Miként lehet bölcsebbé válni, viselni a siker súlyát

Miként lehet bölcsebbé válni, viselni a siker súlyát

Sipos Gábor a Saul fia és a Napszállta című filmek producere, a Laokoon Film Group társtulajdonosa beszélt Nemes Jeles László alkotásairól, a saját munkájáról, az Oscar esélyéről, a HetiTV Pirkadat című müsorában .

Sipos Gábor beszélt Nemes Jeles László legújabb alkotásáról, a Napszálltáról, rövidesen kerül a hazai mozikban bemutatásra a film, amelyen több mint három évet dolgoztak. Az alkotók nagy kíváncsisággal várják, hogy a magyar publikum miként fogadja majd. A Velencei Filmfesztiválon a Napszállta elnyerte a kritikusok díját, ami fontos elismerés, de a producer szerint alapvetően a nézők véleménye a mérvadó számukra.

A Napszállta kapcsán Sipos Gábor elmesélte, a film 1913-ban játszódik Budapesten, egy fiatal nőről szól, aki felkeresi a szülei néhai kalapüzletét, hogy ott dolgozhasson, ám elzavarják. Míg a nézők azt próbálják megérteni, hogy miért küldték el, kiderül, hogy van a nőnek egy testvére, akit igyekszik megkeresni a film során.

A rendező Nemes Jeles László előző alkotása a Saul fia méltán lett sikeres, elnyerte többek között az Oscar díjat is. A producer elmondta, ezzel tulajdonképpen a rendező berobbant a film világába, hiszen ez volt az első nagyjátékfilmje. Véleménye szerint a rendezőnek, az alkotótársaknak is komoly feladatot jelent, hogy miként is lehet felnőni ezekhez a díjakhoz, elismerésekhez. Miként lehet bölcsebbé válni, viselni a siker súlyát úgy, hogy közben kell egy új alkotást is készítenie. Ezzel a második filmmel szemben természetesen hatalmasak az elvárások itthon és külföldön egyaránt. A producer hozzátette, a Napszállta megfelel ezeknek, ez egy nagyon jó következő filmje a rendezőnek. Elmondta azt is, azon az alkotók közül, akiknek az első, második filmje ér el olyan sikereket, mint a Saul fia sokan hezitálnak a következő filmjükről, de Nemes Jeleséknek ez a filmteve már akkor készen volt, amikor az első mozijukon dolgoztak.

Visszatérve az Oscar díjas filmre, Sipos Gábor beszámolt a Saul gyermekei projektről, amit az alkotók hoztak létre Vági Zoltán történésszel egyetemben és Toronyi Zsuzsával, a Zsidó Múzeum vezetőjének a közreműködésével. A tervek szerint a projekt kapcsán igyekeznek annak a közel százezer gyereknek a nyomába eredni, hogy legalább a nevük legyen meg az emlékezet számára. Az alkotók úgy döntöttek, hogy „kihasználják” a Saul fia sikerét úgy, hogy egy jó ügy mehessen tovább ennek kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolat a Saul fia és a Napszállta között Sipos Gábor azt felelte, hogy a két film nagyon hasonló időszakban született, az egyik a borzalmakról, a másik meg egy tündöklő világ utolsó pillanatairól szól, lehetnek közös pontok közöttük, de ez nem elsősorban a rendező szándéka, hanem a történelmi korszakból következtethető ki.

Sipos Gábor a saját munkáját jellemezve elmondta, a producer a film első szinopszisának az elkészültétől kezdve, ami két oldal, egészen odáig, hogy a filmet az utolsó néző is megnézte végig jelen van a munkában. Amikor a Napszállta utómunkálatai zajlottak már akkor tudták, hogy milyen fesztiválokra szeretnének eljutni a filmmel, Velence után, ami az európai bemutató volt más jártak Torontóban, ami az észak-amerikai premier volt. A magyar vetítés után következik a London Film Festival. A film előzetes sikerét jelenti egyébként, hogy már hetven ország vette meg a terjesztési jogokat.

Hogy lesz-e Oscar jelölés, Sipos Gábor azt felelte, Magyarország ezt a filmet jelölte, ám azt nem lehet tudni, hogy ebből mi lesz, beválogatás, jelölés, netán egy újabb díj. Beszámolt arról is, hogy a Laokoon Film Group több alkotáson is dolgozik, most kezdik például Till Attila új filmjének is az előkészületeit, ám Sipos Gábor most egy ideig pihenni fog.