A választó egy nagyon kényes publikum, akiknek minden pillanatban el kell nyerni a bizalmukat

A választó egy nagyon kényes publikum, akiknek minden pillanatban el kell nyerni a bizalmukat

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a jövő évi választásokról, különös tekintettel az önkormányzatiról, amelyért ő felel a Fideszen belül. Mellette szóba került még a kompromisszumkészség és a 2019-es Maccabi Európa Játékok is.

A politikus beszámolt arról, hogy az Országgyűlés több mint négyötödös arányban fogadta el azt a határozatot, amelyben elutasítják a Sargentini-jelentést, valamint felhívták a kormányt, hogy tegyen meg minden lépést, a jelentés elfogadásának a körülményeit, az abban foglaltakat terelje jogi útra, azt támadja meg az Európai Bíróság előtt.

Kósa Lajos lett megbízva a Fideszben az önkormányzati választásra való felkészülésért, a kampány stratégiájának a kidolgozásáért, mint hozzátette nem valószínű, hogy a Sargentini-jelentés szerepet kap majd a kampányban, már azért sem, mert ez majd a tavaszi EP kampányban kap szerepet, hiszen az a választás az egész Európai Unió jövőjét hivatott majd eldönteni. Ennek eredménye persze lesz valamilyen hatással az önkormányzati választásra, ahol azonban sok más kérdés is felmerül majd.

A Sargentitni-jelentés kapcsán, a glolablisták-antiglobalisták, Európai Egyesült Államok-pártiak, nemzetállampártiak, bevándorlást támogatók-azt ellenzők között húzódik az a törésvonal az EP választásokon a politikus szerint, ami eldönti, hogy milyen erők is lesznek az új Európa Parlamentben többségben.

Tarlós István újbóli jelölése, az azt megelőző hírekkel kapcsolatban Kósa Lajos leszögezte, soha nem is állt szándékában a kormánypártoknak jelentősen átalakítani a választási struktúrát, véleménye szerint most a kampány előtt maximum néhány apróbb helyen lehet javítani a törvényt, már ha egyáltalán érdemes. Hozzátette azt is, a közvetlen polgármesterválasztás 1994 óta elfogadott, azt soha senki nem akarta megváltoztatni. A választásban vannak nagyon fontos helyek, mint a főváros, a megyeszékhelyek, a nagyvárosok, vannak szimbolikus települések is, mint Hódmezővásárhely, de Szeged is idesorolható, ahol jobban figyelnek majd az önkormányzati választás eredményére a politikai közélet szereplői. Egy biztos, a Fidesz szeretné mindenhol megnyerni magának a választókat, a képviselő szerint nagyon jó programokkal állnak elő a jelöltek, a kormányzat is, mint például a Modern Városok Programja. Kidolgozás alatt van a falvaknak szóló fejlesztési program, amelyet Gulyás Gergely miniszter vezet.

Arra a kérdésre, hogy miként kívánja megszólítani, magának tudni a jobboldali választókat a vezető kormánypárt, a politikus elmondta, olyan nincs, hogy a választók valamely párté lennének. A választó egy nagyon kényes publikum, akiknek minden pillanatban el kell nyerni a bizalmukat. Egy nagy pártnak mindig arra kell törekednie, hogy minél több embert szólítson meg, így a Fidesz, mint egy igazi néppárt, nem csak a törzsszavazóit kívánja megszólítani, arról nem is beszélve – tette hozzá a képviselő, hogy egy jó polgármester az képes átívelni a választók pártszimpátiáján is. Saját példáját is elmondta, ő, amikor még Debrecen polgármestere is volt, akkor országgyűlési képviselőként kapott 48-51 százalékot, addig polgármesterként majdnem 75-öt.

A Fidesz azt szeretné jelezni a választóknak, hogy gondolkozzanak el azon, kinek a kezébe adják a városukat, településüket. Azoknak adják-e, akik semmilyen összefogásra, kompromisszumra sem képesek, akik önmagukkal is állandóan vitatkoznak, netán annak adják a bizalmat, aki képes egy szélesebb összefogásban gondolkodni a saját településük érdekében. Olyanokra, akik nem végvári vitézként mutatják magukat, hanem képesek összefogni a kormánnyal a fejlődés érdekében, hogy minél többet tudjon az adott település megnyerni magának az ország prosperitási eredményeiből. Legyen új, felújított játszótér, orvosi rendelő, legyenek rendesen leaszfaltozott utak, minden, ami a hétköznapokat is befolyásolja.

Ami az összefogást, a kompromisszumot illeti, Kósa Lajos elmondta, éppen az általa vezetett parlamenti bizottságban is most készül egy olyan előterjesztés, amelyhez sikerült megnyerni azokat a képviselőket is, akikkel egyébként a kormánypártok semmilyen más kérdésben nem értenek egyet. Ez egyébként a rendőri és a honvédségi túlmunka elismerését rendezi.

A debreceni sportlétesítmények és a 2019-es Maccabi Európa Játékok kapcsán Kósa Lajos nem tudta megmondani, hogy mivel a tervezett fővárosi helyszínek nem készülnek el időre, lesznek-e esetlegesen olyan események, amelyeknek Debrecen adna otthont. Mindenesetre a képviselő, egyeztetve a város vezetésével már megkereste a játékok hazai szervezőit, az MTK elnökét, Deutsch Tamást, hogy szükség esetén használhatják a debreceni helyszíneket, hiszen ott van a Főnix Csarnok, van uszoda, van egy atlétikai stadion, arról nem beszélve, hogy van egy nemzetközi reptere is a városnak. Debrecenben van az ország legnagyobb vidéki zsidó közössége, amellyel a városnak hagyományosan kiválóak a kapcsolatai.