A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők kedden szavazhatnak a Sargentini-jelentésre megfogalmazott válaszról, szerdán pedig a tavalyi költségvetés zárszámadását tárgyalják. Az ülés hétfőn 13 órakor, két közelmúltban elhunyt korábbi országgyűlési képviselőre, Kőrösi Imrére (MDF) és Mózes Mihályra (SZDSZ) történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Az interpellációk ezúttal is két órában hangozhatnak el, ezt azonnali kérdések követik hatvan percben. Kedden reggel 9 órától napirend előtti felszólalások hangozhatnak el a szavazások előtt. A Ház ekkor dönthet a Fidesz-KDNP képviselőinek azon határozati javaslatáról, amely az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentésre ad választ. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője korábban azt mondta, a dokumentum arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A 2019-es európai parlamenti (EP-) választás tétje Magyarország számára az ország által megkötött szerződések betartásáról és éppen ezért a nemzeti önvédelemről szól – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely értékelése szerint jelenleg egyes politikai erők az Európai Uniót egyébként nem érintő területeken próbálnak egy Magyarország és Európa számára elfogadhatatlan és komoly veszélyt hordozó ideológia jegyében újra és újra beavatkozni. Ezek a törekvések demokrácia- és jogellenesek, nem áll mögöttük választói akarat, és ellentétesek azokkal a szabályokkal, amelyek az EU működését meghatározzák – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ezekkel szemben demokratikus alapon lehet fellépni, erre pedig jó alkalom lesz a jövő májusi EP-választás.

Tizenhétezer család jogosult a gyermekek otthongondozási díjára (gyod), amely jövőre egységesen havi bruttó százezer forintra nő – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin azt mondta, a juttatást minden szülő megkapja, aki önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik otthon. A jogosultság független a gyermek korától. Hangsúlyozta, a gyod a következő három évben folyamatosan emelkedik, 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget kapják majd az érintettek. Azoknál a családoknál, ahol más közeli hozzátartozót gondoznak, megmarad a jelenlegi három kategóriás ápolási díj, de ennek is emelkedik az összege. Január 1-től 15, a következő három évben pedig öt-öt-öt százalékkal, tehát összesen harminc százalékkal – tette hozzá az államtitkár.

Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet 15 órától – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kétnapos ünnepségsorozat október 22-én 14 órakor az 1956-os műegyetemi emlékműnél, a Nemzeti Örökség Intézetével együttműködésben szervezett megemlékezéssel kezdődik. Köszöntőt mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Kovács Zoltán elmondta: október 23-án 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. 10 órától ingyenesen látogatható az Országház. 15 órától Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Terror Háza Múzeumnál. 20 órától a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies ad koncertet a Millenáris B csarnokában. Az esemény ingyenesen látogatható, a jegyeket az Eventim hálózatán keresztül lehet igényelni a Szabadságkoncertre.

Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt elmondta: a Fidesz tíz éve feltett kérdését nyújtják most be újra, hogy kiderüljön, a kormánypárt továbbra is beengedi-e a fiatalokat a főiskolákra és egyetemekre, vagy elzárja előlük a továbbtanulás lehetőségét. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?” – ismertette kérdésüket a Párbeszéd politikusa, aki szerint a Fidesz először a Budapesti Corvinus Egyetemet, majd valamennyi intézményt privatizálni kívánja, amivel az eddig is nagyon igazságtalan felsőoktatási rendszerben tovább szűkítené a hozzáférést a továbbtanuláshoz.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az áfa csökkentése érdekében és állítsa le a szociális kiadások további lefaragására irányuló kezdeményezéseket. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke közölte: az Orbán-kormány inflációt, növekvő élelmiszerárakat és csökkenő szociális támogatásokat kínál a leginkább rászorulóknak a családok évében. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy a kapcsolódó európai parlamenti javaslatokat elfogadva tegyen azonnali intézkedéseket az áfa csökkentése érdekében, állítsa le a szociális kiadások további lefaragására irányuló kezdeményezéseket és dolgozzon ki átfogó tervet a legnehezebb körülmények közt élő emberek megsegítésére.

