Idén több mint ezer fiatal jön majd el a Rákoskeresztúri temető Nemzeti Gyászparkjához

Idén több mint ezer fiatal jön majd el a Rákoskeresztúri temető Nemzeti Gyászparkjához

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete vezetője beszélt az 1956-os megemlékezésekről, de természetesen szóba kerültek még az intézet és mások által is kezelt sírok ügye is.

A NÖRI idén is a hagyományoknak megfelelően október 22-én tartja megemlékezését a Műegyetemnél, a hősök falánál, ahol elsősorban a még élő ötvenhatosok, az ő utódai jelennek meg. Ezt követi majd az ünnepi gyűlés az egyetem aulájában, majd utána a résztvevők közösen egy fáklyás felvonulást is tartanak a Bem térig. Az ünnepi megemlékezés a Műegyetemnél délután kettőkor kezdődik, idén a fő szónok Rétvári Bence lesz, az EMMI parlamenti államtitkára. Az egyetem aulájában Boros Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszél, a fáklyás felvonulás végállomásán a Bem téren pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartja meg ünnepi megemlékezését.

Az 1956-os forradalom megemlékező rendezvényei közül a főigazgató asszony beszélt még Fónay Jenő emléktáblájának a felavatásáról, amelyre november 4-én, a Nemzeti Gyásznapon kerül sor a Kisfogházban.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin megemlítette, az 1956-os megemlékezések során is fontos, hogy minél több fiatal jöjjön el a rendezvényekre, hogy valóban legyenek, akik megemlékeznek, akik tovább tudják vinni a forradalom üzenetét. Külön kiemelte a főigazgató asszony, hogy idén több mint ezer fiatal jön majd el a Rákoskeresztúri temető 301-es parcellájához, az ott működő Nemzeti Gyászparkhoz, valamint a nemrégiben átadott Látogatóközponthoz.

Szóba került még a NÖRI legújabb kihívása, a turisztikai iparágba való belépés, a NÖRI vezetője szerint a Fiumei úti sírkert, valamint a Salgótarján utcai zsidó temető már most is rengeteg látogatót vonz, egyre több csoportot fogadnak ezeken a helyeken, minden alkalommal korszerű idegenvezetéssel.

Minden, a NÖRI által gondozott temetőben, emlékhelyen várják az embereket, a megemlékezőket, különös tekintettel az 1956-os megemlékezésekre, a Rákoskeresztúri temetőben. Itt jelentős kormányzati támogatással hoztak létre egy egységes emlékhelyet, két éve adták át a korszerű Látogatóközpontot. Itt folyamatosan, nem csak az emléknapokon várják a kihelyezett történelemórákra a diákcsoportokat többek között.

A főigazgató asszony beszélt arról is, hogy a NÖRI és annak jogelődje is mindent megtesz azért, hogy ne történhessenek meg olyan esetek, mint Csontváry Kosztka Tivadarral, akinek a csontjait 1953-ban utódok hiányában kitették a temetőből. Az intézet által kezelt több mint hatezer sír esetében ilyenek nem fordulhatnak elő, azokat védi az állam. Az egyszerű emberek esetében is egyre kevesebbszer fordulnak elő ilyenek a NÖRI vezetője szerint, mert ma már úgy véli, sokkal jobban odafigyelnek a sírhelyek újbóli megváltására, sőt az intézet is folyamatosan kap megkereséseket civil egyesületektől különböző emberek sírja ügyében. Sokkal jobban figyelünk egymás sírjaira is – tette hozzá Radnainé dr. Fogarasi Katalin.