A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Kövér László házelnök az LMP-frakció öt tagját kizárta az Országgyűlés hétfői ülésének hátralévő részéről, mert képviselőtársuk, Ungár Péter napirend előtti felszólalása közben tiltott személtető eszköz használtak: táblákat mutattak fel, amelyen a tandíjat ellenző idézetek szerepeltek Orbán Viktortól. A kizárt képviselők az ülés további részében nem szólalhatnak fel és hétfői tiszteletdíjukra sem tarthatnak igényt. Ungár Péter úgy fogalmazott: a tandíj „nekem személyesen nem fog problémát okozni, és az önök gyermekeinek sem fog problémát okozni”, de azoknak igen, akik önökre szavaztak. Szerinte mindegy milyen álszót találnak ki a tandíjra, az akkor is tandíj marad, ha fejlesztési részhozzájárulásnak hívják. Kijelentette: a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs Magyarországon tandíj. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: 2008-ban kellett volna a tandíj ellen tiltakozni, akkor kellett volna kiállni a szociális népszavazás mellett. Valótlannak nevezte, hogy a Fidesz-KDNP tandíjassá tenné a felsőoktatást és kijelentette: a Fidesz-KDNP mindig is a tandíj ellen volt, és ez így is lesz. Úgy vélte: az ellenzék a legalapvetőbb parlamenti szabályokat sérti meg, miközben mástól megköveteli a jogállamiságot.

 

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabály célja az emberélet megmentése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közlése szerint a jogszabállyal megelőzhető, hogy a hajléktalanok télen kihűljenek közterületen vagy erdőben, másrészt az is cél, hogy azok is eljussanak a szálláshelyekre, akik még mindig az utcán élnek. Hozzátette, van még szabad kapacitás, és eddig is volt. „Azt józan ésszel mindannyian beláthatjuk, hogy a hajléktalanságból való kitörés az valahol ezeken az átmeneti szállásokon keresztül vezet, onnan kaphatnak szociális segítséget, ruhát, munkalehetőséget, közmunkát vagy képzést” – fogalmazott.

 

A Párbeszéd az Alkotmánybíróságon készül megtámadni a hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályt. Az ellenzéki párt azt kifogásolja, hogy a hatóságok megsemmisíthetik a hajléktalanok lefoglalt vagyontárgyait. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Fidesz a hajléktalanok és nem a hajléktalanság ellen hirdetett háborút. „Kifáradt az eddigi ellenségkép”, a kormánynak a „nem létező migránsok, a szerencsétlen, Magyarországon nem is jár menekültek helyett” új ellenségre van szüksége, ezért összehangolt támadást kezdtek a hajléktalanok ellen – mondta a politikus. Az alkotmánybírósági beadványhoz ötven képviselő támogató aláírására van szükség, a Párbeszéd a tervek szerint még hétfőn megkezdi ezek összegyűjtését.

Az MSZP szerint törvénybe kell foglalni, hogy a bank feladata bizonyítani, megfelelően tájékoztatta az adóst a devizahitel felvételekor. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese egy köteg papírt felmutatva azt mondta, ez a két kilogramm papír 270 oldalnyi táblázatot tartalmaz, amelyet meg kell értenie az adósnak, és ahhoz, hogy beperelje bankját, neki egy ugyanilyen dokumentumot kell előállítania. A Kúria szerint ezt jelenti az ügyfél megfelelő tájékoztatása – tette hozzá. Elmondta, a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló testületének múlt heti állásfoglalása szerint a magyar bíróságok eddigi döntései megfeleltek az EU fogyasztóvédelemi előírásának. Szerinte ez az álláspont szembemegy az Európai Bíróság szeptemberi döntésével.

 

A minél önállóbb élet elősegítése a legnagyobb segítség a fogyatékossággal élő, köztük a vakok és gyengénlátó emberek számára, ezért a kormány is ezt tartja a legfontosabb feladatnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének rendezvényén azt mondta, a kormányzati támogatásokkal is elsősorban a fogyatékossággal élők önállóságát akarják segíteni, ennek pedig az egyik kulcsa a foglalkoztatás. Jelezte: a 2010-es 18 százalékról 40 százalékra emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. A fehér bot nemzetközi napja alkalmából tartott eseményen bejelentette: a kormány döntése értelmében 117 millió forintot biztosítanak a most centenáriumát ünneplő szervezet Hermina úti székháza homlokzatának, illetve kultúrtermének felújítására, további csaknem 33 millió forintot a rendezvényekre.

Külföld:

 

A politika szereplői iránti bizalom megcsappanásának tulajdonítható a bajorországi tartományi választás eredménye – mondta Angela Merkel német kancellár. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, és szinte mindenütt megközelítették vagy el is érték a teljes foglalkoztatottságot, de „ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikai szereplőkben”. A szövetségi kormány megalakítására és az utóbbi 12 hónapra visszatekintve meg kell állapítani, hogy nagyarányú bizalomvesztés történt. Ez a CDU/CSU pártszövetségre is vonatkozik, amelytől a választók „elvárják, hogy egységesen tevékenykedjen” – mondta a kancellár. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány – a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója – munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni, ezért a vasárnapi bajorországi választás tanulsága számára az, hogy nagyobb erővel kell dolgoznia a kormány iránti bizalomért és azért, hogy az eredmények „láthatóvá váljanak”.

