A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 


Meg kell becsülnünk múltunk nagy alakjait és helyesen kell értelmeznünk sorsfordulóinkat az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László Tisza István miniszterelnök halálának 100. évfordulója alkalmából tartott koszorúzáson azt mondta, hogy a tragikus sorsú egykori miniszterelnök megérdemelné, hogy történelmi nagyságaink közé emeljék. A házelnök azt mondta, Tisza Istvánra rengeteg rágalmat és mocskot ragasztottak az elmúlt 70 évben, de eljött az ideje annak, hogy ne csak fejet hajtsanak előtte, hanem reálisan értékeljék. Tisza Istvánt a zuglói Róheim-villában gyilkolták meg 100 éve. Kövér László azt mondta, végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet, annak érdekében, hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is.

Átadták a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységét; a 3,9 milliárd forintos fővárosi beruházás során egy több mint 7800 négyzetméter területű fedett, 12 új medencének helyet adó fürdőépülettel bővült a III. kerületi strand, amely ezentúl Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő néven üzemel tovább. Tarlós István főpolgármester kijelentette: a csillaghegyi strandfürdő Budapest egyik legrégebbi, legnagyobb területű és mindig is az egyik legszebb strandja volt, most pedig már elmondható, hogy az egyik legkorszerűbb is. A főváros új attrakciója illeszkedik Budapest hosszú távú elképzeléseihez, része annak a fejlesztési tervnek, amelynek célja, hogy a ma még idényjellegű strandok egész évben üzemeljenek – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a 3,9 milliárd forintos beruházás finanszírozója a fővárosi önkormányzat és cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Demokratikus Koalíció egy módosító javaslattal azt kezdeményezi, hogy ne szűnjön meg az újépítésű lakások kedvezményes áfa kulcsa. A párt ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy jövő év végétől megszűnik az ötszázalékos, kedvezményes lakásáfa, 2020-tól újra a 27 százalékos kulcsot kell majd alkalmazni. Molnár Csaba azt mondta, hogy a kormánynak támogatnia és nem akadályoznia kellene a lakáshoz jutást. Az EP-képviselő hozzátette, hogy az EU-nak semmi köze nincsen az áfaemeléshez, a kedvezményt a magyar kabinet minden külső kényszer nélkül szünteti meg.

A kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához az idén szükséges kiadások fedezetére 26,4 milliárd forint támogatást biztosít.  A jogszabály szerint a kormány a 2018-as központi költségvetésről szóló törvényben a Központi Maradványelszámolási Alapból 10,2 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoktól 4,4 milliárd, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok támogatásától 3,7 milliárd; a tulajdonosi kölcsön elszámolása jogcímcsoporttól 0,5 milliárd, míg az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektektől 7,5 milliárd forintot csoportosítanak át a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokra.

A kormány a 26,4 milliárd forintos egyszeri átcsoportosítással valódi intézkedések helyett, csak tüzet olt a hulladékszállítás területén – jelentette ki az LMP fővárosi képviselője. Gál József közölte: működőképes rendszer biztosításához évente 30-40 milliárd forint többletforrásra volna szükség. A rezsicsökkentés szólamával átverik az embereket, hiszen például a szemétszállítás valódi költségeit a magas adók, a többi között a 27 százalékos áfa formájában fizetik ki – jelentette ki.

Tisza István számára az ország és a nemzet iránti hűségnél, lojalitásnál, nem létezett igazabb és szentebb ügy – mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke Debrecenben. Pósán László szerint gróf Tisza István politikai nézetrendszerének középpontjában a történelmi Magyarország integritásának és a dualista rendszeren belüli önállóságának megőrzése állt. A politikus a Debreceni Egyetem központi épülete előtt álló Tisza-szobornál felidézte: az 1910-es évek elején, amikor a tudománypolitikai viták egyik legfontosabb kérdése az volt, hol létesüljön új felsőoktatási intézmény, Tisza István minden tekintélyét latba vetette, hogy „Debrecenben, a Református Kollégium alapjaira épülve egyetem jöjjön létre”.

Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják – közölte a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Kontrát Károly az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az úgynevezett „szitakötőprojektről”, amely első ütemben Budapesten valósul meg a közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeinek révén, a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónapban. Hangsúlyozta, a javaslat megalkotásában aktívan közreműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amelynek az észrevételeit teljes mértékben beépítették a tervezetbe.

Idén eddig 950 millió forintot fordított a XIII. kerületi önkormányzat óvodák korszerűsítésére, ebből 300 milliót a játszóudvarok felújítására költöttek. A játszóudvarok felújításánál korszerű mozgás- és képességfejlesztő eszközök kerültek az óvodákba. Az udvarrészek kialakításakor figyeltek arra, hogy legyen nagy terület, ahol labdázni, tornázni lehet, és a talajborítás biztonságos legyen. Az árnyékot adó fákat meghagyták, és párakapukat, zuhanyzókat alakítottak ki. Az elmúlt tíz évben összesen nyolcmilliárd forintot fordítottak a korszerűsítésre, az óvodai játszóudvarokat pedig 2015 óta 1,1 milliárd forintból újították fel.

A Fidesz feljelentette Demeter Márta LMP-s képviselőt hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt. Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, mielőtt benyújtotta a feljelentést az V. és XIII. kerületi ügyészségen, a Markó utcai épület előtt azt mondta, arra kérik a hatóságot, indítson nyomozást. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke szeptember 19-én iratbetekintésen járt a kecskeméti katonai légibázison, majd nem sokkal később „olcsó politikai haszonszerzés céljából ártatlanokat vádolt meg és hamis hírbe hozott”. Demeter Márta egyebek mellett írásbeli kérdéseiben és Facebook-oldalán is azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kiskorú lányát katonai géppel hozták haza Ciprusról Budapestre, ám kiderült, hogy ez nem igaz. Az ellenzéki képviselő azóta sem kért bocsánatot – fűzte hozzá.

Az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét az átfogó rekonstrukciót követően megnyílt Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának megújult egységei, az első időszaki tárlat pedig Leonardo da Vinci és a budapesti lovas címmel várja a látogatókat. Az épület három és fél évig volt zárva, ezalatt mintegy 15 ezer négyzetméternyi alapterületen újult meg, ismét látható például hetven év után a Román Csarnok – mondta az intézmény főigazgatója. Baán László kiemelte, hogy a közönséget megnagyobbított ruhatár várja a mélyföldszinten, mellette kávézó és a Hősök tere felé megnyitható étterem kapott helyet.

A Liget Budapest Projekt több eleme is hónapokon belül kivitelezési szakaszba lép. Legkésőbb jövő év elején elkezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése is – mondta Baán László, a projektért felelős kormánybiztos. A Liget Projekt több létesítményét már átadták, például a kutyás élményparkot, az ifjúsági sportpályát, vagy a Vakok Kertjét – emlékeztetett a projektért felelős kormánybiztos. Az egyedülálló Országos Restaurálási és Raktározási Központ épületét év végén adhatják át, és nyáron kezdhetnek beköltözni – mondta Baán László, aki hozzátette: látványraktárakat hoznak létre, ahol a látogatók bepillanthatnak az intézmény életébe és időről időre a restaurálás folyamataiba is. A Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézethez hasonló színvonalú múzeumi háttérintézmény még nem

Külföld:
Haifa újraválasztotta, Tel-Aviv leváltotta polgármesterét, Jeruzsálemben pedig újabb forduló dönt a helyhatósági választások eredményéről. Izrael északi tengerparti kikötővárosában, Haifán változást akartak a helyiek, s menesztették tizenöt éve kormányzó polgármesterüket, noha mellette kampányolt a kormánykoalíció több neves politikusa. Helyette nagy többséggel egy fiatal várostervező-építész nőt választottak meg. Jeruzsálemben csak november 13-án, a második fordulóban dől el Nir Barkat utódjának személye, mivel a négy induló jelölt közül senki nem tudta megszerezni a minimális negyven százalékot. Az ultraortodoxok támogatását élvező Móse Leon fog megküzdeni Ofer Berkoviccsal, a szekulárisok jelöltjével, miután meglepetésre kiesett a versenyből a Likud színeiben induló Zeév Elkin, pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök is mellette kampányolt. Tel-Avivban nem történt változás, ismét győzött már az első fordulóban a várost 1998 óta a baloldal színeiben vezető Ron Huldai, aki ezzel ötödször is újabb öt évre polgármester lesz.

