A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Nem csak 2019-ben, hanem 2023-ban is szolgálatba állítják az időszakosan működő V4 EU harccsoportot – erről beszélt a honvédelmi miniszter. Csütörtökön Szlovákiában tartották a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek tanácskozását. Benkő Tibor elmondta: többek között arról is döntöttek, hogy elfogadják Horvátország csatlakozását a V4 EU harccsoporthoz. Közölte, a megbeszélés arról szólt, hogy napjaink biztonsági helyzete, a kihívások mit jelentenek a visegrádi országok számára. Kiemelte: biztonsági helyzet rendkívül gyorsan változik, ehhez minden országnak alkalmazkodnia kell. Beszéltek továbbá a haderőfejlesztésről, ami mindegyik országnak komoly feladata. Szó volt továbbá az illegális migrációról is, amely kérdésben 2015 óta egy véleményen vannak a V4-es országok.

A Népszava arról ír, hogy a nagy állami leépítés után törvénybe iktatnák a kormányzati tisztviselők túlmunkáját, és ezután elvárás lehet a szoros engedelmességi kötelezettség is. A lap kiemeli, hogy a kormány ennek érdekében eltörölheti a mindössze kétéves, állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette a kormányzati tisztviselőkről szóló jogszabályt akarja elfogadtatni. A jogszabály tervezetét csak csütörtök este küldték el a szakszervezeteknek, péntek délutánra pedig már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait.

A katonai ügyészek vádat emeltek egy palesztin arab terrorista testvére és anyja ellen, aki október elején a Barkan Ipari Parkban egy fegyveres támadásban agyonlőtte Kim Levengrond-Yehezkelt és Ziv Hajbi-t, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az ügyészek kérték a vádlottak őrizetben tartásának meghosszabbítását az eljárás végéig. A szamáriai hadbíróságnak benyújtott vádirat szerint a duó tudta, hogy Ashraf Walid Suleiman Na’alowa mészárlásra készül, mégsem tájékoztatta a hatóságokat. Anyja, többek között, tudta, hogy a terroristának fegyvere van, tréningezik a támadás végrehajtására, és két héttel a lövöldözés előtt bevallotta neki, hogy azt tervezi, hogy “mártírrá” lesz. Ezen felül a terrorista testvére további bűncselekményt követett el a bírósági eljárás megzavarása érdekében azzal, hogy megpróbálta elrejteni a házuk biztonsági kameráinak felvételeit. Na’alowa október 7-én fegyverrel a kezében a Barkan Ipari Park Alon Grouphoz tartozó irodáiba ment, ahol egy arab alkalmazottat arra kényszerített, hogy kötözze össze két zsidó alkalmazott, Kim Levengrond-Yehezkel (28) és Ziv Hajib (35) kezét. A terrorista közvetlen közelről először agyonlőtte Yehezkelt, majd hasba lőtt egy harmadik alkalmazottat, végül lelőtte és megölte Hajibot. Na’alowa elmenekült a helyszínről, az izraeli csapatok nagy erőkkel keresik.

Észak-Korea kiutasít egy illegálisan beutazó amerikai állampolgárt, akit egy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe.Észak-Korea továbbra is fenn akarja tartani a párbeszédet az Egyesült Államokkal, annak ellenére, hogy elakadt a kelet-ázsiai ország nukleáris programjának felszámolásáról folytatott diplomácia. Phenjan gyakran vett őrizetbe hasonló vádakkal amerikai állampolgárokat, majd magas rangú amerikai személyiségek utaztak az ország fővárosába, hogy közbenjárjanak kiszabadulásuk érdekében. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt közölte, hogy a szóban forgó amerikai állampolgárt, Lawrence Bruce Byront október 16-án vették őrizetbe Kínából jövet. A híradás szerint az amerikai állampolgár a vizsgálat során azt mondta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) küldte. Phenjan úgy határozott, hogy kitoloncolják a férfit, ennek okát és időpontját azonban nem közölték.

