A jogsértések mellett nem szabad elmenni szó nélkül

A jogsértések mellett nem szabad elmenni szó nélkül

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Bálványosi Nyári Egyetemről, a romániai jogszolgáltatás helyzetéről is beszélt, de szóba került az a szerződés is, amelyet most uniós vizsgálatnak vetettek alá a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A képviselő nemrégiben érkezett meg Tusványosról, ahol több napig tartózkodott. Ott is szóba került annak a két fiatalembernek az ügye, akik úgy vonultak be a román jogszolgáltatás történetébe, mint székely terroristák, ám ez – tette hozzá Bajkai István, messzemenőkig nem igaz. Nemhogy fegyver nem volt náluk, de az sem bizonyítható, hogy valamilyen radikális mondatokat fogalmaztak volna meg az ottani közállapotokkal, a kisebbségek helyzetével kapcsolatban. Egy biztos, az eddigi adatok alapján semmilyen olyan cselekedetet nem követtek el, ami terrorizmust jelentene. A román bíróság elsőfokon akkora büntetést szabott ki rájuk, amennyit előzetesben töltöttek, ám most, a másodfokú döntés után ötéves börtönbüntetéssel néznek szembe, ráadásul az egyik legkeményebb börtönben kellene ezt leülniük, ahol tizenéves büntetésüket töltő gyilkosok vannak. Bajkai István már felvette a kapcsolatot az elítéltek hozzátartozóival, abban nyújtva nekik segítséget, hogy felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét, valamint szükség esetén jogi tanácsokkal is szolgál, amiben segítségére van Lomnici Zoltán, egykori főbíró. A képviselő tusványosi sajtótájékoztatóján megemlítette, most úgy látszik, hogy Románia letér az európai jogszolgáltatás útjáról, egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy mind a román, mind a magyar nép megtapasztalta már az ötvenes években, hogy milyen az, amikor az igazságszolgáltatás politikai parancsokat követ, most olybá tűnik, ez a két fiatalember egy koncepciós eljárás szenvedő tanúi és ártatlanul szenvednek egy romániai börtönben.

Az Európai unió legutóbbi vizsgálatában több olyan szerződést is kifogásolt, amelyben Bajkai István ügyvédi irodája is szerepelt tanácsadóként. A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy kérdésre azt felelte, nem kell megszüntetni ezeket a szerződéseket nem azért, mert hanyag munkát végeztek, hiszen ezek a megállapodások már kifutottak.  Ezzel kapcsolatban a képviselő hozzátette, egyrészt senki nem kérdezte meg az ő egykori ügyvédi irodáját, azt a konzorciumot, amellyel ezt a szerződést elnyerte a megjelent hírekkel kapcsolatban. Nem voltak kérdések, de kifogás sem fogalmaztak meg a munkájukkal kapcsolatban. Másrészt – tette hozzá Bajkai István, itt egy keretszerződésről van szó, amely szerint a Miniszterelnökségnek jogában áll lehívni, nem lehívni munkákat, azaz csak akkor lehet bármekkora összeget leszámlázni, ha van munka. Arról nem beszélve, hogy a cikkekben szereplő összegekből több mint száz embernek adnak munkát. Arról nem beszélve, hogy eddig egyetlen uniós szerv sem járt náluk, kérdéseket sem tettek fel. Bajkai István szerint, aki a politikával foglalkozik, annak fel kell készülnie az ilyen jellegű támadásokra is, hozzátéve, az ügyvédi szakmában eddig eltöltött harminc évét becsülettel, az ügyfelei megelégedésére töltötte el.

A képviselőnek nincs tudomása arról, hogy a Néppárton belül kezdeményezné-e valaki egy jogállami vizsgálatot Romániával szemben, Magyarországnak az a fontos, hogy a két ország között kiegyensúlyozott viszony jöjjön létre, ez az ott élő magyaroknak is az érdeke. Ugyanakkor a jogsértések mellett nem szabad elmenni szó nélkül, legyen az magyar, nem magyar érintettségű, akit jogsérelem ér, azért ki kell állni. Az előbb említett jogsértést orvosolni kell, meg kell találni a helyes utat, de mindezt a külügyi szempontok figyelembevételével, meg kell őrizni a hitüket az embereknek, hogy Románia nem akar elfordulni az uniós alapelvektől. A beszélgetések során szóba kerültek azok az esetek is, amikor is a román állam egy törvényre hivatkozva visszaállamosítja azokat az ingatlanokat, földeket, amelyeket egykori tulajdonosaik már egyszer visszakaptak a kárpótlások során. Így járhatnak a romániai magyar egyházak is, de mint azt Bajkai István elmondta, van egy érvényes szerződés a román állam és az egyházak között, valamint a Vatikán és Románia között, ezt kell betartani, még az államnak is. Amennyiben Románia ezeket nem tartja be, úgy Vatikánnak kell lépnie.