Pragmatikus patrióták találkozója Izraelben

Pragmatikus patrióták találkozója Izraelben

Kovács Zoltán kormányszóvivő beszélt a Heti Tv-ben a magyar kormányfő, Orbán Viktor izraeli útjáról, megvilágítva annak hátterét.

 

A kormányszóvivő szerint az, hogy Orbán Viktor vezetésével egy kormánydelegáció látogatott Izraelbe egy kétszeresen is történelmi pillanat. Egyfelől pont egy éve volt Netanjahu miniszterelnök Budapest vendége, aki akkor azt mondta, egy új szakasz, egy új stratégiai szakasz nyílik a magyarok, a V4-es országok és Izrael között.

Orbán Viktor egyébként 2004-ben, mint egy jelentős ellenzéki politikus látogatott el a Szentföldre, ahol szintén magas szinten fogadták, az akkori izraeli politikusok egyöntetűen azt mondták, hogy lesz még egyszer Magyarország miniszterelnöke. Már akkor is volt súlya a szavainak, a mostani találkozón is két olyan miniszterelnök találkozik – fűzte hozzá Kovács Zoltán, akiknek messze túlmutatnak a szavai az országuk határain.

A négyszemközti megbeszélésen látszott, hogy sok minden köti össze a két miniszterelnököt, ennek lehet az egyik oka a politikai meggyőződésük mellett nem szabad elfeledni, egy olyan korszakváltásnak lehetünk a tanúi, ahol az ilyen típusú személyiségekre szükség van, hogy határozott politikát lehessen folytatni. Mellette mindkettejükben van egy földön járó pragmatizmus, valamint egyfajta patriotizmus, a népük iránti elkötelezettség, ami azonnal közös alapot teremt, ami segít a közös nyelv magtalálásában, a közös bizalomban. Az is látszik, hogy a szintén fontos adott szót nem csak megtartottuk, hanem túl is teljesítettük – mondta el a szóvivő. Sőt, az adott szó az tettekké vált, különös tekintettel az elmúlt nyolc évre.

A Sorsok Házával kapcsolatban is azt erősítette meg Kovács Zoltán, hogy az adott szó azt is jelenti, hogy csak és kizárólag olyan megoldás születik az intézménnyel kapcsolatban, ami a magyarországi zsidó szervezeteknek, a magyarországi zsidóságnak elfogadható. Bizonyára szóba került ez az ügy a két miniszterelnök megbeszélésén, a szóvivő szerint megnyugtató megoldás születik majd.

Tudni kell azt is a két ország kapcsolatát tekintve, hogy Izrael az első öt befektető közt van Magyarországon, Szíjártó Péter és Palkovics László miniszterek olyan területekről is tárgyalnak Izraelben, amelyek mindkét országban prioritásként szerepelnek, az információtechnológia területéről, elsősorban ezek a járműipart érintik, de akár a haditechnikai együttműködést is. Új területe lehet a két ország kapcsolatában a Földközi-tengeren található szénhidrogén mező feltárása, hiszen Magyarországnak célja, hogy egy jelentős elosztóközponttá váljon a térségben – tette hozzá Kovács Zoltán. Számos más olyan terület van, ahol van értelme az együttműködésnek, mint a mezőgazdaság és mások is.

Izrael komolyan együttműködik Izraellel a kutatás-fejlesztés területén is, így Magyarországgal is, amelyik – emelte ki a szóvivő, komoly ugrást szeretne végrehajtani ezen a területen, már nem az olcsó munkaerővel szeretné idecsábítani a befektetőket. Ezt mutatja a mostani kormánystruktúra is. De az oktatás is egy olyan terület, ahol a két ország szorosan együttműködik, az orvosképzéstől kezdve sok más területig, hiszen például az innovációs befektetések hátterét is magas színvonalú oktatás jelenti. Olyan képzési bázis van Magyarországon, ami segíthet Izraelnek is. Van lehetőség a hallgatói létszám növelésére, hiszen Magyarország számára az oktatás, így a felsőoktatás fejlesztése lesz az elkövetkezendő időszak egyik kiemelt területe.

