Orbán Viktor a Várba költözéséről kifejtette

A KORMÁNYNAK AZ ORSZÁG MINDEN EGYES TÉRSÉGE EGYFORMÁN FONTOS

 

A kormánynak az ország minden egyes térsége egyformán fontos – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

A kormányfő nemzetbiztonsági átvilágításáról kérdezték, válaszában elmondta, Magyarországon egyértelmű jogszabályok vannak, a miniszterelnököknek pedig kötelező ezeknek alávetniük magukat, „én is ezt szoktam tenni”.

„URIZÁLÁSÜGYBEN MEGÉRTI, HOGY A SZOCIALISTÁKNAK ROSSZ A LELKIISMERETÜK, HISZEN MINDHÁROM UTOLSÓ MINISZTERELNÖKÜK MULTIMILLIÁRDOS VOLT.”

Hozzátette: a nemzetbiztonsági átvilágítás és a lusztráció két különböző dolog. Utóbbinak az első magyar parlament minden képviselőjét alávetették, nemzetbiztonsági szempontból pedig a közjogi méltóságok az Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelése alatt állnak – közölte.

Orbán Viktor a Várba költözéséről kifejtette: nagy különbség van a nemzeti és az osztályharcos gondolkodás között, „a mi felfogásunk szerint mélyről jönni nem érdem, hanem állapot, érdem önöknél volt. (…) Nálunk nem az dönti el az emberek értékét, honnan jönnek, hanem az, hová tartanak, és milyen munkát végeznek”. Hozzátette, nem költözik sehová, a XII. kerületi Cinege utcában lakik, és ott is fog, a miniszterelnöki és a miniszteri munkahelyeket pedig jogszabályok határozzák meg, rezidenciát nem vesznek igénybe. Megjegyezte továbbá: urizálásügyben megérti, hogy a szocialistáknak rossz a lelkiismeretük, hiszen mindhárom utolsó miniszterelnökük multimilliárdos volt.

Fotó: fidesz.hu

A Várral kapcsolatban azt is mondta a kormányfő, hogy míg „a kommunisták a Várat lerombolták”, addig a jelenlegi kormány elkötelezett a történelmi hagyományok helyreállítása mellett.

Orbán Viktor a vidék kérdésköréről elmondta: a kormánynak az ország minden egyes térsége egyformán fontos. „Elég sokan vagyunk, akik falvakból jöttünk, és a falusiakat képviseljük” – mondta. Azt is megjegyezte, hogy „a falusiak a Fideszre szavaztak, az LMP-re pedig nem szavaztak”. Orbán Viktor kitért arra: mind a Modern városok, mind a Magyar falu programnak megvannak a költségvetési forrásai. Utóbbi három fő iránya a falusi lakhatás, az alsóbbrendű utak felújítása, valamint óvodák, bölcsődék építése, bővítése – mondta.

A kormányfő az Óbudai Gázgyárról elmondta, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal és a Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapest vízellátása biztonságos. A kormányhivatal azt is közölte, hogy az Óbudai Gázgyár területén nincs a lakosságot ellátó vízbázis, ezért az eset nem fenyegeti a főváros ivóvízellátását – közölte. A Fővárosi Vízművek szerint a vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval a határérték alatt vannak – szögezte le. A kormányfő azt kérte a képviselőtől, hogy tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

Orbán Viktor egy jobbikos képviselőnek adott válaszában elmondta, hogy semmilyen díjat nem tud odaítéli senkinek, aki vállalkozással foglalkozik, mert nincs ilyen kormányzati díj. Érdekesnek nevezte, hogy a képviselő tudja annak a székesfehérvári beruházásnak a győztesét, amiről a kormány még nem hozott semmilyen döntést. Kijelentette: ha magyar sportegyesület, sportoló, művész, tudós vagy vállalkozó nemzetközi eseményen vesz részt, akkor oda el fog menni, ha ezt a munkája lehetővé teszi.

Orbán Viktor a BMW-gyárról egy szocialista képviselőnek adott válaszában közölte, hogy a kormány számára minden település egyformán fontos. Hozzátette, hogy több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen. A kormányfő úgy fogalmazott: megérti, ha magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával. Megjegyezte, hogy a régiós eloszlások alapján a kormány Kelet-Magyarországon 16 ezer projektet támogatott háromezer milliárd forint értékben, míg Nyugaton 11 ezer projektet 2400 milliárd forint értékben.