Ahhoz, hogy ne nőjön tovább a szén-dioxid koncentráció, hetven százalékkal csökkenteni kellene a kibocsátást, de 2017-ben ez két százalékkal emelkedett – mondta Mika János klímakutató. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint sürgős intézkedésekre van szükség a párizsi klímaegyezményben vállalt cél eléréséhez, azaz, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a globális felmelegedést. Mika János a klímaváltozás okozatai között említette a hőmérséklet emelkedését, a gleccserek olvadását és a tengerszint emelkedését. Az okok között az üvegházhatású gázok kibocsátását kell említeni, egyre többet bocsátunk ki belőlük, egyre több marad a levegőben. „Még ha állandó értéken tartanánk az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor is egyre több lenne, mert amit kibocsátunk, az 70 százalékkal több, mint amennyit a természet fel tud dolgozni” – mondta a professzor. A klímaváltozás kezeléséhez átfogó társadalompolitikai változásokra van szükség: mindenkinek másképp kellene élnie, hogy a jövő jobb legyen – emelte ki Mika János, megemlítve az energiával való takarékoskodás és a megújuló energiaforrások használatának fontosságát.

Külföld:
Nagyon kemény válaszlépéssel fenyegette meg a Hamász nevezetű terrorszervezetet Benjamin Netanjahu. A zsidó állam kormányfője közölte, hogy országa képes nagyon határozottan válaszolni a szervezetnek, ha a következő időszakban nem fejezik be a különféle merényleteket. A szokásos heti kormányülésen szóba került az új sorozási törvény ügye is, amit Netanjahu egy nagyon jó kompromisszumnak nevezett a felek között, valamint a miniszterelnök bejelentette, hogy egy új nemzeti programot fogadnak el, ami növeli a motoros kerékpárok, robogók és egyéb járművek használóinak a biztonságát.

Oroszország elismeri, hogy Izrael biztonsága szempontjából mennyire fontos a Golán-fennsík, de nem hajlandó elfogadni, hogy az Izrael része, csak akkor, ha a nemzetközi közösség jóváhagyja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt azt követően közölte, hogy az izraeli miniszterelnök ismét arra szólított fel, hogy ismerje el Oroszország az 1967-ben elfoglalt fennsíkon az izraeli jelenlétet. Benjámin Netanjahu a napokban felkereste a területet egy zsinagóga avatás kapcsán és azt mondta: Izrael a Golán-fennsíkon a környező területek stabilitását is garantálja, jelenlétük pedig egy olyan ősi jogon nyugvó tény, amit a nemzetközi közösségnek is látnia kell – olvasható a Jewish Telegraphic Agency cikkében. Ha Izrael nincs jelen a Golán-fennsíkon, akkor Irán és a Hezbollah a Tiberias-tó partjáig nyomulna – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök. Netanjahu szerint Putyin orosz elnök pontosan ismeri, hogy Izraelnek milyen fontos a biztonsága szempontjából a fennsík. Hamarosan egyébként Putyin és Netenjahu találkozik egymással.

A francia kormány felfüggeszti az izraeli termékek egy részének címkézését. Az államtanács diszkriminatívnak minősítette a Júdea és Szamária területéről érkező áruk megkülönböztetését. A címkézés felfüggesztéséről az Amnesty International (AI) franciaországi irodájának közleményéből értesült a közvélemény. A szervezet felháborodott a döntésen – amit egy per hatására hoztak meg az illetékesek -, mivel az AI a területről származó összes áru behozatalának teljes tilalmát akarta elérni. A francia gazdasági minisztérium illetékes hivatala 2016-ban adott ki egy ajánlást a kiskereskedőknek, hogy tüntessék fel az árukon azt a szót, hogy „telepes”, amennyiben a terméknek Júdea és Szamária, a Golán-fennsík vagy Kelet-Jeruzsálem a származási helye – közölte a Jewsih Telegraphic Agency. Az EU szerint ezek megszállt területek, ahol a zsidó telepesek illegálisan vannak jelen.

Az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése mögött, akinek a múlt héten veszett nyoma, miután bement Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára – mondta Donald Trump amerikai elnök. “Az ügy végére fogunk járni és a büntetés szigorú lesz” – mondta Trump az interjúban. Az amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy Szaúd-Arábia a felelős Hasogdzsi eltűnéséért. “Nagy erőkkel folynak a vizsgálatok és elemzések. Ha ez bebizonyosodna, nagyon mérgesek lennénk. Egyelőre határozottan tagadják. Lehetséges, hogy ők voltak? Igen” – vélekedett az amerikai elnök. Trump elmondta, hogy veje és tanácsadója, Jared Kushner a héten beszélt az eltűnt újságíró ügyéről Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel, aki mindenféle felelősséget tagadott.