Újabb 188 ember, köztük 100 volt katona és 88 civil ellen adott ki elfogatóparancsot az ankarai főügyészség pénteken Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az NTV török hírtelevízió. Az egykori katonák a légierő korábbi tagjai, van köztük négy hadnagy és 96 altiszt. Az érintett civilek állítólag a gülenista mozgalom légierőbe beépülő tagjainak úgynevezett „tanítómestereiként” tevékenykedtek. Közülük 13-an jelenleg is az állami szférában dolgoznak. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak rendszeresen kommunikáltak egymással telefonon keresztül.

Új, fejlett technológiájú taktikai fegyver kipróbálását ellenőrizte a teszt helyszínén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. A jelentés nem részletezte, hogy milyen fegyverről van szó, csak annyit tudatott, hogy hosszú fejlesztési munka eredménye, és hogy képes teljes védelmet nyújtani Észak-Korea területének. „A kipróbálás sikeres volt, a fegyver minden elvárásnak megfelelt” – áll a jelentésben, amelynek megfogalmazói kitértek arra is, hogy Kim Dzsong Un tudósokat dicsért meg az újabb eredményért, és jelentős újításnak mondta a fegyvert a honvédelmi kapacitás fejlesztésében. Hozzátette, hogy apját, a néhai Kim Dzson Ilt „különösen érdekelte” a fegyver kifejlesztése, amelyet személyesen irányított.

A nyomozás és a halálbüntetést kérő vádemelések a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró ügyében „a jó irányba tett első (szaúdi) lépések” – fogalmazott az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert. Az amerikai külügyminisztérium szerint fontos, hogy a szaúdi nyomozás mindaddig folytatódjék, amíg a gyilkosságban érintett valamennyi személyt felelősségre nem vonják. Heather Nauert közölte: a külügyminisztérium továbbra is iparkodik „feltárni és elemezni a tényeket”, valamint igyekszik levonni a szükséges konzekvenciákat. A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében folyó rijádi büntetőperben.

Kimarad az új kubai alkotmányból a „kommunista állam” meghatározás, viszont belekerül a magántulajdonhoz való jog – egyebek közt ezzel az eredménnyel zárult a szigetországban az új alkotmányról három hónapon át folyt országos vitasorozat. További újdonság, hogy az új alaptörvény egyengetni fogja az utat az azonos neműek házasságkötésének törvényesítéséhez. Ez utóbbi volt az egyik legparázsabb vitákat kiváltó pont a 110 ezer gyűlésen, amelyen – összesen – 7 millió kubai vett részt és szólhatott hozzá az új alkotmány tervezetéhez. Következő lépésként egy parlamenti bizottság feldolgozza és elemzi a nemzeti konzultáció vitáit, elkészíti az előterjesztendő alkotmány végső változatát, amelyről 2019 februárjában dönt majd népszavazás.

Az Egyesült Államokban titokban vádat emeltek a WikiLeaks internetes kiszivárogtatóportál alapítója, Julian Assange ellen – adta hírül a The Washington Post.  A lap információi szerint egy virginiai szövetségi bíróságon emeltek vádat, még augusztusban, de ezt a tényt az amerikai illetékesek nem hozták nyilvánosságra, az ügyet titkosítottként kezelték. A The Washington Post úgy tudja: a vádemelés véletlenül derült ki. Napvilágra került ugyanis Kellen Dwyer virginiai helyettes államügyész egyik átirata, amelyben a konkrét ügy és vádlott nevének említése nélkül arra sürgetett egy bírót, hogy „a vádlott hamis érvelései és az ügyet körülvevő hírverés miatt kezelje bizalmasan az Assange elleni vádemelés ügyét”. A vádemelés tényének mindaddig titokban kellett volna maradnia, amíg le nem tartóztatják a még mindig Ecuador londoni nagykövetségén élő Assange-t.

