Bánk Bán New Yorkban

A New York-i Lincoln Centerben a David H. Koch Theater-ben telt ház előtt csendültek fel október 30-án Erkel Ferenc operájának, a Bán Bánnak dallamai a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában. Az amerikaiak és a nemzetközi diplomácia tagjai először élvezhették élőben a magyar opera művészet talán legfontosabb operáját. Tudósítónk jelenti a helyszínről.

A Magyar Állami Operaház New York-i vendégszereplését a Bánk Bán előadása nyitotta meg a New York-i Lincoln Centerben a David H. Koch Theater-ben. Ez a színház a New York-i Lincoln Centerben közvetlenül a Metropolitan Operaház mellett található, s nevezetessége, hogy míg korábban New York-i Operaház otthona volt, addig mára a balettművészet fellegvárává vált.A Magyar Állami Operaház New York-i vendégszereplését a Bánk Bán előadása nyitotta meg a New York-i Lincoln Centerben a David H. Koch Theater-ben. Ez a színház a New York-i Lincoln Centerben közvetlenül a Metropolitan Operaház mellett található, s nevezetessége, hogy míg korábban New York-i Operaház otthona volt, addig mára a balettművészet fellegvárává vált.

Az Operaházi vendégszereplést megnyitó október 30-i estén az előadást megelőzően Bogyay Katalin Nagykövet, a magyar ENSZ misszió vezetője egy fogadáson látta vendégül a megjelent ENSZ vezetőket, az ENSZ két főtitkárhelyettesét, számos ország nagykövetét, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit, köztük a Foreign Press Associaton elnökét.

A színházteremben, a nézők soraiban ott volt Áder János Köztársasági elnök és felesége, Fekete Péter államtitkár, Schőberl Márton helyettes államtitkár Ókovács Szilveszternek, az Operaház főigazgatójának társaságában. Áder János mellett foglalt helyet az Operaházi vendégszereplés védnöke, a világhírű énekes, Placido Domingo.A színházteremben, a nézők soraiban ott volt Áder János Köztársasági elnök és felesége, Fekete Péter államtitkár, Schőberl Márton helyettes államtitkár Ókovács Szilveszternek, az Operaház főigazgatójának társaságában. Áder János mellett foglalt helyet az Operaház amerikai  vendégszereplésének védnöke, a világhírű énekes, Placido Domingo.

A közönség soraiban számtalan amerikai magyar foglalt helyet, azonban nemcsak New Yorki-i lakosok voltak ott. A közönség soraiban volt látható az ENSZ számos vezetője, több ország nagykövete, s ott voltak a nemzetközi sajtó és természetesen az amerikai művészeti élet számos képviselői is.

A közönség a színházterembe lépéskor megkapta az Operaházi vendégszereplése, a Bánk Bán bemutatója alkalmából kiadott műsorfüzetet, amelyben Placido Domingo üdvözölte a fellépő művészeket és ajánlotta a nézők figyelmébe a bemutatásra kerülő előadásokat.

Bogyay Katalin az előadás előtt a színpadon elmondott rendkívül nagy hatású beszédében nemcsak a megjelenteket üdvözölte, de megemlékezett 1956-ról is. Kiemelte, hogy a magyar történelem mindenkori sorskérdései, kiemelten a függetlenség iránti vágy és a hazaszeretet az 1956-os forradalom eseményeit ugyanúgy meghatározta, mint a Bánk Bán 13. századi történetét.

Bogyai Katalin, Magyarország ENSZ Nagykövete

Bogyay Katalin az előadás megkezdése előtt, a színpadon elmondott rendkívül nagy hatású beszédében nemcsak a megjelenteket üdvözölte, de megemlékezett 1956-ról is. Kiemelte, hogy a magyar történelem mindenkori sorskérdései, kiemelten a függetlenség iránti vágy és a hazaszeretet az 1956-os forradalom eseményeit ugyanúgy meghatározta, mint a Bánk Bán 13. századi történetét.

Magyar opera és balett New Yorkban

A Magyar Állami Operaház New Yorkban a klasszikus magyar opera, Erkel Ferenc Bánk Bán-ja mellett bemutatja Bartók Béla “Kékszakállú Herceg Vára”, Goldmark Károly “Sába királynője” és Vajda János “Mario és a varázsló” című műveit is.