Tagadta az ukrán külügyminiszter, hogy Kijev állna a kárpátaljai magyarokat listázó internetes oldal mögött. Pavlo Klimkin hangsúlyozta, hogy kormánya nem támogatja a szélsőséges honlapot. „Ez nem egy állami honlap. Azt nem támogatja sem az ukrán külügyminisztérium, sem pedig bármely más állami intézmény. Az oldalt 2014-ben az ukrán-orosz konfliktus miatt jött létre. Azonban semmiképp nem szabad egy kalap alá venni az Ukrajna ellen kezükben fegyverrel harcolókat a kettős állampolgár kárpátaljai magyarokkal” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Pavlo Klimkin közölte azt is, hogy az ukrán parlament elnökéhez fordul a kettős állampolgár magyarok deportálása érdekében indított aláírásgyűjtési petíció miatt.

Késelés történt egy vonaton az ausztriai Feldkirchben. Sajtóhírek szerint egy 18 éves menedékkérő támadt az utasokra. Amint felszállt a vonatra, minden ok nélkül nekiesett egy 27 éves férfinak. Amikor pedig a többi utas megpróbálta őt lefogni, hirtelen előrántott egy kést és hátba szúrt egy 44 éves utast. Ezután a többiek feltartóztatták, de amíg a rendőrök kiértek, még egy utast megsebesítetett a kezén. A támadót később őrizetbe vették.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta a Törökországban szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádoltak. “Az egész világ az Ön rajongója” – mondta Brunsonnak az amerikai elnök az Ovális Irodában. A lelkipásztor fogadásán jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, továbbá kongresszusi politikusok és vallási vezetők. Donald Trump köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Brunson szabadon bocsátásáért. “Hosszan és keményen tárgyaltunk” a szabadon bocsátás érdekében – szögezte le. Trump hozzátette, hogy nem kötött megállapodást az amerikai lelkipásztor szabadságáért. “Nem kötök megállapodásokat túszokért” – mondta.

Az olasz tisztségviselőknek fel kell hagyniuk az euró megkérdőjelezésével, és „le kell nyugodniuk” a költségvetési vitájukat illetően, mivel már így is károkat okoztak a vállalkozásoknak és háztartásoknak – mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves találkozóján Indonéziában. Az olasz kormány és vezető uniós tisztségviselők között heves vita alakult ki a római kabinet azon terve miatt, hogy jövőre megháromszorozza a költségvetési hiányt, visszalépve attól a korábbi ígérettől, miszerint csökkentik azt. „Az euróval kapcsolatos kijelentések valós károkat okoztak” – jelentette ki az EKB elnöke, hozzátéve: ennek az az eredménye, hogy a háztartások és a vállalatok magasabb kamatokat fizetnek a hitelekért. “A legelső teendő az, hogy megnyugszunk, azután pedig várunk a tényekre” – fogalmazott Draghi, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy megvizsgálják a tényleges kiadási terveket, amelyek eltérhetnek a kormány által kommunikálttól.

Szilárd többsége lesz a cseh parlamenti felsőházban az ellenzéknek az idei részleges szenátusi választás alapján. A parlamenti felsőházban a szenátorok mandátuma hatéves, a testület egyharmada kétévente megújul – ez 27 mandátumot jelent. A 81 tagú testületben ezentúl a kormánykoalíciós ANO mozgalomnak és a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) együttesen csak 20 szenátora lesz, hét az ANO, 13 a CSSD színeiben. Idén mindkét párt csak egy szenátori mandátumot szerzett, de több bársonyszéket elveszített. Az ellenzéki többség alapvetően azt jelenti, hogy a szenátus a jövőben hátráltatni tudja az alsóház, a Képviselőház döntéseinek elfogadását, megakadályozni azonban nem tudja, mert az alsóház végső soron mindig leszavazhatja a felsőház minden döntését. Az idei voksolás győztese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely 10 mandátumot szerzett, s ezzel szenátori klubjának a jövőben 16 tagja lesz, hattal több, mint eddig. “Ez a választás is bebizonyította, hogy az ODS egyre inkább komoly alternatívát jelent az ANO ellenében” – szögezte le Petr Fiala pártelnök.

