Mindenki győzött?

Mindenki győzött?

Gordon István Lengyelország-szakértő elemezte a mostani önkormányzati választás második fordulóját a Heti Tv Pirkadat című műsorában

 

A mostani lengyel önkormányzati választások kapcsán Gordon István megjegyezte, ő maga és mások is azt mondták az október 21-i első forduló után, hogy érdemes megvárni a második fordulót, hiszen annyira szorosak lettek az eredmények. Ám a vasárnapi második forduló után azt lehet kijelenteni, a helyzet még nehezebbé vált, nem lehet most megmondani, hogy merre megy majd Lengyelország. Azt, hogy változások vannak, lesznek, az egészen biztos, miután az eredmények még inkább közeledtek egymáshoz. A szakértő szerint érdemes most is várni egy kicsit, míg kiderül, hogy milyen koalíciók jönnek létre a különböző testületekben.

Korábban ennél egyszerűbb volt a helyzet, tudniillik volt a nagyon erős kormánypárt, amelyik még ennek az évnek az elején is kétszer annyi szavazóval számolhatott, mint az ellenzék, mostanra viszont ez a különbség 6-7 százalékra csökkent a kormánypárt és az ellenzék két párti összefogása között. Viszont előjött egy új párt is, egyfajta parasztpárt, amelyik az ellenzéki oldalt erősíti. Ez a párt, amelyik nem lépett szövetségre az ellenzékkel, közel 14 százalékos eredményt ért el.

A települési összetételt illetően a szakértő megjegyezte, a kisebb falvak, az eldugottabb települések azok egyértelműen a kormánypártra szavaztak, ugyanakkor nem sikerült a kormánypártnak az a nagy terve, hogy megnyerjék maguknak a nagyvárosokat, számukra Varsó volt az első, de ott, ahogy korábban is, a jobboldali-liberális jelölt győzött. A többi nagyvárosban is – kevés kivételtől eltekintve – az ellenzék legyőzte a kormánypártot.

Az eredmények kommentálása is meglepő, a kormánypárt azt mondja, hogy győztek, az ellenzék ugyanezt mondja. Ha összességében nézzük, akkor – emelte ki Gordon István, a kormánypárt mondhatja a győzelmet, hiszen 33 százalékot ért el az ellenzék 25 százalékával szemben. Az ellenzék meg azt mondja, övék a győzelem, hiszen az év elején még csak feleannyi szavazójuk volt, mint a kormánypártnak. Amennyiben meg a kormánypárt által annyira megszerezni kívánt nagyvárosokat nézzük, azok szinte mindegyike az ellenzéké lett.  A vidéki, kistelepülési Lengyelország viszont egyértelműen a kormánypárté maradt.

Most mindenki azt mondja, hogy győzött, egyedül a kormánypárti oldalon merült fel egy-két emberben, hogy nem jó a mostani irány.

A mostani nagy örömhangulatot azért majd erősen befolyásolja a november 11-i nagy ünnepség, amikor a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját ünneplik. Már azért is, mert egyes hírek szerint az európai szélsőjobb megjelenik majd a nagy varsói felvonuláson. Ennek hatására több korábbi lengyel politikus már jelezte, ha nácik lesznek a megemlékezésen, akkor ők nem mennek el.

Gordon István beszélt arról is, hogy Lengyelországban 5-6 nagy közvélemény-kutató cég dolgozik folyamatosan kérdezve az embereket legutóbb arra volt egyikük kíváncsi, hogy mennyire bíznak az emberek az államfőben, a kormányfőben.

Külön érdekessége volt a mostani választásoknak, hogy a mélyen katolikus lengyeleknél egy tengerparti városban egy a másságát nyíltan felvállaló fiatalembert választottak meg polgármesternek.