A Mazsihisz biztonsági munkája messze kiemelkedik

A Mazsihisz biztonsági munkája messze kiemelkedik

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a pittsburghi tragédiáról, de szóba kerültek még azok a megbeszélések, események is, amelyeken az elmúlt időszakban szerepet vállalt. Mindezek mellett a zsidó vezető beszélt a Mazsihisz által megfogalmazott három pontról a menekültek ügyében.

A pittsburghi zsinagógában lezajlott mészárlásról a Mazsihisz vezetői a Limmud fesztiválon értesültek. A fesztivál, amelyet a Limmud Alapítvány hívott életre azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tanítsa a zsidókat és az érdeklődő nem zsidókat. Amikor megkapták a hírt, a résztvevők azonnal megemlékeztek az áldozatokról, még a fesztivál keretein belül. Másnapra, vasárnapra a Mazsihisz megszervezett egy emlékező istentiszteletet a Frankel utcai zsinagógába, ahová meghívták az amerikai és az izraeli nagyköveteket is. Mind a Mazsihisz elnöke, mind a nagykövetek megemlékeztek az áldozatokról.

Ami a hazai zsinagógák biztonsági helyzetét illeti, az elnök beszámolt arról, hogy egyrészt létezik a Mazsihisznek egy saját biztonsági szolgálata, amelyik napi kapcsolatban van a magyarországi rendvédelmi szervezetekkel, a Mazsihisz vezetése pedig nemrégiben tárgyalt a bizonsági helyzetről a belügyminiszterrel. Sem a rendőrségtől, sem a különböző társszervezetektől nem érkezett jelzés olyan információról, ami a kockázatok emelkedését jelezte volna a magyarországi zsidó közösség felé.

Arra a kérdésre, hogy egy olyan helyzetre, ami Pittsburghben fordult elő, fel lehet-e készülni, Heisler András azt felelte, nem lehetséges, hiszen az emberi őrület határtalan tud lenni, de az is biztos, ha van biztonsági szolgálat, akkor lehetséges a „károkat csökkenteni.

A Mazsihisz elnöke beszámolt korábbi programjairól. Járt Kolozsváron, a Kolozsvári Zsidó Napokon, amelyet már negyedszer sikerült megrendeznie a Mazsihisznek. Ez az esemény immár teljesen beépült a város kulturális életébe, minden programon teltház volt, hatalmas sikerrel. A Kolozsvári Zsidó Napok költségeit a Mazsihisz és a magyar állam közösen állja – tette hozzá az elnök. Ez az esemény fontos az erdélyi magyaroknak is, hiszen a magyarul folyó zsidó rendezvényen nagy örömmel jelennek meg a nem zsidó magyarok is, ez számukra is egy ünnep. Persze az is igaz, hogy mind a zsidóságnál, mind pedig a magyarságnál megtalálható egy erős asszimilációs folyamat, ahogy az is igaz, hogy igencsak megváltozott a város nemzetiségi összetétele, mára már alig több mint 10 % a magyarok aránya. Mindezek mellett Kolozsvár egy igazi vibráló diákváros, a maga egyetemeivel, főiskoláival.

Kolozsvárt követően az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) meghívására Lisszabonban járt a Mazsihisz elnöke egy biztonsági fórumon, ahol 44 országból jöttek össze közösségi vezetők, biztonségi szakemberek. Heisler András jelezte, hogy a Mazsihisz biztonsági munkája kiemelkedik a többi tagszervezet közül. Tevékenységüket az EJC elismeri és támogatja. Mindenesetre Magyarországon az is komoly segítséget jelent, hogy a rendőrséggel, a biztonsági szolgálatokkal kiváló kapcsolata van a Mazsihisznek.

A biztonsági helyzet és a növekvő migráció közti összefüggés kapcsán Heisler András felidézte a Mazsihisz három évvel ezelőtt elfogadott álláspontját, ami három pontból áll. A zsidó szervezet szerint az a gyakorlat, ami 2015-ben valósult meg, amikor is ellenőrizetlen nagy tömegek rohantak át Európán,  rossz gyakorlat volt. Szigorú kontrollra, ellenőrzésre van szükség.

Ugyanakkor azt is rögzítették, hogy a menekülteket, migránsokat csakis az emberi jogok, az emberi méltóság tiszteletben tartásával lehet kezelni.

A harmadik pont pedig azt mondta ki, hogy ezt az egész folyamatot semmiféle gyűlöletbeszédre nem szabad kihasználni.

Az elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban járt még Pozsonyban is, a V4-es országok zsidó vezetőinek találkozóján. Az első ilyen rendezvény a Mazsihisz kezdeményezésére jött létre három évvel ezelőtt, azóta rendszeresek az egyeztetések. A V4-es zsidó vezetők már elérték azt is, hogy a cseh hitközségi elnök számára lobbiztak egy helyet a Zsidó Világkongresszus egy testületében, de ezen túlmenően az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatását követően a szóba került a V4-es országok miniszterelnökeinek izraeli együttes látogatását közös levélben támogatták a zsidó szervezetek vezetői is.

Heisler András beszélt arrólhogy minden lehetséges helyen felléptek és fellépnek a nagy zsidó nemzetközi érdekvédelmi szervezetek, ahol a kóser vágást, vagy pedig a fiúgyermekek nyolcnapos korában végrehajtandó körülmetélést kifogásolják. Ezzel szemben Magyarországon a kormány mindezeket a vallásszabadság részeként kezeli. Ebben a tekintetben a magyar zsidóság helyzete sokkal jobb, mint számos nyugat-európai ország zsidó közösségeié.