A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, „akik kezében ott a kerítésvágó”. Dömötör Csaba azt is mondta: nem azért ragaszkodik Magyarország a határai védelméhez évszázadok óta, hogy most egy tárgyalóasztalnál átadja olyanoknak, akiknek ez nem is annyira fontos. A politikus közölte: a salzburgi EU-csúcs megmutatta, hogy a migrációs vita új gócpontja a határvédelem. Úgy vélekedett: a tanácskozáson azt akarták elérni, hogy „a tagállamok lemondjanak a határvédelem jogáról” és bízzák Brüsszelre, a Frontexre, az uniós határ- és partvédelmi ügynökségre. A kormánynak ez több okból is elfogadhatatlan – jelentette ki, sorolva: egyrészt azért, mert Magyarország képes megvédeni határait és „ebben példát is mutattunk”, másrészt azért, mert Brüsszelben sokan vannak olyanok, akik nem is akarják megvédeni a határokat, inkább bővítenék, támogatnák a migrációt.

 

Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni – jelentette ki Szíjjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter. Közölte, hogy több mint harminc kétoldalú tárgyaláson fog részt venni New Yorkban, amelyek közül kiemelte a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel kedden folytatandót, mivel szavai szerint az elmúlt időszakban újabb lendületet vett a magyarellenes hangulatkeltés Ukrajnában. Az ukránok elnök- és parlamenti választásra készülnek, a jelenleg hivatalban lévő elnök támogatottsága pedig „meglehetősen szerényen alakul”, így a kampányban a „jól ismert magyargyűlöletet” vették elő a hatalmon lévők azért, hogy javítsák az esélyeiket – hangoztatta.

 

Az MSZP szerint a kormány hamisított statisztikákkal próbálja elfedni „a brutális szegénységet” és az egyre inkább növekvő területi társadalmi különbségeket. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a korábbi kormányoknak 2014-ig minden év őszén kellett közzétenniük a szegénységi mutatókat, a kabinet azonban 2015 óta nem közöl adatokat a szegénységi helyzetről, a következő évtől pedig már a létminimum-számítást is megszüntették. Hangsúlyozta, a szegénység legjobban a gyerekeket, a fiatalkorúakat, az egyszülős családokat, a munkanélkülieket és a romákat sújtja, ugyanakkor – tette hozzá – a kormányfő mégsem beszél a gyermekszegénységről, a lakhatási válságról, a nyugdíjasok szegénységéről, az egészségügy válságáról és a kivándorlásról.

 

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az autóipar érdekei miatt nem akarja aláírni a 2030-ig szóló uniós légszennyezettségi normák szigorítását. V. Naszály Márta, ez ellenzéki párt fővárosi képviselője azt mondta: Kínában és Indiában is jobb a levegő minősége, mint Magyarországon. Hangsúlyozta, Magyarországgal szemben tíz éve folyik kötelezettségszegési eljárás a légszenyezettség miatt, amely évente több mint 14 ezer ember idő előtti haláláért felelős.  A Párbeszéd szerint a helyzet javításáért a légszennyezettségi normák szigorítása mellett megbízható országos mérőhálózatot is fel kell állítani, hogy időben felismerhető és megállítható legyen a szmog.

 

Több mint 1800 panasz érkezett Aáry Tamás Lajos, oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az elmúlt évekhez hasonlóan az ügyek többsége a köznevelés területéről futott be. A 150 oldalas összegzés szerint 1151 panasz érkezett a köznevelés területéről, 516 a felsőoktatásból, 125 a szakképzésből és 20 egyéb beadványt regisztráltak. Az ügyek száma mintegy kétszázzal nőtt az előző évhez képest. A panaszok legnagyobb részét elektronikus úton nyújtották be. A biztos 922 állásfoglalást, illetve tájékoztatást fogalmazott meg. Az Oktatási Jogok Biztosa Hivatalába érkezett például olyan panasz, amely egy óvoda szervezésében megvalósított úszásoktatással függött össze. Az uszodában a gyermekek egy – az uszoda alkalmazásában álló – úszásoktató felügyelete alatt voltak, a panasz szerint az oktató viselkedése a gyerekekkel szemben többször durva, agresszív volt. A konkrét esetben a panaszban érintett kisgyermek az egyik társával a vízben összetűzésbe keveredett, mire a gyermek a társát megütötte. Ezt látva az úszásoktató nyakánál fogva kiemelte a panaszos gyermekét a medencéből, majd kérdezés nélkül arcon ütötte, majd kitiltotta az uszodai foglalkozásokról.

 

Külföld:

 

Gyengítette a német koalíciós pártok vezetőinek hitelességét a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője körüli vita, de a németek többsége továbbra is cselekvőképesnek tartja a kormányt és nem akar előrehozott választásokat – mutatta ki egy felmérés. A németek legnagyobb csoportja, 43 százaléka szerint Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hitelességét gyengítette leginkább a BfV elnöke, Hans-Georg Maassen körüli koalíciós konfliktus. A németek 22 százaléka szerint leginkább Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hitelességét gyengítette a vita, 16 százalék szerint pedig Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének hitelességét. A németek 54 százaléka szerint a kormánynak a ciklus végéig, 2021-ig hivatalban kell maradnia, 40 százalék szerint pedig inkább fel kell bontani a március óta kormányzó koalíciót és ismét szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást kell tartani.

