Most meg kell állni és tenni kell valamit

 

Most meg kell állni és tenni kell valamit

 

Most meg kell állni és tenni kell valamit

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról, hogy a parlamenti imareggelin is téma volt a pittsburghi mészárlás, de szóba került még németországi helyzet, valamint a törvényalkotási munka is.

 

A képviselő beszámolt arról, hogy ma reggelre is szerveztek egy imareggelit a Parlamentbe, aminek eredetileg más témája lett volna, de hétvégi pittsburghi merénylet felülírta a tervezetet. Megemlékeznek a képviselők az imareggelin az elhunyt zsidó polgárokról, a keresztény áldozatokról, valamint imádkoznak azokért is, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok. Bajkai István szerint ez a szörnyűséges tett, amit elkövetett a merénylő, az mindenkit figyelmeztetéssel és félelemmel kell eltöltsön. Sajnos Európában és az Egyesült Államokban is több terrortámadás történt, amelyek akár már rendszeresnek is tekinthetők a XXI. században, ez is félelmetessé teszi a mai világunkat – tette hozzá a politikus, majd hozzáfűzte, nagyon fontos intő jelnek kell tekinteni, hogy most egy zsinagógát ért egy ilyen aljas támadás, most meg kell állni és tenni kell valamit.

Mindeközben Németországban Hessenben lezajlottak a választások, amelyek a kormányzópártok erős csökkenését hozták, Angela Merkel már be is jelentette, hogy nem kíván újraindulni a pártja vezetéséért, sőt ez a mostani lesz az utolsó kancellári ciklusa. Bajkai István szerint Merkel bukásához nagyban járult hozzá a willkommenskultur meghirdetése, amivel migránsok tömegeit hívta Európába, Németországba, a sok bevándorló között pedig egyértelműen sok ellenséges szándékú ember is volt. A képviselő felidézett több olyan beszélgetést, amelyek során CDU, CSU képviselőkkel tárgyalt, akik elmondták neki, a kancellár politikai nimbusza elveszőben van. Sajnos a CDU több olyan hibát is elkövetett, amelynek folyományaként megerősödhetett a szélsőjobb, egyszerűen nem tudtak jó válaszokat adni a kor égető kérdéseire, sőt migrációs ügyben pedig kifejezetten Európa ellenes válaszokat adtak Bajkai István szerint.

A németországi választások egyértelmű győztesei mégis a zöldek lettek, róluk azt fejtette ki a politikus, hogy mindig is az emberiség megújítóiként mutatták magukat, inkább baloldali, balliberális gondolatok mentén, ám azt is kifejtette, hiba lenne azt gondolni, hogy a konzervatív oldalon ne lenne fontos a zöld gondolat.

A szélsőjobboldali pártokkal kapcsolatban a képviselő kifejtette, veszélyesek ezek a szervezetek, amelyek rendszeresen egy-egy témán vannak rajta, ennek pedig szinte folyamatosan visszatérő eleme a gyűlölet.

Bajkai István, mint a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke beszámolt arról, hogy jelentős törvényalkotási munka vár a képviselőkre, több törvény módosítására is sor kerül. Példaként hozta fel a közjegyzői törvényt, de az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek mondott vízkiemelési törvényt. Mindezek mellett a képviselők mennek előre a gazdasági törvényhozásban, a remények szerint a számviteli és adójogszabályok lesznek majd egyszerűbbek.

Megint lehet hallani a kamupártokról, amelyek kapcsán azt mondta el Bajkai István, hogy 2013-ban éppen a Fidesz-KDNP hozott egy elég szigorú törvéynt a kampányfinanszírozás szabályairól, de idén még további szigorításokat léptettek életbe a különböző módosító javaslatok miatt. Ma már az a helyzet, hogy az országos listát állító pártok összes jelöltje személyes felelősséggel tartozik a kampányfinanszírozás elszámolása kapcsán. Ez a változtatás a képviselő szerint erős akadályokat gördít a kamupártok vezetői előtt.