A Magyar Állami Operaház New Yorkban a klasszikus magyar opera, Erkel Ferenc Bánk Bán-ja mellett bemutatja Bartók Béla “Kékszakállú Herceg Vára”, Goldmark Károly “Sába királynője” és Vajda János “Mario és a varázsló” című műveit is.
Az operaművészet kedvelői számára a most New Yorkban bemutatásra kerülő Bartók és Goldmark operák jól ismertek lehetnek, hiszen e két operát játsszák a nemzetközi színpadokon talán a legtöbbet a magyar operák közül, azonban sem Erkel, sem Vajda műveit nem igazán ismerheti a közönség. Erkel Ferenc Bánk Bán című operáját október 30-án először mutatták be az Egyesült Államokban.

Bogyay Katalin Nagykövet tudósítónk kérdésre hangsúlyozta, hogy komoly dolognak tartja, hogy az amerikai közönségnek az Operaház ma bemutatja azt az operát, amit “mi magyarok igazán nem szoktunk külföldön bemutatni, mivel ez egy valóban nehéz opera.”

Az operaelőadások mellett a magyar balettművészet is bemutatkozik New Yorkban. Három estén keresztül a nézők balett előadásokat láthatnak majd. Az Operaház vendégszereplésének a négy operán és a három balett előadásán kívül még két gálakoncerttel is bemutatkozik New Yorkban.

“Hazám, hazám, Te mindenem…”

Bánk Bán Molnár Levente

Két esztendővel ezelőtt a magyar ENSZ Misszió az ENSZ épületében, a közismert Közgyűlési teremben ünnepelte 1956 hatvanadik évfordulóját. Tudósítóként, akkor azt írtam, hogy “jó volt magyarnak lenni New Yorkban”
Az október 30-i operaházi bemutató estéjén ugyanezt lehetett érezni a Koch Theaterben. A nemzetközi közönség állva tapsolta, s köszönte meg az Operaház művészeinek az előadás végén azt az élményt, amiben része lehetett.

A közönség rendkívül vegyes volt. Számos magyar hangot lehetett hallani a teremben. A tudósító mellett a nézőtéren nagyon sok magyar foglalt helyet.
A közönség egyik tagja az előadás után a ruhatárban a kabátokra várva azt mondta tudósítóknak, hogy “az előadás során háromszor is nagyot sóhajtottam. Először a bordal hallatán. Nagy sóhaj tört fel belőlem amikor Tiborc panaszát hallottam, de az igazi nagy sóhaj akkort tört fel belőlem, amikor felhangzott a “hazám, hazám te mindenem”. Már régen élek itt New Yorkban, de mindig erősen megdobban a szívem, ha meghallom ezt.”
Az egyik mellettünk álló néző megjegyezte: “Igen, igen, ez igaz, én is így érzem, de Tiborc panaszát hallván, azt gondolom, hogy ez az opera, akár ma is játszódhatna.”  

Emlékezzünk meg az előadást sikerre vivő művészekről: II. Endre: Bakonyi Marcell, Gertrud: Németh Judit, Ottó: Horváth István, Bánk bán: Molnár Levente, Melinda: Szemere Zita, Tiborc: Rácz István, Petur bán: Haja Zsolt, Biberach: Cseh Antal, Királyi tiszt: Irlanda Gergely voltak. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezte, a karmester: Kocsár Balázs volt.

A Bánk Bán bemutatóját megelőző estén kezdődött meg New Yorkban a magyar kultúrát népszerűsítő kéthetes rendezvénysorozat. Az események első produkciói a két évvel ezelőttről megismert “fényfestés”, a New York egyik hídjára történő vetítés volt, illetve az angliai “Got Talent” című vetélkedő döntőbe került csapata, a Fricska mutatott be magyar néptáncot.

WBPI / Barát Tamás
Fotók forrása: Magyar ENSZ Misszió twitter oldala, Magyar Állami Operaház weboldala.

Szerkesztőségünk ezúton szeretne köszönetet mondani a magyar ENSZ képviseletnek, Bogyay Katalin Nagykövetnek a tudósítás illusztrációiért.
A Bán Bánt, Molnár Leventét ábrázoló kép a Magyar Állami Operaháztól származik.