Az emberek büszkék tudjanak lenni a hazájukra, az anyaországra

Az emberek büszkék tudjanak lenni a hazájukra, az anyaországra

Hollik István, a Fidesz-KDNP szövetség szóvivője Tusnádfürdőről, a büszke magyarságról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

 

A szóvivő elmondta, a Bálványosi Nyári Egyetemen rendkívül sok érdekes párbeszéd zajlott le, természetesen a szabadegyetem csúcspontját a miniszterelnök beszéde jelentette. Minden program fókuszában Európa jövője állt, a miniszterelnök is nagyjából erről beszélt, aki elmondta azt is, hogy a magyarok hogyan is látják a kontinens jövőjét. Ám ami ennél is fontosabb volt – tette hozzá Hollik István, hogy Orbán Viktor egy olyan európai jövőképet vázolt fel, amire ahhoz van szükség, hogy sikeresek tudjunk lenni. Véleménye szerint az a természetes, hogy minden ország, minden nemzet a saját érdekei mentén figyeli a világot, ezt más nem teszi meg helyettünk.

A miniszterelnök beszéde nem egészen a jövő évi választások startpisztolyát jelentették, ugyanakkor – ismerte el a szóvivő, Orbán Viktor arról beszélt, mi az a törésvonal ma Európában, ami leginkább meghatározza az európai politikát, éppen ezért meghatározza majd a 2019-es EP választást is. Hollik István szerint a miniszterelnök szavaiból egyértelműen kiderül és ezt az elmúlt pár év európai politikai folyamatai is alátámasztják, ma már egyértelműen látszanak a küzdő felek. Az egyik oldalon az európai liberális elit található, akik meg akarják haladni, netán fel is adták a keresztény értékeket, akik a bevándorlás pártján állnak, akik azt mondják, a nemzetállamiság valami meghaladandó dolog.

A másik oldalon meg a kereszténydemokrácia van, akik elismerik és védik a saját nemzeti érdekeiket, akik azt mondják a saját otthonukról, ez a mi hazánk.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz Magyarország azért, hogy a diaszpórában élő magyarok, akiknek ’”csak” a dédnagyszülőjük beszélte a magyart, de mégis a gyökereiket nem feledte el, hogy ezek az emberek eljöjjenek ide, hogy a saját hazájukban képviseljék őseik földjét, a szóvivő elmondta, egyrészt nekik is fontos az állampolgárság megadása, még akkor is, ha ez sok esetben szimbolikus. Ugyanakkor mindezek mellett, hogy legyen állandó kapcsolat a diaszpóra és az anyaország között, ezért is volt fontos a Diaszpóra tanácsnak tartalommal való újbóli megtöltése. Ugyanígy fontos az is – emelte ki a szóvivő, hogy ezek az emberek büszkék tudjanak lenni a hazájukra, az anyaországra, egy olyan országra, amelyik az elmúlt években sikeres tudott lenni.

Magyarország számára az atlanti kapcsolatok továbbra is fontosak, eleddig a két ország között a katonai és a gazdasági együttműködés kiváló volt, a Trump adminisztráció belépése óta pedig a politikai kapcsolatok is elkezdődtek javulni – tette hozzá Hollik István, a helyzet normalizálódásában nagy szerepe van az új amerikai nagykövetnek is.

A kellő külföldi, így amerikai befektetésekhez – többek között – arra van szükség, hogy a magyar oktatási rendszer, a duális képzés olyan szakembereket bocsásson ki, akik képesek megállni a helyüket a piacon

Hollik István arra a kérdésre, hogy a kormánypártok hogyan állnak a generációváltással, az új politikusok színrelépésével, az felelte, az ő politikai közösségükben, aki Magyarországért akar dolgozni, annak van erre lehetősége, elegendő csak megnézni Gulyás Gergelyt, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Mátét, aki a Fidesz parlamenti frakcióját vezeti, Dömötör Csabát, aki a Miniszterelnökség államtitkára és még lehetne sorolni a neveket.