A legnagyobb észak-írországi unionista párt vezetője szerint az a terv, amelyet az Európai Unió javasol az ír-északír határellenőrzés elkerülésére Észak-Írország és Nagy-Britannia közé emelne vámhatárt. Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője úgy vélekedett, hogy ha az EU terve megvalósul, az Észak-Írországgal kereskedő nagy-britanniai székhelyű üzleti vállalkozások határokba ütköznének. Mint fogalmaz, az Egyesült Királyság egyetlen nemzet, és nem szabad nemzetközi határokhoz hasonló belső határokat emelni területén. A DUP vezetője kimondatlan, de alig burkolt utalást tett arra, hogy ha a kormányzó brit Konzervatív Párt nem ennek jegyében jár el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, a DUP megvonhatja tőle parlamenti támogatását.

Szabadon engedték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki húsz napot töltött börtönben a múlt hónapban tartott, nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt. Navalnij szeptember 24-e óta volt börtönben, azután, hogy előzőleg 30 napot töltött a börtönben, egy másik, januárban szervezett engedély nélküli megmozdulásért. Ez utóbbi eseményen arra szólította fel az embereket, hogy bojkottálják a március 18-ai elnökválasztásokat. A karizmatikus ellenzéki vezető és korrupcióellenes blogger azzal vádolta meg a hatóságokat, azért ítélték börtönbüntetésre, hogy megakadályozzanak egy szeptember 9-i, a helyi választásokkal egy időben tartott, a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen szervezett tüntetést.

Kétszáznegyvenhat, Spanyolország partjai felé tartó bevándorlót mentettek ki több csónakról a Földközi-tengeren a spanyol fejlesztési minisztérium alá tartozó Tengerbiztonsági és Mentési Egyesület (SASEMAR) tagjai. A SASEMAR forrásai az EFE spanyol hírügynökségnek elmondták, hogy a Guardamar Polimnia nevű hajó több művelet keretében vette fel a migránsokat, akiket Almería és Málaga spanyol városokba vittek. A spanyol belügyminisztérium szeptember 30-i adatai szerint 2018-ban 36 674 ember érkezett illegálisan a tengeren keresztül Spanyolországba, csaknem háromszor annyi, mint tavaly.

Franciaországban, ahogy tavasszal a munkaerő-piaci törvények módosítása okán, az utóbbi napokban a nyugdíjreform tervezete miatt vonultak több városban is tüntetők az utcára – mutatott rá Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A francia államfő elnöki programjában azt ígérte, hogy a jelenlegi 42 párhuzamosan futó, sokszor egymásnak ellentmondó nyugdíjrendszert egységessé teszi – emlékeztetett a szakértő. „A franciák számára ez megint a szociális vívmányoknak az a pontja, amiből nem szeretnének semmiképp engedni” – hangsúlyozta. Az egyik legkényesebb kérdés a közszféra és versenyszféra egy kalap alá hozása, a másik a nyugdíjak maximalizálása. Igaz, Magyarországról tekintve a javaslat szerinti maximális évi 120 ezer eurós nyugdíj nem is tűnik annyira felháborítónak. A politikai támogatottsága meg is van a reformoknak – tette hozzá Szűcs Anita. „A macroni politika alapvetően nem egy saját hátországra támaszkodik, hanem tulajdonképpen elcsipegetett szavazókat” – fogalmazott a szakértő, aki szerint nincs kormányválság Franciaországban. Bár átalakítások zajlanak, de ez „megszokott francia recept népszerűségvesztés esetén”. Az erős elnöki program mögött jelentős parlamenti támogatás van” – emelte ki.

Mintegy 10-15 afrikai migráns esett neki a rendőröknek, különféle tárgyakkal megdobálva őket Barcelonában. A Twitteren keringő videón az is látható, ahogy az egyik agresszív bevándorló egy közepes méretű kukát hajított közvetlen közelről a pajzsokkal védekező rendőrsorfalra. A felvételen a hatóság emberei látványosan tétlenek voltak, aminek megvan az oka: a hatályos jogszabályok szerint semmilyen intézkedési jogkörük nincs az ilyen esetekben. A tweet alatt olvasható hozzászólásokban a felháborodott kommentelők többek között a megfelelő jogi szabályozás hiányát kifogásolták.