 

Az Európai Unió (EU) fokozottan készül arra a lehetőségre, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik a tömbből jövő tavasszal – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője. Továbbra is keményen dolgozunk az egyezményért, de jobban készülünk az előre nem látott eseményekre – mondta Szkínász. A hétvégén újra megfeneklett a tárgyalás a felek között. A szóvivő megismételte Michel Barnier uniós főtárgyaló vasárnap esti megállapítását, amely szerint továbbra sem született megoldás a kulcskérdésekben. Szkínász megerősítette, hogy a szerdai európai uniós csúcstalálkozó előtt már nem lesz újabb tárgyalási forduló. A Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, amelynek külső támogatásával a Theresa May vezette Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, hétfőn azt hangoztatta, hogy „valószínűleg elkerülhetetlen” Nagy-Britannia kilépési egyezmény nélküli távozása az EU-ból.

Megkezdődött az alkotmánymódosítás vitája a macedón parlamentben, és amennyiben a javaslat kétharmados támogatottságot kap, a nyugat-balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni. A kétharmad megszerzése érdekében a kormányfő amnesztiát ígért az ellenzéknek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormánykoalíciónak megvan-e az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatottsága, vagyis hogy a 120 képviselő közül legalább 80 igennel fog-e szavazni. A balközép kormány javaslatának a helyi sajtó jelentése szerint eddig 71 biztos támogatója van a törvényhozásban. A további szavazatok megszerzése érdekében Zoran Zaev miniszterelnök kijelentette: amnesztiát kapnak azok az ellenzéki politikusok, akik ellen eljárás indult, mert tavaly áprilisban a feldühödött tömeg tagjaiként betörtek a parlamentbe.

 

Belső vizsgálat lefolytatására kérte fel Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király az államügyészt az október 2-án eltűnt szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsí ügyében – közölte egy szaúd-arábiai hivatalos forrás. A király a vizsgálatot az isztambuli török-szaúdi közös nyomozócsoport által összegyűjtött információk alapján rendelte el – mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás. Hozzátette: a nyomozás időtartama egyelőre nem ismert, de az államügyészt megkérték, hogy gyorsan végezze el a munkát. Török diplomáciai forrás szerint Ankara ugyanakkor újra elrendelte Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának átkutatását, amit már egy hete bejelentett, akkor azonban a két ország végül megegyezett az ügy közös kivizsgálásában.

Irán részt vesz Szíria újjáépítésében a polgárháború után – mondta Bahrám Gasszemi iráni külügyi szóvivő. Hangsúlyozta, hogy országa az elmúlt években aktívan segítséget nyújtott Damaszkusznak a terrorizmus elleni harcában, és továbbra is jelen kíván lenni a térségben, a polgárháború lezárása utáni újjáépítési folyamatok közreműködőjeként, ami – tette hozzá – remélhetőleg hamar elindul. „Irán tervei szerint magánbefektetői, üzletemberei és iparvállalatai részt vesznek majd Szíria háború utáni rekonstrukciójában” – fogalmazott a szóvivő. Az iszlám köztársaság a 2011 óta dúló szíriai belháborúban a Bassár el-Aszad  elnök vezette damaszkuszi kormányzat támogatója.

 

Újra megnyílt négy év után a Golán-fennsíkon, Kunetránál Izrael és Szíria között létesített átkelőhely. Bejelentették, hogy első lépcsőben az ENSZ-katonák járhatnak át a határállomáson, majd – további döntéseket követően – ismét Szíriába utazhatnak rajta a korábbi gyakorlatnak megfelelően civilek, elsősorban a Golán-fennsíkon élő drúz kisebbség tagjai is. A határ szíriai oldala az utóbbi években a szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad szíriai elnök központi hatalma ellen lázadók ellenőrzése alatt állt, és többször is gazdát cserélt, s szünetelt a személy- és az áruforgalom. A szíriai felkelő erők 2014 augusztusban foglalták el a határ szíriai oldalát, majd az ENSZ-katonák – több ellenük irányuló emberrablás után – kénytelen voltak áttelepülni Izraelbe.

 

Gazdaság :

 

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek. A törvény elfogadása sok olyan takarékoskodót kizárhat a lakásvásárlásból, akinek nincs gyermeke vagy nem ígéri, hogy lesz. Ismert, az állami támogatás összege most még a betett összeg 30 százalékára rúg, de évenként legfeljebb 72 ezer forint. Bánki indoklása szerint a megszüntetéssel az államkasszában megspórolt pénzt a CSOK bővítésére irányítják át. Az indoklásban az is szerepel, hogy a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de egyáltalán nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

 

Időjárás:

 

Kedden a Dunától keletre folytatódik a napos idő, a Dunántúlon viszont felhősebb lesz felettünk az ég, estefelé nyugaton, északnyugaton néhol az eső is csepereghet.

Az ország középső harmadán és északnyugaton megélénkülhet a délkeleti szél. Hajnalban 1-9, napközben 19-25 fok között alakul a hőmérséklet. Reggelre foltokban pára, köd kialakulhat.

Kedden sem lesz front a térségünkben. A reggeli hideg, helyenként párás, ködös időben azonban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. A vérnyomás-panaszokkal és a keringési rendellenességgel élőknél a nagy napi hőingás okozhat kellemetlenséget. A meleg időben fáradékonyabbak, tompábbak lehetünk, koncentrálási problémák előfordulhatnak. A szelesebb tájakon fejfájás, nyugtalanság jelentkezhet. A kellemes időben érdemes lesz minél több időt a szabadban tölteni, így erősíthetjük immunrendszerünket.