A világ egyik legnépesebb muszlim országát, Indonéziát minden bizonnyal nagyon dühítené, ha Ausztrália az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálembe költöztetné a nagykövetségét – minderről Malcolm Turnbull, volt ausztrál miniszterelnök, miután Joko Widodóval, Indonézia elnökével tárgyalt. Nagyon alaposan meg kell fontolnunk ezt a döntést, mivel országunk mellett él a világ egyik legnagyobb muzulmán közössége, így minden elhamarkodott lépés akár negatív következményekkel is járhat – mondta a volt kormányfő az Israel Hayom tudósítása alapján. Scott Morrison, Ausztrália jelenlegi konzervatív kormányfője azt mondta, egyelőre semmilyen döntés nem született a nagykövetség költöztetéséről.

A nácik elől egykor Nagy-Britanniába menekülő zsidók leszármazottai közül egyre többen kérnek német állampolgárságot a brexit miatt. A honosításra külön jogszabály biztosít lehetőséget, amivel eddig kevesen éltek. 2015-ben még csak 43-an adtak be kérelmet nemét útlevélért, 2016-ban már 684-en – közölte a Times of Israel. Tavaly pedig már 1667 kérelmet regisztrált a német belügyminisztérium. A törvény értelmében azok kérhetik a német állampolgárságuk helyreállítását, akik Hitler hatalomra kerülése, tehát 1933 január 30-a és 1945 május 8-a között lettek megfosztva állampolgárságuktól. Ez a lehetőség kiterjed az érintettek leszármazottaira is.

Michael Jacobs holokauszt-túlélők leszármazottjaként gyakran tüntet egyedül az amszterdami Dam téren a BDS híveivel szemben. Időnként megtámadják, de nem adja fel. „Izraeli zászlóval állok meg az Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben, hogy megmutassam, nem adjuk fel, és nem hódolunk be a hazugságaiknak, valamint nem engedünk annak a nyomásnak, hogy adjuk fel az országunkat”- jelentette ki a 66 éves Jacobs. Magántüntetései alkalmanként három órán át tartanak Amszterdam különféle központi helyszínein. „Szolgálatban vagyok, és katonának érzem magam, aki a Hollandiában hiányzó emberi erkölcsöt és Izrael Államát védi.” Jacobsot a palesztin zászlót lengető és gyűlölködő jelszavakat hirdető bojkott-aktivisták tüntetései késztették cselekvésre. „Hamis és félrevezető módon mutatják be Izraelt. Transzparenseiken kitörlik a Dávid-csillagot, az izraeli zászlót a náci Németország horogkeresztjével kombinálják, illetve volt egy olyan táblájuk is, melyen a kék Dávid-csillagot kék csótány helyettesítette.”- számolt be Jacobs, akinek nagyszülei és más rokonai vesztek oda a holokauszt során – írta összeállításában a Jediót Ahronót.

Középkori zsinagógát újítanának fel a török nagyvárosban. Gyűjtést szerveznek, hogy megmenthessék Izmir legrégebbi zsinagógáját. Az Etz Hayim valószínűleg 6-700 éves lehet, többször átépítették, legutóbb a XIX. században. A projekt megkezdéséhez 80 ezer dollárnak megfelelő összeget kell összegyűjteni, ekkor lehet számítani az önkormányzati támogatás elnyerésére – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. A városi fejlesztési alap már jóváhagyott egy 230 ezer dolláros összeget, amiből több épület is megújulhat a város történelmi zsidónegyedében. A pénz egy részét arra költik, hogy a közvetlen életveszélyt elhárítsák, olyan rossz állapotban van a zsinagóga. Később egy városi zsidó múzeumba integrálják az épületet.

