A BreuerPress és a Heti TV hírei 

A BreuerPress és a Heti TV hírei 

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”. Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette. Orbán Viktor úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök.

 

A kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét, a megfélemlítésükre tett kísérleteket pedig a leghatározottabban elítéli – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. Hozzátette, hogy a felvételen látható állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy az ukrán külügyminiszter kifogásolta azt.

Október 20-án tartja részleges tisztújító kongresszusát az LMP, ahol megválasztja új női társelnökét – mondta el az ellenzéki párt országos elnökségének titkára. A kongresszus kiírását Szél Bernadett lemondása teszi szükségessé. Kanász-Nagy Máté közölte: megkezdődött a jelölési folyamat a pártban, amely október 10-én zárul.  Az LMP egy elnökségi tagot is választ, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz, ez a pozíció pedig összeférhetetlen az elnökségi tagsággal. A kongresszus az alapszabályt is módosítja némileg, átfogó változtatás azonban várhatóan csak az év végén vagy a jövő év elején lesz, addig csupán a működési anomáliákat kívánják orvosolni – tette hozzá a titkár.  A tanácskozáson megvitatják a párt stratégiáját, és döntést hoznak arról, milyen szövetségi politikát kövessenek a jövő évi önkormányzati választáson.

 

Két településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Bihartordán polgármestert, Kelevíz községben polgármestert és képviselőket is választanak. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kell polgármester-választást tartani, mert a település eddigi vezetője, Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. A tisztségért három független jelölt verseng: Guth Zoltán, Németi Ferenc és Serdült János Csaba. A választói névjegyzékben 760 helybéli szerepel.  A Somogy megyei Kelevíz községben azért volt szükség az időközi választásra, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A vasárnapi voksoláson a polgármesteri székért két független jelölt, Vargáné Balatincz Krisztina jelenlegi településvezető és Vida János indul, a négy képviselői helyre tizenegy független jelölt pályázik. A választáson a Marcalihoz közeli mintegy 380 lakosú község 271 választópolgára voksolhat.

Szeptember második felében megkezdik a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium egykori palotájának rekonstrukcióját a budai Várban. A Szentháromság téren álló épületet az eredeti, 1903-as tervek alapján rehabilitálják.  Visszakaphatja régi székhelyét a Pénzügyminisztérium a budai Várban: azt az épületet, amelyet 1904-ben az akkori Magyar Királyi Pénzügyminisztériumnak építettek. Mint Borbély Pál, az ingatlan helyreállítását és műszaki korszerűsítését végző PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta, az előkészítő munkák már régóta folynak, így nincs akadálya annak, hogy szeptember második felében felvonuljon a kivitelező. Az első teendők között szerepel a pinceszint szigetelése és az épület tartószerkezetét nem érintő bontások végrehajtása – utóbbiakat restaurátorok felügyelik majd.

 

Külföld:

 

A migrációs helyzet messze nem kielégítő Görögországban – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter hozzátéve, hogy jónak tartja az Európai Bizottság arra vonatkozó javaslatát, hogy erősítsék meg a Frontex mandátumát. Elmondta: el kellene gondolkodni azon, hogyan lehetne hatékonyabban alkalmazni az Európai Unió és Törökország között 2016-ban létrejött migrációs megállapodást. Az Égei-tengeri görög szigeteken ismét kiéleződtek a feszültségek az illegális bevándorlók érkezése miatt. Leszbosz és Számosz szigetén több mint 20 ezer ember zsúfolódott össze méltatlan körülmények között. A helyzet romlása miatt a görög kormány felgyorsította azoknak a bevándorlóknak a továbbutaztatását az európai kontinens felé, akikről úgy gondolja, hogy jogosultak lehetnek a menekült státuszra. Dimitrisz Vicasz, a menekültügyért felelős görög miniszter szerint ezen a nyáron csaknem kétszer annyian érkeztek a görög szigetekre, mint tavaly.

