2019 májusában jól kell választani

2019 májusában jól kell választani

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az elfeledett nagyok újra felfedezéséről, szóba került a birkózó világbajnokság és természetesen a migráció ügye is.

A politikus beszámolt arról, hogy báró Urmánczy Nándor egykori politikus születésének 150. évfordulója alkalmából egy szobrot adnak át Csepelen, az Országzászló mellett. Ő volt az a képviselő, aki egykoron elindította az ereklyés országzászló mozgalmat. A fővárosban a Margitszigeten már van egy emlékpadja Urmánczy Nándornak, az eredetit még 1940-es halála után állította fel az Erdélyi Ifjak Egyesülete, majd ezt a padot végül 2013-ban újították meg. Egyébként az eredeti padot széthordták, a 2013ban átadottról meg azt mondta el Németh Szilárd, hogy az akkori Fővárosi Közgyűlés nehezen adott hozzájárulást, már akkor is az látszott, hogy hányszor bicsaklott meg a magyar történetírás 1945 után – fűzte hozzá a képviselő. Ő maga a nagy elhallgattatás okán is hét éve hallott először Urmánczy báróról, a tevékenységéről. Azóta szerencsére már jelentek meg életrajzok, más írások is róla, akár a szülőföldjén, Erdélyben, akár az anyaországban. Németh Szilárd szerint nem csak Urmánczy, hanem sok más név is feltűnik majd, olyanoké, akiket az elmúlt évtizedekben elhallgattak, akiket igyekeztek kitörölni az emlékezetből.

A politikus megemlítette, mint a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, hogy három héten belül kezdődik a budapesti világbajnokság, ahol minden rendben zajlik az előkészületek során, a promóciós események is jól zajlanak, a hétvégén is voltak olyan szabadéri rendezvények, ahol megjelentek a versenyre készülő sportolók, a készülés mellett.

A hétvégén több időközi önkormányzati választást is tartottak, mint a Fidesz alelnöke a politikus úgy értékelt, egy választást sikerült a kormánypártnak megnyerni Kőbányán, Újpalotán az ellenzék győzött. Ez utóbbi helyen, bár vereséget szenvedett a polgármester-jelölt, de több mint tíz százalékot sikerült javítania a múltkori eredményhez képest, így a következő két megmérettetésen jövőre, az EP választáson és az önkormányzati választáson a Fidesz megmutatja magát. Az uniós választáson az emberek véleményt mondhatnak a kontinensről, a bevándorlásról – mondta el a politikus, majd ősszel pedig ismét megválaszthatják a helyi önkormányzat vezetőit.

Arra a kérdésre, hogy számít-e esetleg az EP választáson valamilyen ellenzéki összefogásra a politikus elmondta, nem ez a kérdés, hanem az, hogy itt mindenkinek el kell döntenie a saját viszonyát a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Azt már mindenkinek a maga joga eldönteni, hogy milyen listán indul. Egy dolgot kell világossá tenni, bevándorlásellenesek vagy bevándorláspártiak a jelöltek. Az emberek mindezek alapján hozzák majd meg a döntéseiket, ma Európában ez a fő tét. Minden ebből következik, példaként hozva fel, hogy a magyar családokat, a magyar gyermekeket támogatják, netán azokat, akiket ránk erőltetnek – mondta el a Fidesz alelnöke, mert a kettő együtt nem megy.

A politikus szerint azok, akik támogatják a bevándorlást, összevissza beszélnek szándékosan. Például egyfelől beszélnek a határok rendezéséről, hogy jobban oda tudjanak figyelni, ám véleménye szerint egyszer csak kiderül, mindezt azért akarják, hogy egy idő után lebonthassák a határokat, kinyithassák a kaput. Avramopulosz, az EU migrációs biztosa sem megállítani akarja a migrációt, hanem azt menedzselni, arról beszél, hogy ami eddig törvénytelen volt, azt miként lehet törvényesíteni. Németh Szilárd szerint ezek után már a kötelező kvótáig is eljuthatunk, sőt már eljutottunk idáig, hiszen a biztos szerint új jogosítványokat kell adni az Európai Migrációs Ügynökségnek, ezek egyike a kötelező kvóta átverése Európán lenne.

Avramopulosz példaként hozta fel Máltát5, amelyik teljesítette a kvótát, ám Németh Szilárd szerint az egy pici ország, kis kvótával, az egy teljesen más világ, ahogy egészen más a magyar helyzet is, ahol az emberek kinyilatkozták, nem kérnek a lakosságcseréből. A magyarok akarják megmondani, hogy kikkel akarnak együtt élni, meg akarják őrizni a kultúrájukat, a munkahelyeiket. Ez utóbbi már azért is jelentős a képviselő szerint, mert a migrációs biztos beszélt a munkavállalás megkönnyítéséről, de nem az uniós állampolgárokat értette, hanem a migránsokat.

Az amerikai elnöknek az ENSZ-bwen elmondott beszéde kapcsán, ahol a nemzetállamok mellett tette le a voksát Németh Szilárd megjegyezte, Trump elnök elég világos kártyákkal játszik, hiszen ő valóban Amerikát akarja naggyá tenni. A magyar kormány szeme előtt is az lebeg, hogy a legfontosabb érdek a magyar emberek érdeke, minden más csak ennek utána jöhet. A kormánynak Magyarországot kell képviselnie külföldön, de itthon is, legyen szó a gazdasági döntésekről, másokról, mindezt szerencsére úgy, hogy a magyar emberek is így akarják, hiszen ezt többször is megerősítették – fűzte hozzá Németh Szilárd. Ma már az USA nem akarja megmondani a szövetségeseinek és másoknak sem, hogy miként éljenek, gondolkodjanak, ma biztosan nem úgy cselekszik az az ország, ahogy azt pár éve tette.

Trump elnök ebben a beszédében beszélt arról is, hogy nem támogatja a migrációt, ennek kapcsán arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni azért, hogy az ENSZ migrációs csomagja ne mehessen át az EU-ban, a politikus azt felelte, 2019 májusában jól kell választani. A magyar kormány már ezzel az elképzeléssel kapcsolatban kifejtette az álláspontját, az elutasítást.