Irtani kell a szúnyogokat

Irtani kell a szúnyogokat

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa a fertőzésekről, járványokról beszélt, azokról is, amelyek akár a nyári szabadságok idején érhetik el az embert, de szóba került még a HIV fertőzés és az ellen folyó küzdelem is.

A szakember elmondta, ma Magyarországon sokan a nyugat-nílusi láztól félnek, mert itthon is regisztrálták már a tünetet, de véleménye szerint nem mell tőle félni. 1937-ben fedezték fel a betegséget Afrikában, azóta már eljutott a világ minden részébe. Magyarországon elsősorban az alföldi régióban fordul elő, miután vadmadarak terjesztik, de ez egy nem rosszindulatú, 80-90 százalékban teljesen tünetmentes betegség, azaz ha bejut a nyugat-nílusi láz az ember szervezetébe, nem lesz semmilyen tünete. Akik megkapták, azoknak alig ötöde esik át vírusszerű megbetegedésen, ami egy hét után elmúlik, alig egy százalék az, ahol komolyabbra fordulhat a betegség. A betegséget nem ismeri fel a háziorvos, ő „csupán” a vírusos megbetegedéssel őt felkereső beteget kezeli, a súlyosabb esetek már kórházba kerülnek, ott a szokásos rutineljárással tudják kiszűrni ezt a betegséget.  Miután az emberre nem jelent veszélyt a betegség, ezért számukra erre nincs védőoltás, az állatok közül a lovakra lehet veszélyes, neki kifejlesztettek egy oltást már. De gyógyszer sincs rá az emberek esetében, azon egészen ritka eseteknél, ahol agyvelőgyulladás lép fel, tüneti terápiát alkalmaznak. Ami a megoldást illeti, Szlávik János szerint a szúnyogok ellen kell küzdeni, azokban az években, amikor alacsony a szúnyogok száma, elvétve fordul elő a nyugat-nílusi láz. Tudni kell azt is, bár Magyarországon nem, de a világ más részein a szúnyogok a felelősek a legtöbb emberi megbetegedésért. Irtani kell a szúnyogokat, nem lehet azt tenni, mint Dél-Amerikában, ahol nem törődtek az irtással, el is terjedt a Zika vírus, aminek a következtében nagyon sok kisfejű csecsemő született. Persze nem könnyű a védekezés a szúnyogok ellen, most egy új technikának köszönhetően egy olyan anyagot juttatnak be a vérszívók testébe, amelyik megakadályozza, hogy emberre terjesszék a betegségeket.

Hasonlóan komoly gond az ebolajárvány, a szakember szerint eddig még nem fordult elő, hogy egy évben kétszer is felütné a fejét a betegség, idén ez is megtörtént. Tudni kell, az ebolát a denevérek terjesztik, tőlük a majmok kapják el, akiktől meg az ember. Kísérleti védőoltás már van a baj ellen, de ott, ahol a betegség tombol, azok olyan helyek, amelyek nem igazán turistacélpontok.

A szakember elmondta, a fertőző betegségektől minden ember fél, még az orvosok is, főleg olyan betegségektől, amelyekre még nincs gyógyszer. példaként említette meg a HIV fertőzést, ahol az 1986-os hazai feltűnésétől egészen 1995-ig nem volt megfelelő gyógyszer a kezelésre. Ami a fertőzések elleni védekezést illeti, Szlávik János megemlítette, Ázsiában népszerű a maszk, amit az emberek tesznek az arcuk elé, de nem azért, hogy ne kapjanak el valamit, hanem azért, hogy ők ne fertőzzenek meg másokat.

Visszatérve a HIV fertőzésre, a szakember szerint bár van tabletta ellene, de ez ne jelentse azt, hogy innentől kezdve gumióvszer nélkül lehessen szexuális életet élni akárkivel. Már csak azért, mert sok más fertőzést viszont el lehet kapni. Magyarországon is emelkedett a szexuális úton átvihető betegségek száma, az látszik, hogy a fiatalok ma már nem félnek ezektől sem, a HIV-től sem, kissé szabadosabbak lettek, de ez a jelenség a világ összes országában tapasztalható. Felvilágosítás kell nekik, elmondani, hogy vigyázzanak magukra, egymásra és nem csak a nemi betegségek kapcsán, de sajnos ebből a szempontból nem áll jól Magyarország.

Ugyanakkor az is igaz, hogy például a HIV fertőzöttek közül sokan elutasításban részesülnek a társadalom részéről, jobban félnek tőlük, mint kellene. Pedig nem attól a kétezer embertől kell félni, aki HIV fertőzöttként gyógyszert szed, ők egyáltalán nem fertőznek, sokkal inkább azoktól, akik nem tudják magukról, hogy érintettek. Szlávik János hozzátette, igyekeznek felvilágosítást adni, idén is például kimennek a Szigetre, ott szűrést végeznek, felvilágosítást tartanak. Példaként hozta fel, hogy Franciaországban már a patikákban is kapható az otthon elvégezhető gyorsteszt, talán itthon is lesz majd ilyen.