„Belebetegszik” annak gondolatába, hogy több brit zsidó is hazája elhagyását fontolgatja Nagy-Britanniában – mondta Theresa May az United Jewish Israel Appeal nevű jótékonysági gálavacsora vendégei előtt. A brit miniszterelnök beszédében több alkalommal utalt a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt körül kialakult botrányokra is, miután az ellenzék vezetője több alkalommal antiszemita ügyekbe keveredett. Egy friss felmérés szerint a brit zsidóság 40 százaléka megfontolná, hogy elköltözik abban az esetben, ha Corbyn kerülne az ország élére. „Álljunk ki együtt a közös értékeink mellett, és bátorítsuk a fiatal zsidókat arra, hogy büszkék legyenek az identitásukra – mint britek, zsidók, és cionisták” – mondta May. „Ezen identitások között ugyanis nincs ellentmondás, és senkinek nem is engedhetjük, hogy ezt sugallja”. May beszédében nyíltan kiállt amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát – derül ki a The Times of Israel összefoglalójából. „Izrael magatartásának kritizálása sosem lehet ürügy Izrael létezéshez való jogának megkérdőjelezéséhez” – jelentette ki. Valamint hozzátette: amíg ő áll az Egyesült Királyság élén, országa mindig olyan „igazi és megbízható partnere lesz Izraelnek”, amely nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is kiáll a zsidó állam mellett.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt szeretné, ha Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ismét Phenjanban tárgyalna a nukleáris leszerelésről, és a kommunista vezető mielőtt újra találkozni szeretne Donald Trump amerikai elnökkel – tudatta Mun Dzse In dél-koreai elnök, azt követően, hogy hazatért az Észak-Koreában tartott Korea-közi csúcstalálkozóról. A háromnapos útról hazaérkező Mun elmondta: Kim arról biztosította, hogy a teljes körű nukleáris leszerelés a közeljövőben megvalósulhat. Hozzátette: ennek részleteit Washingtonnak és Phenjannak egymás között kell kidolgoznia.

 

Az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnaggyal az élen egy izraeli delegáció utazott Moszkvába, hogy bemutassa a hadsereg vizsgálatának eredményeit a hétfő esti incidenssel kapcsolatban, melyben egy izraeli légicsapás során a szír légvédelmi rendszerek véletlenül lelőttek egy orosz felderítőgépet. Bár az izraeli hadsereg ritkán kommentál külföldi riportokat közölte, hogy vadászgépei egy szíriai katonai létesítményt támadtak, mely fegyverrel látta el Irán megbízottját a Hezbollah libanoni terrorszervezet erőit, és kitartott amellett, hogy figyelmeztette Oroszországot a dekonflikciós megállapodás szerint. A hadsereg előzetes vizsgálata megállapította, „a szíriai légvédelmi ütegek megkülönböztetés nélkül lőttek, és ebből megállapítható számunkra, hogy nem foglalkoztak annak biztosításával, hogy egyetlen orosz repülőgép se legyen a levegőben.” Továbbá a nyilatkozat megjegyzi, a támadást az orosz repülőgép térségbe való belépése előtt indították el, és a felderítő repülőgépet azt követően lőtték le, hogy az izraeli harci repülőgépek visszatértek az izraeli légtérbe.

Gazdaság:

 

Az OTP Bank Nyrt. idei eredménye történelmi léptékű lesz, eléri az 1 milliárd eurót, vagy nagyon közel lesz hozzá; ennél biztosabbat azért nem lehet mondani, mert nem tudni, hogyan alakul majd az euró árfolyama – mondta Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója a tervezett akvizíciókról elmondta, most is folynak átvilágítások a szomszédos országokban, vannak nagyon ígéretesek közöttük, amelyekkel az első helyet is megszerezheti az OTP. A banknál azt várják, hogy a külföldi leányvállalatok hozzájárulása a bankcsoport profitjához nőni fog – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a forinthiteleknek kamatkockázatuk van, ha nem fix kamatozásúak. A kamatpálya nem kiszámítható, ami biztos, hogy a kamat nem marad ilyen alacsonyan, az Egyesült Államokban már megkezdődött a kamatemelés – mondta.

Időjárás:

 

Pénteken északkeleten lehet némi felhő az égen, máshol zavartalan lesz a napsütés, helyenként megélénkül a délies szél, északnyugaton erős lökések is lehetnek.  10-15 fokos reggelt követően délutánra 27-31 fokig melegszik a levegő. Szombaton hidegfront érkezik.

