyújtják meg az ünnepi gyertyákat, az egyik este még zenei kíséretet is hallhatnak a látogatók, az érdeklődők.