Orbán Viktor ellátogatott a Jad Vasem Múzeumba, ahol fát is ültetett, ezzel is megemlékezve azokról a bűnökről, amelyeket egykor a magyar állam elkövetett, amikor is nem volt képes az állampolgárait megvédeni. A mostani gesztus a történelmi megbékélés és egyetértés alapjait is képezi.

Magyarország biztonságosságát emelte ki az izraeli sajtó is, többek között azért is, mert ahogy azt Kovács Zoltán kiemelte, a magyarországi zsidó reneszánsz a szemünk előtt bontakozik ki.  Egészen más a biztonsági helyzet Budapest belvárosában, mint akár Párizs, akár Berlin központjában. Ez egy olyan adottság, amit meg is kell őrizni, ahogy az a két kormányfő mai sajtótájékoztatóján is elhangzott. A külső és a belső biztonság ma olyan értékké válik, amelyek egy ország megbecsültségét, akár gazdasági súlyát is képesek befolyásolni. A biztonság tekintetében is magáért beszél az elmúlt nyolc év – mondta el a szóvivő.

A magyar miniszterelnök nem találkozik mostani látogatásán a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetőivel, hasonlóan az osztrák kancellárhoz, a szintén a delegáció tagjaként kiutazó miniszterelnök-helyettes megy majd el Betlehembe. Ennek kapcsán Kovács Zoltán leszögezte, ellentétben azzal, amit Mogherini asszony mond, nincs közös európai külpolitika, csak akkor, ha abban minden európai tagállam egyetért. Ezért is fontos az, amit hazán az elmúlt időszakban Izrael kapcsán tett. Magyarország szerint Izraellel kapcsolatban korrekt szabályok mentén kell eljárni, elfogadhatatlan minden kettős mérce. Minden olyan döntéssel, amellyel az árubojkott, Izrael elítélése ellen tett Magyarország, az európai politikát segítette és akkor még nem is volt szó a V4-es országok együttműködéséről. Támogatandó, hogy vannak kérdések, amelyekben a V4-es együttműködés kibővülhet akár Ausztriával, akár Horvátországgal, akár Szlovéniával. Az osztrákok a migráció kérdésében volt partnere a V4-es országoknak.

Orbán Viktor találkozni fog a magyarajkú zsidóság képviselőivel, ellátogat a Siratófalhoz is, kovács Zoltán elmondta, a mostani találkozón is többször elhangzott már Herzl Tivadar neve, az együttműködés alapját az a magyar zsidóság adja, amely az elmúlt évszázadokban, ahogy az a több tízezer magyar állampolgár, akik Izraelből vették fel a magyar állampolgárságot, hogy a magyar identitásukat is vállalták.

Magyarország, amikor bevezette a kettős állampolgárság intézményét, akkor egy régi hiátust pótolt, a diaszpórában élő magyarokra is gondolva – mondta el Kovács Zoltán, hogy olyan emberek, akiktől elvették az állampolgárságot, akiket elűztek, ne maradjanak ebben a hátrányban, legyenek újra szerves részei a magyarságnak.  Magyarország ezért is szeretne egy kulturális évadot szervezni Izraelben, hogy a kötelékek és a kapcsok mindennaposak legyenek.

Benjamin Netanjahu mindezek mellett közreműködik abban, hogy az Egyesült Államok új vezetése megfelelő módon és szinten fogadja a magyar kormányt és annak vezetőjét. Ennek kapcsán a szóvivő elmondta, a magyar kormány eddig is sokat tett a normális együttműködésért, noha sokan igyekeznek hazánkat egy olyan verembe belökni, ahonnan nem hallatszik ki a hangja – mondta el a kormányszóvivő. Szerencsére már Washingtonban is mondják, megtörtént az áttörés, új fejezet nyílhatott a magyar-amerikai kapcsolatokban.

2019-ben Budapest rendezi meg az Európai Maccabi Játékokat, a megrendezés támogatásával is egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormány, a versenyhez a szükséges anyagi erő a rendelkezésre áll, most már a kivitelezésen áll minden. Ez a sportrendezvény, ahogy a többi itthon megrendezett esemény is növeli az ország értékét, hiszen képesek vagyunk megmutatni, az ország biztonságban képes megszervezni egy-egy hatalmas eseményt.