Egyértelművé kell tenni, a kisebbségek léte az egyik legfontosabb értéke az Európai Uniónak

Egyértelművé kell tenni, a kisebbségek léte az egyik legfontosabb értéke az Európai Uniónak

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában arról, hogy milyen lehetőségek vannak a Romániában elítélt két magyar fiatalnak, mit lehet és kell tenni a nemzetiségi jogok védelméért.

A képviselő beszélt arról a két fiatalemberről, akiket a tusványosi sajtótájékoztatóján is megemlített. A két fiatalt államellenes bűncselekményekért ítélte el a román bíróság öt éves börtönbüntetésre.  Bajkai István kiemelte, anélkül, hogy bírálná a román igazságszolgáltatást, arra a megállapításra jutott, több emberrel is konzultálva, hogy a fiatalok nem követték el a terhűkre rótt bűncselekményt. A romániai hatóságok pirotechnikai eszközöket, Wass Albert műveit foglalta le náluk, ezeket tekintették bizonyítéknak. A politikus szerint mindenkinek a magánügye, hogy kitől és mit olvas, de az, hogy egy Wass Albert novelláskötetet államellenes bűncselekmény bizonyítékának tüntessenek fel, ez meglehetősen bizarrnak tűnik. Ami pedig a szintén lefoglalt pirotechnikai eszközöket illeti, ezek petárdák, amelyek nem alkalmasak semmiféle bűncselekmény elkövetésére, pláne államellenes bűncselekmények elkövetésére. Bajkai István és Lomnici Zoltán egykori főbíró segítséget igyekszik nyújtani a fiatalok jogi képviselőinek, jogi tanácsokkal és a nemzetközi közvélemény figyelmének a felhívásával. A politikus szerint két irány van most ebben az ügyben, az egyik Romániában, az ottani jogrendszerben meglévő óvás intézményének az alkalmazása. A másik irány pedig az Emberi Jogi Bíróság, ahová beadvánnyal szeretnének élni. Azt hozzátette Bajkai István, hogy gyors eredményre nem lehet számítani, de az is megtörtént már, hogy az európai bíróság bizonyos politikai elvek mentén hozta meg döntését, ugyanakkor a képviselő bízik abban, hogy a munkájuknak lesz eredménye, ha az óvás intézményével lehet élni, de akár akkor is, ha kegyelmet kapnak a fiatalok. A kegyelemmel persze az a gond – tette hozzá a képviselő, hogy az azt is jelentheti, hogy valaki ahhoz képest kap kegyelmet, hogy elkövetett valamit, ami ebben az esetben nem áll meg.

Szintén Romániában történt, hogy Johannis államfő az alkotmánybírósághoz fordult  magyar nyelv használatáról szóló törvény kapcsán, most az történhet, hogy elveszhet a nyelvhasználat azokon a településeken, ahol 20 százalék alatti a magyarok aránya. Bajkai István szerint a magyarországi politikának kötelessége egy ilyen súlyú kérdéssel foglalkozni, hiszen nem lehet, hogy a magyarság eddig megszerzett jogait, amelyek eddig sem voltak túlzóak, korlátoznák. A politikus kiemelte, már azért is kell tenni, hiszen az Alaptörvény is előírja a határon túl élő magyarság védelmét. Mindezek mellett Bajkai István bízik abban, hogy a román államfő, aki maga is kisebbségi származású, eleget fog tenni a kisebbségi nyelvhasználatnak, bár az is igaz, ennek eddig nem sok tanújelét adta.

Arra a kérdésre, hogy ha hosszú évek után sikerült a kiegyezés felé haladni Szlovákiával, Szerbiával, akkor ez miért nem jött eddig össze Romániával, a képviselő elmondta, valóban érdemes minden országot külön-külön megvizsgálni, szerinte olybá tűnik, Románia letért arról az útról, ami a kölcsönös együttműködésen alapul. Tudni kell, az autonómia kérdése rendkívül kényes ügy, akár a román, akár a nemzetközi jog szempontjából, ugyanakkor az is látszik, az ottani magyarság zavarja a román politikát, a nemzetiségekre ellenfélként tekintenek, nem pedig kapocsként. Azt már lehet tudni, az Európai Parlament magyar képviselői felszólalásokat terveznek ebben a kérdésben. Egyértelművé kell tenni, a kisebbségek léte az egyik legfontosabb értéke az Európai Uniónak, az együtt élő, egymás támogató nemzetek Európájának. Ha Románia nem így tekint a nemzetiségekre, a magyarokra, akik szeretnék a szülőföldjükön leélni az életüket, használni a nyelvüket, használni a kultúrájukat, akkor az már nem uniós problematika, hanem az európaiságé. Romániának fel kell lépni az olyan cselekedetek ellen, mint például ami a hétvégén történt, amikor is a Nobel-díjas író Elie Wiesel szülőházát rongálták meg.

Bajkai István egy új feladatot is magára vállalt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökének, Erdei Zsoltnak a munkáját fogja segíteni a mostani világbajnokságon. Ez a sport nagyban tudja egyébként segíteni a fiatalokat az akarat-, jellemformálás szempontjából. Érdekességéként említette meg a politikus, hogy az ökölvívó világbajnokságnak a Duna Aréna ad majd otthont, most készítik elő a helyet a nagy eseményre. A hazai ökölvívásban vannak fiatal ígéretek, akik nagy akarattal és tehetséggel űzik ezt a sportot.

A politikus közreműködött abban, hogy augusztusban Magyarországra jön David Helfgott izraeli zongoraművész, aki Rahmanyinov zongoraversenyét adja majd elő.