Gazdaság:
Aktívabb szerepre tör a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a GDP támogatásában – mondta Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató. Az új stratégiával azt a célt tűzték ki, hogy öt éven belül a pénzintézet addicionális hozzájárulása a gazdaság fejlődéséhez elérje a GDP 1 százalékát. Az elnök-vezérigazgató közölte, ez a hatás 2017-ben a hazai össztermék 0,5 százalékát tette ki. Kifejtette, a felhasználás folyamatos monitorozásával, a feltételek és a rendelkezésre álló keretek rendszeres, aktív átcsoportosításával igyekszik folyamatosan az igényekhez hangolni termékeit és hitelprogramjait az MFB.

Az év első kilenc hónapjában 1843 milliárd forint értékben indultak meg építőipari kivitelezési munkák Magyarországon, ez 2,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért összegnél. A harmadik negyedévben 448 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba az építőipari beruházások, míg az első két negyedévben ez az összeg megközelítette a 700 milliárd forintot – derül ki a legfrissebb EBI építésaktivitási jelentésből. Az újonnan elindított beruházások összértéke 2018-ban elmaradhat a 2017-ben elért, rekordnak számító 2323 milliárd forinttól.

Könnyű:

Afrika első nagysebességű vasútját adták át Marokkóban, az avatáson Emmanuel Macron francia elnök és VI. Mohamed marokkói király is részt vett. Az LGV nevű gyorsvasút az ország gazdasági fellegvárait köti össze, a Marokkó nyugati partjánál fekvő Tanger és Casablanca városok közti 350 kilométeres utat 2 óra 10 perc alatt teszi meg, kevesebb mint a felére csökkentve a korábbi 4 óra 45 perces időtartamot. A Franciaországtól vásárolt szerelvények egyelőre csak a Tangertől Rabatig terjedő szakaszon, 180 kilométeren tudják kihasználni 320 kilométer/órás csúcssebességüket, attól délre 160 kilométeres maximális sebességgel haladnak. Marokkó 12 szerelvényt rendelt az Alstomtól.

 

Lieberman’s achievementsOp-ed: Israel has lost an excellent defense minister who was consistent, professional, and respectful and pushed for the establishment of the much-needed missile corps.Ilan Katz |Published:  11.16.18 , 09:54

Defense Minister Avigdor Lieberman’s resignation on Wednesday should not be viewed as a cynical political maneuver intended to improve his status in the polls, but rather the outcome of a protracted process, culminating in the recent flare-up in the Gaza Strip.

 

 

The State of Israel and the IDF lost an excellent defense minister who, despite not having a rich security background, helped strengthen of the defense establishment more than certain defense ministers who served as IDF chiefs.

 

Netanyahu; Kochavi; Lieberman (Photo: AP, IDF Spokesman)Netanyahu; Kochavi; Lieberman (Photo: AP, IDF Spokesman)-

 

Suffice it to point out three examples:

 

A. The defense minister decided, contrary to the opinion of senior defense officials, to establish the „missile corps,” thereby significantly multiplying the IDF’s firepower capabilities (in this matter it is interesting to note that Amir Peretz, who also never served as chief of staff, oversaw the development of the Iron Dome missile defense system, contrary to the opinion of the then-IDF chief).

 

A security meeting in the Kirya (Photo: Ariel Hermoni)A security meeting in the Kirya (Photo: Ariel Hermoni)

 

B. The process of selecting the IDF’s next chief of staff, Aviv Kochavi, was a professional one, devoid of politics. Lieberman did a comprehensive job interviewing dozens of officers and examined the advantages and disadvantages of the candidates, in contrast to the political position of the prime minister, all while showing respect to the other candidates.

 

It is also worth noting that, contrary to the selection of previous IDF chiefs—some of whom were the default option—no one came out, at least openly, against the appointment of Kochavi.

 

Liebermna during a briefing (Photo: Ariel Hermoni)Liebermna during a briefing (Photo: Ariel Hermoni)

 

C. On proposed legislation dealing with the capital punishment to convicted terrorists: in contrast to the zigzagging of politicians who ostensibly support the death penalty but refrain from promoting legislation on the matter, at times even hindering the process, the outgoing defense minister was consistent all along on this matter.

