Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének megvalósulása javítana a demográfiai helyzeten is

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének megvalósulása javítana a demográfiai helyzeten is

Gurmai Zita, szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában munkájáról, a az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének a megvalósításáról, valamint az Isztambuli Egyezményről.

 

A politikus, noha már nem az Európai Parlament, hanem a magyar Országgyűlés tagja, rendszeresen jár Brüsszelben, így tette a héten is, ahol megemlékeztek Horn Gyula egykori miniszterelnökről. A képviselő emlékezetett arra, hogy Horn Gyula volt az, aki a rendszerváltáskor külügyminiszter volt, volt az, aki akkori osztrák kollégájával, a vasfüggöny elvágásával nyitotta meg a kaput Magyarország és Európa között, majd később, megválasztott miniszterelnökként is sokat tett hazánkért és Európáért egyaránt. Mindezek mellett a sokszor emlegetett Isztambuli Egyezmény kapcsán is folytatott megbeszéléseket, mint az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének a vezetője, valamint Strasbourgban ő képviseli pártját az Európa Tanácsban is.

Természetesen mindeközben a magyar Parlamentben is felszólalt a politikus, többek között azt feszegette, hogy miért nem szülnek a magyar nők, ellentétben a kormány elképzeléseivel. Gurmai Zita a felszólalásából idézve elmondta, azért nem szülnek a magyar nők, mert nincs elegendő jövedelmük, arról nem is beszélve, hogy itthon is kitolódott a gyermekvállalás kora, közel harminc évesek a nők, amikor az első gyermeket vállalják. A képviselő a beszédében is kiemelte, ha valóban megvalósulna az egyenlő munkáért egyenlő bér elve Magyarországon, akkor az segítene a hazai demográfiai helyzeten. A politikus határozott nemmel felelt arra a felvetésre, hogy ez az elképzelés esetleg egy utódpárti gondolat lenne, véleménye szerint, amióta elkezdték ezt a kampányt egész Európában, Magyarországon, volt itthon pozitív hatása, azaz valamennyire csökkentek a jövedelemi különbségek nők és férfiak között.

Gurmai Zita elmondta, a sokféle megbízatásra az erőt onnan veszi, hogy az amit végez, tulajdonképpen egy közösségi munka, hozzátéve, amikor elindították az egyenlő munkáért egyenlő bért kampányt Brüsszelben, nem az volt számára a legfontosabb, hogy ezt egy szocialista politikus vigye, bárkit szívesen látnak az ügy mellett, mert ez az elv pártok felett van.

A politikus, mint az MSZP elnökségének a tagja a most megválasztott pártelnök kapcsán megjegyezte, Tóth Bertalan egy fiatal, kiegyensúlyozott politikus, aki legutóbbi parlamenti felszólalásában is a szakmaiságot helyezte előtérbe a költségvetési vitában. A hétvégén időközi önkormányzati választások lesznek, Gurmai Zita szerint a pártja nagyon is törekedett arra, hogy mindenhol a legalkalmasabb jelöltet sikerüljön megtalálni, mint például a józsefvárosi polgármester-jelölt, Győri Péter személyében.

Jövőre lesz az európai parlamenti választás is, május 26-án, majd ősszel pedig önkormányzati választ5ásra kerül sor, ezekre is készül majd az MSZP és annak új vezetése is, amelyben régi és új arcok egyaránt megtalálhatóak.

Visszatérve az Isztambuli Egyezményre, Gurmai Zita elmondta, ezt 2011-ben a török városban fogadták el, aminek lényege, hogy a nők elleni erőszak ügye kapjon nagyobb nyilvánosságot. Ehhez az elképzeléshez társult több intézkedés is. Azonban az Európa Tanács kikötötte, hogy a tagországok írják alá az egyezményt. A 2010 utáni Orbán-kormány, a Fidesz erre egy nagyon komoly ígéretet is tett – emlékeztetett a politikus, ami meg is történt 2014-ben, közben ennek az aláírásnak a ratifikálásáéra is ígéretet tettek, ám sajnos erre azóta nem került sor. A képviselő szerint pedig igenis tenni kell valamit a nők elleni erőszak ügyében, példát is hozva, amikor is egy nő kért segítséget a hatóságoktól, akik – a jelenlegi szabályokra hivatkozva – közölték vele, hogy amíg vér nem folyik, addig nem tesznek semmit, ez az eset végül egy tragédiába torkollott, hiszen a nő egykori párja közös gyermeküket ledobta egy házból, majd utána ugrott. Gurmai Zita szerint vannak olyan tragédiák, amiket nem lehet megbocsátani és jelen pillanatban a nőverők oldalán áll a Fidesz, bár még mindig bizakodik, hogy végül megszületik a ratifikáció.