 

A brit Munkáspárt éves kongresszusán „egyértelmű szavazás” lesz arról, hogy a párt támogasson-e egy esetleges újabb népszavazást a brit EU-tagságról – mondta a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője. Jeremy Corbyn kijelentette: ő inkább az előrehozott parlamenti választásokat pártolná, semmint az újabb EU-népszavazást, de tartja magát a kongresszus bármilyen demokratikus döntéséhez, amely őt is kötelezi. Corbyn korábbi nyilatkozataiban egyértelműen jelezte, hogy nem híve az újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról, és nem tett utalást arra, hogy a liverpooli kongresszuson támogatná-e a második referendum kezdeményezését, ha ezt a küldöttek szavazásra bocsátják.

 

Egy ukrán nacionalista weboldal elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét. A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette arról a követőit, hogy a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el.  Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt, hogy mikor születtek, melyik településen laknak, illetve egy személy esetében az utca neve is szerepel.

 

A Vatikán és Kína történelmi jelentőségű ideiglenes megállapodást” kötött a kínai katolikus püspökök kinevezéséről – közölte a Szentszék, miután Ferenc pápa megkezdte négynapos baltikumi körútját.  A megállapodást Pekingben írta alá Vang Csao kínai és Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes. A megállapodás keretében a katolikus egyházfő elismerte a jóváhagyása nélkül, csak Peking által kinevezett hét katolikus püspököt, valamint post mortem egy nyolcadik püspököt is.  A Szentszék hangsúlyozta, hogy „nem politikai, hanem pasztorális” jellegű megállapodásról van szó. Greg Burke vatikáni szóvivő részleteket mellőzve csak annyit közölt, a megállapodás révén lehetővé válik, hogy a hívőknek olyan püspökeik legyenek, akik Róma alá tartoznak, ugyanakkor a kínai hatóságok által is elismertek.

 

Washington meg akarja ingatni az Iráni Iszlám Köztársaságot, de nem fog sikerrel járni – mondta Haszan Róháni iráni elnök az ahvázi katonai díszszemlén elkövetett merénylet után. Róháni egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államok támogatását élvező Perzsa-öböl menti arab államokat, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújtanak az iráni kormányellenes arab csoportoknak. „A térségbeli kis bábállamokat Amerika támogatja, provokálja, és látja el a szükséges felszerelésekkel” – vélekedett az iráni elnök. A teheráni vezetés az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat sejti a szombaton Ahvázban egy katonai díszszemlén elkövetett merénylet mögött, amelynek során ismeretlen fegyveresek a tömegbe lőttek, és megöltek 29 embert, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban 57-en sebesültek meg, többen életveszélyben vannak. A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szeparatista ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja.

 

Avigdor Liberman védelmi miniszter elítélte Ehud Olmert ex-izraeli miniszterelnök kijelentéseit, amit a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász jelenlétében tett Párizsban. Olmert nagyszerű vezetőnek és az egyetlen releváns személynek nevezte Abbászt, aki segíthet a kétállami-megoldáson alapuló izraeli-palesztin konfliktus rendezésében. “Az egyetlen személy a palesztinok között, aki képes megtenni és aki már bizonyította a múltban, hogy teljes mértékben elkötelezett, hogy megtegye, az Dr. Mahmúd Abbász, és ezért én mérhetetlenül tisztelem,” mondta Olmert a Palesztin Hatóság hivatalos TV csatornájának. “Érdekes, hogy Olmert ‘Dr. Abbász’-ként utalt rá, de elfelejtette megemlíteni, hogy holokauszttagadásból szerezte a doktoriját. Ez nagyon szánalmasnak hangzik,” mondta Liberman. A védelmi miniszter hozzátette: “A találkozó hiábavaló volt. Tény, hogy Mahmúd Abbász még az Obama-kormány 8 éve alatt sem ment bele, hogy csak egy milliméterrel is előbbre haladjunk. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs esély. 25 év telt el Oslo óta a kétállami-megoldás jegyében, nincs esély ilyen fajta megállapodásra.” A kormányzó Likud-párt is kirohant Olmert ellen, a palesztin vezetőt pedig “a béke igazi akadályá”-nak nevezték. “Olmert, aki felajánlotta a Siratófalat Abbásznak, ma már hűséges szóvivője is,” – nyilatkozta egy Likud tisztviselő a sajtónak. Másfelől az ellenzék vezetője, Cipi Livni támogatta egykori párttársa döntését, hogy találkozott Abbásszal.

 

Gazdaság

 

A turizmusban is nagyon fontos lett a biztonság – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke. Kifejtette: a külföldiek átlagosan 2,7-2,8 éjszakát töltenek Budapesten, amit 3,8-ra is növelni lehet a Grand Budapest programmal. Ennek lényege, hogy budapesti szállással Esztergomba, Visegrádra, Gödöllőre, Vácra is kirándulni lehet. Elmondta, a külföldiek a vendégéjszakák 70-75 százalékát Budapesten töltik, ezért fontos a Kisfaludy program, amelyben egyre több új vidéki szálláshely létesülhet.

 

Időjárás:

 

Hétfő hajnalban hidegfront érkezik erős, viharos széllel, néhol szélviharral, reggel országszerte eső, helyenként zivatar, délután felszakadozó felhőzet mellett kevés zápor is várható. A csapadékzóna a délutáni órákban távozik délkelet felé, de a szél csak az esti órákra veszít erejéből. Napközben 14-19 fok valószínű.

Hétfőn markáns hidegfronti hatás érvényesül. A továbbra is erős, olykor viharos szél sokaknál okoz panaszokat, kellemetlenné teszi a kint tartózkodást is. Egyesek már hétfőre virradó éjszaka nyugtalanabb alvást, álmatlanságot tapasztalhatnak, napközben pedig az ingerültség, feszültség lehet jellemző. Előfordulhat görcsös fejfájás, nem csak frontérzékenyeknél, illetve megnő az infarktus kockázata is. A szabadban kellemetlen komfortérzetre, csökkenő hőérzetre számíthatunk.