A török tüzérség újabb lövéseket adott le a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból az észak-szíriai Kobani térségébe, amely az Eufrátesztől keletre fekvő területek részeként a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellenőrzése alatt áll. Az incidensben az YPG négy fegyverese vesztette életét. Az Anadolu török állami hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva egyúttal azt jelentette, hogy az YPG hat milicistája megsebesült. Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy a török hadsereg az elmúlt napokban megkezdte a beavatkozást az Eufrátesz keleti partján.

Szíriai civilek és civil infrastruktúra elleni orosz támadások több mint 1400 esetét dokumentálta a berlini székhelyű Szíriai Archívum nevű, szíriai vezetésű jogvédő szervezet.  A jogvédő szervezet videoadatbázist hozott létre a 2015. szeptember és 2018. szeptember között jelentett esetekről. Oroszország 2015 szeptemberében avatkozott be a szíriai háborúba a damaszkuszi rezsim oldalán, és kezdte meg kiterjedt légi hadjáratát. Hádi al-Hátib, a Szíriai Archívum tagja közölte: az adatbázis célja az „igazságszolgáltatás előmozdítása”. Mint mondta, a több mint 700, civil áldozatokkal járó, valamint nagyjából 35 kórház elleni támadást is magában foglaló adatbázis segítséget nyújthat az erőszak elkövetőinek felelősségre vonásában.

Több mint 1500 civil holttestére bukkantak egy tömegsírban Rakkában, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egykori szíriai „fellegvárában”. Azokat az embereket temették a tömegsírba, akik az Egyesült Államok vezette nyugati terrorellenes koalíciónak a város visszafoglalása keretében végrehajtott bombázásaiban haltak meg. Mindeddig nagyjából 4 ezer civil földi maradványait találták meg tömegsírokban, és ez a szám minden nap emelkedik, ahogy újabb és újabb holtestekre lelnek.

Franciaország nem zár ki semmilyen, Szaúd-Arábia elleni szankciót, ha kiderül, hogy a rijádi hatóságoknak közük volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró isztambuli meggyilkolásához – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. Franciaország felszólította Szaúd-Arábiát, hogy miután többször is egymásnak ellentmondó történetekkel állt elő, derítse ki az igazságot, nyomozza ki a felelősöket, és vonja őket eljárás alá. „Amíg nem hozzák nyilvánosságra a felelősök személyét és a gyilkosság körülményeit, továbbra is követelni fogjuk az igazságot” – jelentette ki Le Drian.

Köztársaság Tanácsa néven alapított Brüsszelben működő politikai szervezet Carles Puigdemont, az egy éve leváltott katalán elnök. A szervezet az önálló katalán köztársaság megteremtésén fog dolgozni. Az alapítást a katalán függetlenségi kormány barcelonai székhelyén rendezett ünnepségen jelentették be még kedd este, ahol Carles Puigdemont videókonferencián beszélt arról, hogy csak így van lehetőségük a spanyol állam „fenyegetései” nélkül, szabadon tenni céljaik eléréséért. A szervezet küldetése nemzetközivé tenni a katalán függetlenségi eszmét, elérni a katalánok önrendelkezéshez való jogának külföldi elismerését – mondta Toni Comín, a tavaly leváltott katalán kormány egykori tanácsosa, szintén Brüsszelből jelentkezve.

Terrortámadásnak minősítette a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arhangelszki székházában elkövetett robbantásos támadást a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK). A házi készítésű robbanószerkezetet egy 17 éves helyi lakos vitte be az épületbe, és hozta ott működésbe. A detonáció okozta sérülésekbe a merénylő belehalt, az FSZB három alkalmazottja pedig megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani. A támadót a hatóságok azonosították, de kilétét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. A róla az FSZB-székház biztonsági kamerája által készített felvételt ugyanakkor az SZK a honlapján nyilvánosságra hozta. A Govorit Moszkva rádióadó és a Life hírportál szerint az elkövetőt Mihail Zslobickijnak hívják.