 

Az igazságügyi tárca még az év vége előtt benyújtja a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter. Az új közigazgatási bírósági rendszer a tervek szerint 2020. január 1-jével állhat fel. A miniszter arról beszélt, a szakmai színvonal emelése miatt döntöttek az önálló közigazgatási bírósági rendszer felállításáról. Hozzátette: a bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük. A miniszter megjegyezte, a szabályozási részletek kidolgozására és a jogszabály-előkészítésre tanácsadó testületet hozott létre, amelynek tagjai elismert szakemberek.

 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ezután is minden erejével azon dolgozik, hogy a bírói kar elnyerje és megtartsa az iránta való bizalmat, és visszatalálva ezeréves gyökereihez, megőrizze és erősítse Magyarország szuverenitását – mondta a hivatal elnöke.  Handó Tünde úgy fogalmazott: manapság sokan éreztetik velünk azt, hogy Magyarországnak a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás működését illetően tanulnivalója van a nyugati demokráciákhoz képest.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) attól tart, hogy „elzárhatják az uniós pénzcsapokat”, ezért magyar költségvetési forrásokból kell majd kifizetni az európai uniós projekteket. Varju László azt mondta, hogy az EU vitatja a magyar kormány által benyújtott számlák egy részét. Véleménye szerint emiatt fennáll a veszélye annak, hogy ezeket a hazai forrásból már kifizetett számlákat az unió nem fogja utófinanszírozni. A parlament költségvetési bizottságának elnöke megjegyezte, „a kormány is beismerte”, hogy az uniós projektek előlegkifizetései komoly szerepet játszottak abban, hogy a büdzsé hiánya meghaladja az 1600 milliárd forintot.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a honvédség feladatáról, a határok védelméről és Európa jövőjéről.

Az államtitkár beszélt a Magyar Honvédség feladatáról, mint elmondta, az elmúlt 170 évben, mióta létezik a hivatalos honvédség, persze előtte is, az első és legfontosabb dolga a katonáknak a haza védelme, a fegyveres szolgálat volt, mellette az ország területi integritásának, az emberek biztonságának a biztosítása. Ma is ez az elsőszámú kötelezettség, ezt rögzíti egyébként az Alaptörvény és a honvédelmi törvény is

A Fidesz frakcióülése után derült ki, hogy Németh Szilárd felkérést kapott, hogy vezesse a képviselőcsoport bevándorlás ellenes kabinetjét, amire azért volt szükség, mert egy jól látható problémával kell szembenézni, ami csak erősödni fog. Véleménye szerint mindez jól látható a Sargentini-jelentésőből, a hazai ellenzéki pártok EP képviselőinek a szavazásáról, ahogy a Parlament őszi ülésszakának nyitónapjáról. Németh Szilárd szerint a 2019-es EP választás ugyanarról szól majd, mint a 2018-as magyar országgyűlési választás, arról, hogy a bevándorlás mellett tesz hitet az ország vagy arról, hogy ne kelljen azokkal együtt élni, akikkel nem akarnak a magyarok.

 

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek másodfokon a Cipruson élő szír férfit. A férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Döntésével a táblabíróság enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott hét év fegyházbüntetést.

Külföld:

 

A skót miniszterelnök szerint el kell halasztani Nagy-Britannia jövő márciusban esedékes kilépését az Európai Unióból (Brexit), ha addig nem születik átfogó megállapodás a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről. Nicola Sturgeon kijelentette azt is: pártja, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) nem állna útjába egy újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról. Sturgeon szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kilépés időpontjáig már csak egy „gyenge, érdemi részéletekben szegény” megállapodásra lesz idő a jövőbeni kapcsolatokról, és az összes nehéz kérdést, amelyekre a Brexit-folyamat eddigi két évében nem sikerült választ találni, „áttolják” a kilépés után tervezett átmeneti időszakra.