 

Lieberman and the chief of staff (Photo: Ariel Harmoni)Lieberman and the chief of staff (Photo: Ariel Harmoni)

 

In addition to these achievements, the defense minister made sure to preserve the honor of the chief of staff and of all those serving in the IDF, even when their positions differed from his own, and he did not hesitate to confront a bereaved father who recorded and leaked a telephone conversation between him and a lieutenant colonel.

 

The State of Israel owes a great debt to Avigdor Lieberman, whose words matched his beliefs. We hope in the near future to see an end to the government’s weak position with regards to Hamas, stemming not from the IDF’s inability, but rather from the confounding political considerations of the prime minister.

 

Ilan Katz was the Deputy Chief Military Advocate.

 

 

פרסום ראשון: 11.16.18,

10 חודשים אחרי הפיגוע: בית המחבל שנהרס במצוד נבנה מחדשביתו של אחמד ג’ראר, שעמד בתחילת השנה בראש חוליית הרצח של הרב רזיאל שבח ז”ל בשומרון, נהרס במהלך המצוד אחריו – עוד לפני חיסולו. כעת התברר כי הבית בג’נין נבנה מחדש. אלמנתו של הרב: „זה לא מפתיע, אין מדיניות הרתעה”. צה”ל: „בוחנים אם ניתן לפעול להריסת הבית החדש”אלישע בן קימון פורסם:  16.11.18 , 10:16

 

בית חדש משפחה אחמד ג'ראר מחבל ש רצח רזיאל שבח פיגוע חוות גלעד טרור לאחר ש צהבית המחבל עומד שוב על תלו

ביתו של אחמד ג’ראר, המחבל שעמד בראש החוליה שרצחה בינואר השנה את הרב רזיאל שבחז”ל בשומרון, עומד שוב על תלו. הבית בג’נין נהרס במהלך המצוד אחר המחבל ולא במסגרת צו שיועד לכך. כעת בודקים בצה”ל אם ניתן לפעול שוב להריסת הבית.

 

הרב שבח, תושב מאחז חוות גלעד, נורה למוות ליד ביתו ביישוב שנמצא בהליכי הסדרה. הרב, שהותיר אחריו אישה ושישה ילדים, נפגע בצווארו מירי שבוצע מרכב חולף. הוא פונה אז במצב אנוש לבית החולים מאיר בכפר סבא, שם נאלצו הרופאים לקבוע את מותו.

הרב רזיאל שבח ז"ל ()הרב רזיאל שבח ז”להמחבל אחמד ג'ראר ()המחבל אחמד ג’ראר

שבועיים לאחר פיגוע הירי, הרסו כאמור כוחות הביטחון את ביתו של המחבל ג’ראר במהלך המצוד אחריו. בחודש פברואר הוא חוסל בתום מאמץ מודיעיני בכפר יאמון, לא לפני שיצא לעבר הכוחות חמוש ברובה M-16 ובתיק עם מטענים.

 

כעת התברר שבית המחבל נבנה מחדש. יעל, אלמנתו של הרב שבח, אמרה בתגובה כי „לצערי, זה לא מפתיע אותי. כל זמן שאין מדיניות קבועה של חבילת הרתעה מאורגנת מול המחבלים – אז דברים כאלה מתרחשים. צריך הרתעה שתהיה מלווה בגירוש משפחות מחבלים, הריסות בתים ועוד”.

בית חדש משפחה אחמד ג'ראר מחבל ש רצח רזיאל שבח פיגוע חוות גלעד טרור לאחר ש צהעבודות בניית בית המחבל בג’נין
בית חדש משפחה אחמד ג'ראר מחבל ש רצח רזיאל שבח פיגוע חוות גלעד טרור לאחר ש צה.

חוסל ראש החוליה שרצחה את הרב שבח    (צילום: דובר צה”ל)