Irán nem fél az elkövetkezendő napokban életbe lépő amerikai szankcióktól – idézte az Iráni Iszlám Köztársaság Műsorszolgáltatója (IRIB) Haszan Róháni iráni elnököt. Az Egyesült Államok a héten tervezi életbe léptetni az iráni olajszektort sújtó újabb szankciókat. „A népnek bizonyosan tudnia kell, hogy a kormány nem fél az amerikai fenyegetésektől” – mondta az iráni államfő. „Az elmúlt néhány hónapban népünk nehéz időkkel nézett szembe, és lehetséges, hogy az elkövetkezendő néhány hónap nehéz lesz. De a kormány minden hatáskörét felhasználja, hogy csökkentse e problémákat” – tette hozzá.

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget – közölte a jobboldali osztrák kormány. „Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez” – jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. „A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal” – tette hozzá. A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a migrációs csomag elfogadásáról. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat.

Gazdaság:
A beruházások bővülése, valamint a hitelfelvételt és a fogyasztás növekedése nem azt mutatja, hogy válságra számítanak a gazdasági szereplők, a világban ugyanakkor több feszültségtényező is megjelent – mondták szakértők. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója szerint azonban óvatosan kell bánni a válság kifejezéssel. „Kétségtelen, hogy válságok voltak, és válságok lesznek a jövőben is” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: ez a menete a világgazdaság működésének. Az ügyvezető igazgató elismerte, hogy vannak „sérülékenységi pontok”, melyek krízist válthatnak ki. Az amerikai-kínai politikai feszültség és az olasz államadósság például ilyen veszélyforrást jelenthet. Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke úgy vélte: inkább arról érdemes beszélni, hogy lesz-e lassulás a világgazdaságban. „Az elmúlt években nagyon-nagyon komoly gazdasági növekedés volt” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: Amerikában és Magyarországon 6-7 százalék körüli nominális GDP-növekedés volt. A legtöbb gazdaság teljesítőképességének, kapacitásának határára ért. Ilyenkor általában a gazdasági növekedés inflációval jár. A beruházásokat, a fogyasztásokat és a hiteleket nézve a gazdaság szereplői nem válságra számítanak, „hiszen akkor nem vennének fel hitelt, nem növelnék a fogyasztásukat” – emelte ki a Hold Alapkezelő elnöke.

Az idei második negyedévben tovább nőtt a lakásárak közötti különbség az ország kisebb és nagyobb települései között, miután Budapesten gyorsult, a községekben viszont lassult a lakásárak éves növekedési üteme – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindex jelentése. A fővárosban 20,2 százalékos éves összevetésű lakásár-emelkedést mért az MNB a második negyedévben az előző negyedévi 17,8 százalék után. Az előző negyedévhez viszonyítva 5,6 százalékkal lettek drágábbak a budapesti lakások, ami 1 százalékponttal kisebb növekedés az előző negyedévinél. Az inflációtól megtisztítva egy év alatt 16,6, az előző negyedévihez képest, 3,9 százalékos volt a budapesti lakások drágulása, ami 2,1 százalékpont lassulást mutat az első negyedév után. 2018 második negyedévében az MNB lakásárindex szerint országos átlagban 3,5 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az éves növekedési ütem 16,2 százalékot ért el, szemben az előző időszakban tapasztalt 16,8 százalékos értékkel. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme 12,7 százalékos volt, 1,9 százalékponttal szerényebb az első negyedévinél.

Könnyű:

Hetvenhat éves korában meghalt Cser Gábor, a Dörmögő Dömötör gyermekmagazin volt főszerkesztője. Cser Gábor 1942. november 30-án született Budapesten. A Than Károly könnyűipari, vegyészeti technikumban végezte a középiskolát, majd tíz évig dolgozott a Cérnagyárban mint laboráns és technikus. Nyertes irodalmi pályázatokon figyelt fel írói képességeire Peterdi Pál újságíró, aki beajánlotta a Pajtás újsághoz, ahová 1969-ben került. Kezdetben a sportrovatot vezette, később humoros írásai és képregényei is megjelentek a lapban. A nyolcvanas években az újság olvasószerkesztője lett. A Dörmögő Dömötört 1991-től 23 évig főszerkesztőként vezette, e tevékenysége mellett képes gyermekkönyvekhez, kifestőkhöz, színezőkhöz írt kísérőszövegeket, verseket, meséket. A Dörmögő Dömötör több mint 61 éve van jelen a lappiacon.