 

Csak a menekültek befogadására hajlandó tagállamok részvételével kellene bevezetni egy menekültelosztási mechanizmust az Európai Unióban – javasolta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője. Filippo Grandi a menekültügy körül az EU-ban folytatott vitákról szólva hangsúlyozta: „folyton egy európai menekültválságról beszélünk, amely így, ebben a formában nem is létezik”. Úgy vélte, menekültválság máshol van, például Libanonban, Pakisztánban, Kenyában vagy Kolumbiában. Európa viszont „a megszállottja lett egy válságnak, amely az eltorzult politikai valóságérzékelésből fakad”, és így „nem is látja meg, hogy hol van a legtöbb menekült”.

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt romániai népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet. A több mint hárommillió aláírással támogatott polgári kezdeményezés semmiképp sem köthető a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vagy a PSD-kormányhoz. A szervezet csak az aláírásgyűjtés támogatásáról írt alá annak idején együttműködési megállapodást a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció pártjaival és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Rámutatnak: magát az alkotmánymódosító törvényjavaslatot sem lehetett volna elfogadni a szükséges több mint kétharmados többséggel a parlamentben ellenzéki támogatás nélkül. Romániában október 6-án és 7-én rendezik meg azt az alkotmánymódosító népszavazást, amely úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő” házasságán” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a „házastársak” fogalom szerepel.

 

Az iráni ENSZ-misszió vezetője arra kérte a világszervezetet, hogy ítélje el Izrael fenyegetéseit Teheránnal szemben, és vonja ellenőrzés alá a zsidó állam atomprogramját.  Golamali Kosru az ENSZ-főtitkárnak címzett levelében azt írta: a világszervezet tagállamainak nem lenne szabad szemet hunyniuk Izrael fenyegetései fölött, és határozott lépéseket kellene tenniük annak érdekében, hogy megsemmisítsék Izrael valamennyi atomfegyverét. A Fars iráni hírügynökség jelentése szerint Kosru azt kérte az ENSZ-től, hogy kényszerítse rá Izraelt, hogy csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez, és járuljon hozzá, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrizhesse az atomprogramját. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök augusztus végén egy izraeli atomreaktorhoz tett látogatása apropóján arra figyelmeztette a zsidó állam ellenségeit, hogy megvannak az eszközei az elpusztításukra, és ezzel a jelek szerint burkoltan Izrael feltételezett nukleáris arzenáljára célzott.

 

Keményen megfenyegette Izraelt Hassan Nasrallah, a Hezbollah nevezetű terrorszervezet vezetője azzal, hogy az általa irányított szervezet rendelkezik olyan precíziós rakétákkal, amikkel nagyon súlyos károkat tudnának okozni a zsidó államnak, ha háború lenne a felek között – írta az Isral Hayom. A lap összeállítása szerint a Hezbollah a szíriai polgárháború elmúlt hét évében nagyon komoly segítséget kapott Irántól, hogy minél jobban felvehesse a harcot Izraellel szemben. A zsidó állam az elmúlt években éppen ezért rengeteg katonai akciót hajtott végre Szíriában, hogy megakadályozza az iráni fegyverszállításokat a Hezbollahnak.

 

Gazdaság:

 

Elektromos meghajtású járműveket is fog gyártani a jövőben az Audi Hungaria Zrt. – jelentette be az Audi AG igazgatótanácsának megbízott elnöke Győrben, a győri vállalat alapításának 25 éves ünnepségén. Abraham Schot hozzátette, hogy az Audi küldetése az elektromobilitás, 2025-ig az Audi valamennyi modellje elérhető lesz elektromos változatban, amelyekbe Győrben készülnek a motorok. Az elektromos autók győri gyártásának indulására nem jelölt meg időpontot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország európai autóipari nagyhatalom lett, tavaly az autóipar termelési értéke elérte a 8 ezer milliárd forintot, az idei év első hat hónapjában pedig hét százalékkal nőtt 2017-hez képest, s ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, ez év végére is rekordot dönthet az autóipar a nemzetgazdaságban.

 

Időjárás:

 

Szombat reggel északnyugat felől hidegfront érkezik erős, viharos északi-északnyugati széllel, esővel, záporokkal. A front előtt keleten záporokkal, esetleg egy-egy zivatarral telhet a délelőtt. A reggelhez képest sokfelé napközben még hidegebb lehet, egyedül délkeleten mérhetünk még 23-25 fokot. Este dél, délkelet felé távozik a csapadék.