Gazdaság:

Várhatóan csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon a héten. A hazai üzemanyagárak legutóbb múlt szerdán változtak. Erről még a hétfői árfolyamok, illetve október 3-a óta megfigyelhető alakulásuk alapján döntöttek. Az emelést elsősorban a dollár forinttal szembeni erősödése indokolta, az olaj ára ugyanis már a megelőző szerda óta csökkenni kezdett a 86 dollár feletti szintről. A hazai üzemanyagárakról legutóbb hozott döntés óta az olaj árfolyama a 84-85 dollár körüli szintről péntek délutánig 80-81 dollár közé esett. A durván 4 dolláros, közel 5 százalékos esés mellett a dollár forinttal szembeni gyengülése is az üzemanyagárak csökkentését indokolja. A dollár árfolyama a 283 forint feletti szintről péntekig 280-281 forintig süllyedt, ami megközelítőleg 1 százalékos változást jelent. A két tényező együttesen 5-6 százalékkal csökkenti a hazai üzemanyagárak közvetlenül az olajárral összefüggő komponensét. Miután azonban ez az összetevő csak körülbelül 45-50 százalékát teszi ki a benzinkúti áraknak, az árfolyamváltozások is csak ilyen mértékben érvényesülnek azokban; összességében hozzávetőleg 2,5-3 százalékkal, 10-13 forinttal kerülhetnek lejjebb a magyarországi benzin- és gázolajárak a következő héten, egy vagy két lépésben.

Csökkent a különbség a legtöbbet és legkevesebbet kereső munkavállalók átlagkeresete között Magyarországon – közölte a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Szalai Piroska azt mondta: a felső és az alsó tíz százalék átlagkeresete közötti szorzó 3,7-re csökkent a 2012 előtti 4,2-4,6-ról. Ez az adat már hasonló a szomszédos országokéhoz: a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) országaiban 3,6-3,8-szoros a különbség, Ausztriában 3,3 körüli a szorzó – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az alsó fizetési kategóriák emelkedtek gyorsabban. Azokban az ágazatokban, ahol a legmagasabbak a bérek, mint az infokommunikáció és pénzügy területén, kevésbé növekedtek a bérek, mint például a vendéglátásban.

Az elsőrendű “A” államadós-osztályzati kategóriába minősítette fel Lengyelországot a Standard & Poor’s, mindenekelőtt a lengyel gazdaság erőteljes, kiegyensúlyozott növekedésével és a vártnál jobb költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) Londonban bejelentette, hogy az eddigi “BBB plusz”-ról egy fokozattal “A mínusz”-ra javította a hosszú futamidejű lengyel szuverén devizaadósság osztályzatát. A helyi valutában fennálló hosszú lejáratú lengyel államadósság besorolását a cég “A mínusz”-ról “A”-ra emelte. Mindkét osztályzat kilátása stabil. Indoklásában az S&P kiemelte: a lengyel gazdaság versenyképességét mutatja, hogy az idén az exportszektor állítja elő a lengyel hazai össztermék (GDP) 55 százalékát, jóllehet 2000-ben a kivitel aránya a GDP-ben még alig 27 százalék volt. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a nyitottság jelenlegi mértéke szokatlan az olyan nagy gazdaságok esetében, mint a lengyel.

Könnyű:
85 millió éves tengeri szörny nyomaira bukkantak Kansasben. A leletre még 1991-ben bukkantak rá, de akkor még teljesen mást gondoltak a csontokról, mint most. Aztán az elmúlt 2 évtized során annyit vizsgálták a csontokat, amíg egészen más megállapításra jutottak, és ezt most a nagyközönséggel is megosztották. A lelet bizony egy tyloszaurusz maradványa, ami pedig a moszaszaurusz-félék közé tartozott, tengerekben élő ragadozó szörnyeteg volt (a tenger T-Rexének is nevezik), valami hasonló ahhoz, amit a Jurassic Parkban is láthattunk. Egyébként ez a fajta, ellentétben a dinókkal, nem tojással szaporodott, hanem elevenen szülte meg kicsinyeit.