Az izraeli államfő és a dán miniszterelnök  koszorút helyez el a dániai Gillelejében, amelynek kikötőjéből 75 évvel ezelőtt több mint hét ezer zsidót mentettek meg a nácik elől.

Ilyen az, ha mindenki összefog a zsidókért

 

Az izraeli államfő és a dán miniszterelnök  koszorút helyez el a dániai Gillelejében, amelynek kikötőjéből 75 évvel ezelőtt több mint hét ezer zsidót mentettek meg a nácik elől. A zsidókat 1943 októberében dán halászhajók illegálisan szállították át svéd partokra, de a hatóságok – össztársadalmi támogatással – szemet hunytak az életmentő „törvénysértés” fölött.

d__nzsidok_1.jpg

A dán zsidókat a nácik elől elmenekítő, 1943 októberében társadalmi összefogással lezajlott életmentő akcióra emlékeznek október 11-én az ország északi partján fekvő Gilleleje kikötőváros egyik templomában. Az eseményen jelen lesz Reuven Rivlin izraeli államelnök és Lars Løkke Rasmussen dán miniszterelnök, akik a 75. évforduló alkalmából koszorút helyeznek el a gilleleji kikötőben, ahonnan 1943 októberében dán halászhajók svéd partokra menekítették a német nácik által üldözött zsidókat.

Az évforduló kapcsán Lars Løkke Rasmussen miniszterelnök úgy fogalmazott: „a dán zsidók megmentése az ország történelmének központi eleme, amely arra hívja föl a figyelmet, hogy a múltra emlékeznünk, és abból tanulnunk kell”. Mint mondta: „ma is a dán polgárok hetvenöt évvel ezelőtti bátorsága mozgat minket, és ez az évforduló arra emlékeztet, hogy az ilyen kulcsfontosságú értékek alapján formálódik összetartó társadalmunk”.

Mint ismert, a náci birodalom 1940-ben szállta meg a dán királyságot, ahol akkoriban mintegy nyolcezer zsidó élt. A dán állam vezetése, főhatóságai és közigazgatása – köztük X. Keresztély király – ellenállt a németek által tervezett zsidóüldözésnek. A náci birodalom sürgette a kérdés úgynevezett „megoldását” – azaz a zsidóság deportálását és elpusztítását –, így a Gestapo 1943 szeptemberében lépett akcióba a zsidók összegyűjtése érdekében. Ezt azonban mind a dán hatóságok és hivatalok, mind a dán polgárok elszabotálták.

Tiltakozott a király, ellenálltak az egyházak vezetői, a dán rendőrök pedig nem engedték, hogy nácik hatoljanak be zsidók által lakott házakba. Az üldözötteket elbújtatta a lakosság, majd dán halászhajókon kelhettek át Svédországba. Habár a halászhajókkal történő személyszállítás a tengeren illegálisnak minősült, a dán és a svéd hatóságok szemet hunytak fölötte, így rövid idő alatt több mint hét ezer dán zsidó menekült meg.

A cikk forrása ide kattintva tekinthető meg