hírlevél 18-10-04 (születés, aufruf, brit mila, ros hódes, bát micvá, stb)

hírlevél 18-10-04 (születés, aufruf, brit mila, ros hódes, bát micvá, stb)

x

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!
——— HagyományOlvastam egy kísérletről, hogy kisgyermekek elé sok-sok játékot tesznek. Ő végignézi, végigtapogatja, majd kiválaszt egyet és utána azzal játszik, annak örül, nem cserélgeti le 3 percenként.Pontosan ilyen az ember remélt élete is.
Benne vagyunk az „élet” nevű, nagyon komoly játékban. Akaratunk ellenére. Rengeteg hatás ér. Színek, fények, illatok, érzelmek. Nem lehet mindent elvenni és mindennek egyszerre örülni. Ezt már a kisded is tudja. Éppen ezért annak kell nagyon örülni, amit éppen akkor teszünk. Sőt ennél tovább kell lépni és egymásnak segíteni abban, hogy a kisgyermekkortól aggkorig játszott játékban a legszebbet és a legértékesebbet játsszák a szeretteink.
És így lesz az egyébként lineáris emberi élet egy olyan csodás csillaga a világmindenségnek, ami önmagát teszi széppé és tartalmassá, önmagát emeli fel. A Jóisten (értsd: zsidó hagyomány) szertartásai, sófárja, böjtje, sátra, macesza, gyertyája stb. mind mind kérdéseket és válaszokat generálnak.
Ezek egytől egyig döntések. Nem hirtelen ránk törő váratlan vihar vagy kiszámíthatatlan találkozás. Nem. Átgondolható, végignevethető, csodásan eljátszható pillanatok sorozata.És persze tévedünk is. Óriásiakat. Helyrehozhatatlanokat. Ám ezek is az életünk irányítói. Hogy én rabbi lettem, és nem orvos vagy jogász, az néhány teljesen véletlenszerű (sorsszerű) találkozás eredménye. Mindegyik találkozás ellökött engem valamilyen irányba. Dohány zsinagóga, izraeli hadsereg, jesiva és rabbiképző. Raj Tamás és Komoróczy Géza.Mindegyik áldássá vált.Mint a kisgyerek. Csodálva éltem meg ezeket az érintéseket, szembetalálkozásokat, szavakat.Erre biztatom a gyermekeimet (és mindenkit). Tudjanak mindent megköszönni.
Imádok áldásokat mondani.És ezen a héten a zsinagógában áldásból lesz bőven:
– Szerdán megszületett Tóth Szandra és Ruzsanyi Dani kislánya: Sári. Névadás előre láthatólag november 1.! – fotók mellékelve!
– Szombaton Fonó Gábor „aufruf”-ja lesz (esküvő előtti Tóra felhívása). (Esküvő: vasárnap)
– És szombaton lesz Károly Ádám névadása is! 🙂
– Kedden kb. 17.15-kor Török Dorka és Beck Dávid kisfiának, Samunak lesz a brit milája a zsinagógában.

 

—– sábát —
hetiszakasz: Brésitsábát: 17:58 – 19:00
rajzfilm: a héten 2 db is van
1:


2:

PÉNTEK:
17:00 Pirké Ávot Tanulás Megyeri Andrással
18:00 – délutáni ima majd szombatfogadás, majd kiddus
*** pészáhig a pénteki esti kezdés: 18.00 ***
dvár Tóra: Brüll – Megyeri duett
SZOMBAT
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények (Radnóti)
9.00: reggeli ima – benne névadás és aufruf is – majd kiddus
dvár Tóra: az ünnepelt: Fonó Gábor
kb. 12:30: Heti kérdés (Radnóti)
—– Ima a jövő héten – kedd / szerda ros hódes / újhónap!!!hétfő: 7:00kedd: 7:00 – ránk köszönt hesván hónapja
szerda: 7:00 – ránk köszönt hesván hónapjacsütörtök: 7:00péntek: –
—– Tanulás a héten:
A fentebb olvasottakon kívül…
1)vasárnap 18:00: A zsidóság alapjai tanfolyam.
lásd: docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=7
—- 7 héber szó a hetiszakaszból– תֹהוּ וָבֹהוּ – tohu-vávohu – pusztaság és kietlenség- חוֹשֶׁךְ – hóseh – sötétség- מִקְוֵה – mikve – mikve / vízgyűjtő hely- לְהַבְדִּיל – lehávdil – elválasztani (mávdil/á/im/ot)- עוֹף – of – szárnyas (láuf: repülni)- פְּרוּ וּרְבוּ – pru urvu – sokasodjatok és szaporodjatok!- נָּחָשׁ – náhás – kígyó

—— őszinte vallási beszélgetések múltról és főleg jövőről, IstenrőlHol? A Goldmark teremben (Budapest VII., ker., Wesselényi u. 7.)
Mikor? 2018 október 11-én, csütörtökön 17:00 órakor
Első téma: Vegyesházasság(„vegyes” családok, gyerekkori vallási döntések: keresztelés, felnőtt keresztelés, körülmetélés, házasságkötés, betérések.
Kik? Dr. Várszegi Asztrik püspök, Szénási Jonathán Sándor református lelkipásztor, Darvas István főrabbiwww.mazsihisz.hu/2018/10/03/uj-vallaskozi-beszelgetes-sorozatot-indit-a-mazsihisz–isten-a-21.-szazadban-12076.html

—– zs – Média– pilpul 72