Ronald Lauder a New York Timesben, élesen bírálva az izraeli kormányt.

A Zsidó Világkongresszus elnöke élesen bírálta Benjamin Netanjahut

A női vallási egyenjogúság, a reform és konzervatív zsidó irányzatok, a szexuális és nemi kisebbségek, az izraeli arabok, drúzok és keresztények védelmében emelte fel szavát Ronald Lauder a New York Timesben, élesen bírálva az izraeli kormányt.

lauder_08_14.jpg

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint „Izrael jelenlegi politikája jelenti a legnagyobb veszélyt a zsidóság jövőjére nézve”” –ezt a hétfőn New York Times hasábjain megjelent véleménycikkében fejtette ki.

A legkomolyabb problémáknak az utóbbi időkben azt látta, hogy a nők és férfiak közötti vallási egyenlőséget hirdető zsidó vallási irányzatok képviselői (a konzervatív és reformzsidók) nem imádkozhatnak saját szokásaik szerint a zsidó vallás legszentebb helyén, a jeruzsálemi Siratófalnál, továbbá a legutóbbi, béranyasággal foglalkozó törvény meleg férfiakkal szemben diszkriminatív rendelkezéseit, az arab nyelvet lefokozó nemzetállami törvényt, az állami szervként működő Rabbinátusnak a betérések elfogadásánál tanúsított merevségét. Ezen kívül azt, hogy kihallgattak a rendőrségen egy konzervatív rabbit, mert levezetett egy esküvőt Izraelben, ez ugyanis elvben bűncselekménynek számít. Mindez szerint azt a benyomást kelti, hogy veszélybe került Izrael demokratikus karaktere.

A nemzetállami törvény például Lauder szerint az állampolgárok jogegyenlőségének tudatát gyengítheti, így gyengíti a keresztény, drúz és moszlim izraeli állampolgárok kötődését is Izraelhez.

netanjahu_08_14.jpg

A demokratikus deficit pedig szerinte oda vezethet, hogy Izrael elveszíti a nyugati világ támogatását és „kétes barátok” körében találja magát. Továbbá a diaszpóra zsidó közösségeit, köztük Izrael komoly pénzügyi támogatóit is elidegenítheti ez a politika, amely „az egyenlőség szent értékének elhomályosításával”, sokak érzése szerint „házat fordít a zsidóság örökségének, a cionista ethosznak és Izrael szellemének”.

Külön is szól Lauder arról, hogy az ultraortodox pártok befolyása erősödik az államéletre, noha a világ zsidóságának nagy része nem ultraortodox, hanem szekuláris, lazán hagyománykövető, reform, konzervatív vagy irányzathoz nem tartozó zsidó és Lauder szerint, bár az ortodoxia tiszteletreméltó irányzat, „nem engedhetjük meg, hogy egy radikális kisebbség zsidók millióit idegenítse el Izraeltől világszerte”.

Lauder attól fél, hogy a fiatal zsidók nem fognak azonosulni egy olyan országgal, amely hátrányosan különbözteti meg a nem ortodox zsidókat, a nem zsidó izraelieket és a nemi és szexuális kisebbségek tagjait. Felhívja Izrael vezetőit, hogy „gondolják újra romboló politikájukat”.

A kritikát még figyelemreméltóbbá teszi, hogy Ronald Lauder évtizedeken át volt Netanjahu miniszterelnök bizalmasa, politika értékrendjében jobboldali, a Republikánus párt támogatója, Izrael barátja és mecénása és Donald Trump elnök leghatározottabb támogatója a zsidó közösségben.

A The Times of Israel írása alapján